Viihde

Dokumentti paljastaa, että euron romahtamisen varalle oli salainen suunnitelma: ra­ha­lä­he­tyk­siä lentokoneilla turisteille

Talouskriisin hoitamista uhkasi Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn näkemyserot. KUVA: Enzo Zucchi
Viihde 16.5.2019 7:00
Tiina Vuorimäki

★★★★ Eurokriisistä kertova dokumentti on asiaohjelma, mutta sen rakenne on kuin draamassa: typerä teko johtaa vaikeuksiin, joista selvitään esteiden ja järkiintulemisen jälkeen jollain lailla toimivaan ratkaisuun.

Loppu ei ole yksiselitteisen onnellinen. Ehkä siksi ohjelman lopussa luvataan jännitystä jatkossakin: "EU oli selvinnyt isoimmasta kriisistään, mutta pahempaa oli tulossa."

Eurokriisi on Eurooppa kuohuu -sarjan toinen jakso, kolmas osa käsittelee pakolaiskriisiä.

Luonne-eroja ja salaisia suunnitelmia

Asialinjasta huolimatta ilmenee, että korkeissa asemissa olevat päättäjätkin ovat ihmisiä. Luonne-erot näkyvät. Myös he sairastavat ja väsyvät. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on sairaana tärkeän kokouksen aikaan. Italialainen Matteo Renzi on niin väsynyt, että menee heti tilaisuuden tullen sohvalle nukkumaan. EU-pomo Donald Tusk lukitsee oven, jotteivat neuvottelijat pääse lähtemään pois ilman sopimusta.

Haastatteluissa johtajat avaavat jonkin verran julkisuudelta piilossa käytyjä neuvotteluja. Esimerkiksi Britannia varautui euron romahtamiseen suunnittelemalla lähettävänsä lentokoneilla seteleitä ulkomailla pulaan jääneille turisteille.

Dokumentti on hyvä kooste eurokriisistä. Vuonna 2009 paljastui, että Kreikka oli vääristellyt taloustilastojaan. 2010 Euroopan unioni pääsi sopuun tukiohjelmasta. Kiperiä tilanteita eurolla ja taloudella on ollut sen jälkeenkin useita kertoja.

TV1 torstai 16.5. klo 19.00. 

MAINOS

Kommentoi

Sellun hinnan noustessa Revalvoidaan ja laskiessa Devalvoidaan Lada kuskille talousoppi hiukan jäljessä
Euroa ei voi devalvoida jos kysyntä , hinnat alenevat
Kysynnän alentuminen yleensä luo hintapaineet koska pula nostaa hintaa
Rahhaa on mutta ei ostettavaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi vaikuttavinta valtiota ajautuu erimielisyyksiin ulko tai talouspolitiikassaan. Siinä tulee rumaa jälkeä koko euulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja miten Suomi varautui ja varautuu euron romahtamiseen? Onko Suomen Pankin tai jonkin setelipainon holveissa muutama sata miljoonaa euromarkkaa jo valmiiksi lyötynä ja painettuna?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kalliimmaksi Suomen kansalle olisi tullut Euro-valuutan hylkääminen.
Euro on luonut tavalliselle kansalle ja yrityksille mahdollisuuden vaurastua ja leivän reiälle mahdollisuuden pysyä saman kokoisena.
Suomen Talouspolitiikka perustui Ladalla ajoon sekä Sellunkeittoon ja sellun hinnan noustessa devalvoitiin, teollisuudelle annetun 10 vuoden sopeutumisaikana ei edes yritetty sopeutua.
Turha siinä on valuuttaa syyttää kun ei itse tehdä mitään tai maailmaa syyttää kun puu raaka-ainetta ei saada Venäjältä entiseen malliin, vaan keittävät sellunsa itse, sinnehän se hajukin jää ja kauppapakotteiden vuoksi myös sellu?
Vaan kun pakotteet sitten joskus purkautuvat, myös markkinat romahtavat.

Suurin osa maailmasta tulee tulevaisuudessakin kakkaamisen jälkeen pesemään pyllynsä vedellä, siihen mitään paperia tarvita, kun on alapesu suihkut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsalaiset vaurastuivat kruunuilla, ihan omalla valuutalla. Eivät he siihen euroa tarvinneet. Suomikin olisi voinut vaurastua markoilla, jos meillä olisi ollut ryhdikäs ja rehellinen poliittinen johto, jolla olisi ollut selkärankaa toimia Suomen ja suomalaisten etu kädessä. Suomi vietiin muutamien tahojen keplottelulla viekkaasti sekä Eu:hun että euroon. Ensin oltiin rähmällään Venäjälle päin, mutta kommunismin kukistuttua emme osanneet olla oikeasti itsenäisiä vaan aloimme nöyristellä Brysseliin päin. Nyt nöyristellään lisäksi USA:aan päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsi on kylläkin vaurastunut järkevän politiikan ansiosta. Meillä sellaisesta ei ole hajuakaan edellisellä hallituksella tai seuraavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsi vairastui järkevällä politiikalla, eivät liittyneet eurovaluuttaan. Se oli sitä järkevää politiikkaa. Kelluva valuutta on vaurastuttanut Ruotsia silläkin aikaa kun Suomessa on rämmitty euron kurimuksessa ja värkkäilty sisäisiä devalvaatioita jota myös kikyksi kutsutaa kun ei pokka riitä sanoa oikealla nimellä.
20% enemmän on Ruotsin talous kasvanut finanssikriisin jälkeen Suomen taloutta enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on uinut syväälle bilderbergiläiseen IMF-katiskaan. Valitettavasti meillä ei ole ollut ryhdikästä ja rehellistä poliittista johtoa. Ryhdittömyys on nyt myöhemmin johtanut hallitsemattomaan uuteen "isäntämaa-katiskaan", missä anglo-amerikkalainen militaria käyttää Suomen aluetta oman tahtonsa mukaan ilmoitus periaatteella, me tullaan kavereitten kanssa käymään teidän tontillanne harjoitus-sotaa venäläisiä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se makrotalous näin yksinkertaista ole, rahataloudesta puhumattakaan. Euron hylkääminen olisi ollut ja tarvittaessa olisi kallis kertarysäys, mutta se mahdollistaa oman terveen itsekkään talous- ja rahapolitiikan harjoittamisen Ruotsin tyylin mukaisesti. Eikä tarvitse pumpata miljardeja eteläisiin eu-maihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:00
Lumotut sanat -festivaali kokoaa oululaisia lapsia ja perheitä kirjallisten asioiden äärelle kuukauden ajan
20:47
Lyonissa kirjepommi haavoittanut useita ihmisiä – kukaan ei ole kuollut
20:47
Talon lunastus ja purku tiehankkeen alta aiheuttivat haikean mielen – Iin ohitustiehanke saattaa alkaa toteutua luultua nopeammin, jo kymmenen vuoden päästä Tilaajille
20:00
Kysyimme, ehtiikö vielä varata kampaajaa ensi viikon lopun valmistujaisia varten – "Muutamia vapaita aikoja on"
19:42
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
19:40
Sakari Mannisen Minna-äiti pyrkii seuraamaan poikansa jokaisen pelin, puolivälierän suoritus liikutti kyyneliin – Kaapo-koira kaipaa kotona isäntänsä rapsutusta
19:21
Seta huolestui translain kohtalosta hallitusneuvotteluissa – Rinne sanoo ihmisiä auttavia muutoksia olevan tulossa
61
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
45
Nuoret jalkautuivat toisen kerran kaduille ympäri maailmaa ilmaston puolesta – missä ovat aikuiset?
38
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
31
Jupakka sai uuden käänteen – Heinäluoman rypsiöljyerä myyty loppuun
29
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
27
Fennovoima: Kaikki lupa-asiakirjat STUKille viimeistään keväällä 2021 – "Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut"
23
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image