Ulkomaat

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin vir­ka­ri­kos­tut­kin­ta siirtyy seuraavaksi te­le­vi­sio­ruu­tui­hin – kokosimme keskeiset tapahtumat

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ollut kohun keskellä syyskuusta saakka. KUVA: MICHAEL REYNOLDS
Ulkomaat 8.11.2019 13:13
Ida Kannisto

Yhdysvaltojen presidenttiin Donald Trumpiin kohdistuva virkarikostutkinta etenee ensi viikolla, jolloin on luvassa virkasyytetutkintaan liittyvä ensimmäiset julkiset kuulemiset. Yhdysvaltojen edustajainhuone äänesti tutkinnan jatkamisen puolesta lokakuun lopussa.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin ympärillä vellova virkasyytesoppa saa uutta väriä, kun alkavalla viikolla kuulemisten odotetaan siirtyvän suoraan televisiolähetykseen.

Trumpiin kohdistuvan virkasyytetutkinnan aloittamisesta ilmoitti syyskuussa edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi.

Demokraatit perustelevat tutkintaa sillä, että Trump on saattanut käyttää asemaansa väärin, ja lisäksi hänen epäillään pyytäneen ulkomailta apua presidentinvaalikampanjansa pönkittämiseksi. Trump itse on sitä mieltä, että käynnissä on "Yhdysvaltojen historian pahin noitavaino".

Viimeisimmät käänteet

Edustajainhuone äänesti lokakuun lopussa virkasyytetutkinnan jatkamisen puolesta. Ensi viikolla on määrä aloittaa julkiset kuulemiset, jotka myös televisioidaan, kertoi edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff tällä viikolla.

Tuolloin esiin astuu julkisesti kolme todistajaa: keskiviikkona ulkoministeriön virkailija George Kent sekä Yhdysvaltain virkaa tekevä Ukrainan-suurlähettiläs Bill Taylor ja perjantaina Yhdysvaltojen entinen Ukrainan-suurlähettiläs Marie Yovanovitch. He ovat jo aikaisemmin todistaneet suljettujen ovien takana.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yhdysvaltalaiset saavat kuulla lausuntoja suoraan todistajilta.

– Julkiset kuulemiset antavat yhdysvaltalaisille mahdollisuuden arvioida todistajia itse, Schiff sanoi medialle tällä viikolla.

Tähän mennessä reilu kymmentä todistajaa on todistanut Trumpia vastaan suljettujen ovien takana, kertoo CNN. Osa pöytäkirjoista on sittemmin julkaistu.

Mistä kaikki sai alkunsa?

Trump ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kävivät puhelinkeskustelun heinäkuun 25. päivä.

Tämän jälkeen nimetön ilmiantaja kertoi, että puhelun aikana Trump olisi pyytänyt Zelenskyitä tutkimaan Yhdysvaltain entistä varapresidenttiä Joe Bidenia ja tämän poikaa Hunter Bidenia. Hänen mukaansa Trumpin toiminta saattoi vaarantaa Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden.

Lisäksi Trumpin väitetään painostaneen Zelenskyitä 400 miljoonan dollarin sotilasavustuksella, jonka Trump jäädytti vain noin viikko ennen puhelua. Yhdysvaltojen sotilaallinen apu on elintärkeää Ukrainalle, joka käy sotaa Venäjää ja sen tukemia asejoukkoja vastaan maan itäosissa.

Joe Biden on gallupien perusteella todennäköisin demokraattien presidenttiehdokas ensi vuoden vaaleissa ja samalla Trumpin kovin vastapeluri. Bideneita vastaan ei ole esitetty todisteita.

Valkoinen talo joutui julkaisemaan puhelun muistiinpanot, joista kävi ilmi, että Trump pyysi Zelenskyitä tekemään palveluksen ja tutkimaan Bideneitä.

Valkoisen talon kansliapäällikkö Mick Mulvaney kertoi lokakuussa, että Trumpin hallinto panttasi Ukrainan sotilasavustusta saadakseen Ukrainan presidentin suostumaan pyyntöön. Myöhemmin Mulvaney muutti lausuntoaan.

Trump väittää yhä tiukasti, ettei rikkonut mitään lakeja puhelun aikana.

Johtaako virkarikostutkinta Trumpin viraltapanoon?

Virkarikostutkinnan aloittaminen ei tarkoita, että presidentti joutuu jättämään Valkoisen talon. Tällä hetkellä käynnissä on vasta tutkinta, jonka päätteeksi edustajainhuone päättää, nostaako se virkasyytteen vai ei.

Washington Postin mukaan on syytä huomata, että vaikka suurin osa demokraateista kannattaa tutkintaa, ei ole selvää, kuinka moni kannattaa virkasyytteen nostamista.

Mikäli edustajainhuone päättää nostaa virkasyytteen Trumpia vastaan, asia etenee senaatissa käytävään oikeudenkäyntiin. Jotta virkasyyte menisi läpi, sen olisi saatava senaatissa enemmistön tuki. Republikaanienemmistöisessä senaatissa virkasyytteen läpimeno on epätodennäköiseltä.

Edustajainhuoneessa käydyssä äänestyksessä yksikään republikaani ei asettunut Trumpia vastaan. Washington Postin mukaan ainakin 15 republikaanisenaattoria on ilmaissut huolensa Trumpin toimista, mutta yksikään ei ole sanonut kannattavansa virkasyytettä. Enemmistö on yhä yksiselitteisesti Trumpin takana. Trumpin viraltapanoon tarvittaisiin ainakin 20 republikaanisenaattori tuki.

Yhdysvaltojen historian aikana virkasyyte on nostettu kahta presidenttiä vastaan: Andrew Johnsonia ja Bill Clintonia. Richard Nixon erosi ennen kuin virkasyytemenettelyä ehdittiin aloittaa. Virkasyyte ei ole johtanut yhdenkään presidentin viraltapanoon.

Mikäli niin kävisi, presidentiksi nousisi varapresidentti. Trumpin varapresidenttinä toimii Mike Pence.

Koska tapaus ratkeaa?

Demokraatit kertoivat marraskuun alussa, että pyrkivät viemään edustajainhuoneen päätettäväksi vielä ennen joulua, nostetaanko Trumpia vastaan virkasyyte vai ei.

Aikataulu on kiireinen, koska presidentinvaalit ovat luvassa jo ensi vuonna.

Jos virkasyyte nostetaan, voiko Trump jatkaa vaalikampanjaansa?

Yhdysvaltalaismedioiden mukaan vastaus on kyllä.

Mikäli virkasyyte johtaisi viraltapanoon, tilanne on epäselvempi. Kukaan presidentti ei ole joutunut eroamaan virkasyytteen seurauksena, joten ennakkotapauksia ei ole.

Varmaa on ainakin, että Trump puolustautuu voimakkaasti kumotaakseen häntä vastaan esitetyt syytökset. Presidentti on Washington Postin mukaan toistuvasti esittänyt julkisuudessa harhaanjohtavia ilmaisuja ja väitteitä Ukraina-puhelusta ja sen ilmiantajasta. Lehden mukaan Trumpin tarkoituksena on luoda sekaannusta ja aiheuttaa hämmennystä asemansa pelastamiseksi.

MAINOS

Kommentoi

Julkisissa kuulemisissa tulemme näkemään republikaaniedustajien esittämänä salaliittoteorian, jonka mukaan syyllinen vuoden 2016 vaalihäirintään, tietokonemurtoihin ym. ei vastoin perusteellisia Muellerin tutkimuksia ollutkaan Venäjä vaan Ukraina. Tämän vaihtoehtoisen totuuden on Trumpin ajatteluun istuttanut hänen isäntänsä, ja sitä ajetaan nyt pikaisesti republikaanien riveihin. Taustalla oleva suuri kuvio tässä on yritys rikkoa USAn ja Ukrainan välit, mikä on välttämätön edellytys koko Ukrainan sotilaalliseen haltuunottoon. Kommunistien aikoinaan lanseeraamaa menetelmää noudattaen syyllinen löytyy, kun päättelemme, mikä taho hyötyisi tästä välirikosta, Suljetuissa kuulemisissa tätä teoriaa on jo testattu erääseen ulkoministeriön virkamieheen, tosin huonolla menestyksellä. Bolton olisi kova luu todistajana, koska häntä on kovin vaikea kenenkään samaistaa hillarylaiseksi tai demokraattien asiamieheksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tätä amerikkalaiselle kotiyleisölle tarkoitettua sirkusta seurataan meilläkin silmät ruvella vielä vuosia. Olisihan niitä oikeitakin asioita mutta ketä kiinnostaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ajojahti päättynee samoin kuin edellinenkin. Paljon porua, vähän villoja.
Ja amerikkalaisten veronmaksajien rahaa palaa rutkasti.
Mikään maailmassa ei ole yhtä kostonhimoinen kuin pettynyt clintonisti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähettääköhän Yle tätä livenä. Erikoislähetys parhaaseen katseluaikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:03
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
9:51
Röyhkeä voro vei auton nivalalaisen omakotitalon pihasta juuri, kun pariskunta oli lähdössä töihin – ”Erittäin kummallinen tapaus”
9:49
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä
9:39
Viimeiset mielenosoittajat sinnittelevät yliopistolla Hongkongissa – Yli 600 ihmistä poistui kampukselta maanantaina
8:25
Sa­vu­kos­ken koulun ra­ken­nus­työ­maal­ta löytyi so­dan­ai­kai­sia heit­ti­men am­muk­sia – 81-millisiä ammuksia löytyi koulun alueelta 15 kappaletta Tilaajille
8:22
Pohjantiellä sattui peräänajo-onnettomuus Iskon ja Laanilan liittymien välillä – tilanne saatiin korjattua puolessa tunnissa
8:01
Postilakossa jätettiin yöllä sovintoesitys, PAU ja Palta antavat vastauksensa aamupäivällä – lakko jatkuu vielä
42
Oulun kaupunki jakaa 2000 ledivaloa pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
26
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
17
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
15
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
8
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
7
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
7
22-Pistepirkko saavutti Euroopassa kulttimaineen tunnistettavalla sointimaailmallaan – Kaleva Live esittää yhtyeen keikan suorana keskiviikkoiltana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image