Ulkomaat

YK: Jo 100 000 ihmistä on paennut kodeistaan Syyriassa – Yh­dys­val­lois­sa viritellään usealla taholla Turkin vastaisia pakotteita

Turkki on pommittanut muun muassa Ras al-Ainin kaupunkia Syyrian kurdialueella. KUVA: STR
Ulkomaat 11.10.2019 21:21
Daniel Wallenius, Ida Kannisto

Tiedot kuolleiden lukumäärästä vaihtelevat. Arvioiden mukaan kuolleita on kymmeniä, joidenkin lähteiden mukaan jopa satoja.

29 Yhdysvaltojen edustajainhuoneen jäsentä ilmoitti torstaina käynnistävänsä lakihankkeen, joka asettaa pakotteita Turkille Syyriaan kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi.

Ilmoitus tulee päivää sen jälkeen, kun republikaanit ja demokraatit alkoivat valmistella vastaavaa lainsäädäntöä senaatissa. Edustajainhuoneen jäsenet sanovat vaativansa voimakkaita toimia.

– Presidentti (Recep Tayyip) Erdoganin ja hänen hallintonsa on vastattava armottoman, kurdilaisiin liittolaisiimme Pohjois-Syyriassa kohdistamansa hyökkäyksen seurauksista, republikaaniedustaja Liz Cheney sanoi tiedotteessa.

Trump toivoo nyt neuvotteluja

Turkin hyökkäys Syyriaan mahdollistui sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump veti pois viimeiset amerikkalaissotilaat Syyrian pohjoisosista. Tämän jälkeen Trump ilmoitti tuhoavansa Turkin talouden, jos maa menee liian pitkälle.

– Meillä on kolme vaihtoehtoa. Voimme lähettää maahan tuhansia joukkoja ja voittaa sotilaallisesti, iskeä Turkkia vastaan todella kovaa taloudellisesti ja pakotteilla tai välittää rauhan Turkin ja kurdien välille, Trump tviittasi torstaina.

Trump sanoi myöhemmin toimittajille, että toivoo rauhanomaista ratkaisua, mutta että Yhdysvallat saattaa asettaa hyvin, hyvin kovia taloudellisia ja muita pakotteita.

– Jos meitä vastaan kohdistetaan mitään toimia, me vastaamme niihin. Näistä pakotteista ei tule mitään, Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu sanoo.

TIedot kuolonuhreista ristiriitaisia

YK-raportti kertoi perjantaina, että Syyriassa kotinsa on joutunut jättämään jo 100 000 ihmistä. BBC:n mukaan monet ovat hakeutuneet turvaan kouluihin ja muihin rakennuksiin. Kuolleiden lukumäärän pelätään kasvavan.

Tiedot Turkin Syyriaan kohdistaman hyökkäyksen vaatimista kuolonuhreista ovat ristiriitaisia

Turkin mukaan 228 kurdien SDF-joukkojen sotilasta on kuollut. Syrian Observatory for Human Rights -järjestö puolestaan kertoo ainakin 23 SDF-taistelijan ja kuuden Turkkia tukevien kapinallisten taistelijan kuolleen.

SDF puolestaan kertoo turkkilaisten ilmaiskujen tappaneen yhdeksän siviiliä. Kurdijoukkojen kostotoimenpiteenä tekemissä raketti-iskuissa turkkilaisiin rajakaupunkeihin kuoli kuusi ihmistä mukaan lukien yhdeksänkuinen vauva, turkkilaisviranomaiset kertovat.

Pelkona Isiksen nousu

Syrian Observatory for Human Rights sanoo, että Turkki on vallannut kaksi kylää Ras al-Ainin kaupngin lähellä ja viisi Tel Abyadin lähellä. Turkin puolustusministerin mukaan hävittäjät iskivät 30 kilometrin päässä Syyrian puolelle, eikä Turkki aio ylittää tätä rajaa.

Turkin armeijan mukaan iskut kohdistuivat ase- ja ammusvarastoihin, tunneleihin ja sotilastukikohtiin. Kaikki Islamilainen valtio -äärijärjestön taistelijoita sisältävät vankilat ovat yhä kurdien hallussa. Yleinen pelko on ollut, että sotatila kurdialueella voi johtaa siihen, ettei resursseja vartiointiin enää ole.

Turkki on Yhdysvaltojen mukaan sitoutunut ottamaan vastaan alueella olevista Isis-vangeista.

Yhdysvaltojen YK-lähettiläs sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksen jälkeen, että jos Turkki ei täytä Isis-vankeja koskevia lupauksiaan tai suojele haavoittuvia väestöjä, sille on luvassa seurauksia.

Juttua päivitetty 11.10.2019 klo 21.03. Lisätty uusia tietoja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

100000 ihmisen pakeneminen kodeistaan ei ole mitään sen rinnalla, että pari isis-taistelijaa pakenee vankeudestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkki on hyökännyt eteläiseen naapurimaahan, mutta tästä suvereniteetin loukkauksesta ei juuri kukaan ole kiinnostunut.

Kertoo hyvin propagandan tehosta: Assadin johtama Syyria on roistovaltio, josta ei tarvitse välittää; erään mainoskanavan mukaan USA "vastustaa" hyökkäystä..

Vähän aikaa sitten Isis tuhosi lännenkin avustamana Syyriaa, nyt sitä tekevät vuorostaan turkkilaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kurdien raskas tykistö ja ilmavoimat ovat tulittaneet Turkin rajakaupunkeja ja aiheuttaneet paljon siviiliuhreja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kurdeilla ei edes ole minkäänlaista tykistöä!

Kurdien armeija on lähinnä kevyesti aseistettu ja liikkuva sissiarmeija. Kranaatinheittimiä heillä on ja ilmeisesti amerikkalaisten heille jättämiä panssarintorjuntaohjuksia ja panssarimiinoja. Ja saattaa olla myös olalta ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia.

Turkin armeija ei näytä uskaltautuvan menemään joukoillaan Syyrian puolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alueella asuu (on aina asunut) myös 300-400 000 kristittyä, joiden yhteiskunta on alueen kehittyneintä kouluineen ja terveydenhoitoineen).(T Harvianen HS:ssä). Trump on avannut islamisti Erdoganille paraatioven heidän kimppuunsa käymiseen. Pommeja sataa noiden ihmisten niskaan. Sellainen poliitikko populisti Trump on.Siinä mietittävää ”kansallismielisille”, Meitä muita tuo ei yllätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kurdit ovat päinvastoin vainonneet ja tappaneet ISIS-terroristeja, jotka ovat kristittyjen uhka. Tarkista lähteesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkki ehtii hyvinkin saavuttaa tavoitteensa ennenkuin nämä vastatoimet tulevat voimaan, Ehkä niitä sen takia vetkutellaankin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:17
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
23:06
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
22:58
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21:17
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
20:48
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
20:44
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
20:43
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"
90
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
79
Postijumi pahenee: Neuvotteluaikaa ei ole sovittu, autolauttojen rekkakyydit pysähtyivät – Paatero MTV:lle: En tiennyt työehtosopimuksen siirrosta
68
Pelti rytisi Pohjantien työmatkaliikenteessä: Kuusi autoa kolaroi Kaakkurissa, kaksi autoa törmäsi Iskossa – liikenne sujuu nyt normaalisti
68
Pirkka-Pekka Petelius pyytää saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään, lähetti tapaamispyynnön romaneille – Aake Kalliala IS:lle: "Kuulostaa ihan älyttömälle"
59
Postilaiset vaativat Eduskuntatalon edessä valtiota erottamaan Postin hallituksen – Ministeri Paatero: "Postin tilanteeseen täytyy saada ratkaisu pikaisesti"
52
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
45
Kalen! kalluppi: Pittäiskö yliopisto rakentaa ratapihalle?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image