Ulkomaat

Yhdysvaltojen oi­keus­mi­nis­te­ri ei suostu todistamaan edus­ta­jain­huo­neen Mueller-kuulemisessa

Yhdysvaltojen oikeusministeri William Barr (kuvassa) kieltäytyy todistamasta edustajainhuoneen oikeuskomitean kuulemisessa torstaina. Kuulemisessa oli tarkoitus käsitellä Barrin toimia erikoissyytäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan tulosten raportoinnissa. KUVA: TOM BRENNER / EPA
Ulkomaat 2.5.2019 6:43 | Päivitetty 2.5.2019 8:35
Lännen Media, STT

Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr on kieltäytynyt todistamasta edustajainhuoneen edessä siitä, miten hän on käsitellyt erikoistutkija Robert Muellerin tutkintaa. Teko on omiaan lisäämään jännitteitä presidentti Donald Trumpin ja kongressin demokraattien välillä.

Barrin piti esiintyä demokraattienemmistöisen edustajainhuoneen oikeuskomitean edessä torstaina, mutta hän vetäytyi pois kun osapuolet eivät päässeet sopuun kuulemisen muodosta.

– Tämä on osa hallinnon täydellisestä kongressin vastustuksesta, sanoi komitean puhemies Jerrold Nadler toimittajille.

Oikeusministeriön tiedottajan Kerri Kupec sanoi, että Nadlerin ehdotus antaa komitean lakimiesten kysellä Barrilta oli "odottamatonta ja tarpeetonta", hänen mukaansa kysymysten pitäisi tulla lainlaatijoilta.

Neljä tuntia senaatin komitean edessä

Aiemmin keskiviikkona Barr oli yli neljä tuntia republikaanienemmistöisen senaatin oikeuskomitean kuultavana. Hän puolusti päätöstään olla syyttämättä Trumpia oikeuden toteutumisen estämisestä. Hän syytti Muelleria siitä, että tämä ei ollut päässyt itse johtopäätöksiin asiasta.

Kyseessä oli Barrin ensimmäinen kuuleminen kongressissa sen jälkeen kun hän oli julkistanut käsitellyn version Muellerin raportista 18. huhtikuuta. Barr torjui Muellerin väitteen, että hän olisi alunperin julkistanut erikoistutkijan johtopäätöksiä 24. maaliskuuta puutteellisella tavalla, mikä oli hämännyt suurta yleisöä.

Barr oli torjunut 27. maaliskuuta saamansa Muellerin kirjeen, jossa tämä oli vaatinut häntä julkistamaan laajemman yhteenvedon havainnoistaan. Trump päätteli Barrin 24. maaliskuuta julkistamasta kirjeestä, että hänet on täysin vapautettu syytteistä.

Demokraatit vaativat Barrin eroa

Useat demokraatit senaatin komiteassa vaativat Barrin eroa.

Demokraatit ovat syyttäneet Barria siitä, että tämä on yrittänyt suojella presidenttiä, joka yrittää tulla uudelleen valituksi ensi vuonna. He painostivat Barria kertomaan, miksi tämä kaksi päivää Muellerin 448-sivuisen raportin saatuaan päätteli, että Trump ei ollut laittomasti yrittänyt estää 22 kuukautta kestänyttä tutkimusta.

– Minusta hallituksella ei ollut oikeuteen kelpaavaa tapausta, Barr sanoi.

Raportissa kerrottiin Trumpin vuoden 2016 kampanjatiimin ja Moskovan yhteyksistä ja kampanjan toiveista, että se hyötyisi Venäjän toimista, kuten hakkeroinnista ja propagandasta, joka vahingoitti demokraattien ehdokasta Hillary Clintonia. Raportissa kerrotaan myös toimista, joihin Trump ryhtyi haitatakseen tutkimuksia.

Entinen FBI:n johtaja Mueller veti johtopäätökset, että todisteita ei ole riittävästi rikollisen salajuonen todistamiseksi eikä hän tehnyt sitä johtopäätöstä, että Trump olisi yrittänyt estää oikeuden toteutumista. Hän ei kuitenkaan vapauttanut Trumpia epäilyistä.

Barr sanoi tehneensä apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinin kanssa päätöksen, että Trumpia ei tule syyttää.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Siellä on asiat jo niin solmussa, ettei kenenkään valheita kannata enää kuunnella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se se niin vaikeaa demokraateille hyväksyä seikka ettei mitään Venäjä-kytköksiä tapahtunut Trumpin kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump tarjoaa hyvää viihdettä ainakin 6 vuotta vielä. Ja varmasti sen jälkeenkin jossain muodossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on rva Clinton, joka yrittää viihdyttää maailmaa, huonolla menestyksellä kylläkin! Miten voi olla olemassa ihminen joka ei käsitä, että on
ollut pressavaalit ja hän on hävinnyt vaalit! Onkait jo yläpäässä jotain vikaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet täysin oikeassa. Demokraatit eivät sulata Trumpin voittoa vieläkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Kaikki he, jotka vastasivat aloittajan esittämään kysymykseen asijallisesti ovat rehellisiä. Suunsoittajat taas kuuluvat... Lue lisää...
Tämä selvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image