Ulkomaat

YK:n ym­pä­ris­tö­oh­jel­ma: Jo ilmoitettu fos­sii­lie­ner­gian tuotanto vie yli +2 asteen maailmaan – suurimpana tekijänä hiilivoima

UNEP:n raportissa olivat Euroopasta mukana Saksa ja Britannia. Ympäristöjärjestö Greenpeace teki mielenosoitusiskun saksalaisen RWE:n ruskohiilivoimalaan maanantaina. KUVA: MORITZ MUELLER
Ulkomaat 20.11.2019 8:39
Reuters

Tutkimuksessa on mukana kymmenen suurta öljyn-, kivihiilen- ja kaasuntuottajamaata sekä niiden suunnitelmat vuoteen 2030.

Maiden ilmoittamat suunnitelmat fossiilisen energian tuotantomääristä riittävät jo yksinään kuumentamaan ilmastoa yli kahdella asteella.

Näin laskee YK:n ympäristöohjelma UNEP tuoreessa raportissaan.

– Maailman energiantuotantoa hallitsevat edelleen hiili, öljy ja maakaasu, mikä johtaa ilmastotavoitteiden kanssa ristiriitaisiin pästöihin, summaa UNEP,n johtaja Inger Andersen.

Kymmenen suurta öljyn-, kivihiilen- ja kaasuntuottajamaata käsittävän tutkimuksen mukaan suunniteltu tuotanto vuoteen 2030 ylittää Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet roimasti. Sopimuksen mukaan maat pyrkivät rajoittamaan ilmaston lämpenemisen 1.5-2 asteeseen.

Andersen huomauttaa, että päästötilastot ovat kehittyneet täsmälleen, kuten kymmenen vuotta sitten ennustettiin niin sanotuissa "business as usual" -skenaarioissa.

– Kahden vuosikymmenen ilmastopolitiikasta huiolimatta fossiilisen energian tuotantomäärät ovat korkeampia kuin koskaan, huomauttaa raporttia laatimassa olleen Tukholman ympäristöinstituutin johtaja Måns Nilsson.

Ylitykset jopa 280 prosenttia

Raportissa olivat mukana Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Intia Australia, Indonesia, Kanada, Saksa, Norja ja Britannia.

UNEP:n mukaan maiden vuoteen 2030 ilmoittama fossiilisen energian tuotanto aiheuttaa 53 prosenttia suuremmat päästöt kuin kahden asteen tavoite mahdollistaisi. Puolentoista asteen tavoite ylittyy 120 prosentilla.

Suurin ristiriita tuotannon ja ilmastotavoitteiden välillä koskee hiiltä, jossa ylitykset ovat peräti 150 ja 280 prosenttia.

Raportti huomauttaa, että monet maat maksavat edelleen suuria tukia fossiilisen energian tuottajille. Investoinnit öljyyn, kaasuun ja hiileen "lukitsevat" myös infrastruktuuria, mikä vaikeuttaa entisestään päästötavoitteiden saavuttamista.

Monet maat etsivät aktiivisesti myös uusia fossiilisen energian esiintymiä.

"Olemme syvässä kuopassa"

Yhdeksi ratkaisuksi UNEP ehdottaa oikeudenmukaista siirtymää erityisesti köyhemmille, fossiilisesta energiasta riippuvaisille maille.

– Samalla muutoksen suunnitteleminen voi luoda konsensusta kunnianhimoisemmalle ilmastopolitiikalle, toteaa raportin kirjoittaja Cleo Verkujil.

Hyvä esimerkki löytyy Euroopasta, jossa EU pyrkii saavuttamaan yhteisen linjan hiilineutraaliudesta vuonna 2050. Tavoitetta vastustavat omille talouksilleen merkityksellisen hiiliteollisuuden vuoksi vielä Tsekki, Unkari ja Puola.

Ensi viikolla UNEP julkaisee raportin, joka käsittelee laajasti eri maiden päästöjä ja ilmastopolitiikkaa suhteessa Pariisin sopimuksen tavoitteisiin.

Maiden pitäisi päivittää sitoumuksensa ensi vuonna. UNEP huomauttaa, että mukaan on syytä lisätä fossiilisen energian tuotannon hallinta.

– Olemme syvässä kuopassa, ja meidän pitää lopettaa kaivaminen, Nilsson summaa.

MAINOS

Kommentoi

Artikkeliin liittyvä kuva on hyvin kummallinen. Kuvalla näyttää olevan tarkoitus esittää voimalaitoksesta lähtevää hiilidioksidipäästöä, Siihen tar-
koitukseen kuva on kyllä aivan naurettavasti väärä. Voin vakuuttaa, että kuvassa tupruava höyry sisältää hiilidioksiidia melko olemattomasti, eli selvästi vähemmän kuin ilma kyseisellä seudulla. Tästä tornista lähtevä näkyvä höyry on pelkkää vesihöyryä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei passaa kuitenkaan mennä ilmasto hihhuleille sitä kertomaan, niillä menee puolihyvä öyhötyskamppanja munilleen jos progandakuvista häviää pihvi. Sitä paitsi, tätä "ilmastomuutos" kouhottamista kun on seurannut, niin on noussut myös sellainen näkökulma esiin, että tämän "ilmastomuutos" agendan varjolla yritetään kiertää se tosiasia että ollaan jo, tai ollaan ylitetty ns. Oil Peak. Ja tämä "ilmastomuutos" kouhotus on leivottu julkisivuksi ja kiihkeimmät sekä pöljimmät on valjastettu tähän ns. hyödyllisiksi idiooteiksi. Tällähän saadaan ohimennen ilman isompia hankalia kysymyksiä sivuutettua asia ja siirrettyä todellinen ongelma, teknologian muutos fossiilisita uusiutuviin, ilman että öljy yms. paronien bisneksiä ja rahavirtoja häiritään millään tavalla. Jos rehellisesti asia ilmoitettaisi, nämä öljyfirmat ja niiden omistajat, koko talousjärjestelmä, aivan kaikki romahtaisi välittömästi ja johtaisi jopa verisiin resurssisotiin. Siksi on hyvin uskottava teoria että tämä "ilmastomuutos" on keksitty peitetarinaksi, millä saadaan asiat rullaamaan "business as usual" tyylillä, ilman että kukaan oikeastaan huomaa mitään. Kun eivät hoksaa asiaa kyseenalaistaa. Asian todellinen laita selviää sitten joskus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs jos nämä sää profeetat onkin vaan kaaoksen lietsojija ja haluavat vain tehdä ihmiset hysteerisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on jo tehnyt osansa. Ilmastorealismia. Kiina lisää päästöjään kuukaudessa Suomen vuosipäästöjen verran. Intia tulee "hyvänä" kakkosena perässä ja sitten Aasia ja sitten Etelä-Amerikka. Haloo?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kukaan voi tätä junaa pysäyttää, se on myöhäistä. Ainoa aihtoehto on varautua tuleviin haasteisiin (kriiseihin) ja sopeutua uuteen ympäristöön. Niin Venäjä, Kiina ja Yhdysvallat tekee parhaillaan.

Valtion tasolla se tarkoittaa isompia varmuusvarastoja ruokaan ja polttoaineisiin, ruoantuotannon pitämistä Suomessa ja sähkö- ja tietoliikenneverkkojen turvaamista.

Yksityishenkilöillä riittävä varautuminen voi olla retkikeitin varastossa ja 10kg riisisäkki ruokakaapin pohjalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on. Ahneuden voimat ovat liian suuria. Niin kauan kun maailmaan putkahtelee Trumpin kaltaisia itsekkäitä fossiiliteollisuuden takuumiehiä, mitään toivoa ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ota asioista selvää äläkä huutele pusikosta! USA on vapaaehtoisesti vähentänyt hiilidioksipäästöjä eniten maailmassa viime vuosina. Ei sillä, että hiilidioksidi olisi saaste, mutta kun oikeat saastepäästöt vähenevät, sivutuotteena myös hiilidioksidin päästöt vähenevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiilidioksidi ei ole myöskään myrkky. Mutta suurina pitoisuuksina en suosittele sitä "nauttimaan", etenkään kellaritiloissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen tähän saakka aika lailla ymmärtänyt vihreää liikettä ja saastuttamista yms. mutta nyt asia pullahti toisesta korvasta ulos ja en aio enää lukea näitä juttuja ja kulutan sekä syön jatkossa pätkääkään välittämättä tästä ihan naurettavan kokoluokan saaneesta fanaattisesta ymäristöhuuhaaasta...kohtuus kaikessa...elämä pelastuu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäniskin pistää päänsä pensaaseen kun pelottaa... ja maailma pelastuu.
En välitä -ihmiset sentään jaksaa kirjoitella kun omakohtainen asioiden eteen tekeminen ei maistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hesa lämmittää edelleen hiilellä, eikä selvää suuntaa ole vieläkään tiedossa millä hiili korvataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Helsingin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035. Kaupungin virkamiestyöryhmä esittää 143 toimenpidettä, joiden avulla tavoite voidaan saavuttaa."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingissä surutta käytetään hiilivoimaa. Ei ole Antilla huolta siitä. Suurin huoli on liikenteestä tulevista päästöistä. Siihen vedoten voi huoletta nostaa polttoaineveroa. Ai mikä ihana sana, VERO siitä Antti tykkää. Toinen ihana asia VELKA, oikea lempilapsi, sitä haluaa kaikki ottaa lisää. Näillä eväillä on mukava laittaa hoitajalupaus ja vappu100 kuntoon. Niinhän Antti lupasi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Andersen huomauttaa, että päästötilastot ovat kehittyneet täsmälleen, kuten kymmenen vuotta sitten ennustettiin niin sanotuissa "business as usual" -skenaarioissa."

Ja tulevat myös vastaisuudessa kehittymään juuri tämän skenaarion mukaan. Koska muunlainen kehitys vaatisi sellaista yhteistyötä maailman maiden kesken jota ei ole mahdollista saavuttaa. Kukaan ulkopuolinen ei voi pakottaa esim. Yhdysvaltoja, Venäjää ja Kiinaa yhteisten tavoitteiden taakse, ja kahdessa jälkimmäisessä maassa ei edes kansalaisilla ole sanansijaa asiassa. Meidän päättäjienkin tulisi sisäistää tämä fakta ja toimia oman maamme parhaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image