Ulkomaat

Yli sata ihmistä loukkaantui Hongkongissa maanantaina – pattitilanne yliopistolla jatkui

Mellakkapoliisi yritti maanantaina hajaannuttaa protestoijien joukkoja Hongkongissa Jordanin alueella. Protesteissa loukkaantui maanantaina lähes 116 ihmistä, lähes kolminkertainen määrä sunnuntaihin verrattuna. KUVA: MIGUEL CANDELA
Ulkomaat 18.11.2019 21:59
Katja Ihatsu, Ida Kannisto

Kymmenet pakenivat kampukselta pidätyksen pelossa.

Kiinan erityishallintoalueella Hongkongissa tilanne protestoijien ja virkavallan välillä jatkoi kiristymistään maanantaina. Protesteissa loukkaantui 116 ihmistä. Yksi sairaalahoitoon joutuneista oli vakavasti loukkaantunut nainen, kertoi Reuters.

Hongkongin poliisin nähtiin kantavan mukanaan ampuma-aseita, joissa on sisällä ammuksia tähän asti käytettyjen kumiluotien sijaan. Poliisi sanoi CNN:n mukaan olevansa valmis käyttämään niitä tilanteen vaatiessa.

Pattitilanne Hongkongin teknillisellä yliopistolla jatkui. Noin kolmesataa ihmistä oli loukussa kampuksella poliisin eristettyä mielenosoittajat yliopistolle. Maanantai-iltana yliopiston läheisyydessä protestoijat heittivät polttopulloja ja sytyttivät autoja palamaan.

Virkavalta yritti ratkaista tilannetta päästämällä kampukselle kaksi neuvottelijaa.

– Tilanne muuttuu koko ajan vaarallisemmaksi, sanoi toinen heistä, Hongkongin Kiina-mielisen lakiasäätävän neuvoston entinen johtaja Jasper Tsang Reutersin mukaan.

20 opiskelijaa lähti kampukselta vapaaehtoisesti varhain tiistaiaamuna paikallista aikaa Tsangin saattamana.

"Kuin vankilapako"

Mielenosoittajat miehittivät yliopiston viime viikolla, minkä jälkeen alue on muuttunut taistelutantereeksi.

23-vuotias tyttöystävänsä kanssa kampukselta maanantai-iltana pois päässyt mies sanoi CNN:lle tapahtuman olleen "kuin vankilapako". Hänen mukaansa alueelta oli päässyt livahtamaan noin 50 protestoijaa. Osa oli paennut kiipeämällä alas heitettyä köyttä pitkin ja jatkamalla matkaa valmiina odottavalla autolla. Poliisi pidätti pakoon yrittäviä ihmisiä.

Ohikulkijan silmiä huuhdottiin maanantaina vedellä, kun niihin oli mennyt poliisin ampumaa kyynelkaasua.

Sadan hengen joukko yritti paeta oppilaitoksesta aiemmin maanantaina, mutta poliisi pakotti heidät takaisin kyynelkaasun ja kumiluotien avulla, kertoi BBC.

– Jos poliisi alkaa pidättää ihmisiä, protestoijat reagoivat siihen voimakkaasti, ja me pelkäämme verilöylyä. Yritämme välttää sitä, Jasper Tsang sanoi.

Mielenosoittajat olivat varustautuneet poliisia vastaan polttopulloilla ja muilla kotitekoisilla aseilla. Poliisit ovat kyhänneet omia esteitään saadakseen mielenosoittajat pidettyä yhdessä paikassa.

Virkavalta on sanonut pidättävänsä antautujat epäiltynä mellakoinnista, josta voi Hongkongissa saada enimmillään 10 vuoden vankilatuomion.

Vakava poliittinen kriisi

Lähes puoli vuotta jatkuneet levottomuudet Hongkongissa ovat kärjistyneet kaupungin vakavimpaan poliittiseen kriisiin vuosikymmeniin.

Mielenosoittajat suojautuivat maanantaina kyynelkaasulta sateenvarjoilla, joista on tullut Hongkongin protestien tunnus.

Väkivaltaisuudet ovat kuluneiden kuukausien aikana lisääntyneet, ja viime viikolla levottomuudet kärjistyivät merkittävästi. Tuolloin nähtiin yksi mielenosoitusten dramaattisimmista päivistä, jolloin poliisi ampui yhtä mielenosoittajaa lähietäisyydeltä, ja samana päivänä mielenosoittajat sytyttivät tuleen miehen, joka ajautui sanaharkkaan heidän kanssaan.

Viime viikon torstaina kaikki Hongkongin koulut sulkivat ovensa, osa yliopistoista ilmoitti peruvansa lukuvuoden lopun kurssit ja jotkut ulkomaiset yliopistot kehottivat oppilaitaan palaamaan takaisin kotiin.

Viime viikkojen aikana myös kaupat ovat panneet lapun luukulle, teitä on suljettu ja julkinen liikenne on takkuillut.

MAINOS

Kommentoi

Kiina on murtamassa omaa lupaustaan säilyttää Hong Kongin erityisasema 50 vuoden ajan, siis ajanjaksona 1997 - 2047.

Tämähän alkaa muistuttamaan 1800 luvun lopussa alkanutta sortokautta Suomessa. Aleksanteri l antoi hallitsijalupauksena säilyttää Suomessa ruotsinvallan aikaisen elämänmuodon ja lainsäädännön. Sortokausi alkoi, kun nämä lupaukset rikottiin. Kun Venäjän keisarikunta luhistui, niin Suomi otti hatkat Venäjästä.

Kiinan diktatuurin luhistuessa Hong Kong itsenäistyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tältä se näyttää kun vapautta kaipaavat ihmiset taistelevat äärivasemmistolaisuutta eli kommunismia vastaan. Katsokaa somesta HonKongin haastatteluita, niin ihmiset nimenomaan sanovat, että eivät halua vasemmistolaisuutta, vaan haluavat vapauden.
Kiina on kauhistuttava maailman takapajula ja HongKongin tapahtumat tulevat lopulta johtamaan kommunismin kaatumiseen ja koko Kiinan vapautumiseen. Te ette voi edes kuvitella kuinka hyvää tekee ihmiskunnalle se, kun yli miljardi ihmistä vapautuu viimein pimeydestä, sillä sitä se kommunismi on. Kiinalaiset haluavat demokratian ja sitä vasemmistolaiset eivät koskaan ihmisille anna. Siksi ne lähtevät kaduille ja vapaus siellä horisontissa siintää. Trumpin tiimi auttaa näitä ihmisiä voitte olla siitä varmoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän takia kanslaisten ei ikinä pidä luopua aseista. Kun hallitus alkaa sortamaan kansaa, täytyy olla keino taistella vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta alkaa "rynkyt" laulamaan! Sitten ei auta itku eikä parku kun Kiinan armeija pistää rettelöitsijät ruotuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ihmeessä he eivät neuvottele? Nykyisin voisi keskustella monessa eri muodossa: netissä, jossakin yleisessä tilassa, kasvotusten tai puhelimitse jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image