Viihde

Dokumentti kertoo, miten aikuiset suojelivat nuoria raiskaajia – puhelimet paljastivat karut faktat, kun uhrin avuksi tulivat hakkerit

Pelimiehet-dokumentti on ansiokas, mutta myös kysymyksiä jää ilmaan. Olisiko teko voitu estää? Steubenvillen tapaus ei ole ainoa laatuaan. Esiintyykö amerikkalaisissa opiskelijapiireissä raiskauskulttuuria laajemminkin?
Viihde 1.8.2019 7:00 | Päivitetty 1.8.2019 7:22
Tapio Neva

Dokumenttiprojekti: Pelimiehet

★★★★ Ohion Steubenvillessä järjestettiin elokuussa 2012 teinijuhlat, joiden jälkipyykki sai miljoonayleisön. Paikallisen lukiojoukkueen jenkkifutispelaajat raiskasivat tiedottomaan tilaan humaltuneen teinitytön ja rehentelivät teollaan sosiaalisessa mediassa. Siitä seurasi surullinen, mutta yhteiskunnallisesti merkittävä tapahtumaketju, joka johti rikostuomioihin ja lopulta myös dokumentin aiheeksi.

Seksirikollisten tie lakitupaan ei ollut suoraviivainen. Alkuvaiheessa suositun joukkueen pelaajia – Steubenvillen lukiojoukkueen peleissä kävi parhaimmillaan 10 000 katsojaa eli puolet kaupungin asukkaista – suojeltiin ja asiaa yritettiin vaieta kuoliaaksi. Moni aikuinen mietti enemmän koulun ja kaupungin mainetta kuin uhria.

Älypuhelimet kertoivat kuitenkin karut faktat. Vaikka pelaajat olivat poistaneet kohun noustua kommenttejaan, videoitaan ja kuviaan, Anonymous-hakkeriryhmä kaivoi tuhotut päivitykset esiin ja julkaisi raskauttavaa todistusmateriaalia.

Kiihkoton dokumentti

Syntyi kansanliike. Mielenosoituksissa naamion suojassa esiintyneet naiset avautuivat omista hyväksikäyttökokemuksistaan. Julkinen keskustelu pui amerikkalaisissa oppilaitoksissa piilevää raiskauskulttuuria.

Kaksi pelaajaa määrättiin lopulta vuodeksi nuorisovankilaan raiskauksesta. Toinen tuomituista sai lisäksi vuoden tuomion tapahtumien kuvaamisesta.

Myös koulutoimenjohtaja, rehtori ja kaksi valmentajaa olivat syytettynä, mutta heistä vain yksi sai lyhyen tuomion.

Dokumentti on kiihkoton ja laadukkaasti toteutettu. Mukana on paljon autenttista kuvamateriaalia sosiaalisesta mediasta, kuulusteluista sekä oikeudenkäynneistä. Syytettyjen ja silminnäkijöiden tunnereaktiot ovat pysäyttävää seurattavaa. Empatiakyvyn puute vaihtuu lopussa itkuksi.

TV1 torstai 1.8. klo 19.00

MAINOS

Kommentoi

Näiden suojelijoiden olisi sytä saada samantasoiset tuomiot kuin itse raiskaajien - eli ehdotonta vankilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image