Ulkomaat

Ylen toimittajalle tiukasti vastannut ve­nä­läis­tie­dot­ta­ja on tylyttänyt mediassa ennenkin

Maria Zakharova on johtanut Venäjän ulkoministeriön viestintäosastoa elokuusta 2015 lähtien. KUVA: MAXIM SHIPENKOV
Ulkomaat 2.6.2017 17:29
Markku Uhari

Venäjän ulkoministeriön viestintäpäällikkö Maria Zakharova ylitti tällä viikolla uutiskynnyksen tiedotustilaisuudessa Yleisradion toimittajalle antamallaan poikkeuksellisella vastauksella. Aiheena oli Tshetsheniassa tapahtuvat seksuaalivähemmistöihin kohdistuvat vainot.

Zakharova on myös aiemmin pitämissään lehdistötilaisuuksissa vastannut tiukasti sellaisiin toimittajien kysymyksiin, jotka ovat käsitelleet Venäjän ulkopolitiikalle kiperiä asioita.

Linja on ollut kova esimerkiksi Krimin niemimaata tai Syyriaa koskevissa aiheissa.

Uradiplomaatti

Zakharova, 41, on työskennellyt 1990-luvun lopusta saakka Venäjän ulkoministeriössä eri tiedotustehtävissä. Hän on valmistunut ulkoministeriön alaisesta MGIMO-yliopistosta, ja diplomaatti on toiminut urastaan valtaosan Venäjän valtion palveluksessa.

Zakharovan kanssa samaisesta opinahjosta on aikanaan valmistunut myös ulkoministeri Sergei Lavrov, tosin vuosia Zakharovaa aiemmin.

Ennen kuin Zakharova nimitettiin ulkoministeriön viestintäosaston päälliköksi elokuussa 2015, oli hän johtanut muun muassa Venäjän YK-lähetystön viestintäosastoa New Yorkissa.

Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith kuvailee Zakharovaa ammattilaiseksi, jonka myötä koko Venäjän ulkoministeriön viestintä on muuttunut.

- Kömmähdyksiä on tullut aiempaa vähemmän, ja tyyli on muuttunut entistä kansainvälisemmäksi, Smith kuvailee Lännen Medialle.

Smithin mukaan Zakharova on ollut yhdessä ulkoministeri Lavrovin kanssa tärkeitä viestinviejiä Venäjälle.

- Kumpikin pystyy välittämään sanoman silmääkään räpäyttämättä, oli se viesti mikä tahansa.

Tutkija: vastaus tyylivirhe

Tällä viikolla Zakharovan antama vastaus Yleisradion toimittajalle Erkka Mikkoselle herätti jälleen huomiota.

Mikkonen kysyi Zakharovalta Tshetsheniassa tapahtuvista seksuaalivähemmistöjä koskevista vainoista ja niiden vaikutuksista Venäjän ja EU:n suhteisiin.

Moni EU-valtion johtaja, muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan tuore presidentti Emmanuel Macron on vaatinut Venäjää puuttumaan vainoihin.

Vastauksensa aluksi Zakharova otti Mikkosen nimen ylös, minkä jälkeen hän pyysi suoraan kameralle puhuen Tshetshenian presidentti Ramzan Kadyrovia kutsumaan Mikkonen alueelle tekemään reportaasia seksuaalivähemmistöjen oloista.

- Miksi politisoitte tämän asian? Miksi tulette ulkoministeriöön ja puhutte lempiaiheestanne? Zakharova kysyy Mikkoselta.

Suomennettu video tilanteesta on nähtävissä Yle uutisten verkkosivuilla.

Aleksanteri-instituutin Smith pitää Zakharovan tapaa vastata Mikkoselle poikkeuksena ja tyylivirheenä. Smith arvioi, että vastaustavasta paistoi, miten vaikea asia Tshetshenian seksuaalivähemmistöjen vainot ovat Venäjälle.

- Tshetshenia-kysymys yhdistyi huonon päivän kanssa. Jonain toisena päivänä voi olla, että asia olisi mennyt eri tavalla, sanoo Smith.

The Indepedentin mukaan Zakharova aiheutti lausunnoillaan myös viime marraskuussa kohua, kun tämä sanoi venäläisen televisiokanavan haastattelussa, että Yhdysvaltojen presidentinvaalin tulos olisi selvinnyt "juutalaisilta kysymällä". Kommentti tuomittiin antisemitistisenä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Tosin Zaharova saattoi provosoitua Erkan kysymyksestä, jossa hän sanoi homojen olevan "teidän lempiaiheenne" eki Zaharovan lempiaihe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämäkin on todite putkeleen tunkeutumisesta länsimaalaisten ihmisten ihon alle , häikäilemätöntä, sivistymätöntä ja Niinistö senkun nuolee..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhmiin kysymyksiin saa tyhmiä vastauksia. Sen taisi oppia Mikkonenkin. Tsetseniassa on paljon muslimeja ja Mikkosen on pakko olla tietoinen muslimien suhtautumisesta homoseksuaalisuuteen. Toimittajat uskaltavat räkyttää Venäjälle nyt kun Naton isäntämaasopimus on solmittu. Kun Venäjä murahti takaisin, niin vedettiin herneet nenään. Saahan sitä räkyttää ja esittää ärhäkkää toimittelijaa mutta joka leikkiin ryhtyy se leikin kestäköön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuntelin juuri ystäväni Hannu Taanilan mehevää pakinointia TV2,n aamuohjelmassa, kunnes Pikkukakkonen sen tylysti keskeytti. Sivistystä ja tiedonvälitystä. Terävää taanismaista sanasäiläilyä. Toivon jutun uusimista kokonaisuudessaan, jotta olemus yhteiskunnan sivistämisestä saataisiin kansan syvien rivienkin tietoisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

rouva on puuttinin suosiossa kova emäntä sanoo niinkun asiat pitää sanoa eikä vatuloi pitää jauhot suuhun toimittajille jotka kyselee typeriä kysymyksiä sais suomen johto ottaa mallia hänestä eikä kierrellä asioita edes takas ja taas takas vaikuttaa epä luottettavalta tämäkin sipilän touhu..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkkain silmin valehtelu ei ole ihailtavaa, vaan säälittävää vastuun pakoilua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on tyypillistä venäläistä käyttäytymistä.

Venäjällä tällainen tyhmänylpeys tulkitaan vallan ilmaukseksi. Sen edessä tavallinen Venäjän kansalainen käpertyy häpeästä nöyräksi alamaiseksi. Länsimaissa tylyttäjä saa välittömästi potkut, sillä täällä kansalaisella on aito äänioikeus vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on typerää vain homojen vainoaminen. Antaa kaikkien olla mitä ovat. Suomessa on nostettu kaapin päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

15:39
Riikka Moilanen valittiin hallintojohtajan viransijaiseksi Oulaisiin
15:29
Kokoomus vaatii tiukennuksia terrorismilakeihin – syyttää keskustaa kahden lakimuutoksen pysäyttämisen hyväksymisestä
14:29
THL päivitti ohjeet terveydenhuollolle ja riskialueille matkustaneille – koronan leviäminen lisää painetta myös poliitikoille
14:11
"Egyptiä ja minua ei eroteta ennen kuin makaan hänen mullassaan" – Egyptin ex-presidentti Hosni Mubarak on kuollut: Nousi valtaan vahingossa ja piti siitä kiinni 30 vuotta
13:50
Talviriehassa riitti ohjelmaa Oulun Pikkaralassa
13:45
Posti ostaa uusia lajittelukoneita, osa sijoitetaan Ouluun ja osa Helsinkiin – kone lajittelee lähetykset jakelujärjestykseen
13:33
Ekopaaston teemana ovat tämä vuonna vastuulliset vaatevalinnat – ohjelmassa muun muassa vaatteidenvaihtokutsut
40
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
31
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
22
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
18
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
17
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
16
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
15
Tuore selvitys on herätys työnantajille: Rahalla palkitseminen motivoi eniten työntekijöitä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

199 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Oletko itse iloinen ja onnellinen toisten ihmisten hyvästä tuurista ja menestyksestä? Miten ilmaiset sen? Oletko itse hy... Lue lisää...
Väärät ystävät sinul...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image