Viihde

Aivot pyrkivät monin keinoin irti il­mas­to­huo­les­ta – dokumentti tarttuu il­mas­to­tie­teen psykologiaan

Norjalainen psykologi ja ekonomi Per Espen Stoknes käyttää ilmaisua psykologinen ilmastoparadoksi. Se tarkoittaa suunnilleen sitä, että mitä isompi uhka, sitä vähemmän toimitaan ja kannetaan huolta.
Viihde 29.2.2020 7:00
Silja Aitoaho

Ilmastoparadoksi

**** Jonkun piti tarttua ilmastotieteen psykologiaan, toteaa norjalainen psykologi ja ekonomi Per Espen Stoknes. Hän on tutkinut sitä, millaisia esteitä aivomme ovat rakentaneet suojellakseen meitä ilmastonmuutokseen liittyvältä tiedolta.

Esteitä on viisi. Ensimmäinen on etäisyys. Ilmastonmuutos tuntuu kaukaiselta ongelmalta. Tieteessä puhutaan, mitä tapahtuu vuonna 2050. Ketä se kiinnostaa? Ihmisen aivot ovat kehittyneet keskittymään nykyhetkeen.

Toinen asia on se, että turrumme katastrofiuutisiin ja tuomiopäivän tarinoihin, joiden kautta ilmastonmuutoksesta valtaosin puhutaan. Aivot oppivat karttamaan epämukavia asioita.

Kolmas suojamuuri on vastareaktio, joka syntyy, kun meille arkipäiväiset tottumukset näyttäytyvätkin ilmaston kannalta haitallisina. Olemme tottuneet autoilemaan ja syömään lihaa, ja ajatus siitä, että se olisi ilmaston kannalta haitallista, tuntuu epämiellyttävältä. Sen ristiriidan aivot pyrkivät karkottamaan.

Neljäs suojamuuri on kieltäminen. Emme halua uskoa, että olisimme itse osa ongelmaa. On mukavampi ajatella, että naapuri saastuttaa enemmän.

Viimeisin suojamuuri koskee ihmisen identiteettiä, arvoja ja sitä, mikä on yksilön, valtion tai markkinoiden rooli yhteiskunnassa. Jos ei siedä sitä, että valtio puuttuu elämään, uusista kielloista tulee punainen vaate.

Suojamuurit voidaan kiertää

Kun ensin on tunnistettu suojamuurit, ne voidaan myös kiertää.

Uuden ilmastosarjan seuraavissa jaksoissa tavataan ihmisiä ja organisaatioita, jotka ovat päässeet esteiden yli.

Yksi mielenkiintoisimmista vierailukohteista on Paraisilla sijaitseva Qvidjan tila, jota Ilkka Herlin ja Saara Kankaanrinta viljelevät. Heidän toimintansa antaa todellakin aihetta moniin hyviin uutisiin.

Yle Teema & Fem klo 19.17

Näin aivomme suojelevat meitä ilmaston- muutosahdistukselta. Ilmastosarjassa tavataan ihmisiä, jotka ovat päässeet näiden esteiden yli.

 

MAINOS

Kommentoi

"On mukavampi ajatella, että naapuri saastuttaa enemmän."

Psykologi ei ihmisten psykologisilla reaktioilla, esim. denialismilla pysty muuttamaan sitä tosiasiaa, että näin onkin.
Suomen energiantuotannosta 80% on päästötöntä ja luku on kasvamassa uuden ydinvoimalan myötä. Tähän ei moni maa pysty eikä tule pystymään.
Intian päästöt kasvavat vuodessa Suomen kokonaispäästöjen verran. Kiina ohitti USA:n päästöjen määrässä vuonna 2007 ja päästelee nykyään tuplasti USA:an verrattuna. Aasiaan ja Afrikkaan rakennetaan 1000 - 2000 uutta kivihiilivoimalaa vuoteen 2030 mennessä. Sinne asti siellä kun saa ilmastosopimuksen mukaan kasvattaa päästöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta suurin paradoksi on siinä ettei ilmastonmuutoksen seurauksia ajatella matemaattisesti.
Esimerkiksi mihin pohjautuu ajatus hiilijalanjäljestä? Maapallolla on tietty pinta-ala, ja päästömäärä vaikuttaa luontoon tietyllä pitoisuudella neliökilometriä kohden. Sillä onko tuolla neliökilometrillä 2 vai 20000 ihmistä ei suoranaisesti ole merkitystä.
Toinen paradoksi on vain tiettyihin päästölähteisiin takertuminen, vaikka se ei ole mitenkään matemaattisesti perusteltua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin unohtui se vaiettu suojamuuri, että ilmastoon vaikuttaa moni muukin asia kuin pelkkä ihminen. Tabu näyttää olevan sekin, että meitä on liikaa maapallolla ja vaikka kaikki suomalaiset katoavaisivat niin sillä ei ole mitään vaikutusta ilmastoon. Miksi ei saa puuttua väkiluvun vähentämiseen? En tarkoita ihmisten tappamista vaan syntyvyyden säätöä. Ilmasto muuttuu vaikka maapallolla ei olisi yhtään ihmistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän kukaan ole kieltänyt ilmastonmuutosta. Ilmiöstä opetetaan meille peruskoulussa, joten sitä ei yritetä salata. Paradoksaalista, että ihmiset hyväksyvät ilmastotutkijoiden tutkimukset siitä, että maapallon ilmasto on muuttunut läpi historian, mutta kun samat tutkijat näyttävät ihmisen vaikutuksen ilmastonmuutokseen, niin ne kielletään tai niitä vähätellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun aivoni ovat käskeneet ottamaan asioista selvää. NIPCC:n raportti kannattaa lukea ja miettiä kuinka paljon isot johtajat tekevät rahaa "ilmastonmuutospelottelulla".
Muovit täytyisi ensin saada merestä mutta se ei ole miljoonabisnes kenellekään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image