Viihde

Akuutti: Mikko "Ka­len­te­ri­kar­ju" Toiviainen kertoo, miten työuupumus alkoi – sairausloman alussakaan ei vielä helpottanut

Työuupumus hiipi salakavalasti Mikko 'Kalenterikarju' Toiviaisen arkeen ja ajoi pitkälle sairauslomalle. Hän kertoo, miten selvisi burnoutista. KUVA: Tero Kyllönen
Viihde 7.11.2018 7:00
Ulla Jäske

Akuutti: Loppuun palaneet

★★★ Akuutin työuupumusjaksossa käydään läpi kahden uupuneen tarina. Tarinoiden kulku alkaa olla tuttu kaikille eri medioita seuraaville, sillä aiheesta puhutaan paljon. Se ei ole ihme, uupuneitakin on paljon.

Kun Mikko "Kalenterikarju" Toiviainen kertoo työuupumuksestaan, alkaa joka neljäs työikäinen tuntea päänsä nyökyttelevän: kyllä, tuttu tilanne ja tunne. Joka neljännellä suomalaisella työikäisellä on nimittäin uupumuksen oireita.

Työuupumus hiipi salakavalasti Toiviaisen arkeen. Hän on sisältöspesialisti, hän kirjoittaa kirjaa ja pitää omaa tubekanavaa. Hän oli ennen uupumistaan siirtynyt esimiestehtäviin. Oli tyttökaveri, jonka kanssa piti hengailla, perhe ja ystäviä, joita piti tavata. Hän juoksi viikoittain 25 kilometrin lenkkejä ja pyöräili vähintään sata kilometriä. Lisäksi some-tili piti pitää kunnossa.

Kun vauhtia oli jatkunut useita kuukausia, alkoivat myös oireet. Nukkuminen alkoi takkuilla. Pulssi ei tasaantunut edes nukkumaan mennessä. Kesälomakin meni työasioista puhuessa.

Kun loma loppui Toiviainen huomasi, ettei hän pystynyt tekemään tehtävää, johon hänellä yleensä meni viisi minuuttia.

Vielä sairausloman kaksi ensimmäistä viikkoa menivät suorittaessa

Oli lääkärissäkäynnin aika. Yleensä lääkärit kirjoittavat diagnoosiksi z-alkuisen koodin. Ohjelmassa mukana oleva lääkäri tosin sanoo, että z tarkoittaa vain oiretta, ei sairautta.

Vielä sairausloman kahden ensimmäisen viikon aikana Toiviaisen piti olla jatkuvassa liikkeessä; hän kuurasi asunnon lattiasta kattoon. Sitten tuli loppu. Energiaa ei vain yksinkertaisesti enää riittänyt.

Toiviainen mietti jälkikäteen, että hänen arkensakin oli suorittamista. Piti olla hienoja harrastuksia ja hyvä sosiaalinen status. Elämä oli suorittamista, suorittamista, suorittamista.

TV1 keskiviikko 7.11. klo 20.00.

MAINOS

Kommentoi

Eikös tässä muuan päivä kirjoitettu oikein positiivisessa hengessä ja esimerkin omaisesti perheestä, jossa elämää suoritetaan täysillä kalenteri täynnä. Lapset harrastavat luistelua ja kuka mitäkin niin, että vapaita hetkiä ja perheen kesken vietettyjä viikonloppuja ei olekaan. Jokainen höyryää tahoillaan ja suorittaa omia treenejään. Lapset käyvät koulua ja siinä samalla treenaavat lähes puoliammattilaisina urheilua. Lisäksi partio, mutta kenelläkään ei ollut mitään taiteeseen tai kulttuuriin liittyvää harrastusta esim. laulua, pianoa, kitaraa, viulua tai kuvataidetta.
10-vuotias lämmittää omat iltaruokansa yksinään. Perhe ei tunnu koskaan kokoontuvan yhteisen aterian ääreen. Koulutetaanko tässä tulevaisuuden loppuunpalajia? Kalenteri on niin täynnä aikuisten ohjaamaa toimintaa, että leikille ja mielikuvitukselle ei jää kerta kaikkiaan aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos erehtyy tämän nykyisenlaisen elämäntyylin suorittamiseen niin saa kyllä syyttää vain itseään.Oman ajattelutavan remontointi ja oivaltaminen,että jokainen meistä ei ole mikään sähköjänis auttaa elämässä selviytymistä.Nämä someilmiöt vievät juuri nuoria,kokemattomia ihmisiä laumakäyttäytymisen syövereihin ja tuloksena yllättäviä asioita.Jos ei omaa kuin kertakäyttöpatterit ja rechargeablepattereita ei ole annettuna ominaisuutena niin...palautuminen on todella vaikeaa.Nollaamisen taito on ainut keino selviytyä ja sitä ei moni taida osata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aiemmin Akuutti oli ihan informatiivinen ohjelma. Uudistuksen myötä siitä tehtiin tarinapohjainen hömppä, joka vain yrittää laskelmoidusti koskettaa. Eikö noita reality-ohjelmia ole Ylellä ihan tarpeeksi muutenkin, ei siihen genreen tarvisi terveysohjelmaa sotkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän voi nähdä tapauskuvauksena työuupumuksesta. Sinulle tiedoksi, tapaustutkimus on yksi tapa tuottaa informaatiota ja menetelmän avulla päästäänkin usein aiheessa syvemmälle, kuin pelkästään esimerkiksi laajoja tilastoja katsomalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärtääkseni alkuperäinen kommentoija (Tarina on kuuminta hottia) ei tarkoittanut tätä yhtä kyseistä jaksoa vaan ylipäätään Akuutin "uudistusta", jonka myötä informatiivisesta ohjelmasta tehtiin tarinapohjaista tunteisiinvetoavaa kerrontaa. Sellaisia ohjelmia on jo vaikka kuinka paljon. Akuutti olisi voinut pysyä ihan informatiivisena ohjelmana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksittäistapauksesta ei paljoa kostu, ainakin itse kuuntelisin ja oppisin mielelläni asiaa syvemmin. Nykyisin jo Ylen uutisetkin on kiedottu tarinoiksi, eipä ihme että vale-uutiset jylläävät kun virallisia uutisvälineitä ei enää erota reality-ohjelmista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin se on...pyrkiessään eteenpäin on helpompaa painaa kaasua kuin jarrua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:54
Kattokaa te nyt tuota! Tiernapojat palaavat Oulussa takaisin kirkkosaliin
19:30
Näkökulma: Sampo Terho käänsi kysymyksen perussuomalaisten hallituskelvottomuudesta sdp:hen – yritysjohtajat purskahtivat nauruun
19:16
"Jo silloin oli selvää, että tästä tulisi minun työni" – Tapani Kansan juhlakiertue päättyy Ouluun, viihdemusiikin kiintotähti nousi listakärkeen jo 1968
19:02
Loviisassa sijaitsevan koulun ruokalan katto romahti – Rakennuskonserni Skanska aloittaa korjaustyöt
18:26
Kymmenen vuoden työ palkittiin, Kasitie kohosi ykköskastiin – "Totta kai tuntuu hyvältä"
18:15
Nordea palkkaa 200 työntekijää viiteen ympärivuorokautiseen asiakaspalvelukeskukseen – työntekijöitä tarvitaan myös Ouluun
18:07
Suomi haluaa perustaa EU-rahaston Afrikan metsittämiseksi – asiasta puhuttu jo unionipomo Junckerille
134
Kysyimme: Onko ajokortista kohta lainkaan tunnisteeksi?
67
Hehkut katoamassa katukuvasta, yhtiö aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut – Oulussa kaksi myymälää
51
Taksien sadan vuoden kehitys taivaan tuuliin Lukijalta
50
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
50
Kärpät nousi tuhkasta ja marssi CHL:n puolivälieriin – Kärppäsankari Koblizekin pelipaikka ykkösketjussa uhattuna: ”Luultavasti Osku tulee siihen”
40
Illinsaaren ilkivalta suututtaa ja harmittaa frisbeegolfaajia – "Tämä ilkivalta kohdistuu kaikkiin, ja se on todella ikävää"
36
Pikaruokaketju Hesburger avaa pian jo kymmenennen ravintolansa Ouluun – "Avaamme uusia hyvien paikkojen löytyessä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

116 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

oletko pettänyt tai harkinnut sitä

Jahas, muistin virkistämiseksi. Uskollisuus lähtee kunnioituksesta. Kunnioitus puolestaan rakkaudesta. Sanat kertoo, mi... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image