Ulkomaat

YK:n arvion mukaan pelkästään Syyrian sisällä on 11,7 miljoonaa apua tarvitsevaa ihmistä – Tilanteeseen etsitään ratkaisua Brysselissä

Turkin sotilasajoneuvot olivat liikkeellä Idlibin maakunnassa Syyriassa 8. maaliskuuta. KUVA: Yahya Nemah
Ulkomaat 14.3.2019 8:46
Taneli Koponen

Brysselin konferenssissa arvioidaan myös, miten kansainvälinen yhteisö on edistynyt vuosi sitten tehtyjen sitoumusten täyttämisessä. Suomen tukilupaus vuodelle 2018 oli 25 miljoonaa euroa ja toteutunut tuki on noin 27 miljoonaa euroa.

Suomi osallistuu kansainvälisen yhteisön Syyria-konferenssiin Brysselissä 14. maaliskuuta. EU:n ja YK:n järjestämän konferenssin tavoitteena on tukea YK-vetoista poliittista prosessia ja sopia jatkotoimista kriisistä kärsivien ihmisten auttamiseksi. Ulkoministeriö kertoo asiasta tiedotteessaan.

Syyriassa kahdeksan vuotta jatkunut konflikti on yksi maailman vakavimmista humanitaarisista kriiseistä. YK:n arvioiden mukaan pelkästään Syyrian sisällä on 11,7 miljoonaa apua tarvitsevaa ihmistä. Heistä jopa 5 miljoonaa henkeä on akuutin avun tarpeessa. Tilanne on hankala erityisesti vaikeasti saavutettavilla alueilla, taistelujen läheisyydessä ja juuri pakenemaan joutuneiden keskuudessa.

– Ainoa kestävä keino Syyrian kriisin ratkaisemiseksi on YK:n tukema poliittinen prosessi, johon konfliktin eri osapuolten ja etenkin YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden tulee sitoutua, jotta rauha voidaan jonain päivänä saavuttaa. Suomi tukee YK:n pääsihteerin erityisedustaja Geir Pedersenin työtä poliittisen prosessin eteenpäin viemiseksi, sanoo tiedotteessa Suomea kokouksessa edustava valtiosihteeri Matti Anttonen.

Konferenssissa arvioidaan myös, miten kansainvälinen yhteisö on edistynyt vuosi sitten tehtyjen sitoumusten täyttämisessä. Suomen tukilupaus vuodelle 2018 oli 25 miljoonaa euroa. Toteutunut tuki on noin 27 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 Suomen pyrkimyksenä on pitää tuki edellisvuoden apulupauksen tasolla.

Ulkoministeriön mukaan Suomen tukea suunnataan paitsi Syyriaan, myös sen naapurimaiden Libanonin, Jordanian, Turkin, Irakin ja Egyptin kantokyvyn tukemiseen. Kyseisissä maissa asuu yhteensä noin 5,3 miljoonaa syyrialaispakolaisista. Esimerkiksi pakolaislasten koulutus ja naisten elinkeinojen tukeminen ovat Suomen keskeisiä tukikohteita. Humanitaarista apua kanavoidaan esimerkiksi terveydenhuoltoon, ruoka- ja muihin hätäaputarvikkeisiin sekä pakolaisten suojeluun.

Ulkoministeriön tiedotteessa arvioidaan, että eri osapuolet ovat syyllistyneet Syyriassa lukuisiin ihmisoikeusrikkomuksiin ja mahdollisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Suomi on tukenut YK:n alaisen vastuuvelvollisuusmekanismin perustamista. Se pyrkii kokoamaan todisteita konfliktin aikana tapahtuvista rikoksista sekä säilyttämään näitä mahdollisia tulevia oikeudenkäyntejä varten.

EU:n ja YK:n järjestämässä Brysselin konferenssissa ovat mukana järjestäjien ohella keskeiset avunantajamaat, Syyrian lähialueen valtioiden edustajat, humanitaariset järjestöt ja kehitysyhteistyöjärjestöt. Lisäksi erityisesti Syyrian kansalaisyhteiskunta osallistuu vahvasti konferenssiin ja sitä edeltäviin konsultaatioihin.

MAINOS

Kommentoi

loputon kaivo taitaa olla tuo. Rahat menevät kuitenkin kaiken maailman koraanikouluille joissa jihadisteja kasvatetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki ongelmnat ratkeaa eikä esim. Syyriassa... Rahaa vaan likoon niin paljon kuin putkeen mahtuu!

Eikä se Syyria ole ainoa, maailmassa on monta monta muutakin aluetta jotka vaatii välitöntä avustusta - itse asiassa maailmassa on yli kolme miljardia ihmistä joille täytyy ehdottomasti taata samat tulot kuin meillä suomalaisilla keskimäärin (eli noin 40 tonnia vuodessa)... Tekee vain noin 1200 biljoonaa! Helppo nakki, äänestäkää vain (YLE:n hyväksyttyä) vasemmistoa ja vihreitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopettakoot sen hölmöilyn ja pitäköön kansastaan huolen, niin kaikki pärjäävät.
Uskonto on se joka saa noita typeriä sotia aikaiseksi, joten ei ole muun maailman asia hoitaa syyrialaisten asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

96
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
87
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
81
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa
50
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
46
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
44
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin
43
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image