Ulkomaat

Yhdysvaltojen ra­ja­var­tio­lai­tok­sen johtajan vaihtuminen ei takaa parannusta rajalla jumissa olevien lasten elinoloihin

Aktivistit protestoivat Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla tehtyjä lasten pidättämisiä vastaan tiistaina Washingtonissa. KUVA: JIM LO SCALZO
Ulkomaat 26.6.2019 13:41
Riina Rastas

Yhdysvaltain ja Meksikon rajakeskuksessa elävien lasten oloihin on tuskin tulossa muutosta. Tulli- ja rajavartiolaitoksen oletettu uusi johtaja Mark Morgan on maahanmuuttolinjaltaan tiukka.

Rajalla jumissa olevien maahanmuuttajalasten ja -perheiden kohteluun ei ole oletettavasti tulossa muutosta Yhdysvaltojen tulli- ja rajavartiolaitoksen CBP:n uuden johtajan aikana.

Yhdysvaltojen rajavartioston johtajana huhtikuusta asti toiminut John Sanders irtisanoutui tehtävästään ja jättää pestinsä heinäkuussa. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uskotaan nimittävän nykyisen maahanmuuttoa valvovan viraston ICE:n johtajan Mark Morganin rajavartioston johtoon.

Morgan myönsi CBS Newsin haastattelussa tiistaina, että rajavartiosto voisi toimia paremmin. Hän ei kuitenkaan usko, että Yhdysvaltojen pidätyskeskuksissa olisi systemaattista ongelmaa.

Tämä ei kieli kovin suuresta suunnan muutoksesta maahanmuuttajalasten ja -perheiden kohtelun osalta. Morgania on pidetty maahanmuuttolinjaltaan tiukkana.

Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla tilanne on kärjistynyt entisestään. Viime viikolla Teksasin raja-asemalla oli yli 300 maahanmuuttajalasta. Osa lapsista oli pidetty keskuksessa viikkoja liian vähällä ruualla ja vedellä.

Suurin osa lapsista siirrettiin keskuksesta muihin tiloihin. Yhdysvaltojen tulli- ja rajavartiolaitos kertoi kuitenkin tiistaina palauttaneensa 100 lasta takaisin ylikansoitetulle Teksasin rajavartioasemalle.

Yhdysvaltain rajavartiosto on pidättänyt yhteensä yli 130 000 ihmistä.

Ihmisoikeusjärjestöt huolissaan tilanteesta

Useat tahot ovat kuvanneet lasten oloja Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla kehnoksi. Esimerkiksi Human Rights Watch raportoi maanantaina, että vanhemmat lapset huolehtivat nuoremmista lapsista vankilankaltaisissa oloissa. Lisäksi monet lapsista ovat sairaita eikä heillä ei ole riittävästi hygieniatarvikkeita taikka pääsyä suihkuun.

Myös rajalla käyneet asianajajat ovat todenneet, ettei keskuksissa ole tarpeeksi ruokaa tai vettä lapsille. He ovat kiinnittäneet huomiota etenkin siihen, ettei lapsia hoitamassa ole aikuisia, vaan jopa taaperoikäiset ovat ilman aikuisen apua.

Amerikan viranomaiset ovat vastanneet väitöksiin. Viranomaisten mukaan lapsille syötetään kolme ateriaa päivässä, jonka lisäksi he saavat välipaloja, kuten burritoja, nuudeleita, kaurapuuroa ja hedelmämehua. Viranomaiset ovat sanoneet myös, että lapset pääsevät suihkuun kolmen päivän välein.

Tällä hetkellä lasten oikeusjärjestöt ovat yleisesti huolissaan siitä, että lasten elinolot eivät ole edistyneet tarpeeksi YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen jälkeen. Lasten järjestöjen yhteenliittymää valvovan komitean puheenjohtaja Meg Gardinier totesi Pelastakaa Lapset ry:n tiedotteessa, että miljoonat lapset, kuten pakolaiset, on jätetty jälkeen.

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen solmimisesta on 30 vuotta.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

27
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
21
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
20
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
20
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
18
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
18
Björn Wahlroos antaa kyytiä Rinteen hallitukselle: "Yhtään julkista menoa ei leikata, eikä yksikään ammattiyhdistykselle epämieluisa työmarkkinauudistus etene"
16
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreä sisäministeri ?

Nykyhallituksessa on pelottavan paljon henkisesti lapsen tasolle jääneitä ministereitä. Lue lisää...
Todella huolestuttaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image