Viihde

Arvio: Kuinka onnistuu Disneyn uusi Aladdin, joka tuo ih­mis­näyt­te­li­jät eri­kois­te­hos­te­maa­il­maan?

Perinteisen rakkaustarinan ohella elokuva pitää sisällään myös Aladdinin (Mena Massoud) ja Hengen (Will Smith) syvenevän ystävyystarinan. KUVA: Photo Credit: Daniel Smith
Viihde 23.5.2019 22:55
Kati Valjus

Aladdin on jo vuoden kolmas live action -versio vanhasta tutusta piirroselokuvasta. Will Smithin Henki puhaltaa eloa onnistuneeseen uusintaversioon.

Elokuvat Aladdin, Yhdysvallat 2019. Ohjaus: Guy Ritchie. Pääosissa: Mena Massoud, Will Smith, Naomi Scott, Marwan Kenzari, Navid Negahban, Nasim Pedrad. – Plaza & Star, Oulu.

Rakastettu satuklassikko Aladdin on tälle vuodelle jo kolmas niin sanottu live action -versio vanhasta, tutusta piirretystä. Aiemmat ovat olleet Jon Favreaun ohjaama Leijonakuningas ja Tim Burtonin ohjaama Dumbo.

Toisin sanoen, juuri kun olemme tottuneet siihen, että Disney on animoinnin edelläkävijänä tehnyt animoiduista maailmoistaan yhä todentuntuisempia, ihmishahmoja myöten, homma keikautetaankin päälaelleen: osin rakennettuihin, osin erikoistehostein luotuihin lokaatioihin tuodaankin elävät näyttelijät.

Ainakin uudelleen tehdyn Aladdinin kohdalla tämä osoittaa, että kyllä kannatti. Koneet eivät tule korvaamaan aitoja ihmisiä valkokankaallakaan. Paljon apua niistä sen sijaan on.

Alkuperäinen Aladdin julkaistiin vuonna 1992, joten se on tuttu etenkin ysärilapsuuden eläneille. Elokuvan ikäraja on 7, eikä se todellakaan ole mikään pehmo piirretty vaan todentuntuinen, aito seikkailu.

Tarina on tuttu: Aladdin (Mena Massoud) on köyhä ja hyväsydäminen taskuvaras, Jasmine (Naomi Scott) vahva ja määrätietoinen prinsessa.

Aladdin löytää lampun, jonka henki (Will Smith) lupaa tälle kolme toivomusta.

Aladdin on siitä ilahduttava Disney-tarina, että se pitää sisällään paitsi klassisen rakkauskertomuksen, myös toisenlaisen ihmissuhdetarinan: Aladdinin ja Hengen ystävyys on uuden Aladdin-elokuvan parasta antia.

Smith on mainio hahmo, jonka leveille harteille käsikirjoittajat ovat lastanneet rutkasti huumoria. Hän onnistuu tekemään hahmosta myös aivan toisen tyypin kuin alkuperäinen, Robin Williamsin tulkitsema Henki.

Samaan hengenvetoon voi todeta senkin, että hahmon suomenkielinen ääninäyttelijä Joonas Saartamo onnistuu roolissaan erinomaisesti. Ennen Hengen astumista esiin suomenkielinen dubbaus tuntuu, kuten usein käy, jotenkin jäyhältä ja vaivalloiselta katsoa. Saartamon rento höpöttely onneksi helpottaa tilannetta.

Mitä tulee prinsessa Jasmineen, Naomi Scott onnistuu upealla tavalla tuomaan esiin hänen vahvuutensa. Musikaalista kun on kyse, Scottin tunteikas voimalaulu tuo mieleen Frozenin Elsan Let it gon. Alkuperäiskielellä kokemus olisi varmasti ollut ihokarvat nostattava. Prinsessan puvustuksessa riittää myös ihailtavaa.

Nuoret pääosanäyttelijät tekevät roolinsa taidolla. Egyptissä syntynyt Massoud ja intialaiset juuret omaava Scott eivät kumpikaan ole turhan kuluneita kasvoja. Ilahduttavasti roolituksessa on muutenkin otettu huomioon, minne tarina sijoittuu: länsimaiselta ei näytä kuin yksi typerä prinssi.

Aladdinia on esitetty Broadwayllakin, joten tanssikohtauksille löytyy luontevat paikkansa. Ne tuovatkin yllättäen hahmoihin aivan uudenlaista, länsimaista kehonkieltä. Tehosteena näytetään käytetyn pientä nopeutusta, fast motionia.

Aladdinin uusi versio sekoittaa upeasti erikoistehosteet elävään maailmaan. Uusi Aladdin hyppää aimo loikan kohti aikuisuutta, ja sitä voi suositella myös ihan aikuistenkin kesken katsottavaksi. Jos leffaseuran kielitaito vain kestää, kannattaa ehdottomasti katsoa alkuperäisversio dubatun sijaan.

Kriitikko kiteyttää

Hienoa: Uusi ja uudenlainen Aladdin, joka sekoittaa aidon oloisesti erikoistehosteita ja elävää näyttelemistä. Sopii myös seikkailun- ja romantiikannälkäisille aikuisille.

Heikkoa: Suomenkielinen dubbaus häiritsee näytellyssä elokuvassa enemmän kuin piirretyssä, mutta se on nyt vain kestettävä tai katsottava originaaliversio.

”Nuoret pääosanäyttelijät tekevät roolinsa taidolla.”

MAINOS

Kommentoi

"osin erikoistehostein luotuihin lokaatioihin tuodaankin "

Jospa käytettäisiin kunnollista suomen kieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:04
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
19:00
Arvio: Televisio leviää Suomeen, mutta sopiiko se vanhoillislestadiolaisten uskovaisten olohuoneeseen? – SRK:n historiankirjoituksessa on edetty 1960- ja 1970-lukujen vaikeisiin kysymyksiin Tilaajille
19:00
Konsultin Oulun kaupungin pöytään lyömät madonluvut ihmetyttävät entisiä valtuutettuja – "Mihin on kadonnut se oululaisten poliittisten ryhmien yhdessä tekemisen malli" Tilaajille
18:42
Riskintorjunta voi mennä Suomessakin uusiksi, jos tieto Wuhan-viruksen tarttuvuudesta osoittautuu merkittäväksi
18:32
Omakotitalon yhteydessä olevassa automaalaamossa syttyi tulipalo Pateniemessä, paloa sammutetaan parhaillaan
18:16
Iijokea soudetaan ja melotaan ensi kesänä kahdessa tapahtumassa samaan aikaan – Perinteisen Iijokisoudun rinnalle nousee Elävä Iijoki -melonta- ja soututapahtuma
18:00
Oulujärven saarihakkuiden kiellolla voi olla ennakkopäätöksen luonne – "Aikaisemmin Metsähallitus ei juuri suojelijoita kuunnellut" Tilaajille
50
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
39
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
28
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
27
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
23
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
21
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Onneksi monet tajuavat Ay-liikkeen tarkoituksen ja sen antaman todellisen suojan työntekijöille kuten aloittajakin. En ... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image