Viihde

Cheekin biisit päätyivät osaksi tarinaa - elokuva nähdään elo­ku­va­teat­te­reis­sa keskiviikkona

Jare Tiihonen (vas.) ja Antti Holma (oik.) tapasivat faneja Veljeni vartija -elokuvan ennakkonäytöksen yhteydessä Finnkino Plazassa Oulussa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Viihde 30.1.2018 18:49
Anssi Juntto

Cheekin kappaleiden päiväkirjamaiset sanoitukset olivat elokuvantekijälle kultakaivos.

Kun tuottaja Annika Sucksdorff soitti elokuvaohjaaja JP Siilille ja kysyi, kiinnostaisiko tätä ruveta kirjoittamaan ja ohjaamaan elämäkertaelokuvaa Cheekistä, Sucksdorff piti puheessaan lyhyen hengähdystauon.

Tauon aikana Siili ehti miettiä projektin järkevyyttä. Cheek eli Jare Tiihonen oli vasta reilut 30-vuotias, Suomen suosituin artisti, eikä suomirap genrenä ollut itselle tuttu.

Mutta kun tuottaja jatkoi, että Cheek oli päättänyt lopettaa uransa elokuussa 2018, ohjaajan kohtalo oli saman tien taputeltu.

– Se oli sillä hetkellä täysin selvää, Siili sanoo.

– Tuo on niin kiinnostava yhtälö. On meidän mittapuulla supertähti, joka on aikuisikänsä tehnyt duunia, jota rakastaa, ja antanut sille ihan kaikkensa. Nyt hän löytää itsensä tilanteesta, jossa ainoa vaihtoehto on lopettaa. Aivan älyttömän kiinnostava lähtökohta tarinankertojalle.

Selkeä todellisuuspohja

Veljeni vartija -elokuvan tarinaa Siili alusti pitkillä keskusteluilla Tiihosen kanssa. Keskustelujen pohjalta näkökulma sekä keskeiset teemat ja painotukset alkoivat hahmottua.

Yhtä lailla Siili paneutui Cheekin musiikkituotantoon, joka osoittautuikin tarinankertojan kannalta kultakaivokseksi. Sanoituksista saattoi jopa ammentaa suoria kohtauksia elokuvaan.

Cheek räppää yleensä tapahtumista, joilla on hyvinkin selkeä todellisuuspohja. Valheita ei lähtökohtaisesti ole, mitä nyt Siilin mukaan on käytetty ”kasvattavaa värikynää”.

– Päiväkirjalähtöisyys avasi hurjan määrän mahdollisuuksia siihen, miten biisejä voi leffan tarinan yhteydessä käyttää niin edistämään tarinankerrontaa kuin kommentoimaan siten, että sanoituksilla on merkitystä leffan kokonaisuuden kannalta, Siili selvittää.

– Ja siinä tämä eroaa olennaisesti aiemmasta Ganes-leffastani, koska Hurriganesin lyriikoilla ei pöyhitä mitään lisäsyvyyksiä tarinankuljetukseen.

Lähtökohtaisesti elokuvantekijöillä oli työssään vapaat kädet, jotta lopputuloksesta tulisi muutakin kuin pelkkä fanielokuva. Käsikirjoitusversiot kuitenkin annettiin Tiihoselle luettavaksi ja kommentoitavaksi.

Ratina-kohtaus oikean yleisön edessä

Lisäksi artisti auttoi elokuvan pääosaa näyttelevää Antti Holmaa räppivalmennuksessa, vieraili kuvauksissa ja antoi palautetta jälkituotantovaiheessa.

– Luonnehtisin Jaren roolia konsultiksi. Se oli meille todella arvokasta. Hän on kuitenkin oman henkilöhistoriansa, musiikkinsa ja musagenrensä paras asiantuntija, Siili toteaa.

Ennen kuvauksia päänvaivaa aiheutti se, että Holma näyttelee sekä Jarea että hänen kaksoisveljeään Jereä. Kaksoisroolin kuvaamista harjoiteltiin ja testailtiin etukäteen, ja kuvauksissa kaikki sujui oikein hyvin.

Lopulta suurin haaste oli kohtaus, jossa Cheek esiintyy Blockfesteillä täpötäydellä Ratinan stadionilla. Kohtaus kuvattiin oikean yleisön edessä.

– Sen toteuttaminen oli jännä paikka – Antille tietysti erityisesti, mutta myös meille muille – koska meillä oli Profeettojen keikan keskellä kolmen minuutin ikkuna tehdä se, Siili muistelee.

– Jos se olisi mennyt pieleen, meillä ei olisi ollut mahdollisuutta uusia sitä. Siinä oli paljon pelissä.

Veljeni vartija tulee elokuvateattereihin keskiviikkona 31.1.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

124
Iinattiin rakennetaan Liikuntamaa – alueelle tulossa maastopyöräreittejä, fitness-puisto ja kuntoportaat
118
Oulun kaupungintalon mittava remontti alkaa vuodenvaihteessa – rakenteista ja sisäilmasta paljastui laajoja ongelmia
86
EU:lta tylyä postia: Ei rahaa jäsenmaiden kuivuuskriisiin – Ruotsi auttaa viljelijöitään 120 miljoonalla eurolla, MTK toivoo samaa Suomen hallitukselta
80
Kommandopipoinen mies ryösti kaupan Intiössä, pakeni skootterin kyydissä – poliisi pyytää havaintoja
47
Vorojahdin lopputulos: ”Valistuneet kansalaiset vs. rosvot 3-0” – Oulun poliisilaitoksen partio otti kiinni ulkomaalaisporukan
38
AC Oululle uusi suuromistaja
36
Metoo-liikkeen keskushahmo Asia Argento hiljensi syytökset hyväksikäytöstä rahalla – väitetty uhri oli 17-vuotias

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image