Ulkomaat

Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän tur­va­paik­ka­ha­ke­mus­ta

Arvioiden mukaan jopa neljä miljoonaa venezuelalaista on paennut kotimaastaan. Suurin osa suuntaa naapurimaihin. KUVA: MIGUEL GUTIERREZ
Ulkomaat 17.8.2019 8:00
Ida Kannisto

Kesän alussa keskimäärin 5 000 venezuelalaista pakeni kotimaastaan joka päivä. Suurin osa suuntaa naapurimaihin.

Venezuelan kriisi tuntuu suomalaisesta kaukaiselta, mutta se vaikuttaa Euroopassa yhä vahvemmin. Kesäkuussa venezuelalaiset olivat toiseksi eniten turvapaikkoja hakeva ryhmä Euroopassa. Vain syyrialaisia saapui enemmän.

Reuters kertoi kesäkuussa, että karkeasti arvioiden venezuelalaiset hakivat turvapaikkaa tammikuun ja toukokuun välillä Euroopasta kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Suurin osa Eurooppaan tulevista hakeutuu Espanjaan, mutta turvapaikkaa haetaan myös esimerkiksi Ranskasta ja Portugalista. Espanjan suosiota selittävät esimerkiksi yhteinen kieli ja perhesuhteet.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Eeva-Maija Leivo kertoo, että viime vuonna viisi venezuelalaista haki turvapaikkaa Suomesta. Tänä vuonna hakemuksia on tullut yhdeksän.

– Venezuelan tilannetta seurataan koko ajan. Se ei näytä parantumisen merkkejä, Leivo sanoo.

Päivittäin 5 000 ihmistä jättää Venezuelan

Muutaman vuoden aikana Venezuelasta lähteneiden määrä on moninkertaistunut.

YK:n pakolaisjärjestö (UNHCR) kertoi kesäkuussa, että jo neljä miljoonaa venezuelalaista on jättänyt kotimaansa. BBC:n haastatteleman asiantuntijan mukaan luvut saattavat todellisuudessa olla vielä korkeampia, koska osa pakenee epävirallisten rajanylityspaikkojen kautta.

Alkukesästä Venezuelasta pakeni paremman elämän toivossa keskimäärin 5 000 ihmistä joka päivä. Suurin osa suuntasi naapurimaihin, osa pyrki Pohjois-Amerikkaan tai Etelä-Eurooppaan. Kolumbiassa asui UNHCR:n mukaan heinäkuussa yli miljoonaa venezuelalaista.

– Kaikilla ei ole varaa ostaa lentolippua Venezuelasta Espanjaan. Sanoisin, että ne joilla ei ole varaa, matkustavat Venezuelasta lähialueille, sanoo hallintoneuvos Eero Koskenniemi sisäministeriön maahanmuutto-osastolta.

Ennusteiden mukaan loppuvuonna Venezuelasta olisi paennut lähes saman verran ihmisiä kuin Suomessa on asukkaita.

– Jos poliittinen tilanne ei ratkea, sanotaan vuoden sisällä, Venezuelasta uhkaa lähteä jopa kaksi miljoonaa ihmistä lisää, kertoo ulkoministeriön Latinalaisen Amerikan ja Karibian yksikönpäällikkö Ari Mäki.

Mäen mukaan tällä hetkellä ei ole näköpiirissä, että liikehdintä siirtyisi Suomeen eikä Suomessa ei ole ainakaan vielä varauduttu venezuelalaisiin turvapaikanhakijoihin.

Jopa 90 prosenttia elää köyhyydessä

Aikanaan Venezuela oli Etelä-Amerikan rikkain maa. Nyt se on ennenäkemättömän poliittisen ja taloudellisen kriisin keskiössä. Maa kärsii hyperinflaatiosta, elintarvike- ja lääkepulasta, kasvavasta rikollisuudesta ja heikosta hallinnosta.

Venezuelalla on maailman suurimmat todennetut öljyvarannot, mutta siitä huolimatta arviot paljastavat, että jopa 90 maan väestöstä elää köyhyydessä. The New York Times nimitti toukokuussa Venezuelan kriisiä pahimmaksi sotien ulkopuolella vuosikymmeniin.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi alkuvuodesta, että Venezuelan työttömyysluku on tällä hetkellä 44,3 prosenttia. Ensi vuonna luku noussee lähemmäs 50 prosenttia. Valtio ei ole julkaissut virallisia lukuja vuoden 2016 jälkeen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Kyllä sieltä tullaan, kun Rinne lupaa talonsa asuttavaksi.
Valokuva liitteeksi pihanurtsille pari blondia telmimään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venezuela kuuluu Venäjän, Kiinan, Iranin, Syyrian, Wietnamin ja Pohjois-Korean ohella maapallon viimeisiin sosialismia "viljeleviin" valtioihin. Kansalaisia vauvoista mummoihin ja vaariin pakenee sosialismin ikeestä vapaaseen maailmaan ihmisarvoisen elämän edellytysten toivossa. Heitä pitää auttaa ja valistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jälleen yksi mielenmuokkausuutinen, jossa totuus jää puolitiehen. Venezuelassa on öljyä, mutta maailmanhäirikkö USA:n takia Venezuela on kauppasaarrossa eikä näin ollen saa käydä vapaasti öljykauppaa ulkomaille. Samasta syystä Venezuelassa on pulaa elintarvikkeista ja lääkkeistä. Miksi USA kiusaa Venezuelaa ja laitaa puolet maailman muistakin maista tekemään niin? Miksi me siedämme USA:n määräilevää toimintaa? Milloin olet esimerkiksi ostanut jotain, jossa likee "Made in Venezuela"? Mietipä miksi sellaisia tuotteita ei ole Suomessa kauppojen hyllylä!
Missä kunnossa olisi miljonääri, jonka tuotteita ei ostaisi kukaan ja jolle ei myytäisi kaupassa ruokaa, apteekissa lääkkeitä ja joka ei rahallakaan saisi ostaa moderneija terveyspalveluita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Diktatuurilla ei ole sijaa maailmassa. Aivan oikea signaali kaikille hirmuhallintoa vaalivilpein valtaan päässeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venezuelassa on öljyä, mutta öljyntuotanto romahti, kuten kaikki muukin tuotanto, kun maan hallinto miehitettiin "poliittisesti pätevillä" tovereilla (ylioppilaskunta- ja ylioppilaslehti- ja puoluetoiminnassa pätevöityneillä broilereilla?). Sen jälkeen asiat laitettiin kuntoon ja yksityisyrittäjät ja muut kapitalistit kuriin, jolloin kansantalous muuttui maailmanpelastukselliseen tilaan. Nyt kaikki ovat tasa-arvoisia ja ihmiset ovat lopettaneet kuluttamisen, kun kellään ole mitään, paitsi tietysti hallinnolla ja "erityisavustajilla".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhumattakaan siitä, että tuolla on käynnissä valtion öljytulojen ryöstö Maduron ja lähipiirin taskuihin. Tyypillistä sosialismiin liittyvää korruptiota. Samanlaiseen mielenlaatuun kommunismi nuo itäiset maat ajoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyypillinen ilmiö kaikissa diktatuureissa. Johto ja lähimmät kaverit suhmuroi valtion ja kansalaisten omaisuudet omiin taskuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venezuelan poliittiset päättäjät ovat omasta mielestään oikeutettuja bonuksiin, koska ovat poliittisia päätöksentekijöitä. He ahmivat vatsansa täyteen tuontiruokaa, kansa näkee nälkää, sairaita kuolee hoidon puutteeseen ja sähköä saavat käyttöönsä vain poliitikot. Sosialistisen diktatuuri perusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä se vihervasemmiston ihanteellinen komentotalous saa aikaan. Auttaisikohan siellä verojen korotus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedä kuinka Rinteen malli toimii Venezuelan oloissa. Ministereille lisää avustajia, tuntuvat korotukset puoluetukiin, autoilun verotuksen korotukset, unohtamatta vappusatasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmistopopulismin näyttö tämäkin. Kansalle on luvattu monenlaista halpaa ja kivaa, kun öljyä kerran tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muu maailma valuu Eurooppaan, väestö vaihtuu, tuleekohan ongelmat perässä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väestö vaihtuu? Olemmeko me eurooppalaiset sitten vastavuoroisesti menossa jonnekin muualle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollaan. Hautausmaalle. Muualta tulleiden syntyvyys on suurempi kuin eurooppalaisten. Vääjäämättä tilanne johtaa omien etujen ajamisiin, katastrofiin ja konflikteihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvää päivää tätä nykyistä journalismia. Tämänkin jutun olin lukenut puoleen väliin, niin yhtä samaa asiaa vasta toistettu. Otsikossa kerrotaan jo itse asia, ingressissä lisätään siihen muutama sana ja itse jutussa ei tule enää juuri mitään uutta. Mistähän johtuu, etten enää lue kuin otsikot? Mulle on turha lehtiä kaupitella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun jatkuvasti toistaa samaa tarinaa, niin massat alkavat pitää sitä totena. Kyseessä on mielipiteenmuokkaus. Nämä ovat niin läpinäkyviä jankutuksia, että minuakin kyllästyttää. Ei tulisi mieleenkään maksaa rahaa nykyjournalismista. Ilmastonmuutos uutiset kuuluu samaan viihdeosastoon. Surullista kuinka moneen se on uponnut ja syvälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Medialla ja ylellä on varmasti luotu malli tähän ilmastoähkyyn. Joka päivä on tuotettava joku ahdistava uutinen, jonka tarkoitusperä on vain poliittinen. Kriittisestä näkökulmasta ei tule jutun juttua.

Kyseessä on ajojahti ja mustamaalaus perussuomalaisia kohtaan. Kukaan ei voi välttyä ylen toimittajien suhtautumisesta ja hyökkäävästä tyylistä perussuomalaisten haastatteluihin. Tunnen niin myötähäpeää toimittajia kohtaan tästä läpipaistavasta suhtautumisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image