Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Venäjä hyök­kä­si Kiovaan kym­me­nil­lä il­ma-aluk­sil­la, il­ma­tor­jun­ta on­nis­tui pu­dot­ta­maan val­ta­osan

Paikallisviranomaisten mukaan Venäjä saattoi hyökätä, koska Kiovassa valmistauduttiin viettämään kaupungin juhlapäivää.

Kiova/Helsinki
Kuva viime viikolta, jolloin alas ammutun raketin osat rikkoivat ikkunoita Kiovassa.
Kuva viime viikolta, jolloin alas ammutun raketin osat rikkoivat ikkunoita Kiovassa.
Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan kymmenillä miehittämättömillä ilma-aluksilla sunnuntain vastaisena yönä. Valtaosa ilma-aluksista oli suunnattu Kiovaan, kertoivat maan viranomaiset.

Ukrainan ilmavoimien mukaan Ukrainaan lähettiin 54 ilma-alusta, joista ilmatorjunta onnistui pudottamaan 52. Kiovassa pudotettiin 40 ilma-alusta, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC. Tietoja ilma-alusten määrästä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ilmavoimien mukaan Venäjä käytti hyökkäyksessä iranilaisvalmisteisia ilma-aluksia.

Ainakin kaksi ihmistä kuoli ja kolme haavoittui hyökkäyksessä Kiovassa.

Kiovan pormestarin Vitali Klytshko kuvaili hyökkäystä massiiviseksi ja sanoi ilma-aluksia tulleen samanaikaisesti useista suunnista. Klytshkon mukaan ainakin kaksi kerrostaloa syttyi tuleen palavasta romusta. Paikallisviranomaisten mukaan kaupungin eteläosassa sijaitseva tavaratalo syttyi niin ikään tuleen.

"Olette sankareita"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ylisti kaupungin ilmatorjunnan toimintaa.

– Te tuhoatte vihollisen ohjuksia, lentokoneita, helikoptereita ja droneja. Joka kerta, kun pudotatte vihollisen dronen tai ohjuksia, ihmishenkiä säästyy. Olette sankareita, presidentti ylisti.

Viranomaislähteiden mukaan Venäjä saattoi haluta hyökätä Kiovaan juuri sunnuntaina, koska kaupunkilaiset valmistautuivat viettämään Kiovan päivää, jolla juhlistetaan kaupungin perustamista 1 500 vuotta sitten. Kiovan päivä oli yleinen lomapäivä ennen sotaa.

– Tämä oli vakavin drone-hyökkäys Kiovaan sitten sodan alun viime vuoden helmikuussa. Siinä oli useita hyökkäysaaltoja, ja se kesti yli viisi tuntia, kertoi Kiovan sotilashallinto.

Sotilashallinnon mukaan Kiovaan hyökättiin jo 14. kerran tässä kuussa.

Brittiministeriö: Venäjä vaatii kansalaisilta lisää sotaponnisteluja

Venäjällä on julkisessa keskustelussa siirrytty entistä enemmän siihen, ettei pelkkä Ukrainan sodan arvostelijoiden tuomitseminen riitä, vaan kansalaisilta vaaditaan myös uhrauksia sodan hyväksi, kertoi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan sunnuntaina.

Venäjän valtiollinen media ja liike-elämän ryhmittymät ovat vaatineet valtionvarainministeriötä valtuuttamaan siirtymisen kuusipäiväiseen työviikkoon sodan kustannusten kattamiseksi, todennäköisesti ilman lisäpalkkaa, ministeriö kirjoittaa.

Aikaisemmin tässä kuussa propagandakanava RT:n päätoimittaja Margarita Simonjan vaati, että kansalaisten olisi työskenneltävä joka päivä kaksi tuntia ammustehtaassa normaalin päivätyönsä lisäksi.

Britannian puolustusministeriön mukaan tämä osoittaa selvästi, että Venäjän johto on selvillä talouden merkityksestä Ukrainan sodan voittamisessa.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 20.06.