Ulkomaat

Ylivieskan yliopisto on muuttanut tiheästi USA:ssa

Ulkomaat 3.9.2009 8:20 | Päivitetty 3.9.2009 8:21
Kirsi Crowley
Mitättömiä koulututkintoja tarjoava laitos voisi toimia Suomessa vapaasti. Lainsäädäntö ei estä toimintaa. Yritykset saavat tarjota opintoja huolimatta niiden tasosta, kunhan ne eivät väitä yhteyttä suomalaiseen opetusjärjestelmään.

Opetusministeriön ylitarkastaja Birgitta Vuorinen sanoo, että ilmiö on tuttu Suomessakin. Vaikka tutkintoa ei tunnustettaisi missään, koulu saa toimia.

"Sillä on vapaus toimia yrittäjänä. Opiskelija voi valittaa, mutta se on kuluttajansuojalain alaista", Vuorinen kertoo.

Eurooppalaisen tutkintojen laadun tietopankin Qrossroadsin ohjaaja Axel Aerden varoittaa, että diplomitehtaita ovat myös oppilaitokset, jotka tarjoavat korkeakoulututkintoja lyhyellä opiskelulla ja antavat opintopisteitä elämänkokemuksesta.

Suomessa Ylivieskassa toimii amerikkalainen yksityinen Preston University, joka tarjoaa liike-elämän tutkintoja etäopiskeluna. Osan opinnoista voi suorittaa työkokemuksella.

Yhdysvalloissa yliopisto on joutunut muuttamaan osavaltiosta toiseen, koska viranomaisten mukaan Preston ei täytä korkeakoulun vaatimuksia.

Prestonin professori Juhani Palojärvi vakuuttaa, että oppilaitoksen tutkinnot ovat laillisia missä tahansa. Hän arvostelee suomalaista akkreditointijärjestelmää.

"Täällä luodaan jäykät systeemit turvaamaan tehottomien organisaatioiden toimintaa. Meillä opiskelee tosielämässä olleita ammattilaisia", hän puolustaa.

Prestonissa MBA-tutkinnon suorittanut Kai Haatainen puolustaa oppia. Hän kertoo suorittaneensa maisterin tutkinnon vuodessa 5 000 euron hinnalla hyödyntäen liikealan työkokemustaan.

"Sain paljon yksilöllisempää ja huolehtivampaa opetusta kuin yliopistossa", Haatainen kertoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Tuotekehityshommissa 27v olleena olen huomannut, jotta insinööreillä ei minkään tason koulutus tai kokemus korvaa kokemuksen puutetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka nyt uskoisi, että jossain Ylivieskassa tehtäisiin vakavasti otettavaa tieteellistä tutkimusta! Rahojen suoltaminen sellaiseen olisi yliopistojen nykyisessä rahapulassa naurettavaa. Tuollaiset ulkomaalaiset, epäilyttävissä paikoissa olevat "yliopistot" ja niiden tutkijat jäävät kyllä työnanatajien silmissä omaan arvoonsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan hyvä homma on.Ei muutako kouluun ja maksaa 1000ekeä,niin saa insinöörin paperit saman tien.Onhan niitä ihme tapauksia suomessakin,että miten jotkut ovat läpäiseet koulut,tainnu isukki kaivaa lompakkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla periaatteella kaikki yli viisikymppiset ovat vähintään maistereita. Ja onhan sitä olemassa sanontakin, että "Elämän maisteri". Työkokemus jo kertoo omasta puolestaan kokemuksesta. Tutkintopaperit kertovat vielä jotakin muuta. Opiskelusta ei ole tarkoitus päästä mahdollisimman helpolla, vaan oppia ottamaan selvää asioista, tutustua erilaisiin työmenetelmiin jne. Vaikka onkin työkokemusta, ei sitä tutkinnoksi väännetä, vaan laitetaan CV:hen. Työkokemus ja tutkinto tukevat toisiaan, mutta eivät koskaan korvaa toisiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:00
Suomessa vieraileva Iranin ulkoministeri kritisoi USA:ta ja kutsui ydinsopimusta täydelliseksi
14:52
Gran Canarialla evakuoitu jo noin 8 000 ihmistä maastopalon tieltä
14:27
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
14:08
Ylinopeuksia, suojatierikkeitä ja kiinnittämättömiä turvavöitä – poliisin valvonta koulujen lähistöllä johti muun muassa 900 rikesakkoon ja 123 väliaikaiseen ajokieltoon
13:36
Katri Kulmuni saa Pohjois-Pohjanmaan Keskustanaisten tuen puolueen puheenjohtajakisassa
12:45
Iranin ulkoministeri Zarif aloitti neuvottelut ulkoministeri Haaviston kanssa – "Dialogin ylläpitäminen on tärkeää", Haavisto sanoi ennakkoon
12:40
Syöpään sairastunut Sari Essayah sai helpottavia uutisia – hakee jatkokautta tulevana viikonloppuna Oulussa
94
SDP:n Marin puolustaa avaustaan lyhyemmästä työajasta – "Tänään ehkä utopiaa, mutta voi olla tulevaisuudessa totta"
70
Työttömyys ei alene haastattelemalla Lukijalta
64
Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät ole mielissään puoluetuen miljoonakorotuksista – Kysyimme puolueilta, miten lisäraha aiotaan käyttää
46
Pappi, toimittaja ja kansanedustaja – kotihoidon tuen puolustaminen sai Pekka Aittakummun toimimaan
45
Ministeri Kiuru torjuu lääkäreiden pakkotyön – kunnille luvassa lisää rahaa hoitojonojen purkuun
42
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
24
Vuokrasopimus päättyy: Areena Oulu voi joutua lopettamaan toimintansa nykymuodossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Kainuun maakunnissa kehittyy aamulla ja aamupäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.
Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

No samaa mieltä aloittajan kanssa! Työpaikan vaihdos on käynyt monta kertaa mielessä. 4 vuotta AMK-koulutusta, 3 vuotta ... Lue lisää...
PiiPaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image