Viihde

Dokumentti kertoo, miten aikuiset suojelivat nuoria raiskaajia – puhelimet paljastivat karut faktat, kun uhrin avuksi tulivat hakkerit

Pelimiehet-dokumentti on ansiokas, mutta myös kysymyksiä jää ilmaan. Olisiko teko voitu estää? Steubenvillen tapaus ei ole ainoa laatuaan. Esiintyykö amerikkalaisissa opiskelijapiireissä raiskauskulttuuria laajemminkin?
Viihde 1.8.2019 7:00 | Päivitetty 1.8.2019 7:22
Tapio Neva

Dokumenttiprojekti: Pelimiehet

★★★★ Ohion Steubenvillessä järjestettiin elokuussa 2012 teinijuhlat, joiden jälkipyykki sai miljoonayleisön. Paikallisen lukiojoukkueen jenkkifutispelaajat raiskasivat tiedottomaan tilaan humaltuneen teinitytön ja rehentelivät teollaan sosiaalisessa mediassa. Siitä seurasi surullinen, mutta yhteiskunnallisesti merkittävä tapahtumaketju, joka johti rikostuomioihin ja lopulta myös dokumentin aiheeksi.

Seksirikollisten tie lakitupaan ei ollut suoraviivainen. Alkuvaiheessa suositun joukkueen pelaajia – Steubenvillen lukiojoukkueen peleissä kävi parhaimmillaan 10 000 katsojaa eli puolet kaupungin asukkaista – suojeltiin ja asiaa yritettiin vaieta kuoliaaksi. Moni aikuinen mietti enemmän koulun ja kaupungin mainetta kuin uhria.

Älypuhelimet kertoivat kuitenkin karut faktat. Vaikka pelaajat olivat poistaneet kohun noustua kommenttejaan, videoitaan ja kuviaan, Anonymous-hakkeriryhmä kaivoi tuhotut päivitykset esiin ja julkaisi raskauttavaa todistusmateriaalia.

Kiihkoton dokumentti

Syntyi kansanliike. Mielenosoituksissa naamion suojassa esiintyneet naiset avautuivat omista hyväksikäyttökokemuksistaan. Julkinen keskustelu pui amerikkalaisissa oppilaitoksissa piilevää raiskauskulttuuria.

Kaksi pelaajaa määrättiin lopulta vuodeksi nuorisovankilaan raiskauksesta. Toinen tuomituista sai lisäksi vuoden tuomion tapahtumien kuvaamisesta.

Myös koulutoimenjohtaja, rehtori ja kaksi valmentajaa olivat syytettynä, mutta heistä vain yksi sai lyhyen tuomion.

Dokumentti on kiihkoton ja laadukkaasti toteutettu. Mukana on paljon autenttista kuvamateriaalia sosiaalisesta mediasta, kuulusteluista sekä oikeudenkäynneistä. Syytettyjen ja silminnäkijöiden tunnereaktiot ovat pysäyttävää seurattavaa. Empatiakyvyn puute vaihtuu lopussa itkuksi.

TV1 torstai 1.8. klo 19.00

MAINOS

Kommentoi

Näiden suojelijoiden olisi sytä saada samantasoiset tuomiot kuin itse raiskaajien - eli ehdotonta vankilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

214 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Minäpä nostanki molemmat peukut pystyyn kun keksin hyvän jutun jonka sitte jaan muiden kans. Mitäpä kyttääjänä olet siit... Lue lisää...
Mitäs siihen sanot, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image