Ulkomaat

Yllätystulos: Pohjoismaissa ollaan vähemmän huolissaan il­mas­ton­muu­tok­ses­ta kuin muualla – suuria asenne-eroja idän ja lännen välillä

Kyselyssä suurimpana vastuullisena ilmastonmuutoksen nykytilaan pidettiin Kiinaa. Kuva Pekingin liikenteestä vuodelta 2015.
Ulkomaat 16.9.2019 14:22
Vanessa Valkama

Suomessa ilmastonmuutoksen suuriin vaikutuksiin uskotaan yllättävän vähän, kertoo kansainvälinen kyselytutkimus. Sen mukaan useimmat ihmiset arvelevat, että he joutuvat kärsimään ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Asenteet ilmastonmuutosta kohtaan eroavat maapallolla selkeästi idän ja lännen välillä, selviää YouGov-mielipidemittauslaitoksen kansainvälisestä kyselytutkimuksesta. Idässä ja Lähi-idässä asuvat uskovat lännessä asuvia huomattavasti todennäköisemmin, että ilmastonmuutoksella tulee olemaan suuri vaikutus elämään.

Tutkimus kertoo, että Pohjoismaissa ollaan yleisesti ottaen vähemmän huolissaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista kuin muualla maailmassa. Pohjoismaat ovat aivan listan pohjasijoilla, kun vain 10–14 prosenttia uskoo, että ilmastonmuutos tulee sotkemaan heidän elämäänsä suuressa määrin.

Suomessa ilmastonmuutoksen suurin vaikutuksiin uskotaan neljänneksi vähiten, kun tätä mieltä on 14 prosenttia. 28 maan listan häntäpäätä pitävät Norja 12 prosentilla, Ruotsi 11 prosentilla ja Tanska 10 prosentilla.

Aasiassa ja Lähi-idässä suurimmat luvut ovat filippiiniläisillä, joista 75 prosenttia arvelee, että elämä mullistuu merkittävästi. Seuraavaksi eniten näin ajatellaan Vietnamissa (74 prosenttia) ja Intiassa (70 prosenttia). Euroopan huolestunein maa on Espanja, jossa luku on vain 32 prosenttia.

Ilmastonmuutoksen kohtuullisiin vaikutuksiin uskoo Suomessa 34 prosenttia vastaajista, kun näin ajattelee esimerkiksi filippiiniläisistä 19 prosenttia ja espanjalaisista 42 prosenttia.

Ihmiskunta vastuussa

Ylikansallisen YouGov-mielipidemittauslaitoksen 30 000 henkilöä ja 28 eri maata kattava tutkimus kertoo, ettei ilmastonmuutosta koeta ainoastaan muita ihmisiä koskettavaksi asiaksi. Ihmiset kaikkialla maailmassa ovat taipuvaisia uskomaan, että ilmastonmuutoksella tulee olemaan heidän elämässään suuri tai kohtalainen vaikutus.

Maailmanlaajuinen enemmistö kokee, että ilmasto on muuttumassa ja että ihmiskunta on ainakin osittain vastuussa siitä. Ihmisten toimia pääasiallisena syynä ilmastonmuutokselle pitävät herkimmin intialaiset, joista tätä mieltä on 71 prosenttia.

Maaliskuussa 1,5 miljoonaa lasta ja nuorta osallistui kansainväliseen ilmastolakkoon. Myös Suomessa osallistuttiin lakkoon esimerkiksi Tampereella. Seuraavat kansainväliset lakot aiotaan pitää tässä kuussa. Suomessa lakkopäivä on 27. syyskuuta. KUVA: TONI REPO/AAMULEHTI

Vähiten todennäköisesti näin uskovat norjalaiset ja saudiarabialaiset 35 prosentilla. Silti Norjassa 36 prosenttia ja Saudi-Arabiassa 48 prosenttia uskoo, että ihmiskunta on osittain vastuussa ilmastonmuutoksesta.

Maasta riippuen ainoastaan 0–6 prosenttia uskoo, ettei ilmastonmuutosta tapahdu lainkaan. Vain 1–9 prosenttia 28 maan asukkaista arvelee, ettei ihmisten toimilla ole ilmastonmuutoksen kanssa mitään tekemistä.

Molempia mielipiteitä kannatetaan todennäköisimmin Yhdysvalloissa, jossa kuitenkin uskotaan ilmastonmuutoksen suuriin vaikutuksiin enemmän kuin Suomessa. Yhdysvaltalaisista vastaajista 24 prosenttia uskoo suuriin vaikutuksiin, kun suomalaisista näin ajattelee 14 prosenttia.

Vaikutukset voidaan välttää?

Kyselytutkimuksessa vastaajat arvioivat myös ilmastonmuutoksen pahimpien mahdollisten seuraamusten todennäköisyyttä. Enemmistö kaikissa maissa uskoo, että ilmastonmuutoksesta koituu vakavaa vahinkoa maan taloudelle, kaupunkien jäämistä merenpinnan alapuolelle sekä pieniä sotia.

Tanskan meteorologisen instituutin kuvassa koirat vetävät valjakkoa viime kesäkuussa Grönlannissa, jossa kesän helteet sulattivat merijäätä ennätyksellisen paljon.

Ihmiset kuitenkin uskovat, että ilmastonmuutoksen pahimmat vaikutukset voidaan välttää. Suurin osa vastaajista uskoo, että tämä vaatii merkittäviä toimenpiteitä, joka tarkoittaa monen mielestä kulutuksen vähentämistä. Vähiten merkittävien toimien vaatimukseen uskoo 50 prosenttia Yhdysvalloissa ja suurimmillaan 82 prosenttia Espanjassa.

Suomalaiset ja ruotsalaiset uskovat herkimmin, että pahimmat vaikutukset voi välttää yksinkertaisesti jatkamalla nykyiseen tapaan. Näin ajattelee Suomessa ja Ruotsissa 21 prosenttia. Osallistujamaista Intiassa (22 prosenttia) uskotaan eniten siihen, ettei pahinta voi enää estää lainkaan.

Vastuu jaetaan

Tutkimuksen vastaajat myöntävät, että heidän maansa voisi osallistua ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun nykyistä enemmän. Kyselyn 28 maasta 25:ssä useampi ihminen sanoo, että heidän maansa voisi tehdä enemmän, kuin että maa tekee jo kaiken, mitä mielekkäästi voi.

Ihmiset ovat taipuvaisia uskomaan, että he voisivat myös henkilökohtaisesti tehdä nykyistä enemmän, vaikka arviot ovatkin varovaisempia.

Kun ilmaston nykytilaan etsitään vastuullisia, kaikki saavat osansa syytöksistä. Kaikissa maissa enemmistö uskoo, että "erittäin" tai "melko" vastuullisia ilmastonmuutoksesta ovat kansalliset hallitukset, yritykset teollisuus sekä yksittäiset ihmiset. Tätä mieltä ollaan sekä vauraissa että kehittyvissä maissa.

Aasiassa syytetään enemmän kansainvälisiä elimiä, kun Euroopassa syytetään enemmän yrityksiä ja teollisuutta.

Kun kysytään, mitkä maat ovat erityisesti vastuussa ilmastonmuutoksesta, syyllisinä pidetään eniten Kiinaa ja Yhdysvaltoja, kun Intia jää kolmannelle sijalle.

MAINOS

Kommentoi

Yksi looginen syy voi olla se, että pohjoismaissa on jo tehty todella paljon ympäristönsuojelun hyväksi. Esim. täällä
pohjanmaan rannikolla toimii miljoonalaitos (Westenergy), joka muuttaa jätteet lämmöksi ja biokaasuksi. Tämän
takia meillä on suomen kallein jätehuolto. Odottelemme, että muu suomi pääsee samaan. Tämän jälkeen voidaan
odotella, että muu maailma pääsee pohjoismaiden tasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa keskustelisimme ihan ensimmäiseksi auki sen, että onko ihminen itse vallassa ja vastuullinen omista päätöksistään vai voimmeko lasten tavoin ilman vastuuta melskata jonkin jumalan kämmenellä välittämättä seurauksista ja lisääntyä hänen kunniakseen vailla täyttä ymmärrystä. Mielikuvitusystävien entiset ja tulevat uroteot ja heidän antamansa mahtikäskyt sotkevat pahoin joidenkin ajatuksenjuoksua ja useisiin rinnakkaistodellisuuksiin kuuluvien "ihmisoikeuksien" sovittaminen yhteen ja varsinkin järkiperustein toimivien yhteiskuntien toimintaan aivan absurdia puuhaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kaikki henkilöautopaikat Oulun keskustasta on kupattu, tiedätte mitä tarkoitan, ja vain polkupyörillä pääsee ajamaan keskustaan ja kun on jättänyt autonsa kahden kilometrin päähän niin maailma pelastuu.
Niin ja se vielä , ettei tulisijoissa saa enään polttaa puuta .
Se on maailman loppu, jos.
Mutta sei haittaa jos on joku ilmastonlämpenemistävastaan kokous vaikka Austraaliassa ja lentokoneella meet, sei haitta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on kyllä sekin asia ja totuus, että "Isoveli"-tekniikka on osasyyllinen siihen, että Kuusamossakin saa nauttia Oulun ilmansaasteista.
Ja ne ei tänne kulkeudu ilman mukana sinänsä, vaan sähköisten yhteyksien avulla, kompressaationa.
"Nordikit" ottaa iisisti ja odottaa, että jos vaikka Kivinen nyt löytäisi päävirtakytkimen, jotta voitaisi todeta ilmaston muutoksen todellinen tila.
Tähän kommenttiin, jos se julkaistaan, tulee varmasti "viisastelua", mutta...
Koirat siellä vain älähtää...WUH, WUH!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjoismaissa, ja Euroopassa yleensä, ihmiset ovat keskimäärin sivistyneitä, eivätkä usko kaikkea ilmastopropagandaa. Siksi emme ole myöskään huolissamme. Propagandasta poiketen ihmiset kaikkialla maailmassa osaavat kuitenkin kohdistaa suurimmat syylliset aivan oikein. Me emme kuulu niihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on ollut koko ajan selvää, että Pohjoismaissa ja muuallakin ilmastonmuutosta on vouhkannut vain tiedotusvälineet. Kansalaiset ovat lähinnä kyllästyneet ilmastonmuutoksen tuputtamiseen ja monet eivät kuulemma viitsi enää katsoa tv-uutisiakaan siitä syystä vaan lukevat valitsemiaan uutisia netistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä uutinen ei nyt pidä ihan paikkaansa. Britit ei ainakaan ole huolissaan ilmastonmuutoksesta. Kouluissa syodään kertakäyttolautasista ja kertakäyttoisillä muovisilla ruokailuvälineillä. Peruskoululaisia, 4-16 vuotiaita, lienee 60 miljoonaisessa kansassa noin 10-15 miljoonaa. Päivittäin tulee siis aikamoinen läjä muovi- ja paperijätettä. Muovi on tehty öljystä. Kukaan ei edes puhu tästä asiasta. Mediassa asiaa ei nähdä ongelmana. Brittilehdisto ja poliitikot eivät kehoita ihmisiä ilmastotalkoilemaan ja jättämään autoa kotiin.
Yllätystulos on se, että Pohjoismaissa ei olla ilmastosta yhtään enempää tai vähempää huolissaan kuin muuallakaan. Riippuu keltä kysyy.
Gretasta ei ole muuten viime aikoina kuulunut mitään. Joko ilmastomaskotti Greta on unohdettu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yllätys ehkä ylen toimittajille, koska siellä ollaan niin ilmastoahdistuneita, että mutkat on oiottu suoriksi asiasta kerrottaessa....eikö koko kansa pode sittenkään ilmastoahdistusta, vaikka propaganda sen puolesta on ollut melkoisen massiivista.
Saksalaisilta kyseltiin myös ja ilmastonmuutos ei mahtunut edes Top 10:een, kun saksalainen R+V-vakuutusyhtiö tutki saksalaisten pelkoja.

Kyselytutkimuksen mukaan saksalaisten suurimmat pelot liittyvät pakolaisiin ja maahanmuuttoon.
Mitä sitten tulee näihin suurinpiin saastuttajiin, niin se ei ole mikään uskon asia.
Kiina on ylivoimainen ykkönen, noin 12500000 miljoonaa tonnia, Yhdysvallat kakkonen, noin 6300000 miljoonaa tonnia, Intia on kolmas noin 3000000 miljoonaa tonnia, seuraavat maat ovat Saksa, Brasilia, Venäjä jne....Suomi taapertaa kaukana perässä noin 55 miljoonan tonnin päästöillään, aiheuttaen maailman kokonaispäästöistä huimat 0,15 %.
Lukuja tutkiessa päätyy helposti sellaiseen johtopäätökseen, että Suomi on ratkaisijan roolissa näissä ilmastoasioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinähän se tuli ilmi. Pieni vihreitten tehonyrkki on saanut valheensa näyttämään siltä, jopa pelokkaitten poliitikkojen edessä, että on poliittisesti vaarallista vastustaa heidän agendaansa.
Se tässä on erikoisen vaarallista myös, että tuo tehonyrkki on saanut peloteltua pääomia hallitsevan liike-elämän kaikki sektorit.
Kuka tai mikä avaisi nuo sokaistut silmät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jostain syystä aikuiset haluavat uskoa yhtäkkiä alkaneeseen ihmisten aiheuttamaan ilmastonmuutokseen kuin lapset joulupukkiin. Ymmärrä, että lapset saadaan aivopestyä uskomaan maailmanloppua. Rationaalisesti ajatteleva ja hereillä oleva aikuinen näkee tämän artikkelin uutiskuvassa vetten päällä juoksevia koiria ja hallelujaa nauraa partaansa, mutta ilmastouskovaiset näkevät vain ilmastonmuutoksen aiheuttaman vedenpaisumuksen vaikka kuvatekstissäkin sanotaan, että kuva on otettu KESäKUUSSA.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan meillä greetta tonnikalavuori joka pitää pohjoismaista mainetta yllä. Mutta muuten täällä pohjolassa ollaan hiukan viisaampia eikä uskota noihin viherhihuleiden hömpötyksiin. Ilmasto se kun vaan muuttuu ihan ilman ihmisen tekojen vaikutusta.
Onneksi nyt kuitenkin on ilmasto viilenemässä joten problem solved.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
Turkki suostui Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen, tauko kestää viisi päivää
8:00
Finnveran toimitusjohtaja: Vanha klisee pätee yhä suomalaisissa yrityksissä – vientikauppaa ei osata Suomessa Tilaajille
7:00
Rakentamisen isot hankkeet pitävät Oulussa työmaat kiireisinä, Kempeleessä vauhtia tuo yksityinen rakentaminen Kaupallinen yhteistyö
7:00
Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta
7:00
Rion paralympiajoukkueesta tippuminen ei lannistanut oululaista Jussi Lotvosta – nyt tähtäimessä on ensi kesä ja Tokion paratriathlonmatka Tilaajille
7:00
Näkökulma: Liha on saanut liian suuren roolin ilmastotaistelussa – mustavalkoinen päätös nostatti mustavalkoisen keskustelun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Köyhän ihmisen elämä ei ole ihmisarvoista elämää

aloittaja on sorrettu? 99% syyllinen omaan köyhyyteen ja kurjuuteen katsoo peilistä takaisini. Muita on aina helppo syy... Lue lisää...
ja miten....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image