Pohteen säästöt: Liminka me­net­tää ter­veys­kes­kuk­sen

Ravintolat: Tes­ta­sim­me Oulun Pekurin ra­men-pai­kan

Syyte: Tur­val­li­suus­alan opet­ta­ja kouri opis­ke­li­joi­ta ja uhkaili hak­kaa­mi­sel­la

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Venäjä jatkoi lännen par­jaa­mis­ta ja pe­rät­tö­mien väit­tei­den le­vit­tä­mis­tä Uk­rai­nan sodasta

Putin väitti Ukrainan iskeneen venäläisiin siviilikohteisiin, vaikka todellisuudessa sotaa käydään vain Ukrainassa.

Kiova/Moskova
Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti, että Ukrainan asevoimat ovat iskeneet venäläisiin siviilikohteisiin.
Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti, että Ukrainan asevoimat ovat iskeneet venäläisiin siviilikohteisiin.
Kuva: MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL /

Venäjä jatkoi perjantaina länsimaiden arvostelua ja perättömien väitteiden levittämistä Ukrainan sodasta, kun presidentti Vladimir Putin ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz keskustelivat puhelimitse reilun parin kuukauden tauon jälkeen.

Puhelussa Putin väitti iskujen Ukrainan infrastruktuuria vastaan olevan väistämättömiä, koska myös Ukrainan asevoimat ovat iskeneet venäläisiin siviilikohteisiin. Todellisuudessa sotaa ei käydä Venäjän vaan ainoastaan Ukrainan alueella.

Venäjän ohjusiskut Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan ovat jättäneet miljoonia ihmisiä ilman sähköä ja lämmitystä Ukrainassa.

Kremlin mukaan Putin myös moitti Scholzille länsimaita, mukaan lukien Saksaa, siitä, että nämä aseistavat ja kouluttavat Ukrainaa. Länsiliittoutuneiden apu Ukrainalle on Putinin mukaan johtanut siihen, että Ukraina on täysin hylännyt neuvottelut Venäjän kanssa.

Scholzin edustajan Steffen Hebestreitin mukaan liittokansleri kehotti Putinia edistämään mahdollisimman pian diplomaattista ratkaisua sotaan, mihin kuuluisi myös Venäjän joukkojen vetäminen pois Ukrainasta.

Bidenin neuvottelutarjoukselle tyrmäys

Venäjälle eivät kelvanneet myöskään Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ehdot, joilla hän olisi valmis keskustelemaan tulitauosta Ukrainaan.

– Mitä presidentti Biden itse asiassa sanoi? Hän sanoi, että neuvottelut ovat mahdollisia vain sen jälkeen, kun Putin lähtee Ukrainasta, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov.

Peskovin mukaan Venäjä ei todellakaan ole valmis hyväksymään tällaisia ehtoja.

– Sotilaallinen erityisoperaatio jatkuu, Peskov sanoi käyttäen Venäjän Ukrainan-sodasta käyttämää termiä.

Biden sanoi torstaina Ranskan presidentin Emmanuel Macronin valtiovierailun yhteydessä olevansa valmis keskustelemaan Putinin kanssa, jos tämä todella haluaa lopettaa taistelut.

Peskovin mukaan Putin on valmis keskusteluihin, jos Venäjän kantoja kunnioitetaan, mutta lisäsi, että Yhdysvaltain asenne tekisi mahdollisista neuvotteluista vaikeita.

– Yhdysvallat ei ole tunnustanut uusia alueita osiksi Venäjän federaatiota, Peskov sanoi viitaten Donetskin, Hersonin, Luhanskin ja Zaporizhzhjan alueisiin, jotka Venäjä valheellisten kansanäänestysten jälkeen liitti itseensä.

Länsimaat ja kansainvälinen yhteisö eivät ole hyväksyneet liitoksia.

Epämääräisiä paketteja Ukrainan edustustoihin

Ukraina kertoi useiden EU-maissa sijaitsevien diplomaattisten edustustojensa saaneen paketteja, joiden sisällä on ollut eläinten silmiä. Ukrainan mukaan kyse on "hyvin suunnitellusta terrorikampanjasta".

Ukrainan ulkoministeriön tiedottajan Oleg Nikolenkon mukaan "verisiä" paketteja on saapunut maan suurlähetystöihin Unkarissa, Hollannissa, Puolassa, Kroatiassa, Italiassa ja Itävallassa sekä pääkonsulaatteihin Napolissa ja Krakovassa ja konsulaattiin Brnossa. Paketit olivat hänen mukaansa likomärkiä, millä hän viittasi ilmeisesti vereen.

– Meillä on aihetta uskoa, että meneillään on hyvin suunniteltu terrorikampanja ja uhkailu Ukrainan suurlähetystöjä ja konsulaatteja kohtaan, sanoi ulkoministeri Dmytro Kuleba lausunnossaan.

Hän kuitenkin lisäsi, että Ukrainan viranomaisia ei voi pelotella.

Ukraina kehotti ulkomaiden hallituksia "takaamaan" Ukrainan diplomaattisten edustustojen turvallisuuden.

Keskiviikkona Ukrainan Madridin-suurlähetystön vartija loukkaantui lievästi avatessaan suurlähettiläälle osoitettua kirjepommia.