Viihde

Dokumentti: Intialainen tehdas on armotta raksuttava koneisto

Palkittu elokuva työstä, koneista ja työläisistä Intian Gujaratissa sijaitsevassa suuressa tekstiilitehtaassa, jossa olosuhteet ja työntekijän asema ovat samat kuin sata vuotta sitten. KUVA: IV Films
Viihde 29.1.2018 7:00 | Päivitetty 1.2.2018 11:55
Nea Alanen

Dokumenttiprojekti: Machines

★★★★ Elämä tekstiilitehtaassa Intiassa on loputonta kangasvirtaa ja vaarallisia työvuoroja. Tehtaan työntekijät ovat kertakäyttötavaraa. Jos joku lähtee, aina löytyy uusi ihminen tilalle, ja jos venkuroit, saat selkääsi.

Dokumenttiohjaaja Rahul Jain kuvasi tehtaan työoloista kertovan dokumentin Intiassa Gujaratissa.

Machines on silmälle kaikessa karuudessaan esteettinen ja kiehtova näky. Upeita kankaita, vahvoja kemikaaleja, värejä ja rasittuneita miehiä tylsine katseineen. Vaikuttavinta dokumentissa on se, ettei selitetä vaan näytetään.

Yksi työntekijöistä kertoo saavansa 210 rupiaa, eli noin kolme euroa työvuorosta. 12-tuntisia työvuoroja hän tekee kaksi, jopa neljä putkeen tienatakseen rahaa 1 600 kilometrin päässä asuvalle perheelleen. Samanlaista työvuoroa tekevät niin lapset kuin aikuiset. Suoja-asuista, hanskoista tai ammattiliitosta ei ole tietoakaan. Taukoja ei pidetä.

Dokumentissa haastatellaan tavallisia, köyhyyttä kaukaa kotikylistään paenneita työntekijöitä. Pomoaan palkolliset eivät ole edes nähneet.

Myös tehtaan ylimieliseltä vaikuttava johtoporras pääsee ääneen. Johtaja ajattelee, että työntekijät ovat kiittämättömiä, ahneita ja saavat liikaa palkkaa.

Jain on onnistunut luomaan koukuttavan ja hypnoottisen tunnin mittaisen elokuvan, joka avaa länsimaalaiselle täysin käsittämättömiä työskentelyoloja ja niiden täydellistä toivottomuutta. Dokumentissa on tehtaan elämää kuvastava ikuisuuden ja muuttumattomuuden tuntu. Asialle ei voida tehdä mitään, tehtaan noidankehä on loppumaton, ja kaikki ovat taipuneet kohtaloonsa.

Vuonna 2016 julkaistu dokumentti on saanut useita kansainvälisiä palkintoja.

TV1 maanantai 29.1. klo 21.30.

MAINOS

Kommentoi

Intia on melkoinen helvetti, ihmisoikeuksia ei liene juurikaan olemassa. Kiina hyvä kakkonen, mutta kauppaa ja yhteistyötä vaalitaan. Tekopyhä Suomi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samanlaista "kertakäyttötavaraa" ihmiset ovat täälläkin. Joku kun lähtee niin uusi tulee tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On täällä suomessakin 9e/päivässä ansiotuloa tienaavia. Ne ovat vaiettuja asioita joita ei levitellä julkisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:08
Tukholmasta Berliiniin matkalla ollut bussi suistui moottoritieltä Saksassa - useita loukkaantuneita
13:59
Miksei lentokoneessa ole alkolukkoa vaikka koulutakseissa on? – "Jos tällaisia ikäviä tapauksia alkaisi olla enemmän, se olisi varmaan yksi keskustelunaihe"
13:27
Päivärinta kertoo pistemenetyksen MM-sivuvaunuluokassa johtuneen kahden bensiinilaadun sekoittamisesta
13:16
Jari Sillanpäälle 10 kuukautta ehdollista vankeutta – "hovihankkijalle" eli pääsyytetylle neljän vuoden vankeus
13:05
Jari Sillanpää tuomittiin 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen
13:03
Japanin merivoimien alukset rantautuivat Helsinkiin näyttävästi - 87 000 hevosvoimaa
13:00
Sinisten Terho: Neljä viidestä ministeristä varmasti ehdolla kevään eduskuntavaaleissa - Soini panttaa yhä päätöstään
62
Lasaretinsaaren rakentamissuunnitelmat eivät lämmittäneet oululaisia – kuulemistilaisuudessa täystyrmäys kaavahankkeelle
56
Hallitus vie asiantuntijoiden kritisoimaa irtisanomissuojan heikennystä eteenpäin – Katso esimerkit potkujen syistä
31
Oulun Kuivasjärvellä haeskeltiin illalla karhua - poliisille ilmoitettiin havainnosta hevostallin lähellä
23
Vasemmistoliiton uuteen ilmeeseen kuuluu pinkkiä ja sinistä, mutta puolueen toiveena on punavihreä hallitus - katso uusi tunnus
21
Paljonko tienaa sirkkatuottaja, ja voiko hyönteisfarmi saada maataloustukea? "Kun tuotanto tehostuu, hinnat muuttuvat kuluttajaystävällisemmiksi"
21
Kupari kiidätti Kärpät lentoon
18
Pesis lyö yhä läpi maakunnissa kunnarin arvoisesti – helteinen kesä on hellinyt lyöjiä ja katsojia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Etelä-Karjalan maakuntaan. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Tuo auton jumalointi on vain sinun näkemyksesi autoista sinua enemmän ymmärtävistä. Neutraloidaanpa keskustelu siirtäm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image