Ulkomaat

Ylivieskan yliopisto on muuttanut tiheästi USA:ssa

Ulkomaat 3.9.2009 8:20 | Päivitetty 3.9.2009 8:21
Kirsi Crowley
Mitättömiä koulututkintoja tarjoava laitos voisi toimia Suomessa vapaasti. Lainsäädäntö ei estä toimintaa. Yritykset saavat tarjota opintoja huolimatta niiden tasosta, kunhan ne eivät väitä yhteyttä suomalaiseen opetusjärjestelmään.

Opetusministeriön ylitarkastaja Birgitta Vuorinen sanoo, että ilmiö on tuttu Suomessakin. Vaikka tutkintoa ei tunnustettaisi missään, koulu saa toimia.

"Sillä on vapaus toimia yrittäjänä. Opiskelija voi valittaa, mutta se on kuluttajansuojalain alaista", Vuorinen kertoo.

Eurooppalaisen tutkintojen laadun tietopankin Qrossroadsin ohjaaja Axel Aerden varoittaa, että diplomitehtaita ovat myös oppilaitokset, jotka tarjoavat korkeakoulututkintoja lyhyellä opiskelulla ja antavat opintopisteitä elämänkokemuksesta.

Suomessa Ylivieskassa toimii amerikkalainen yksityinen Preston University, joka tarjoaa liike-elämän tutkintoja etäopiskeluna. Osan opinnoista voi suorittaa työkokemuksella.

Yhdysvalloissa yliopisto on joutunut muuttamaan osavaltiosta toiseen, koska viranomaisten mukaan Preston ei täytä korkeakoulun vaatimuksia.

Prestonin professori Juhani Palojärvi vakuuttaa, että oppilaitoksen tutkinnot ovat laillisia missä tahansa. Hän arvostelee suomalaista akkreditointijärjestelmää.

"Täällä luodaan jäykät systeemit turvaamaan tehottomien organisaatioiden toimintaa. Meillä opiskelee tosielämässä olleita ammattilaisia", hän puolustaa.

Prestonissa MBA-tutkinnon suorittanut Kai Haatainen puolustaa oppia. Hän kertoo suorittaneensa maisterin tutkinnon vuodessa 5 000 euron hinnalla hyödyntäen liikealan työkokemustaan.

"Sain paljon yksilöllisempää ja huolehtivampaa opetusta kuin yliopistossa", Haatainen kertoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Tuotekehityshommissa 27v olleena olen huomannut, jotta insinööreillä ei minkään tason koulutus tai kokemus korvaa kokemuksen puutetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka nyt uskoisi, että jossain Ylivieskassa tehtäisiin vakavasti otettavaa tieteellistä tutkimusta! Rahojen suoltaminen sellaiseen olisi yliopistojen nykyisessä rahapulassa naurettavaa. Tuollaiset ulkomaalaiset, epäilyttävissä paikoissa olevat "yliopistot" ja niiden tutkijat jäävät kyllä työnanatajien silmissä omaan arvoonsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan hyvä homma on.Ei muutako kouluun ja maksaa 1000ekeä,niin saa insinöörin paperit saman tien.Onhan niitä ihme tapauksia suomessakin,että miten jotkut ovat läpäiseet koulut,tainnu isukki kaivaa lompakkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla periaatteella kaikki yli viisikymppiset ovat vähintään maistereita. Ja onhan sitä olemassa sanontakin, että "Elämän maisteri". Työkokemus jo kertoo omasta puolestaan kokemuksesta. Tutkintopaperit kertovat vielä jotakin muuta. Opiskelusta ei ole tarkoitus päästä mahdollisimman helpolla, vaan oppia ottamaan selvää asioista, tutustua erilaisiin työmenetelmiin jne. Vaikka onkin työkokemusta, ei sitä tutkinnoksi väännetä, vaan laitetaan CV:hen. Työkokemus ja tutkinto tukevat toisiaan, mutta eivät koskaan korvaa toisiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

78
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
71
Vaalivoittaja Boris Johnson: Saamme vihdoin brexitin tehdyksi
50
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
44
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
42
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
21
Foodora-kuljetuspalvelu kannustaa kilpailulla ruokalähettejään pitämään kuukaudessa alle 20 minuuttia taukoja – IL: "Moni joutuu ketjuttamaan vuoroja jopa 12-tuntisiksi"
19
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kyllä siinä tuntee ittesä ahdistuneeksi kun joutuu noissa lokeroissa asumaan mutta pakkohan se jossain on asua. Täytyy ... Lue lisää...
Metsä mökin Tonttu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image