Viihde

Dokumentin kaltainen fiktio: Mars vie avaruusajan aamuun, mutta samaa keskustelua käydään nyt arktisista merialueista – mukana suomalainen aktivisti

Greenpeacen aktivisti Sini Saarela on tärkeässä roolissa arktisen merialueen suojelussa. Luonnonvarat kiinnostavat suurvaltoja ja yrityksiä maapallon rajaseuduilla, ja loputtomat raaka-aineet tulevat kiinnostamaan myös avaruudessa. KUVA: Joel Maisalmi
Viihde 30.11.2019 7:00
Joonas Kuikka

Dokumenttimuotoon tehty fiktio Mars esittelee ihmiskunnan avaruusajan alun, vieraan planeetan asuttamisen alkutahdit.

Toinen tuotantokausi on juuri julkaistu Netflix-suoratoistopalvelussa, joten koko 12-osaisen sarjan voi halutessaan katsoa alusta asti. Sarja on alun perin National Geographicin tuotantoa.

Ensimmäisellä tuotantokaudella tieteellinen tutkimusretkikunta laskeutui Marsiin 2030-luvulla tarkoituksenaan pohjustaa planeetan asuttamista ja tutkimusta.

Kaivosjätti saapuu Marsiin

Toisella tuotantokaudella 2040-luvulla Marsiin on saatu jo pysyvämpi monikansallinen tutkimusasema, jota on vähitellen laajennettu ja asutettu lisää.

Planeettaa kiertää avaruudessa pysyvästi miehitetty kiinalainen avaruusasema.

Jännitettä syntyy, kun kaivosjätti Lukrum rysäyttää tukikohtansa Mars-tutkimusaseman viereen ja alkaa vaatia tiedeyhteisöltä energiaa ja vettä ajatuksenaan kaivaa Marsin mittaamattomia luonnonvaroja ilman rajoituksia.

Varomaton toiminta johtaa onnettomuuksiin ja Mars-tehtävän vaarantumiseen.

Arktiset merialueet nyt

Mars on tulevaisuutta, mutta nykyään samanlainen keskustelu käydään arktisen merialueen hyödyntämisestä.

Suomalainen Greenpeacen aktivisti Sini Saarela avaa sarjassa näkökulmaa, miten kaivos- ja öljy-yhtiöt toimivat rajoituksetta suurvaltojen tuella.

Arktisesta alueesta on meneillään kilpajuoksu, jossa ilmastonmuutoksen eteneminen ei valitettavasti ole huono, vaan hyvä asia. Se vapauttaa luonnonvarat kaivettavaksi ikijään keskeltä.

Marsissa käydään aikanaan läpi sama keskustelu kuin Maassa nyt. Mitkä ovat tieteen ja kulttuurin sekä raskaan teollisuuden ja liikevoittojen tavoittelun suhteet avaruuden asuttamisessa?

Sarja pyrkii antamaan vastauksia jo ennen kuin kysymys on ajankohtainen. Seuraavina vuosikymmeninä tai vuosisatoina samoja asioita voidaan joutua miettimään Kuun ja Marsin kohdalla.

Mars, 2. tuotantokausi, Netflix

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

105
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
70
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
61
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
20
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image