Kolumni: Monta kotia, monta oikeaa ko­ti­paik­ka­kun­taa

Kuvagalleria: Tuk­ki­lau­tal­la päin Iijoen pärs­kei­tä

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Kolumni

Vaa­li­huu­maa et­si­mäs­sä

-

Maanantaiaamu, kello 10:30. Navakka tuuli pölläyttää lunta sankkana sumuna päin näköä noustessani autosta Oulun keskustassa. Sää ei suosi reportaasin tekoa, mutta mitäs pienistä. Kameralaukku olalle ja tuulta päin viimeisen vaaliviikon tunnelmia haistelemaan.

Sadat pienet aluevaaliehdokkaiden naamat tuijottavat herkeämättä ohikulkijaa vaalimainosten rivistöstä Otto Karhin puiston kupeessa. Niiden joukosta pitäisi viimeistään varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina osata valita sopiva ehdokas.

Se on helpommin sanottu kuin tehty. Puolueiden vaalitavoitteita on hankala erottaa toisistaan ja vaalikoneet jättävät yksittäiset ehdokkaat etäisiksi. Vaaliteltoissa käydyillä käristemakkaran ja hernesopan tuoksuisilla kohtaamisilla olisi etenkin näin kokonaan uusien vaalien alla kovasti tilausta, mutta telttoja ja soppatykkejä ei vallitsevassa koronatilanteessa Rotuaarilta löydy. Jokusen keveämmällä varustuksella vaalityötä tekevän ehdokaan luulisi kuitenkin olevan liikkeellä.

Siellä, missä vaalikylä kuhisi ennen elämää, tempoilee tuulessa vain yksinäinen hampurilaiskääre.

Kirkkokadun ja Kauppurienkadun kautta Valkeaan edetessä keskustan tuulitunnelissa kävelee vastaan harvakseltaan huppuihin, huiveihin ja maskeihin hautautuneita vastaantulijoita – ei ainuttakaan vaalityötä tekevää ehdokasta tai heidän taustajoukkojaan.

Vihreään liiviin sonnustautunut mies Valkean sisäänkäynnin edustalla saa lennokkaasta vaalinalusreportaasista haaveilevassa toimittajassa pienen toivonkipinän syttymään, mutta turhaan. Lähemmässä tarkastelussa puoluevaate osoittautuu heijastinliiviksi ja potentiaalinen kampanjoitsija lenkkeilijäksi.

Kesäkadun ennakkoäänestyspaikassa sentään tapahtuu. Varsinaista pöhinää ei löydy uurniltakaan, mutta toimitsijan leimasin käy kuitenkin tasaiseen tahtiin. Se pelastaa muutoin anniltaan laihaksi jääneen juttukeikan.

Tiistaina päättyneessä ennakkoäänestyksessä uurnille vaivautui vain 26,3 prosenttia äänioikeutetuista. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella äänestysprosentti jäi vielä karvan verran koko maata pienemmäksi, 26 prosenttiin.

Tarvitaan kova loppukiri. Toivotan puolueille ja ehdokkaille energiaa ja kekseliäisyyttä loppuviikkoon vaalihuuman ja äänestysinnon nostattamiseen näinä hankalina aikoina. Peli ei ole vielä menetetty.