Ulkomaat

Ymmärrys ym­pä­ris­tö­tu­hos­ta vei Greta Thunbergin vuosia sitten sai­raa­la­kun­toon, kunnes il­mas­toak­ti­vis­mi palautti terveyden

Greta Thunberg aloitti koululakkoilun ilmaston puolesta 15-vuotiaana elokuussa 2018. Jo marraskuussa perjantainen lakkoliike oli levinnyt eri puolille Ruotsia sekä ulkomaille. KUVA: HANNA FRANZEN
Ulkomaat 8.10.2019 16:00
Katja Ihatsu

Ahdistus esti rauhannobelistiehdokas Greta Thunbergia syömästä ja menemästä kouluun, vanhemmat kirjoittavat perheestä kertovassa kirjassa.

– Tämä on avunhuuto. Sanomalehdille, jotka eivät ole käsitelleet kriisiä kriisinä. Vaikuttajille, jotka ovat kaiken muun asialla paitsi ilmaston ja ympäristön.

Ruotsalaisen koulutytön tinkimätön aktivismi on saanut liikkeelle lopulta miljoonat ihmiset eri puolilla maailmaa.

Näin ruotsalainen Greta Thunberg sanoi vuosi sitten Helsingissä, jonne hänet oli kutsuttu ilmastomarssin puhujaksi. Tuolloin 15-vuotias Thunberg oli useimmille vielä tuntematon. Hän oli aloittanut ilmastotoimia vaativat koululakkonsa kaksi kuukautta aiemmin kotikaupungissaan Tukholmassa.

Vain vuodessa Thunberg sai yleisökseen koko maailman. Syyskuussa hän piti New Yorkissa YK:n ilmastokokouksessa historiallisen puheen, jonka ydinviesti oli yhä sama kuin Helsingissä. Jos maailma ei havahdu ripeästi ilmastotutkijoiden viestiin, lämpeneminen riistäytyy ihmiskunnan käsistä tällä vuosisadalla.

How dare you? Eli kuinka kehtaatte, Thunberg toisti tunnepitoisessa YK-puheessaan syyskuussa New Yorkissa.

Thunberg on poikkeuksellinen nuori nainen, jonka saavutuksille ei löydy vertailukohdetta. Tavallinen ei ole hänen perhetaustansakaan. Thunbergin lähtökohtia valottaa elokuussa suomeksi ilmestynyt Sydämen asioita - perhe ja planeetta kriisissä (Tammi), jonka hän on kirjoittanut yhdessä pikkusiskonsa ja kulttuurialalla työskentelevien vanhempiensa kanssa.

Tytär muutti vanhempansa

Kirja torppaa toistuvasti esitetyt epäilyt, joiden mukaan Thunberg toimisi mediakampanjan keulakuvana. Thunberg huolestui ympäristön tilasta kirjan mukaan jo 8-vuotiaana ja teki lopulta vanhemmistaan ilmastoaktivisteja.

Thunberg matkusti elokuussa Atlantin toisella puolelle kilpapurjeveneellä, koska vastustaa lentämistä. Lapsuudessaan hän vielä lensi, sillä Thunbergin äidin, Ruotsin kuuluisimman oopperalaulaja Malena Ernmanin, työ vei perheen vuosien ajan Euroopan kaupungista toiseen.

Matka Yhdysvaltoihin oli paitsi mediatempaus, myös perheen todellinen valinta. Kirjassa kuvataan, miten perheenisä Svante Thunberg matkustaa perheen sähköautolla Ruotsista Lontooseen pikkusiskon Beata Ernmanin kanssa. Matka on pitkä ja vaivalloinen, mutta lentäminen ei ole vaihtoehto, ja Ernmanille oli luvattu pääsy Little Mixin konserttiin.

Ympäristötuho romahdutti mielen

Vanhemmat hakivat Thunbergille apua, kun tämä lopetti syömisen, vieraille puhumisen eikä pystynyt enää menemään kouluun. Pahimmillaan ahdistus sai hänet ulvomaan kuten eläimen. Kirjan mukaan Thunberg sai diagnooseikseen Aspergerin oireyhtymän, hyvätasoisen autismin ja pakko-oireisen häiriön.

Kahden kuukauden syömättömyys johti rajuun painon putoamiseen ja nälkiintymiseen eikä Thunberg enää kyennyt nousemaan rappusia. Vanhemmat kirjasivat gramman tarkkuudella riisit ja avokadot, joilla hän aloitti syömisen välttääkseen letkuruokinnan.

Thunberg oli oppinut koulusssa ympäristötuhosta. Hän näki, miten välinpitämättömästi ympäröivä maailma tietoon suhtautui. Tämä ristiriita romahdutti hänet.

Thunberg tapasi syyskuussa Kanadassa Montrealin pormestari Valerie Planten (oik.), joka antoi hänelle kunnianosoituksena kaupungin avaimen. Thunberg osallistuu Pohjois-Amerikan-matkallaan perjantaisin ilmastolakkoihin eri kaupungeissa.

"Greta kuului niihin harvoihin, jotka pystyivät näkemään hiilidioksidipäästömme. -- Sen värittömän, hajuttoman ja mauttoman kauheuden, josta meidän sukupolvemme ei ole halunnut olla tietävinään.", hänen vanhempansa kirjoittavat.

Ympäristön hyväksi toimiminen nosti Thunbergin masennuksesta. Aluksi hän oli aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja vaati oppikirjakustantamoja korjaamaan ilmastonmuutosta koskevia kohtia todenmukaisemmiksi.

Lapset pelottivat koulukiusattua

Arvaamattoman tehokkaan idean koululakosta Thunberg keksi kesällä 2018. "Eikö kukaan tosiaan ole tehnyt tällaista ennen?", hän ihmetteli isälleen.

Koululainen valmistautui toimittajien mahdolliseen kiinnostukseen miettimällä kysymyksiä ja vastauksia. Hän osoittautui haastateltavaksi, joka osasi tiivistää ilmastotieteilijöiden viestin terävään muotoon myös kansainväliselle medialle.

Thunbergin ei tarvinnut istua valtiopäivätalon edustalla yksin pitkään, sillä toiset koululaiset liittyivät ilmastolakkoon ensin Tukholmassa, sitten Euroopan muissa kaupungeissa ja lopulta ympäri maailmaa. Syyskuun viimeisellä viikolla kuusi miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa osallistui lakkoon.

-Kyse ei ole mielipiteistä tai politiikasta. Viestini on, että kuunnelkaa tutkijoita. Joko te noudatatte Pariisin ilmastosopimusta tai sitten ette, Thunberg muistutti viimeksi viime viikolla. Kuvassa hän osallistui Tukholman ilmastomarssiin viime maaliskuussa.

Aluksi Thunbergin vanhemmat olivat huolissaan siitä, miten tytär pärjäisi lakkoon osallistuvien lasten kanssa. Thunberg oli kirjan mukaan koulukiusattu. Toiset lapset eristivät hänet ja kävivät hänen kimppuunsa myös fyysisesti.

Vanhempien pettymykseksi koulu nimesi kiusaamisen syyksi Thunbergin erilaisen käytöksen, kuten hiljaisen puheen.

Myös Thunbergin ensimmäinen julkinen puhe Tukholman ilmastomarssilla sai vanhemmat pelkäämään, että hän romahtaisi, mutta turhaan. Ilmastoaktiivina toimiminen tervehdytti Thunbergin ja palautti hänen sosiaaliset kykynsä.

Kommentointi juttuun on päättynyt.

Nobelin rauhanpalkinto 2019

Nobelin rauhanpalkinto jaetaan perjantaina Oslossa puolenpäivän aikaan.

Ehdokkaina on 223 ihmistä ja 78 järjestöä, jotka ovat edistäneet maailmanrauhaa. Virallinen lista on salainen.

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg on yksi ennakkosuosikeista. Voittaessaan hän olisi historian nuorin palkinnonsaaja.

Vedonlyöjät laskevat kärkiehdokkaisiin Amazonin heimopäällikkö Raoni Metuktiren, Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardernin ja Etiopian pääministeri Abiy Ahmedin.

Järjestöistä voitokkaimpien ehdokkaiden uskotaan olevan Toimittajat ilman rajoja ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Viime vuonna palkinnon saivat kongolainen lääkäri Denis Mukwege ja Irakin jesideihin kuuluva ihmisoikeusaktivisti Nadia Murad. He työskentelevät ehkäistäkseen naisten joutumista seksuaalisen väkivallan uhreiksi sodissa.

MAINOS

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (22)

Gretan kohdalla ei ensimmäisenä, eikä aivan heti myöhemminkään, tule rauha mieleen.
Ehkä rauhannobel on nykyään yleispalkinto, jonka saa joku, jolle ei mitään muutakaan keksitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä vois olla toiminta malli jonka voi kopioida myös Brexit,sekoiluun kai sieltä joku lapsonen löytyis joka ottais ihan fundamentaalisesti kantaa brexitin,jälkeiseen elämään pimeyden UK:ssa jossa taikki muuttuis kuin Härry Potterissa mustavalkoiseksi ja pelottavaksi,yäk.
Se varmasti ohittais mennen tullen asiantuntioiden mielipiteet,sillä Brexit on vain sitä että pitää sitten itse päättää omista asioista ja sijoitaa varansa mihin haluaa vastuu on suuri ja pelottava, ei voi kilautaa Merkkelille,jos kiltinalta on vilahtanut jotain,jonsonilla saunassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Greta vaikuttaa vieläkin hyvin ahdistuneelta.
Olisiko syytä välillä levähtää ja viettää normaalia koululaisen elämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi nuoret masentuvat. Ei tarvitse ihmetellä, jos joutuvat kantamaan harteillaan koko maailman murheita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu että tämä hypetys menee jo sille levelille että ymmärrys ei riitä. Hiukan jo ahdistaa miten tämä Greta kestää tuon julkisuus mylläkän, voimia hänelle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on käsittämätöntä uhkakuvien ja maailmanlopun lietsontaa, mitä nyt pikkulapsille syötetään. Ei ole ihme, että herkimmät panikoivat ja menettävät terveytensä.
Kriisiapua tuputetaan nykyään suurin piirtein jo sen takia, että koulun kohdalla on ollut kolari, mutta sitten tämän ilmaston takia pelotellaan lapset ja alttiimmat aikuisetkin paniikkiin maailmanloppumisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiaa on Thunbergilla
korvia, ei Trumpilla
Asiaa on Thunbergilla
korvia, ei Puttiinilla
Asiaa on Thunbergilla
korvia, ei kahelilla
Asiaa on Thunbergilla
korvia (on) lapsilla
Asiaa on Thunbergilla
korvia (on) Saulilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska minulla ei ole miljoonien purjevenettä. Eikä kukaan Monacon ruhtinaskunnan jäsenistä kuskaa minua, menen edelleen lentämällä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka kuinka olisin setämies, niin onhan tämä aika uskomatonta. Millaista lapsuutta on elänyt lapsi, joka 8 vuotiaana on saanut koulusta ja mediasta imettyä itsensä ahdistuneeksi ympäristöasioista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Gretan persoonalla veivataan rahaa keinoista välittämätt. Kuinka nyyhkytarina puree hömppä ihmisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä olet niin meidän kaikkien esikuva, Greta. Lämmin kiitos väsymättömästä työstäsi! Olet omalla esimerkilläsi ja tinkimättömyydelläsi inspiroinut miljoonia ihmisiä joka puolella maapalloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Media väittää että kaikki, jotka eivät Gretan naamasta pidä, ovat jotain ummehtuneita setämiehiä. Itse näin keski-iän kynnyksellä en pidä Gretan valituksesta siksi, koska nämä eivät ole uutisia minulle, tai sadoille tuhansille suomalaisille, jotka ovat katsoneet edes silloin tällöin Avaraa Luontoa. Itse en kaipaa teini-ikäiseltä saarnaa missään asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti kestää pää pyöritystä. Paljon lokaa lentää, vaikka edistää yhteistä hyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs jos Greta söisit kunnolla ja lepäisit sitten. Emme me ihmiset voi mitään sille että ilma välillä lämpimämpi kuin vuosi sitten samana päivänä. Sinun tulisi olla koulussa opiskelemassa päivisin ja sitten vapaa-ajalla nauttimassa elämästä, joka kerran meille annetaan. Kello tikittää, aikaa ei kannata käyttää huolehtimiseen, varsinkaan lasten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image