Ulkomaat

Yhdysvaltojen oi­keus­mi­nis­te­ri ei suostu todistamaan edus­ta­jain­huo­neen Mueller-kuulemisessa

Yhdysvaltojen oikeusministeri William Barr (kuvassa) kieltäytyy todistamasta edustajainhuoneen oikeuskomitean kuulemisessa torstaina. Kuulemisessa oli tarkoitus käsitellä Barrin toimia erikoissyytäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan tulosten raportoinnissa. KUVA: TOM BRENNER / EPA
Ulkomaat 2.5.2019 6:43 | Päivitetty 2.5.2019 8:35
Lännen Media, STT

Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr on kieltäytynyt todistamasta edustajainhuoneen edessä siitä, miten hän on käsitellyt erikoistutkija Robert Muellerin tutkintaa. Teko on omiaan lisäämään jännitteitä presidentti Donald Trumpin ja kongressin demokraattien välillä.

Barrin piti esiintyä demokraattienemmistöisen edustajainhuoneen oikeuskomitean edessä torstaina, mutta hän vetäytyi pois kun osapuolet eivät päässeet sopuun kuulemisen muodosta.

– Tämä on osa hallinnon täydellisestä kongressin vastustuksesta, sanoi komitean puhemies Jerrold Nadler toimittajille.

Oikeusministeriön tiedottajan Kerri Kupec sanoi, että Nadlerin ehdotus antaa komitean lakimiesten kysellä Barrilta oli "odottamatonta ja tarpeetonta", hänen mukaansa kysymysten pitäisi tulla lainlaatijoilta.

Neljä tuntia senaatin komitean edessä

Aiemmin keskiviikkona Barr oli yli neljä tuntia republikaanienemmistöisen senaatin oikeuskomitean kuultavana. Hän puolusti päätöstään olla syyttämättä Trumpia oikeuden toteutumisen estämisestä. Hän syytti Muelleria siitä, että tämä ei ollut päässyt itse johtopäätöksiin asiasta.

Kyseessä oli Barrin ensimmäinen kuuleminen kongressissa sen jälkeen kun hän oli julkistanut käsitellyn version Muellerin raportista 18. huhtikuuta. Barr torjui Muellerin väitteen, että hän olisi alunperin julkistanut erikoistutkijan johtopäätöksiä 24. maaliskuuta puutteellisella tavalla, mikä oli hämännyt suurta yleisöä.

Barr oli torjunut 27. maaliskuuta saamansa Muellerin kirjeen, jossa tämä oli vaatinut häntä julkistamaan laajemman yhteenvedon havainnoistaan. Trump päätteli Barrin 24. maaliskuuta julkistamasta kirjeestä, että hänet on täysin vapautettu syytteistä.

Demokraatit vaativat Barrin eroa

Useat demokraatit senaatin komiteassa vaativat Barrin eroa.

Demokraatit ovat syyttäneet Barria siitä, että tämä on yrittänyt suojella presidenttiä, joka yrittää tulla uudelleen valituksi ensi vuonna. He painostivat Barria kertomaan, miksi tämä kaksi päivää Muellerin 448-sivuisen raportin saatuaan päätteli, että Trump ei ollut laittomasti yrittänyt estää 22 kuukautta kestänyttä tutkimusta.

– Minusta hallituksella ei ollut oikeuteen kelpaavaa tapausta, Barr sanoi.

Raportissa kerrottiin Trumpin vuoden 2016 kampanjatiimin ja Moskovan yhteyksistä ja kampanjan toiveista, että se hyötyisi Venäjän toimista, kuten hakkeroinnista ja propagandasta, joka vahingoitti demokraattien ehdokasta Hillary Clintonia. Raportissa kerrotaan myös toimista, joihin Trump ryhtyi haitatakseen tutkimuksia.

Entinen FBI:n johtaja Mueller veti johtopäätökset, että todisteita ei ole riittävästi rikollisen salajuonen todistamiseksi eikä hän tehnyt sitä johtopäätöstä, että Trump olisi yrittänyt estää oikeuden toteutumista. Hän ei kuitenkaan vapauttanut Trumpia epäilyistä.

Barr sanoi tehneensä apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinin kanssa päätöksen, että Trumpia ei tule syyttää.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Siellä on asiat jo niin solmussa, ettei kenenkään valheita kannata enää kuunnella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se se niin vaikeaa demokraateille hyväksyä seikka ettei mitään Venäjä-kytköksiä tapahtunut Trumpin kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump tarjoaa hyvää viihdettä ainakin 6 vuotta vielä. Ja varmasti sen jälkeenkin jossain muodossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on rva Clinton, joka yrittää viihdyttää maailmaa, huonolla menestyksellä kylläkin! Miten voi olla olemassa ihminen joka ei käsitä, että on
ollut pressavaalit ja hän on hävinnyt vaalit! Onkait jo yläpäässä jotain vikaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet täysin oikeassa. Demokraatit eivät sulata Trumpin voittoa vieläkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:04
Ei ihmelapsi vaan sinnikäs työhevonen – 50 vuotta täyttävä säveltäjä Tuomas Kantelinen löysi elokuvamusiikin puolisattumalta
22:11
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21:58
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21:56
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21:44
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera
20:50
Pohjavedet yhä matalalla monen kuivan vuoden jäljiltä – "Kaikki sateet ovat tervetulleita koko maassa"
19:46
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
77
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
62
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
31
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
30
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
25
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
25
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
21
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image