Ulkomaat

Yli 70 prosenttia ame­rik­ka­lai­sis­ta ajattelee Trumpin toimineen väärin Ukraina-tapauksessa – Julkiset kuulemiset jatkuvat tänään

Yhdysvaltain suurlähetystön virkailija David Holmes on yksi viikon kiinnostavimmista kuultavista Trumpiin kohdistuvassa virkarikostutkinnassa. Holmes kuuli heinäkuussa Trumpin ja Yhdysvaltain EU-lähettilään Gordon Sondlandin puhelun. Hän on sanonut, että puhelu oli niin merkittävä, että hän muistaa sen elävästi.
Ulkomaat 19.11.2019 14:09
Ida Kannisto

Viikon odotetaan olevan ratkaiseva presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnassa. Kongressin tiedusteluvaliokunta kuulee tällä viikolla Trumpin tukijaa Gordon Sondlandia. Republikaaneja Sondlandin todistus huolestuttaa.

Yhdysvalloissa demokraatit ja republikaanit valmistautuvat parhaillaan viikkoon, jota pidetään tähän asti merkittävimpänä presidentti Donald Trumpiin kohdistuvan virkarikostutkinnan kannalta.

Demokraatit tuovat tällä viikolla kongressin tiedusteluvaliokunnan eteen todistajia, joilla on ensikäden tietoa Trumpin toimista.

Kuulemiset käynnistyvät tänään tiistaina ja jatkuvat keskiviikkona ja torstaina. Viikon aikana kahdeksan ihmisen on tarkoitus saapua kuultavaksi kongressin tiedusteluvaliokunnan eteen.

Yhdysvaltain EU-lähettiläs Gordon Sondland saapuu kuultavaksi keskiviikkona. Republikaanien tukijana tunnettu Sondland on yksi viikon odotetuimmista todistajista. Hänen odotetaan antavan lisätietoja siitä, painostiko Trumpin hallinto Ukrainaa sotilasavulla.

Tämänviikkoisilta kuulemisilta odotetaan paljon. Niiden odotetaan jopa ratkaisevan, nostavatko demokraatit virkasyytteen Trumpia vastaan vai eivät.

Tiistaiaamuna paikallista aikaa todistuksen antavat everstiluutnantti, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston Ukraina-asiantuntija Alexander S. Vindman ja varapresidentti Mike Pencen Venäjän-neuvonantaja Jennifer Williams. Iltapäivällä vuorossa ovat entinen diplomaatti Kurt D. Volker ja entinen turvallisuusneuvoston virkailija Timothy Morrison.

The New York Times kertoo, että Vindman, Williams ja Morrison kaikki kuuntelivat Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin heinäkuista puhelinkeskustelua reaaliaikaisesti. Juuri puhelu on koko virkarikostutkinnan keskiössä.

CNN:n mukaan demokraattien syytökset Trumpia vastaan keskittyvät nyt siihen, että presidentti saattoi syyllistyä lahjontaan pidättäessään sotilasavun Ukrainalta.

Trumpin tukijan todistus huolestuttaa republikaaneja

Keskiviikon kuulemisista odotetuin on Yhdysvaltain EU-lähettilään Gordon Sondlandin todistus.

Sondland on jo aikaisemmin kertonut sanoneensa ukrainalaisille virkailijoille, että sotilasavun saaminen on kiinni siitä, taipuuko Ukraina Trumpin tahtoon ja aloittaa tutkinnat demokraattien Joe Bidenista ja tämän pojasta Hunter Bidenista. Vaatimuksena oli myös julkinen ilmoitus tutkinnan aloittamisesta.

Sondlandia pidetään merkittävänä todistajana myös siitä syystä, että varakkaana hotellinomistajana aikaisemmin tunnettu Sondland on tukenut republikaanipuoluetta vuosien ajan. CNN kertoo, että Sondland on tehnyt lukuisia lahjoituksia puolueelle. Kun Trump nimitettiin puolueen presidenttiehdokkaaksi vuoden 2016 vaaleihin, Sondland teki merkittäviä lahjoituksia myös Trumpin vaalikampanjaan.

Sittemmin presidentiksi valittu Trump nimitti Sondlandin EU-lähettilääksi.

Yhdysvaltojen presidenttiin Donald Trumpiin kohdistuvassa virkarikostutkinnassa on luvassa merkittävä viikko. Viikon aikana tapahtuvien julkisten kuulemisten odotetaan jopa ratkaisevan, nostavatko demokraatit virkasyytteen Trumpia vastaan vai eivät. KUVA: SHAWN THEW

Todistuksesta tekee painokkaan se, että Sondlandilla on ollut suora yhteys Trumpiin. Heidän välisensä puhelinkeskustelu nousi esille viime viikolla ensimmäisissä julkisissa kuulemisissa.

Tuolloin Yhdysvaltain Ukrainan-lähettiläs William Taylor kertoi, että hänen henkilökuntaansa kuuluva henkilö kuuli heinäkuussa Trumpin ja Sondlandin välisen puhelun, jossa Trump tiedusteli ”tutkimuksista”. Puhelun jälkeen henkilö kysyi Sondlandilta, mitä Trump ajatteli Ukrainasta. Sondland vastasi Trumpin "välittävän enemmän Biden-tutkinnasta kuin Ukrainasta".

Puhelun kuullut saapuu kuultavaksi torstaina

Torstaina tiedusteluvaliokunnan eteen saadaan kyseisen puhelun kuullut Yhdysvaltojen suurlähetystön diplomaatti ja Taylorin avustaja David Holmes.

Holmes oli Sondlandin kanssa lounaalla puhelun aikana. Holmes kertoo CNN:n mukaan kuulleensa puhelun, koska Trump puhui luurin toisessa päässä niin kovaan ääneen, että hänen kanssaan keskustellut Sondland säpsähti ja työnsi puhelimen kauemmas korvaltaan.

Useat republikaanit ovat ilmaisseet turhautumisensa siihen, että Sondland soitti Trumpille kiovalaisesta ravintolasta, paikasta, jossa kuulevina korvina voi olla esimerkiksi venäläisiä tiedusteluvirkailijoita, kertoo CNN.

Myös Holmes, joka on hämmästellyt sitä, että Sondland soitti Trumpille matkapuhelimestaan. Hänen mukaansa ainakin kaksi kolmesta matkapuhelinverkosta Kiovassa on venäläisten yritysten omistuksessa.

– Yleisesti oletamme, että matkapuhelinverkkoja tarkkaillaan Ukrainassa, Holmes sanoi The Guardianin mukaan.

Holmesin lausunto on ensimmäinen todiste siitä, että Trump henkilökohtaisesti vaati tutkimusten aloittamista. CNN:n mukaan republikaaneja huolestuttaakin se, että Holmesin antama todistus saattaa olla vakuuttavin todiste Trumpin suorasta osallisuudesta Ukrainan painostamiseen.

Yli puolet yhdysvaltalaisista pitää Trumpin toimia väärinä

Samalla, kun demokraatit pyrkivät keräämään riittävän vahvoja todistuksia Trumpia vastaan, republikaanit näyttävät yhä seisovan melko lujasti Trumpin takana.

Samaa ei voi sanoa Yhdysvaltojen kansalaisista, mikäli mielipidemittauksia on uskominen. ABC Newsin ja tutkimusyhtiö Ipsosin tekemän mielipidemittauksen mukaan yli 70 prosenttia yhdysvaltalaisista ajattelee, että presidentti Trump toimi väärin pyytäessään ulkomaista johtajaa tutkimaan hänen mahdollista poliittista kilpailijaansa.

MAINOS

Kommentoi

USAn nykyhallinnon toimista paljastuu väärinkäytöksiä ja korruptioepäilyjä kohvalla tahdilla. Nyt tutkitaan hiljattain eroamaan joutuneen energiaministerin toimia hänen pelattuaan Ukrainan valtiolta edulliset poraussopimukset parille kaverilleen. Presidentin lakimies ja hänen kanssaan erotetun suurlähettilään lokakampanjaa rakentaneet oligarkit ovat tutkinnassa. Vaikuttaa siltä, että tässä Ukrainan hallituksen kölin alta vetämisessä Bidenin asiassa ja sotilasavun jäähdyttämisessä taustalla ei ollut rehti yritys korruption kitkemiseen. Päinvastoin toimilla oltiin palauttamassa epärehellisiä tapoja. On aika selvää kenen pussiin Trump tässä jälleen pelasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eipä näytä kirjoittajalla olevan tietoa vain epäilyjä. Todellisuudessa Bidenin pojan tekemisiä ja muita väärinkäytöksiä Ukrainassa tutkitaan jo nyt rikostutkimuksena ja tutkimus valmistuu joulukuussa joten lisää popcornia ja limua 🙂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Gallupit ei toimi Amerikassa missä Clinttomim piti voittaa yli 90% varmasti trumppi viime vaaleissa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sulla on näemmä ollut ihan omat luvut noista voittolukemista, mutta gallup-tutkimuksista ne eivät ainakaan ole peräisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan varmasti on puolueeton mielipide, kuten HSn Saskankin ilmoitus, kuin onnettomat mahdollisuudet Trumpilla on presidentiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
11:35
Oululaisen Jesse Kangasniemen kokoelmissa on satoja nukkeja, joita hän hoitaa ja pukee tekemiinsä vaatteisiin
10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
30
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
11
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
10
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
5
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image