Val­tio­va­rain­mi­nis­te­ri Van­ha­nen: Bud­je­tin ali­jää­mä kasvaa mer­kit­tä­väs­ti, tes­taus- ja ro­ko­te­ku­lut kir­ja­taan jo nyt

Hallituksen budjettineuvotteluissa on valtiovarainministeri Matti Vanhasen mukaan tuskaa isoista summista. Työllisyys- ja ilmastotoimista Vanhanen ja pääministeri Sanna Marin eivät kertoneen maanantai-iltana mitään uutta.

Helsinki
Matti Vanhanen (kesk.) on hallituksen valtiovarainministeri. Arkistokuva.
Matti Vanhanen (kesk.) on hallituksen valtiovarainministeri. Arkistokuva.
Kuva: PETRI HUHTINEN

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kertoivat hallituksen tänään alkaneiden talousarvioneuvottelujen kulusta Säätytalon portailla maanantai-iltana. Neuvotteluissa alkoi illansuussa tauko, kun hallituspuolueiden eduskuntaryhmiä informoitiin neuvottelutilanteesta.

Marin totesi neuvottelujen edistyneen hyvähenkisesti. Hallitus on todennäköisesti koolla isolla kokoonpanolla vasta tiistaina, mutta hallituspuolueiden viisikko vahvistettuna valtiovarainministeri Vanhasella kokoontuu vielä illan kuluessa.

Vanhasen mukaan mitään erimielisyyksiä hallituspuolueilla ei ollut, vaan tuskaa siitä, että isoja summia käsitellään. Vanhanen varoitti, että valtiovarainministeriön pohjaesityksessä oleva seitsemän miljardin euron alijäämä tulee kasvamaan merkittävästi. Esityksestä puuttuvat kuntien tukipaketti ja veikkausvoittovarojen tuottojen alenemisen korvaaminen edunsaajille.

Lisäksi hallitus aikoo kirjata koronaviruksen testauskustannukset ja rokotteen kustannukset jo nyt budjettiin.

Eläkeputki vielä työmarkkinajärjestöille?

Hallitus kävi keskusteluja myös työllisyystoimista. Marin ja Vanhanen olivat vähäsanaisia keskustelujen kulusta. Vanhanen totesi työllisyystoimista ja ilmastoratkaisuista, että perästä kuuluu. Hän sanoi olevansa luottavainen siihen, että ratkaisuja löytyy.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan päätöstä eläkeputken poistamisesta ei tehdä vielä budjettiriihessä vaan ikääntyvien työllisyydestä neuvottelisivat vielä työmarkkinajärjestöt. Jos järjestöt eivät onnistuisi neuvottelemaan tulosta, päätökset tekisi hallitus.

HS:n mukaan hallituksen yksi keskeinen työllistämiskeino olisi työttömien työnhaun velvoitteen kiristäminen.

Mallia on kutsuttu myös yksilöllisen työnhaun malliksi. Siinä työtön työnhakija velvoitetaan hakemaan tiettyä määrä työpaikkoja.

Marin kertoi, että hallitus kävi keskustelua myös Nesteen tilanteesta. Yhtiö suunnittelee Naantalin jalostamon lopettamista. Marin kertoi keskustelleensa asiasta tänään Naantalin kaupunginjohtajan kanssa.

– Valtio haluaa olla mukana vaikeassa tilanteessa.

Taantuma syvä ja toipuminen hidasta

Hallitus kuuli maanantain aluksi talouden tilannekuvan. Vanhasen mukaan pääviesti hallitukselle oli, että epävarmuus maailmalla on tavattoman suuri ja se heijastuu voimakkaasti ensi vuoden budjettiin

Suomen bruttokansantuote (BKT) supistuu Suomen Pankin arvion mukaan kuluvana vuonna 4,7 prosenttia.

Vuosina 2021 ja 2022 BKT:n arvioidaan kasvavan 2–3 prosentin vauhtia. Vaikka taantuma näyttää jäävän keväällä pelättyä pienemmäksi, se on silti syvä ja toipuminen on hidasta, todetaan Suomen Pankin ennusteessa.

Koronapandemia heikensi työmarkkinoita keväällä poikkeuksellisen rajusti. Työllisten määrä oli maalis-heinäkuussa keskimäärin noin 60 000 henkilöä pienempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Suomen Pankin ennusteen mukaan työllisyysaste on jäämässä noin 71 prosenttiin vuonna 2022. Se on selvästi vähemmän kuin ennen koronaepidemiaa.

Lisätty kello 21.49 Helsingin Sanomien tiedot.