Ulkomaat

Ylen toimittajalle tiukasti vastannut ve­nä­läis­tie­dot­ta­ja on tylyttänyt mediassa ennenkin

Maria Zakharova on johtanut Venäjän ulkoministeriön viestintäosastoa elokuusta 2015 lähtien. KUVA: MAXIM SHIPENKOV
Ulkomaat 2.6.2017 17:29
Markku Uhari

Venäjän ulkoministeriön viestintäpäällikkö Maria Zakharova ylitti tällä viikolla uutiskynnyksen tiedotustilaisuudessa Yleisradion toimittajalle antamallaan poikkeuksellisella vastauksella. Aiheena oli Tshetsheniassa tapahtuvat seksuaalivähemmistöihin kohdistuvat vainot.

Zakharova on myös aiemmin pitämissään lehdistötilaisuuksissa vastannut tiukasti sellaisiin toimittajien kysymyksiin, jotka ovat käsitelleet Venäjän ulkopolitiikalle kiperiä asioita.

Linja on ollut kova esimerkiksi Krimin niemimaata tai Syyriaa koskevissa aiheissa.

Uradiplomaatti

Zakharova, 41, on työskennellyt 1990-luvun lopusta saakka Venäjän ulkoministeriössä eri tiedotustehtävissä. Hän on valmistunut ulkoministeriön alaisesta MGIMO-yliopistosta, ja diplomaatti on toiminut urastaan valtaosan Venäjän valtion palveluksessa.

Zakharovan kanssa samaisesta opinahjosta on aikanaan valmistunut myös ulkoministeri Sergei Lavrov, tosin vuosia Zakharovaa aiemmin.

Ennen kuin Zakharova nimitettiin ulkoministeriön viestintäosaston päälliköksi elokuussa 2015, oli hän johtanut muun muassa Venäjän YK-lähetystön viestintäosastoa New Yorkissa.

Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith kuvailee Zakharovaa ammattilaiseksi, jonka myötä koko Venäjän ulkoministeriön viestintä on muuttunut.

- Kömmähdyksiä on tullut aiempaa vähemmän, ja tyyli on muuttunut entistä kansainvälisemmäksi, Smith kuvailee Lännen Medialle.

Smithin mukaan Zakharova on ollut yhdessä ulkoministeri Lavrovin kanssa tärkeitä viestinviejiä Venäjälle.

- Kumpikin pystyy välittämään sanoman silmääkään räpäyttämättä, oli se viesti mikä tahansa.

Tutkija: vastaus tyylivirhe

Tällä viikolla Zakharovan antama vastaus Yleisradion toimittajalle Erkka Mikkoselle herätti jälleen huomiota.

Mikkonen kysyi Zakharovalta Tshetsheniassa tapahtuvista seksuaalivähemmistöjä koskevista vainoista ja niiden vaikutuksista Venäjän ja EU:n suhteisiin.

Moni EU-valtion johtaja, muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan tuore presidentti Emmanuel Macron on vaatinut Venäjää puuttumaan vainoihin.

Vastauksensa aluksi Zakharova otti Mikkosen nimen ylös, minkä jälkeen hän pyysi suoraan kameralle puhuen Tshetshenian presidentti Ramzan Kadyrovia kutsumaan Mikkonen alueelle tekemään reportaasia seksuaalivähemmistöjen oloista.

- Miksi politisoitte tämän asian? Miksi tulette ulkoministeriöön ja puhutte lempiaiheestanne? Zakharova kysyy Mikkoselta.

Suomennettu video tilanteesta on nähtävissä Yle uutisten verkkosivuilla.

Aleksanteri-instituutin Smith pitää Zakharovan tapaa vastata Mikkoselle poikkeuksena ja tyylivirheenä. Smith arvioi, että vastaustavasta paistoi, miten vaikea asia Tshetshenian seksuaalivähemmistöjen vainot ovat Venäjälle.

- Tshetshenia-kysymys yhdistyi huonon päivän kanssa. Jonain toisena päivänä voi olla, että asia olisi mennyt eri tavalla, sanoo Smith.

The Indepedentin mukaan Zakharova aiheutti lausunnoillaan myös viime marraskuussa kohua, kun tämä sanoi venäläisen televisiokanavan haastattelussa, että Yhdysvaltojen presidentinvaalin tulos olisi selvinnyt "juutalaisilta kysymällä". Kommentti tuomittiin antisemitistisenä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Tosin Zaharova saattoi provosoitua Erkan kysymyksestä, jossa hän sanoi homojen olevan "teidän lempiaiheenne" eki Zaharovan lempiaihe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämäkin on todite putkeleen tunkeutumisesta länsimaalaisten ihmisten ihon alle , häikäilemätöntä, sivistymätöntä ja Niinistö senkun nuolee..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhmiin kysymyksiin saa tyhmiä vastauksia. Sen taisi oppia Mikkonenkin. Tsetseniassa on paljon muslimeja ja Mikkosen on pakko olla tietoinen muslimien suhtautumisesta homoseksuaalisuuteen. Toimittajat uskaltavat räkyttää Venäjälle nyt kun Naton isäntämaasopimus on solmittu. Kun Venäjä murahti takaisin, niin vedettiin herneet nenään. Saahan sitä räkyttää ja esittää ärhäkkää toimittelijaa mutta joka leikkiin ryhtyy se leikin kestäköön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuntelin juuri ystäväni Hannu Taanilan mehevää pakinointia TV2,n aamuohjelmassa, kunnes Pikkukakkonen sen tylysti keskeytti. Sivistystä ja tiedonvälitystä. Terävää taanismaista sanasäiläilyä. Toivon jutun uusimista kokonaisuudessaan, jotta olemus yhteiskunnan sivistämisestä saataisiin kansan syvien rivienkin tietoisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

rouva on puuttinin suosiossa kova emäntä sanoo niinkun asiat pitää sanoa eikä vatuloi pitää jauhot suuhun toimittajille jotka kyselee typeriä kysymyksiä sais suomen johto ottaa mallia hänestä eikä kierrellä asioita edes takas ja taas takas vaikuttaa epä luottettavalta tämäkin sipilän touhu..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkkain silmin valehtelu ei ole ihailtavaa, vaan säälittävää vastuun pakoilua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on tyypillistä venäläistä käyttäytymistä.

Venäjällä tällainen tyhmänylpeys tulkitaan vallan ilmaukseksi. Sen edessä tavallinen Venäjän kansalainen käpertyy häpeästä nöyräksi alamaiseksi. Länsimaissa tylyttäjä saa välittömästi potkut, sillä täällä kansalaisella on aito äänioikeus vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on typerää vain homojen vainoaminen. Antaa kaikkien olla mitä ovat. Suomessa on nostettu kaapin päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

20:48
Vihiluodon kyläyhdistyksen ylläpitämä hiihtolatu ja retkiluistelureitti ovat taas käytössä – jään kunnossa on vielä toivomisen varaa
20:22
Pitkä elämä täynnä valokuvia ja tarinoita – Caj Bremer melkein itki nähdessään kuvansa ensimmäisen kerran hyvällä paperilla
20:21
Koripallon suurin lupaus loukkaantui Obaman silmien edessä – urheiluvälinejätti Nike lupasi selvittää tuotteensa pettämisen
19:26
Professori: Eduskunta ehtii käsitellä sote-uudistuksen lähiviikkoina, jos tahtoa löytyy – Yksi muutos voi kuitenkin vaatia poliitikoilta joustoa
19:08
Ministeri Annika Saarikko: " Olen toiveikas, sote-uudistuksen läpivienti on mahdollista vaalikaudella"
19:02
Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Aki Hukka on väsymätön suksimestari, jonka rekassa on satoja pareja suksia Tilaajille
18:57
Krista Kiuru: Sote-valiokunta käy lausunnon kimppuun maanantaina – riippuu hallituksesta riittääkö aika
129
Uusi ennuste: Oulun seudun väestönkasvu taittuu ja muuttotappio iskee, Oulussa on parikymmenen vuoden päästä lähes 218 000 asukasta
55
Tutkijan mukaan eläin jää ruoantuotannossa näkymättömäksi – "Monet lapset ja aikuisetkin ovat tietämättömiä maidon- ja lihatuotannon todellisuudesta"
41
Autoilijat rysäyttäneet jo vuosia portaisiin Autorannan tuntumassa, jalankulkijoiden reitti hämää – "Miksei portaissa ole mitään estettä?"
34
Maailman suurin perinteinen purjelaiva vierailee Raahessa heinäkuussa – aluksen pituus 118 metriä
30
Media vaikuttaa siihen, miten yleisö suhtautuu kaivostoimintaan, kertoo Oulussa tarkastettava väitöskirja – "Ei edes haluttu kuunnella kriittisiä puheenvuoroja"
29
Flunssapöpö iski nyt Jussi Jokiseen, Lasu ja Koblizek pelikunnossa – Kärpät pelaa viikonvaihteessa Itä-Suomessa
29
Halla-aho: Enemmistö suomalaisista ei halua maksaa ilmastotalkoista sitä hintaa, mitä muut puolueet vaativat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Ennen eläkemaksut eivät siis vaikuttaneet mihinkään? Urhoolliset yrittäjät ovat tilittäneet 18% eläkemaksuja jo vuodesta... Lue lisää...
No lol

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image