Ulkomaat

YK:n arvion mukaan pelkästään Syyrian sisällä on 11,7 miljoonaa apua tarvitsevaa ihmistä – Tilanteeseen etsitään ratkaisua Brysselissä

Turkin sotilasajoneuvot olivat liikkeellä Idlibin maakunnassa Syyriassa 8. maaliskuuta. KUVA: Yahya Nemah
Ulkomaat 14.3.2019 8:46
Taneli Koponen

Brysselin konferenssissa arvioidaan myös, miten kansainvälinen yhteisö on edistynyt vuosi sitten tehtyjen sitoumusten täyttämisessä. Suomen tukilupaus vuodelle 2018 oli 25 miljoonaa euroa ja toteutunut tuki on noin 27 miljoonaa euroa.

Suomi osallistuu kansainvälisen yhteisön Syyria-konferenssiin Brysselissä 14. maaliskuuta. EU:n ja YK:n järjestämän konferenssin tavoitteena on tukea YK-vetoista poliittista prosessia ja sopia jatkotoimista kriisistä kärsivien ihmisten auttamiseksi. Ulkoministeriö kertoo asiasta tiedotteessaan.

Syyriassa kahdeksan vuotta jatkunut konflikti on yksi maailman vakavimmista humanitaarisista kriiseistä. YK:n arvioiden mukaan pelkästään Syyrian sisällä on 11,7 miljoonaa apua tarvitsevaa ihmistä. Heistä jopa 5 miljoonaa henkeä on akuutin avun tarpeessa. Tilanne on hankala erityisesti vaikeasti saavutettavilla alueilla, taistelujen läheisyydessä ja juuri pakenemaan joutuneiden keskuudessa.

– Ainoa kestävä keino Syyrian kriisin ratkaisemiseksi on YK:n tukema poliittinen prosessi, johon konfliktin eri osapuolten ja etenkin YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden tulee sitoutua, jotta rauha voidaan jonain päivänä saavuttaa. Suomi tukee YK:n pääsihteerin erityisedustaja Geir Pedersenin työtä poliittisen prosessin eteenpäin viemiseksi, sanoo tiedotteessa Suomea kokouksessa edustava valtiosihteeri Matti Anttonen.

Konferenssissa arvioidaan myös, miten kansainvälinen yhteisö on edistynyt vuosi sitten tehtyjen sitoumusten täyttämisessä. Suomen tukilupaus vuodelle 2018 oli 25 miljoonaa euroa. Toteutunut tuki on noin 27 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 Suomen pyrkimyksenä on pitää tuki edellisvuoden apulupauksen tasolla.

Ulkoministeriön mukaan Suomen tukea suunnataan paitsi Syyriaan, myös sen naapurimaiden Libanonin, Jordanian, Turkin, Irakin ja Egyptin kantokyvyn tukemiseen. Kyseisissä maissa asuu yhteensä noin 5,3 miljoonaa syyrialaispakolaisista. Esimerkiksi pakolaislasten koulutus ja naisten elinkeinojen tukeminen ovat Suomen keskeisiä tukikohteita. Humanitaarista apua kanavoidaan esimerkiksi terveydenhuoltoon, ruoka- ja muihin hätäaputarvikkeisiin sekä pakolaisten suojeluun.

Ulkoministeriön tiedotteessa arvioidaan, että eri osapuolet ovat syyllistyneet Syyriassa lukuisiin ihmisoikeusrikkomuksiin ja mahdollisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Suomi on tukenut YK:n alaisen vastuuvelvollisuusmekanismin perustamista. Se pyrkii kokoamaan todisteita konfliktin aikana tapahtuvista rikoksista sekä säilyttämään näitä mahdollisia tulevia oikeudenkäyntejä varten.

EU:n ja YK:n järjestämässä Brysselin konferenssissa ovat mukana järjestäjien ohella keskeiset avunantajamaat, Syyrian lähialueen valtioiden edustajat, humanitaariset järjestöt ja kehitysyhteistyöjärjestöt. Lisäksi erityisesti Syyrian kansalaisyhteiskunta osallistuu vahvasti konferenssiin ja sitä edeltäviin konsultaatioihin.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

loputon kaivo taitaa olla tuo. Rahat menevät kuitenkin kaiken maailman koraanikouluille joissa jihadisteja kasvatetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki ongelmnat ratkeaa eikä esim. Syyriassa... Rahaa vaan likoon niin paljon kuin putkeen mahtuu!

Eikä se Syyria ole ainoa, maailmassa on monta monta muutakin aluetta jotka vaatii välitöntä avustusta - itse asiassa maailmassa on yli kolme miljardia ihmistä joille täytyy ehdottomasti taata samat tulot kuin meillä suomalaisilla keskimäärin (eli noin 40 tonnia vuodessa)... Tekee vain noin 1200 biljoonaa! Helppo nakki, äänestäkää vain (YLE:n hyväksyttyä) vasemmistoa ja vihreitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopettakoot sen hölmöilyn ja pitäköön kansastaan huolen, niin kaikki pärjäävät.
Uskonto on se joka saa noita typeriä sotia aikaiseksi, joten ei ole muun maailman asia hoitaa syyrialaisten asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

95
Puheenaihe: Ovatko Stora Enson yt:t suurempi isku kuin Nokian vähennykset?
50
Kärpät nollasi Ilveksen ja siirtyi puolivälieräsarjassa 2–0 -johtoon – Osalan taklaus kuumensi tunteet, pitkä pelikielto uhkaa
29
Analyysi: Vaalikampanjoista loppuivat repivät aiheet, koska kukaan ei halua suututtaa Sdp:tä
25
Lehmät kuumentavat vaalikeskustelua – keskusta ja kokoomus pelkäävät vasemmiston ja vihreiden ilmastotekoja
17
Ferrovanin tehdasta ei tulekaan Raaheen – yhtiö on asetettu selvitystilaan ja toimitusjohtaja vapautettu tehtävästään
17
Ulkoministeri Timo Soinin kimppuun yritettiin hyökätä Vantaalla – vartijat taltuttivat Soldiers of Odin -tunnuksiin pukeutuneen miehen
15
Radio Pooki palkittiin vuoden paikallisradiona, kanavalle myös vuoden paikallisradiojuontajan palkinto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua ja Posio lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

389 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kyseenalainen onnellisuustutkimus

Kyllä tutkimus perustuu mitattavissa oleviin, ja myös vertailukelpoisiin tietoihin eikä mielipiteisiin. Tämä oli jo sei... Lue lisää...
Heippa vaan rehellis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image