Viihde

Arvio: Kuinka onnistuu Disneyn uusi Aladdin, joka tuo ih­mis­näyt­te­li­jät eri­kois­te­hos­te­maa­il­maan?

Perinteisen rakkaustarinan ohella elokuva pitää sisällään myös Aladdinin (Mena Massoud) ja Hengen (Will Smith) syvenevän ystävyystarinan. KUVA: Photo Credit: Daniel Smith
Viihde 23.5.2019 22:55
Kati Valjus

Aladdin on jo vuoden kolmas live action -versio vanhasta tutusta piirroselokuvasta. Will Smithin Henki puhaltaa eloa onnistuneeseen uusintaversioon.

Elokuvat Aladdin, Yhdysvallat 2019. Ohjaus: Guy Ritchie. Pääosissa: Mena Massoud, Will Smith, Naomi Scott, Marwan Kenzari, Navid Negahban, Nasim Pedrad. – Plaza & Star, Oulu.

Rakastettu satuklassikko Aladdin on tälle vuodelle jo kolmas niin sanottu live action -versio vanhasta, tutusta piirretystä. Aiemmat ovat olleet Jon Favreaun ohjaama Leijonakuningas ja Tim Burtonin ohjaama Dumbo.

Toisin sanoen, juuri kun olemme tottuneet siihen, että Disney on animoinnin edelläkävijänä tehnyt animoiduista maailmoistaan yhä todentuntuisempia, ihmishahmoja myöten, homma keikautetaankin päälaelleen: osin rakennettuihin, osin erikoistehostein luotuihin lokaatioihin tuodaankin elävät näyttelijät.

Ainakin uudelleen tehdyn Aladdinin kohdalla tämä osoittaa, että kyllä kannatti. Koneet eivät tule korvaamaan aitoja ihmisiä valkokankaallakaan. Paljon apua niistä sen sijaan on.

Alkuperäinen Aladdin julkaistiin vuonna 1992, joten se on tuttu etenkin ysärilapsuuden eläneille. Elokuvan ikäraja on 7, eikä se todellakaan ole mikään pehmo piirretty vaan todentuntuinen, aito seikkailu.

Tarina on tuttu: Aladdin (Mena Massoud) on köyhä ja hyväsydäminen taskuvaras, Jasmine (Naomi Scott) vahva ja määrätietoinen prinsessa.

Aladdin löytää lampun, jonka henki (Will Smith) lupaa tälle kolme toivomusta.

Aladdin on siitä ilahduttava Disney-tarina, että se pitää sisällään paitsi klassisen rakkauskertomuksen, myös toisenlaisen ihmissuhdetarinan: Aladdinin ja Hengen ystävyys on uuden Aladdin-elokuvan parasta antia.

Smith on mainio hahmo, jonka leveille harteille käsikirjoittajat ovat lastanneet rutkasti huumoria. Hän onnistuu tekemään hahmosta myös aivan toisen tyypin kuin alkuperäinen, Robin Williamsin tulkitsema Henki.

Samaan hengenvetoon voi todeta senkin, että hahmon suomenkielinen ääninäyttelijä Joonas Saartamo onnistuu roolissaan erinomaisesti. Ennen Hengen astumista esiin suomenkielinen dubbaus tuntuu, kuten usein käy, jotenkin jäyhältä ja vaivalloiselta katsoa. Saartamon rento höpöttely onneksi helpottaa tilannetta.

Mitä tulee prinsessa Jasmineen, Naomi Scott onnistuu upealla tavalla tuomaan esiin hänen vahvuutensa. Musikaalista kun on kyse, Scottin tunteikas voimalaulu tuo mieleen Frozenin Elsan Let it gon. Alkuperäiskielellä kokemus olisi varmasti ollut ihokarvat nostattava. Prinsessan puvustuksessa riittää myös ihailtavaa.

Nuoret pääosanäyttelijät tekevät roolinsa taidolla. Egyptissä syntynyt Massoud ja intialaiset juuret omaava Scott eivät kumpikaan ole turhan kuluneita kasvoja. Ilahduttavasti roolituksessa on muutenkin otettu huomioon, minne tarina sijoittuu: länsimaiselta ei näytä kuin yksi typerä prinssi.

Aladdinia on esitetty Broadwayllakin, joten tanssikohtauksille löytyy luontevat paikkansa. Ne tuovatkin yllättäen hahmoihin aivan uudenlaista, länsimaista kehonkieltä. Tehosteena näytetään käytetyn pientä nopeutusta, fast motionia.

Aladdinin uusi versio sekoittaa upeasti erikoistehosteet elävään maailmaan. Uusi Aladdin hyppää aimo loikan kohti aikuisuutta, ja sitä voi suositella myös ihan aikuistenkin kesken katsottavaksi. Jos leffaseuran kielitaito vain kestää, kannattaa ehdottomasti katsoa alkuperäisversio dubatun sijaan.

Kriitikko kiteyttää

Hienoa: Uusi ja uudenlainen Aladdin, joka sekoittaa aidon oloisesti erikoistehosteita ja elävää näyttelemistä. Sopii myös seikkailun- ja romantiikannälkäisille aikuisille.

Heikkoa: Suomenkielinen dubbaus häiritsee näytellyssä elokuvassa enemmän kuin piirretyssä, mutta se on nyt vain kestettävä tai katsottava originaaliversio.

”Nuoret pääosanäyttelijät tekevät roolinsa taidolla.”

MAINOS

Kommentoi

"osin erikoistehostein luotuihin lokaatioihin tuodaankin "

Jospa käytettäisiin kunnollista suomen kieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:18
Traktorin peräkärry kaatui Siikalatvan Kestiläntiellä – toinen kaista suljettu onnettomuuspaikalla
11:16
Valio määrättiin maksamaan miljoonakorvaukset paikallismeijereille – summa kuitenkin paljon pienempi kuin alkuperäinen yli 40 miljoonan euron vaade
10:09
Hallitus esittää määrärahaa Oulun ratapihan peruskorjaukseen ja turvalaitteisiin – pohjoisen, idän ja lännen nopeista ratahankkeista päätetään myöhemmin
10:01
Oulun kaupungin puhelinliikennettä vaivannut vika saatiin korjattua, puhelinyhteydet toimivat normaalisti
9:49
Yhdysvallat lähettää lisää joukkoja Lähi-itään "puolustuksellisista syistä" – Iranin syyllisyydestä tankkeri-iskuihin uutta kuvamateriaalia
9:25
Kiimingin Jokirannan koulun rakennustyöt alkavat kesällä – koulun käyttäjät osallistuvat rakennuksen suunnitteluun
9:07
Tulipalo kerrostalossa Rovaniemellä – naapurin nopea toiminta pelasti tilanteen palon leviämiseltä
59
Kovács: "Nyt olisi tyylikästä selkeästi päättää, että palvellaan kaikkia seurakuntalaisia tasapuolisesti"
30
Erkkolan sillalla testataan infotaulua, jolta voi nähdä kevyen liikenteen liikkujien määrän – "Jos kaikki menee hyvin, näyttöjä asennetaan todennäköisesti 3-5 kappaletta"
23
ICT-alan rekrytointinälkä ei ota loppuakseen Oulun seudulla – seuraavien kahden vuoden aikana alalle tarvitaan 1800 työntekijää lisää
12
Hallitus esittää määrärahaa Oulun ratapihan peruskorjaukseen ja turvalaitteisiin – pohjoisen, idän ja lännen nopeista ratahankkeista päätetään myöhemmin
8
Eero Pyötsiä vahvin ehdokas puolustusvoimain komentajaksi – nimitys voi tulla jo loppuviikosta
8
Oulun kaupungin puhelinliikenteessä häiriöitä – hyvinvointikeskusten ajanvarausnumerot poissa toiminnasta
5
Poliisit jättikyselyssä: Turvapaikanhakijatilanne uhkaa suomalaisten turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan itäosassa, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä Ylitornion kunnassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi vain osaa ihmisiä kuunnellaan?

Ei ole kuin yhdenlaisia persuja... Juuri niitä isoja vauvoja... Äänekkäitä isoja vauvoja... Lue lisää...
Sihveri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image