Ulkomaat

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin vir­ka­ri­kos­tut­kin­ta siirtyy seuraavaksi te­le­vi­sio­ruu­tui­hin – kokosimme keskeiset tapahtumat

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ollut kohun keskellä syyskuusta saakka. KUVA: MICHAEL REYNOLDS
Ulkomaat 8.11.2019 13:13
Ida Kannisto

Yhdysvaltojen presidenttiin Donald Trumpiin kohdistuva virkarikostutkinta etenee ensi viikolla, jolloin on luvassa virkasyytetutkintaan liittyvä ensimmäiset julkiset kuulemiset. Yhdysvaltojen edustajainhuone äänesti tutkinnan jatkamisen puolesta lokakuun lopussa.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin ympärillä vellova virkasyytesoppa saa uutta väriä, kun alkavalla viikolla kuulemisten odotetaan siirtyvän suoraan televisiolähetykseen.

Trumpiin kohdistuvan virkasyytetutkinnan aloittamisesta ilmoitti syyskuussa edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi.

Demokraatit perustelevat tutkintaa sillä, että Trump on saattanut käyttää asemaansa väärin, ja lisäksi hänen epäillään pyytäneen ulkomailta apua presidentinvaalikampanjansa pönkittämiseksi. Trump itse on sitä mieltä, että käynnissä on "Yhdysvaltojen historian pahin noitavaino".

Viimeisimmät käänteet

Edustajainhuone äänesti lokakuun lopussa virkasyytetutkinnan jatkamisen puolesta. Ensi viikolla on määrä aloittaa julkiset kuulemiset, jotka myös televisioidaan, kertoi edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff tällä viikolla.

Tuolloin esiin astuu julkisesti kolme todistajaa: keskiviikkona ulkoministeriön virkailija George Kent sekä Yhdysvaltain virkaa tekevä Ukrainan-suurlähettiläs Bill Taylor ja perjantaina Yhdysvaltojen entinen Ukrainan-suurlähettiläs Marie Yovanovitch. He ovat jo aikaisemmin todistaneet suljettujen ovien takana.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yhdysvaltalaiset saavat kuulla lausuntoja suoraan todistajilta.

– Julkiset kuulemiset antavat yhdysvaltalaisille mahdollisuuden arvioida todistajia itse, Schiff sanoi medialle tällä viikolla.

Tähän mennessä reilu kymmentä todistajaa on todistanut Trumpia vastaan suljettujen ovien takana, kertoo CNN. Osa pöytäkirjoista on sittemmin julkaistu.

Mistä kaikki sai alkunsa?

Trump ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kävivät puhelinkeskustelun heinäkuun 25. päivä.

Tämän jälkeen nimetön ilmiantaja kertoi, että puhelun aikana Trump olisi pyytänyt Zelenskyitä tutkimaan Yhdysvaltain entistä varapresidenttiä Joe Bidenia ja tämän poikaa Hunter Bidenia. Hänen mukaansa Trumpin toiminta saattoi vaarantaa Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden.

Lisäksi Trumpin väitetään painostaneen Zelenskyitä 400 miljoonan dollarin sotilasavustuksella, jonka Trump jäädytti vain noin viikko ennen puhelua. Yhdysvaltojen sotilaallinen apu on elintärkeää Ukrainalle, joka käy sotaa Venäjää ja sen tukemia asejoukkoja vastaan maan itäosissa.

Joe Biden on gallupien perusteella todennäköisin demokraattien presidenttiehdokas ensi vuoden vaaleissa ja samalla Trumpin kovin vastapeluri. Bideneita vastaan ei ole esitetty todisteita.

Valkoinen talo joutui julkaisemaan puhelun muistiinpanot, joista kävi ilmi, että Trump pyysi Zelenskyitä tekemään palveluksen ja tutkimaan Bideneitä.

Valkoisen talon kansliapäällikkö Mick Mulvaney kertoi lokakuussa, että Trumpin hallinto panttasi Ukrainan sotilasavustusta saadakseen Ukrainan presidentin suostumaan pyyntöön. Myöhemmin Mulvaney muutti lausuntoaan.

Trump väittää yhä tiukasti, ettei rikkonut mitään lakeja puhelun aikana.

Johtaako virkarikostutkinta Trumpin viraltapanoon?

Virkarikostutkinnan aloittaminen ei tarkoita, että presidentti joutuu jättämään Valkoisen talon. Tällä hetkellä käynnissä on vasta tutkinta, jonka päätteeksi edustajainhuone päättää, nostaako se virkasyytteen vai ei.

Washington Postin mukaan on syytä huomata, että vaikka suurin osa demokraateista kannattaa tutkintaa, ei ole selvää, kuinka moni kannattaa virkasyytteen nostamista.

Mikäli edustajainhuone päättää nostaa virkasyytteen Trumpia vastaan, asia etenee senaatissa käytävään oikeudenkäyntiin. Jotta virkasyyte menisi läpi, sen olisi saatava senaatissa enemmistön tuki. Republikaanienemmistöisessä senaatissa virkasyytteen läpimeno on epätodennäköiseltä.

Edustajainhuoneessa käydyssä äänestyksessä yksikään republikaani ei asettunut Trumpia vastaan. Washington Postin mukaan ainakin 15 republikaanisenaattoria on ilmaissut huolensa Trumpin toimista, mutta yksikään ei ole sanonut kannattavansa virkasyytettä. Enemmistö on yhä yksiselitteisesti Trumpin takana. Trumpin viraltapanoon tarvittaisiin ainakin 20 republikaanisenaattori tuki.

Yhdysvaltojen historian aikana virkasyyte on nostettu kahta presidenttiä vastaan: Andrew Johnsonia ja Bill Clintonia. Richard Nixon erosi ennen kuin virkasyytemenettelyä ehdittiin aloittaa. Virkasyyte ei ole johtanut yhdenkään presidentin viraltapanoon.

Mikäli niin kävisi, presidentiksi nousisi varapresidentti. Trumpin varapresidenttinä toimii Mike Pence.

Koska tapaus ratkeaa?

Demokraatit kertoivat marraskuun alussa, että pyrkivät viemään edustajainhuoneen päätettäväksi vielä ennen joulua, nostetaanko Trumpia vastaan virkasyyte vai ei.

Aikataulu on kiireinen, koska presidentinvaalit ovat luvassa jo ensi vuonna.

Jos virkasyyte nostetaan, voiko Trump jatkaa vaalikampanjaansa?

Yhdysvaltalaismedioiden mukaan vastaus on kyllä.

Mikäli virkasyyte johtaisi viraltapanoon, tilanne on epäselvempi. Kukaan presidentti ei ole joutunut eroamaan virkasyytteen seurauksena, joten ennakkotapauksia ei ole.

Varmaa on ainakin, että Trump puolustautuu voimakkaasti kumotaakseen häntä vastaan esitetyt syytökset. Presidentti on Washington Postin mukaan toistuvasti esittänyt julkisuudessa harhaanjohtavia ilmaisuja ja väitteitä Ukraina-puhelusta ja sen ilmiantajasta. Lehden mukaan Trumpin tarkoituksena on luoda sekaannusta ja aiheuttaa hämmennystä asemansa pelastamiseksi.

MAINOS

Kommentoi

Julkisissa kuulemisissa tulemme näkemään republikaaniedustajien esittämänä salaliittoteorian, jonka mukaan syyllinen vuoden 2016 vaalihäirintään, tietokonemurtoihin ym. ei vastoin perusteellisia Muellerin tutkimuksia ollutkaan Venäjä vaan Ukraina. Tämän vaihtoehtoisen totuuden on Trumpin ajatteluun istuttanut hänen isäntänsä, ja sitä ajetaan nyt pikaisesti republikaanien riveihin. Taustalla oleva suuri kuvio tässä on yritys rikkoa USAn ja Ukrainan välit, mikä on välttämätön edellytys koko Ukrainan sotilaalliseen haltuunottoon. Kommunistien aikoinaan lanseeraamaa menetelmää noudattaen syyllinen löytyy, kun päättelemme, mikä taho hyötyisi tästä välirikosta, Suljetuissa kuulemisissa tätä teoriaa on jo testattu erääseen ulkoministeriön virkamieheen, tosin huonolla menestyksellä. Bolton olisi kova luu todistajana, koska häntä on kovin vaikea kenenkään samaistaa hillarylaiseksi tai demokraattien asiamieheksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tätä amerikkalaiselle kotiyleisölle tarkoitettua sirkusta seurataan meilläkin silmät ruvella vielä vuosia. Olisihan niitä oikeitakin asioita mutta ketä kiinnostaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ajojahti päättynee samoin kuin edellinenkin. Paljon porua, vähän villoja.
Ja amerikkalaisten veronmaksajien rahaa palaa rutkasti.
Mikään maailmassa ei ole yhtä kostonhimoinen kuin pettynyt clintonisti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähettääköhän Yle tätä livenä. Erikoislähetys parhaaseen katseluaikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
72
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
59
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
32
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image