Ulkomaat

Yhdysvaltojen esivaalit alkavat Iowasta – Presidentti Donald Trumpin vir­ka­ri­ko­soi­keu­den­käyn­ti ratkeaa keskiviikkona

Gallupien mukaan Iowan vaalien kärkisijasta käyvät suurinta kamppailua senaattori Bernie Sanders (kuvassa) ja entinen varapresidentti Joe Biden. KUVA: MICHAEL REYNOLDS / EPA
Ulkomaat 3.2.2020 22:22
Ida Kannisto, Reuters

Demokraatit pyrkivät löytämään riveistään ehdokkaan, jolla olisi mahdollisuus lyödä presidentti Donald Trump marraskuun vaaleissa.

Kilpa demokraattien presidenttiehdokkuudesta kiristyi maanantaina, kun esivaalikiertue käynnistyi Iowan osavaltiossa.

Demokraattien presidenttiehdokkuudesta taistelee vielä 11 henkilöä. Heidän joukostaan valitaan haastaja republikaanien ehdokkaalle, presidentti Donald Trumpille. Yhdysvaltojen presidentinvaalit käydään 3. marraskuuta.

Takana on jo yli vuosi kampanjointia, johon ehdokkaat ovat käyttäneet satoja miljoonia dollareita. Iowan esivaalien tuloksen toivotaan antavan ensimmäisiä vihjeitä siitä, kenellä voisi olla mahdollisuuksia laittaa kampoihin Trumpille. Iowan esivaalien äänestystulosten odotetaan olevan selvillä tiistaina Suomen aikaa.

Gallupien mukaan Iowan vaalien kärkisijasta käyvät suurinta kamppailua senaattori Bernie Sanders ja entinen varapresidentti Joe Biden. Sen sijaan miljardööri Michael Bloomberg on jättäytynyt ensimmäisistä esivaaleista.

Iowasta esivaalikiertue siirtyy myöhemmin helmikuussa muihin osavaltioihin. Myöhemmin helmikuussa esivaalit käydään Etelä-Carolinan, Nevadan ja New Hampshiren osavaltioissa.

Virkarikosoikeudenkäynti päättynee tällä viikolla

Mielipidemittausten mukaan suosikki demokraattien presidenttiehdokkaaksi on Joe Biden. Hänen nimensä on ollut läpi syksyn ja talven esillä presidentti Trumpin virkarikostutkinnan yhteydessä.

Trumpin syytetään painostaneen Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä aloittamaan tutkinnan Bidenista ja tämän pojasta Hunter Bidenista.

Trumpin epäillään pyrkineen vauhdittamaan presidentinvaalikampanjaansa vaatimuksen avulla.

Trumpin toimien takia demokraatit aloittivat syyskuussa virkarikostutkinnan, joka on edennyt loppumetreille.

Demokraattiehdokkaista senaattorit Bernie Sanders, Elizabeth Warren ja Amy Klobuchar ovat joutuneet viime viikkoina jättämään kampanjointinsa osa-aikaiseksi ja osallistumaan Trumpin virkarikosoikeudenkäyntiin Washingtonissa.

Päätöspuheenvuorot kuultiin maanantaina, vain tunteja ennen Iowan esivaalien alkua.

Yhdysvaltojen senaatti päätti viime perjantaina järjestetyssä äänestyksessä, ettei uusien todistajien tai todisteiden tuomista oikeudenkäyntiin sallita.

Viimeinen äänestys virkasyytekohdista on tarkoitus käydä keskiviikkona. Näyttää lähes varmalta, että Trump vapautuu syytteistä republikaanienemmistöisessä senaatissa.

Vaikka tappio näyttää selvältä, demokraatit eivät ole luovuttaneet. Vielä maanantaina he yrittivät saada republikaanisenaattorien päät kääntymään vaatimalla, että Trump on tuomittava osoituksena siitä, ettei hän ole "lain yläpuolella". Kukaan senaatin 53 republikaanisenaattorista ei ole osoittanut tukeaan Trumpin tuomitsemiselle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Onnea Presedentti Trump tulevasta voitosta.
Muutosvastarinta ollut kova mutta nyt alkaa helpottamaan.
Marin Suomen Pääministeri ei ole tyytyväinen ilmastopolitiikkaanne ja haluaa toimia Suomessa heti.
Mutta ,mulle kaikki heti ! tyyli ei sovi minkään valtakunnan toimintaan.
Ei siis myöskään Suomeen.
Jospa saisimme pikaisesti uuden hallituksen Suomeen !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä eli juupas
on myös pari fiksua rep.senaattoria.
yhden puheenvuoron voi katsoa areenasta, uutis suora.
viimeinen noin puoli tuntia oli parhaimpia koskaan kuulemiani puheita!
oikeudenmukaisuuden, rehellisyyde, vastuun, ihmisyyden puolesta.

jos osaatte englantia, niin katsokaa!

valitettavasti sitten katkesi kesken, mutta onneksi jo vöhemmön tärkeä puheenvuoro vuorossa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmetyttää tämä median jokapäiväinen toitottaminen Usan pressanvaaleista, Yle, MTV ja sanomalehdet - keskittykää olennaiseen.
Omassa Suomessamme on ihan oikeasti joka päivä oikeita uutisia, kivoja, kiinnostavia, positiivisia tapahtumia, joita voisi katsojille ja lehtien lukijoille kertoa. Onko toimittajakunta niin kaavoihin kangistunutta, ettei nähdä "metsää puilta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä, miksi näitä Suomessa jauhetaan ja koitetaan vaikuttaa äänestystulokseen antamalla vain puolitotuudet. Trumppia haukutaan joka käänteessä. Eihän Suomessa setvota minkään muunkaan maan vaalituloksia ja presidenttiehdokkaita tai presidenttejä. Halutaan ilmeisesti huomio pois omista ongelmista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

89
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
52
Virustartunnat laskevat edelleen – vuorokaudessa tuli 62 varmistettua tapausta, testausten määrä kasvaa
39
EU:n selvitys: Moskova ja Peking hajottavat Eurooppaa valeuutisilla koronaviruksesta – "Voivat maksaa ihmishenkiä"
37
Hallitus vahvistaa koronakriisin johtamista – Pääministeri Marin " Tieto ei ole kulkenut sillä tavoin kuin olisi pitänyt "
27
Helsingin kautta ulkomailta tulleita ohjattu virheellisesti Oulun-koneisiin – Uusien ohjeistusten mukaan lennolle saa tulla vain, jos kone on riittävän iso
24
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
23
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

213 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image