Työtaistelut: VR: Junat py­ri­tään pa­laut­ta­maan lii­ken­tee­seen heti, kun sopu ve­tu­rin­kul­jet­ta­jien työ­rii­taan syntyy

Tilinpäätökset: Oulun kau­pun­gin ti­lin­pää­tök­ses­tä on tulossa huikean yli­jää­mäi­nen

Luitko jo tämän: Lää­kä­rit suos­tui­vat tut­ki­maan Inga Kavakan kun­nol­la vasta 13 vuoden kär­si­myk­sen jälkeen

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva 2 kk 59,90 euroa

Kolumni

Var­muu­den vuoksi uusia eväitä arkeen

Sota Ukrainassa ja sen vaikutukset koskettavat koko maailmaa. Suomalaisten myötätunto on Ukrainan kansan tukena.

Samaan aikaan huoli oman maan turvallisuudesta ja arjen sujumisesta on lisääntynyt.

Heini Iinatti on Oulun Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja.
Heini Iinatti on Oulun Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja.

Suomessa ei ole välitöntä sodan uhkaa, mutta jo koronakriisi ja nyt sota Euroopassa ovat käynnistäneet keskustelun ruokaturvasta.

Globaalit vaikutukset tarkoittavat vaikeuksia ja kustannuksia myös suomalaiselle ruoantuotannolle. Tuotantopanokset, kuten polttoaineet ja lannoitteet, ovat ennätyksellisen kalliita.

Kuluttajahintojen pelätään nousevan rajusti. Bensa-asemalla sen jokainen on jo huomannut. Myös ruokakaupassa voi havaita tuttujen tuotteiden olevan selvästi aiempaa kalliimpia.

Suurimmalla osalla suomalaisista on varaa siihen, että ruuan hinta nousee. Pitää vain tehdä valintoja sen suhteen, mitä hankkii. Nyt on aika valita vastuullisesti oman alueen tuottajien tuotteita.

Kaikille se ei ole niin helppoa. Koska jokaisella pitäisi olla varaa ostaa ja syödä ravitsemuksellisesti laadukasta ja kestävästi tuotettua ruokaa, tarvitaan myös yhteiskunnan toimenpiteitä. On myös tehtävä ratkaisuja kotimaisen ruuan tuotannon turvaamiseksi.

Säästäminen ruokamenoissa ei tarkoita sitä, että syödään vähän tai huonolaatuista ruokaa.

Tarkan talouden kokki suunnittelee, hyödyntää tarjouksia ja valmistaa kerralla enemmän.

Terveellisesti nuukaileva suosii kauden kasviksia, rakentaa aterioita juureksia ja viljatuotteita hyödyntäen sekä käyttää tarkasti tähteet.

Itse tehden ja leipoen säästää jo monia euroja.

Historiassa kotitarveviljelyllä ja luonnontuotteilla on ollut varautumisen ja ruokahuollon kannalta suuri merkitys. Suomessa riittää luonnontuotteita, kuten marjoja, sieniä ja villiyrttejä, jokamiehenoikeuksilla kerättäväksi.

Pienenkin pihan kasvimaalle mahtuu salaattia, papuja ja porkkanaa. Vuokraviljelypalstalta perunoita ja juureksia saa tuoreena ruokapöytään ja syksyllä varastoonkin. Yrtit ja vihannekset kasvavat myös ruukuissa ja laatikoissa parvekkeella.

72 tuntia -varautumissuositusten mukaan kotoa tulisi löytyä kolmen päivän kotivara eli muutama pullollinen vettä ja esimerkiksi retkikeittimellä helposti valmistettavia ruokatarvikkeita.

Useat toimijat, kuten Maa- ja kotitalousnaiset, järjestävät koulutuksia varautumisesta, taloudellisesta ruuanlaitosta, hyötykasviviljelystä sekä luonnontuotteiden keräämisestä ja käytöstä.

Itse ja yhdessä tekeminen lisäävät tunnetta omista vaikutusmahdollisuuksista ja resilienssiä eli poikkeustilanteiden sietokykyä epävarmuutta herättävien uutisten äärellä.

Vaikka kaiken varalta, kun laittaa kädet multaan tai pullataikinaan ja suuntaa sienimetsään, tuottaa se hyvää mieltä ja onnistumisen elämyksiä.