Viihde

Dokumentti paljastaa, että euron romahtamisen varalle oli salainen suunnitelma: ra­ha­lä­he­tyk­siä lentokoneilla turisteille

Talouskriisin hoitamista uhkasi Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn näkemyserot. KUVA: Enzo Zucchi
Viihde 16.5.2019 7:00
Tiina Vuorimäki

★★★★ Eurokriisistä kertova dokumentti on asiaohjelma, mutta sen rakenne on kuin draamassa: typerä teko johtaa vaikeuksiin, joista selvitään esteiden ja järkiintulemisen jälkeen jollain lailla toimivaan ratkaisuun.

Loppu ei ole yksiselitteisen onnellinen. Ehkä siksi ohjelman lopussa luvataan jännitystä jatkossakin: "EU oli selvinnyt isoimmasta kriisistään, mutta pahempaa oli tulossa."

Eurokriisi on Eurooppa kuohuu -sarjan toinen jakso, kolmas osa käsittelee pakolaiskriisiä.

Luonne-eroja ja salaisia suunnitelmia

Asialinjasta huolimatta ilmenee, että korkeissa asemissa olevat päättäjätkin ovat ihmisiä. Luonne-erot näkyvät. Myös he sairastavat ja väsyvät. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on sairaana tärkeän kokouksen aikaan. Italialainen Matteo Renzi on niin väsynyt, että menee heti tilaisuuden tullen sohvalle nukkumaan. EU-pomo Donald Tusk lukitsee oven, jotteivat neuvottelijat pääse lähtemään pois ilman sopimusta.

Haastatteluissa johtajat avaavat jonkin verran julkisuudelta piilossa käytyjä neuvotteluja. Esimerkiksi Britannia varautui euron romahtamiseen suunnittelemalla lähettävänsä lentokoneilla seteleitä ulkomailla pulaan jääneille turisteille.

Dokumentti on hyvä kooste eurokriisistä. Vuonna 2009 paljastui, että Kreikka oli vääristellyt taloustilastojaan. 2010 Euroopan unioni pääsi sopuun tukiohjelmasta. Kiperiä tilanteita eurolla ja taloudella on ollut sen jälkeenkin useita kertoja.

TV1 torstai 16.5. klo 19.00. 

MAINOS

Kommentoi

Sellun hinnan noustessa Revalvoidaan ja laskiessa Devalvoidaan Lada kuskille talousoppi hiukan jäljessä
Euroa ei voi devalvoida jos kysyntä , hinnat alenevat
Kysynnän alentuminen yleensä luo hintapaineet koska pula nostaa hintaa
Rahhaa on mutta ei ostettavaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi vaikuttavinta valtiota ajautuu erimielisyyksiin ulko tai talouspolitiikassaan. Siinä tulee rumaa jälkeä koko euulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja miten Suomi varautui ja varautuu euron romahtamiseen? Onko Suomen Pankin tai jonkin setelipainon holveissa muutama sata miljoonaa euromarkkaa jo valmiiksi lyötynä ja painettuna?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kalliimmaksi Suomen kansalle olisi tullut Euro-valuutan hylkääminen.
Euro on luonut tavalliselle kansalle ja yrityksille mahdollisuuden vaurastua ja leivän reiälle mahdollisuuden pysyä saman kokoisena.
Suomen Talouspolitiikka perustui Ladalla ajoon sekä Sellunkeittoon ja sellun hinnan noustessa devalvoitiin, teollisuudelle annetun 10 vuoden sopeutumisaikana ei edes yritetty sopeutua.
Turha siinä on valuuttaa syyttää kun ei itse tehdä mitään tai maailmaa syyttää kun puu raaka-ainetta ei saada Venäjältä entiseen malliin, vaan keittävät sellunsa itse, sinnehän se hajukin jää ja kauppapakotteiden vuoksi myös sellu?
Vaan kun pakotteet sitten joskus purkautuvat, myös markkinat romahtavat.

Suurin osa maailmasta tulee tulevaisuudessakin kakkaamisen jälkeen pesemään pyllynsä vedellä, siihen mitään paperia tarvita, kun on alapesu suihkut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsalaiset vaurastuivat kruunuilla, ihan omalla valuutalla. Eivät he siihen euroa tarvinneet. Suomikin olisi voinut vaurastua markoilla, jos meillä olisi ollut ryhdikäs ja rehellinen poliittinen johto, jolla olisi ollut selkärankaa toimia Suomen ja suomalaisten etu kädessä. Suomi vietiin muutamien tahojen keplottelulla viekkaasti sekä Eu:hun että euroon. Ensin oltiin rähmällään Venäjälle päin, mutta kommunismin kukistuttua emme osanneet olla oikeasti itsenäisiä vaan aloimme nöyristellä Brysseliin päin. Nyt nöyristellään lisäksi USA:aan päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsi on kylläkin vaurastunut järkevän politiikan ansiosta. Meillä sellaisesta ei ole hajuakaan edellisellä hallituksella tai seuraavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsi vairastui järkevällä politiikalla, eivät liittyneet eurovaluuttaan. Se oli sitä järkevää politiikkaa. Kelluva valuutta on vaurastuttanut Ruotsia silläkin aikaa kun Suomessa on rämmitty euron kurimuksessa ja värkkäilty sisäisiä devalvaatioita jota myös kikyksi kutsutaa kun ei pokka riitä sanoa oikealla nimellä.
20% enemmän on Ruotsin talous kasvanut finanssikriisin jälkeen Suomen taloutta enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan. Unohtuu varmaan dokumentista se että kreikan pankeista meinas rahat loppua kun ihmiset halusivat ne nostaa pois. Kumma kyllä, missäs meidän rahat siis onkaan. Pankkeja urpilainen ja katainen pelasti ei ihmisten hyvinvointia.
Unohtuu dokumentista myös se että kun euro tuli mm:assa asuntojen hinnat muuttui euroiksi..ne mitkä ennen maksoi 70 000 markkaa olivat nyt siis 6 kertaa kalliimpia, 70 000 euroa.
Euro kun on vieläkin 6 markkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on uinut syväälle bilderbergiläiseen IMF-katiskaan. Valitettavasti meillä ei ole ollut ryhdikästä ja rehellistä poliittista johtoa. Ryhdittömyys on nyt myöhemmin johtanut hallitsemattomaan uuteen "isäntämaa-katiskaan", missä anglo-amerikkalainen militaria käyttää Suomen aluetta oman tahtonsa mukaan ilmoitus periaatteella, me tullaan kavereitten kanssa käymään teidän tontillanne harjoitus-sotaa venäläisiä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se makrotalous näin yksinkertaista ole, rahataloudesta puhumattakaan. Euron hylkääminen olisi ollut ja tarvittaessa olisi kallis kertarysäys, mutta se mahdollistaa oman terveen itsekkään talous- ja rahapolitiikan harjoittamisen Ruotsin tyylin mukaisesti. Eikä tarvitse pumpata miljardeja eteläisiin eu-maihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
18:47
Kempeleen kunnanjohtaja: Lähijuna voisi liikennöidä Limingasta Iihin jo 2020-luvun puolessa välissä – kysyimme, miten lähijunaliikennehanke nytkähtäisi eteenpäin Tilaajille
18:27
Jonas Liimatta jatkaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajana
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Anjan etsintä toukokuussa 1963 ei unohdu – Viisivuotiaan tytön katoaminen Kerässiepistä aiheutti Suomen ensimmäisen suuretsinnän Tilaajille
17:56
Pakettiauto kaatui kyljelleen kolarissa Rovaniemellä
17:35
Paperisten laskujen eräpäiviä siirretty eteenpäin postilakon vuoksi – IS: Valtakunnansovittelija aikoo tehdä sovintoehdotuksen maanantai-iltana
16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
67
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
53
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
36
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
33
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
27
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
19
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image