Viihde

Antti Tuuri osaa tarinoida te­le­vi­sios­sa­kin – hän kiteyttää kirjailijan työn harvinaisen hyvin

Suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10.10. kuullaan tuotteliasta ja taustatutkimusta aina huolella tekevää kirjailija Antti Tuuria. KUVA: Jukka Lintinen
Viihde 10.10.2019 7:00
Laura Krohn

Itse asiassa kuultuna: Antti Tuuri

*** Kirjailija Antti Tuuri huokuu tarinoita. Niistä hänen elämänsä koostuukin: kirjallinen tuotanto on noin 80 teosta: romaaneja, näytelmiä, elämäkertoja, historiikkeja.

Tuuri osaa tarinoida myös suullisesti. Hän kertoilee rauhallisesti kirjapainoinsinöörin töistään, kirjoitusprosessista, taustatutkimuksesta ja idean jalostumisesta.

Juuri tv:stä tulleesta ja vielä pari viikkoa Areenasta löytyvästä Ikitie-elokuvasta puhutaan myös. Kiitetty ja vahva elokuva perustuu Tuurin samannimiseen romaaniin. Ohjelmassa hän kertoo, mistä kirja on lähtenyt ja koko vaietun historiallisen tapahtumasarjan taustoista.

Tuuri on käynyt Yhdysvalloissa ja Kanadassa etsimässä tutkimusmateriaalia näistä amerikansuomalaisista, jotka myivät koko omaisuutensa ja lähtivät rakentamaan Neuvostoliittoa. Jussi Ketolan muilutuksesta hän puolestaan kuuli jo kirjoittaessaan vuonna 1982 ilmestynyttä Pohjanmaata.

Kirjailijan työn kiteytys

Tuuri kiteyttää kirjailijan työn harvinaisen hyvin. Kertomustason lisäksi tarvitaan vahva näkemys siitä, mikä maailmassa on oikein ja mikä väärin.

Haastattelu on kattava, mutta joitakin jatkokysymyksiä haastattelija olisi voinut tehdä.

Tuuri lähti Etelä-Pohjanmaalta käymään lukiota Pietarsaareen. Isän mielestä hän vietti siellä liian huikentelevaista elämä, joten Tuuri joutui palaamaan viimeiseksi lukiovuodeksi lähemmäksi kotia. Millaista lukiolaispojan elämä oikein oli?

TV1 torstai 10.10. klo 19.00

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
10:47
Pattijoen kasvatti Miikka Salomäki siirtyi NHL-seurojen vaihtokaupassa Nashvillestä Torontoon
10:08
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
71
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
22
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

255 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkejärjestelmä kyllä kestää, eli turha valitus pois. Ja nuoret sopivaa ammattia hankkimaan ja sitten töihin vaan! Lue lisää...
Öululainen 2

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image