Kuvagalleria: Ter­wa­hölk­kä ja -ma­ra­ton juos­tiin jälleen Oulussa

Kolumni: Na­to-jä­se­nyys on so­ti­laal­lis­ta liit­tou­tu­mis­ta syvempi asia, ja Poh­jois-Suo­men asemaa se vah­vis­taa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Val­men­ta­ja Mikko Tör­mä­leh­to kertoo, miksi ki­tu­dieet­ti tai raju treeni eivät tuo toi­vot­tu­ja tu­lok­sia: "Usein ta­voit­teem­me eivät lähde aidosti it­ses­täm­me"

Ihmisen käytös palautuu aina siihen, mitä hän arvostaa, sanoo valmentaja Mikko Törmälehto.

Mikko Törmälehdon mukaan ihmiset eivät käy kuntosaleilla tai lenkkipoluilla muutamaa kertaa tai muutamaa kuukautta enempää, ellei toiminta ole tavoitteellista.
Mikko Törmälehdon mukaan ihmiset eivät käy kuntosaleilla tai lenkkipoluilla muutamaa kertaa tai muutamaa kuukautta enempää, ellei toiminta ole tavoitteellista.
Kuva: Kati Valjus

Eletään sitä aikaa vuodesta, kun kuntosalien eteisissä kenkäröykkiöt ovat harventuneet huomattavasti tammikuun alun tungoksesta. Uuden vuoden lupaukset alkavat rakoilla.

Valmentaja ja tavoiteguru Mikko Törmälehto tietää, miksi näin käy.

– Asetamme itsellemme huonoja tavoitteita. On tutkittu, että orientoiva reaktio kestää muutaman kuukauden, ja sitten pitäisi jo löytää samasta asiasta uutta mielenkiintoa, jotta motivaatio pysyy yllä. Jos tavoitteesta puuttuu aito merkityksellisyys, kiinnostus hiipuu.

Huonon tavoitteen tunnistaa siis siitä, että siitä puuttuu merkityksellisyys.

– Usein tavoitteemme ovat jonkun toisen tavoitteita eivätkä lähde aidosti itsestämme. Äidin, isän, pomon tai vaikka naistenlehtien. Muilta omitut tavoitteet eivät tue omia arvojamme.

Törmälehto tietää tavallaan sahaavansa omaa oksaansa, kun sanoo lyövänsä faktat pöytään kohdatessaan asiakkaan, joka sanoo tarvitsevansa piiskurin.

– Kovalla treenillä ja kitudieetillä päästään kyllä lyhyellä aikavälillä tuloksiin. Mutta pitkällä aikavälillä mikään ei muutu, eli on melko varmaa, että ihminen palaa takaisin huonoihin tottumuksiinsa, ja koko homma aloitetaan taas syksyllä alusta.

”Ei kukaan voi olla loppuelämäänsä syömättä herkkuja. Sitten kun sorrut, koet tuottaneesi itsellesi pettymyksen ja saatat luovuttaa kokonaan. Ylipäätään mitä enemmän joudut käyttämään itsekuria, sitä huonommat konstit sinulla on käytössäsi.”
Mikko Törmälehto

Voisi ajatella, että juuri tämän tyyppinen ”tavoitteellisuus” lihottaisi mukavasti treenarin lompakkoa. Törmälehto haluaa kuitenkin olla muuttamassa koko ammattikuntansa asennetta. Käyttäytymistieteisiin perehtynyt treenari peräänkuuluttaa arvojohtoista valmennusta.

– Kaikki käyttäytymisemme perustuu loppukädessä arvoihimme. Ihmisen käyttäytyminen palautuu aina siihen, mitä hän arvostaa.

Valmentajan tärkein tehtävä on antaa asiakkaalle keinoja motivoida itse itseään.

Tavoitteita tarvitaan, sillä aivoille ei riitä "ihan kiva".

– Jos ajattelee, että voisin ehkä vähän lisätä kuntoilua, niin lisäämättä luultavasti jää. Jos tavoitteet eivät ole kirkkaana mielessä, niihin pyrkiminen helposti unohtuu.

Hyväkin tavoite voi kaatua.

– Usein syynä on, että keinovalikoimamme eli työkalupakkimme on riittämätön.

Esimerkiksi joustamattomuus on tavoitteiden saavuttamisen pahin vihollinen. Jollekulle toimii tarkka, toiselle väljä tavoite.

– Pääasia, että tavoite on sellainen, että se sytyttää.

Törmälehdon titteli ”tavoiteguru” viittaa hänen ja Lasse Seppäsen yritykseen, jossa miehet työskentelevät missionaan mahdollistaa ihmisille parempi onnistuminen oman elämänsä tavoitteiden saavuttamisessa.

– Samat tavoitteisiin liittyvät lain-alaisuudet pätevät kaikessa elämässä. Elämäntapamuutoksesta puhutaan yleensä liikunta- ja ruokailutottumusten muuttamisena. Mutta aina kun jotain asiaa, vaikkapa uraa tai parisuhdetta, halutaan pysyvästi muuttaa, joudutaan muuttamaan tapoja.

Mikko Törmälehto

Personal trainer, tavoiteguru.

Syntynyt Paltamossa vuonna 1983.

Osakas ja yrittäjä Huippumoodi Oy:ssä.

Liikuntatieteiden maisteri, Jyväskylän yliopisto.

Liikunnanohjaaja AMK ja YAMK.

Ammattivalmentaja, Lapin urheiluopisto.

Kirja Valmennuksella voittoon julkaistiin Fitran kustantamana 2018.

Tavoitevalmentaja-koulutus Oulussa ja Espoossa puolivuosittain.