Ulkomaat

YK:n yleis­ko­kouk­sen yhdeksi pääteemaksi ennakoidaan il­mas­ton­muu­tos­ta, mutta kan­sain­vä­li­set konfliktit saattavat viedä huomion

Maaliskuussa YK:n päämajassa New Yorkissa pidetyssä kokouksessa käsiteltiin ilmastonmuutosta ja kestävää kehitystä. Tällä viikolla samassa paikassa pidetään YK:n 74. yleiskokous. KUVA: NOEMI BRUZAK
Ulkomaat 22.9.2019 18:10
Hannu Toivonen

YK:n yleiskokousta on kritisoitu Mika Aaltolan mukaan siitä, että se on keskustelukerho, josta ei saada ratkaisuja kansainvälisiin ongelmiin. Hän näkee kokouksella muutakin arvoa kuin vain ongelmien ratkaisun.

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) 74. yleiskokous pidetään tällä viikolla New Yorkissa. Kokouksen tarkoituksena on koota kaikki YK:n jäsenvaltiot yhteen kerran vuodessa keskustelemaan globaaleista ajankohtaisista kysymyksistä.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kuvaa yleiskokousta foorumiksi, jossa luodaan globaalia agendaa tulevalle vuodelle. Hän ei osaa täysin ennakoida, mikä teema nousee tämän vuoden kokouksessa keskiöön, koska valtiot pyrkivät nostamaan esille itselle tärkeitä teemoja.

– Kokous on monipuolinen eri kysymysten ampiaispesä, Aaltola sanoo.

Aaltolan mukaan on hyvin mahdollista, että kansainväliset kriisit ja konfliktit kaappaavat kokouksessa näkyvyyttä, koska paikalla on samaan aikaan paljon valtioiden johtajia. Konfliktien lisäksi kokouksessa keskustellaan muun muassa YK:n keskeisistä päämääristä, kuten ilmastonmuutoksen vastaisesta taistelusta, köyhyyden poistamisesta ja terveydenhuoltoon liittyvistä kysymyksistä.

Globaali demokratia

Varsinaisia ratkaisuja maailmanpolitiikan kuumiin kysymyksiin kokouksesta on turha odottaa.

Kansainvälisten konfliktien ratkaiseminen kuuluukin Aaltolan mukaan enemmän YK:n turvallisuusneuvoston tehtäviin kuin yleiskokouksen asialistalle. Yleiskokous eroa turvallisuusneuvostosta myös siinä mielessä, että yleiskokouksessa jäsenvaltiot ovat tasapuolisemmassa asemassa.

– Yleiskokous on enemmän globaali demokratia, jossa kaikilla on yksi ääni, eikä kenelläkään ole veto-oikeutta.

Aaltolan mielestä yleiskokouksen yhtenä tärkeänä tehtävänä on pitää globaaleja ongelmia ja kysymyksiä esillä.

– Toiveena on, että vähittäinen muutos säilyttää momentuminsa oli kyse sitten köyhyyden poistamisesta tai ilmastonmuutoksen vastaisesta taistelusta.

Keskusteluyhteys Saudi-Arabian ja Iranin välille?

YK:n yleiskokouksessa keskeisessä osassa ovat Aaltolan mukaan valtiojohtajien kahdenkeskiset tapaamiset. Näissä epävirallisissa keskusteluissa erilaiset kysymykset ja konfliktit saattavat nytkähdellä eteenpäin.

Ennen kokousta huhuttiin jopa Donald Trumpin ja Iranin presidentin Hasan Ruhanin tapaamisesta. Näillä näkyminen se ei kuitenkaan toteudu. Tapaaminen olisi tarjonnut muun muassa mahdollisuuden liennyttää Yhdysvaltojen ja Iranin kiristyneitä välejä.

Kokous tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden hakea helpotusta Lähi-idän herkkään tilanteeseen, koska paikalla on paljon Persianlahden maita ja Iranista yleiskokoukseen on tulossa Aaltolan mukaan "suhteellisen korkea-arvoinen delegaatio". Hän toivookin, että kokouksessa saataisiin erityisesti Saudi-Arabian ja Iranin välille jonkinlainen keskusteluyhteys.

Maiden välit ovat kiristyneet viime viikkona entisestään, koska Saudi-Arabia syyttää Irania öljyntuotantolaitoksiinsa tehdyistä iskuista.

– Jos nämä keskustelut toteutuvat, ne tapahtuvat kulisseissa, eivätkä itse kokouksessa, Aaltola sanoo.

Iranin presidentti Ruhani ilmoitti BBC:n mukaan sunnuntaina, että maa aikoo esittää YK:ssa aloitteen rauhan saamiseksi Persianlahdelle.

Ohjelmajohtaja myös korostaa, että maiden huonot välit uhkaavat maailman talouden kannalta keskeisen kauppaväylän Hormuzin salmen turvallisuutta.

Ilmastonmuutos voi nousta keskeiseksi teemaksi

Yleiskokouksen yhdeksi keskeiseksi teemaksi voi nousta Aaltolan mukaan ilmastonmuutoksen vastainen taistelu.

– Moni valtiojohtaja tulee varmaan korostamaan omia sitoumuksiaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja sitä, mitä heidän maassaan on saatu aikaan. Sitä kautta tämän hetkinen ilmastonmuutoksen vastainen kamppailu tulee näkymään ja samalla saadaan väliaikatietoa, missä tällä hetkellä mennään.

Yleiskokous ei ole kuitenkaan ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta ratkaiseva kokous.

Ilmastoteemaa on nostanut esille ennen kokousta perjantaina eri puolilla maailmaa alkaneet ilmastomielenosoitukset sekä ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin matka purjelaivalla Britanniasta New Yorkiin. Aaltola kertoo, että Thunbergin matka on noteerattu näkyvästi sekä Yhdysvaltojen että Euroopan medioissa, mikä saattaa nostaa ilmastoteemaa yleiskokouksen agendalla.

Kokousta kritisoitu keskustelukerhoksi

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu yleiskokouksen ensimmäiselle viikolle. Hän pitää Suomen kansallisen puheenvuoron kokouksessa tiistaina 24. syyskuuta. Matkansa aikana Niinistö tapaa muun muassa YK:n pääsihteerin António Guterresin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin.

YK:n yleiskokousta on joskus kritisoitu Aaltolan mukaan siitä, että se on keskustelukerho, joka ei tarjoa ratkaisuja kansainvälisiin ongelmiin. Hän ei allekirjoita väitettä.

– Näen, että tässä ajassa, jossa suurvallat nousevat, on tärkeää, että maailmassa on monenkeskisiä foorumeja, vaikkei niissä ratkottaisi ongelmia tässä ja nyt. Se on lupaus paremmasta.

YK:n yleiskokous

YK:n yleiskokouksen tehtävänä on keskustella ja tehdä suosituksia kaikista YK:n peruskirjaan kuuluvista kysymyksistä ja rauhaan sekä turvallisuuteen liittyvistä ongelmista.

Järjestetään aina New Yorkissa.

Kaikki jäsenvaltiot ovat edustettuina kokouksessa, ja jokaisella on yksi ääni.

Yleiskokouksen päätökset ja päätöslauselmat ovat suosituksia, jotka eivät sido oikeudellisesti jäsenmaita.

Päätöslauselmilla on kuitenkin poliittista merkitystä, ja ne vaikuttavat jäsenmaiden politiikkaan.

Tärkeät päätökset vaativat yleiskokouksen täysistunnossa kahden kolmasosan enemmistön äänestykseen osallistuneista. Muissa kysymyksissä riittää yksinkertainen enemmistö.

Valitsee YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvat jäsenmaat.

Käsittelee ja hyväksyy YK:n talousarvion kerran kahdessa vuodessa ja päättää kunkin maan jäsenmaksun suuruuden.

MAINOS

Kommentoi

Siitä sen tietää, että koko YK on aivan ilman aikainen höpsönassu, kun vain katsoo mistä ne siellä juttelee. Vai että ilmastonmuutos. Hei minulla olisi vielä parempi aihe keskusteltavaksi nimittäin kun on viime aikoina vaivannut tuo kun aurinko nousee idästä ja laskee länteen. Siis joka päivä tekee tuota samaa, että saataisiinko siihen jokin "lehmävero"?

Niinpä niin. Ilmastonmuutos on planeettamme ominaisuuksista se kaikkein luonnollisin ja tärkein. Ihminen ei voi vaikuttaa mitenkään ilmastonmuutokseen, ei edes vähän. Puheet siitä, että hiilidioksidi jotenkin vaikuttaisi ilmastonmuutokseen, ovat aivan pumpulipuheita.

Viime vuonna oli yksi maailman suurimmista metsäpaloista Kaliforniassa ja hiilidioksidia pääsi enemmän kuin ihmiskunta tuottaa 100 vuoden aikana. Nyt oli hiljattain sitäkin suuremmat palot Amazonissa että siellä alkaa olla 500 vuoden hiilidioksidit ilmakehässä. Pitäisikös tämän jo kohta alkaa näkymään jossain? Torinrantaan kumpparit jalassa? Siis ei sitten niin yhtään mitään ole tapahtunut missään. Yhtään mikään ei ole sulanut eikä jäätynyt ja tiedättekö miksi? Koska hiilidioksidilla ei ole mitään osuutta ilmastonmuutoksessa ja jos olisi, niin meillä olisi asiasta todisteet, vaan kun ei ole minkäänlaisia todisteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yk perustettu v.1945 jolloin ihmispopulaatio 2,5 miljardia nyt edelleen kasvava 7,7 milj/kuudes sukupuutto.
Yk on vain keskustelukerho.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän yleiskokouksella ole tärkeämpääkin tehtävää kuin vatuloida julkisuuskipeiden poliitikoiden egonnostossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Kuinka Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu päätyi Kiiminkiin: Vasta tarina tekee esineestä erityisen Tilaajille
18:00
Toisen roska on toisen aarre Pohjois-Pohjanmaan museossa
17:39
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
16:47
Kajaanilaismies hermostui ravintolassa ja kaatoi toisen miehen katuun, uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja
16:36
Nelikymppinen mies uhkasi aseella kolmea muuta Kajaanissa – aseen poisottaminen johti käsirysyyn
16:15
Tallinkin Silja Europa -laivalta löytyi yöllä kaksi suomalaista kuollutta nuorta – Viron poliisi ei tällä hetkellä epäile rikosta
185
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
38
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
30
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image