Ulkomaat

Yhdysvaltain vaaleja tarkkaillut Ilkka Kanerva: Suomessa Trump-ilmiöstä välittyi väärä kuva

Ilkka Kanerva (kok.) työskenteli vaalitarkkailijana Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. KUVA: Joel Maisalmi / Arkisto
Ulkomaat 9.11.2016 17:22
Juha Vainio

– Me eurooppalaiset emme nähneet Atlantin yli, mistä oli kyse.

Näin tiivistää Yhdysvalloissa presidentinvaalien vaalitarkkailijana työskennellyt kansanedustaja ja eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) Lännen Medialle.

Kello on noin kahdeksan paikallista aikaa aamulla Yhdysvaltain Washingtonissa DC:ssä, mistä Kanerva vastaa puhelimeen. Alla on vain parin tunnin huonosti nukutut yöunet.

Hillary Clintonin ja Donald Trumpin vaalitaistelu vahvistui Trumpin eduksi vasta yön tunteina Yhdysvalloissa.

– Politiikan kanssa eläminen on ollut täällä hyvin aktiivista. Kyse on niin valtavasta valtapoliittisesta asiasta, jolla on heijastuksensa niin Eurooppaan kuin Suomeenkin, että vaalit on kannattanut seurata tarkasti, Kanerva perustelee, miksi yöunet ovat jääneet lyhyiksi.

Kanervan mukaan on vielä mahdotonta arvioida, millaisia heijastusvaikutuksia Trumpin voitolla on Suomeen.

– Vallanvaihdos tarkoittaa käytännössä sitä, että Washingtonissa vaihtuu noin 4 000 johtavaa viranhaltijaa ministereistä aina keskeisiin virkamiehiin. Kun Obama lähtee ovesta ulos, hänen mukanaan seuraa tuo määrä ihmisiä, ja niille paikoille täytyy löytyä uudet ihmiset vastaamaan Yhdysvaltain politiikasta. On selvää, että vallanvaihdoksella on monenlaisia vaikutuksia.

Kanerva pitää selvänä, että muu maailma seuraa nyt erityisen herkästi Yhdysvaltain ulko- ja turvallisuuspolitiikan kehittymistä. Suomen ei Kanervan mukaan pidä jättäytyä sivustaseuraajaksi, vaan yrittää vaikuttaa aktiivisesti Yhdysvaltain ja uuden hallinnon suuntaan.

– Ei ole yhdentekevää, että Yhdysvaltain uusi hallinto saisi tämän – sanotaanko vaikka Itämeren piirin asetelman hahmotettua itselleen mahdollisimman selkeäksi, Kanerva viittaa Itämeren jännitteiseen tilanteeseen.

Kanerva sanoo pitävänsä äärimmäisen tärkeänä sitä, ettei Eurooppaan pääse syntymään etupiiriajattelua. Etupiiriajattelulla tarkoitetaan tilannetta, jossa vieraalla valtiolla on sotilaallista, poliittista tai taloudellista määräysvaltaa toiseen alueeseen.

– Kaiken tämän ajattelun välittäminen asianmukaisella tavalla Yhdysvaltain tulevalle hallinnolle on se iso kysymys, joka on saatava nyt hoidettua. EU ei ole niin hyvässä iskussa, että voisimme ajatella sen hoitavan työn puolestamme. Meidän on oltava itse hyvin aktiivisesti liikkeellä.


Trump-ilmiö näyttäytyi erilaiselta Yhdysvalloissa

Noin viikko sitten Yhdysvaltoihin lentänyt Kanerva sanoo havainneensa, miten erilainen mielikuva Trump-ilmiöstä oli syntynyt Euroopassa verrattuna siihen todellisuuteen, jonka hän kohtasi Yhdysvalloissa.

Suomessa Clintonin voittoa pidettiin koko ajan lähes varmana, ja Trumpin kampanjoinnista poimittiin usein vain hurjimmat letkautukset ja mokat.

– Se vaikutelma, jolla tulin tänne, välittyi pääosin Suomen ja Euroopan medioiden kautta. Mutta paikalla olevana ja tähän vaaliasetelmaan perehtyneenä vaikutelma muuttui. Trumpiin liittyvä vaikutelma on jäänyt vähän puutteelliseksi Suomessa.

Kanerva sanoo tavanneensa matkansa aikana eri tutkimuslaitosten työntekijöitä, puolueiden keskeisiä toimijoita ja muun muassa lehdistön edustajia, ja näiden keskustelujen kautta mielikuva vaalien mahdollisesta lopputuloksesta vaikutti hyvin erilaiselta. Tämä siitä huolimatta, että myös Yhdysvalloissa tutkimuslaitokset povasivat Clintonille selvää voittoa.

Siinä missä Suomessa ja Euroopassa keskityttiin toistamaan Trumpin virheitä ja möläytyksiä, Yhdysvalloissa Trumpin vaalikoneisto ehdokkaansa johdolla puhutteli voimakkaasti palkansaajia ja teollisuusväestöä, Kanerva sanoo.

– Vaikka Trumpilla on näitä huolestuttavia näkökantoja, joita pidän täysin käsittämättöminä, hänellä on myös tämä toinen puoli, joka ei ole Suomessa valottunut. Hän on synnyttänyt toivoa muutoksesta Yhdysvalloissa.

Kanerva sanoo, että hän sai heti Yhdysvaltoihin lennettyään selville tutkimustuloksia, joiden mukaan suuri osa äänestäjistä halusi muutosta. Tällaisten tulosten on helppo ajatella suosivan Trumpia, sillä Hillary Clintonia pidettiin istuvan presidentin Barack Obaman työn ja aatelinjan jatkajana.

– Muutoshalu näkyi kaikista tutkimuksista ja selvityksistä. Minä muiden mukana en nähnyt sitä todellisuutta kuin vasta täällä.

Kanerva myös sanoo, että hän ymmärsi vasta Yhdysvalloissa, kuinka paljon Clintoneita suorastaan vihataan. Hillaryn mies Bill hallitsi Yhdysvaltain presidenttinä kahden kauden ajan vuosina 1993–2001.

– Suomessa vaikutelma vaaliasetelmasta oli toisenlainen kuin todellisuus.

Kanerva sanoo, ettei asiasta voi syyttää suomalaista mediaa. Hänen arvionsa mukaan eurooppalaiset tiedotusvälineet kautta linjan välittivät hieman painottunutta kuvaa vaaleista.

– Tämä oli yleiseurooppalainen ilmiö. Kun puhuin saksalaisten ja italialaisten kanssa, kaikkialla oli sama juttu. Me eurooppalaiset emme nähneet Atlantin yli, mistä oli kyse, Kanerva sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (139)

Kansanedustaja Ilkka Kanerva on väärässä! Suomessa välittyi aivan oikea kuva Trump-ilmiöstä, sen idioottimaisesta populismista, jonka jälkiä saadaan paikkailla kauan. Olen seurannut kuukausia amerikkalaisia lehtiä, ja niistä välittyi jokseenkin samanlainen käsitys ja kuva Trumpista, minkä on voinut lukea suomalaisista julkaisuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko että.amerikkalaiset ei olleet oikeassa? Aliarvioida heidät? Vai olisiko asia niin ettei täällä ehkä kuitenkaan osata ymmärtää toisia kulttuureja ja ymmärretäänköhän oikeasti yhtään mitään? Luullaanko me olevamme maailman napa ja viisaus? Elää hyvät ihmiset osoittaisi itse olevanne se...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää vielä tarkistaa, sillä hieman yli puolet absoluuttisesta äänimäärästä tuli Clintonin osaksi, mutta Amerikan mielipuolinen vaalijärjestelmä takaa sen, että vähemmän ääniä saanut voi tulla valituksi. Huvinsa kullakin! Enemmistö ei valitettavasti ollut tällä kerralla oikeassa. Tämä ei ole kuitenkaan asian ydin, vaan se on totuudellisuus, jota tähän asti uskoin myös amerikkalaisten arvostaneen. Trump ei sitä tehnyt, vaan puhui mitä sattui. Ilmeisesti häntä äänestäneiden on ensin koettava trumpismi kaikessa karmeudessaan ennen kuin he ymmärtävät mitä se on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, siellä on se ongelma. Media oli väärässä. Älä pelkää. Kyllä me hoidetaan teitäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin myötä on mahdollisuus muutokseen, mutta tie ei tule olemaan helppo. Lisäksi 4 vuotta on lyhyt aika, jos jatkoa ei tule. USA:n taloustilanne ei ole hyvä ja velkaa on valtavasti, mistä Trump repii rahat uudistuksiin (ehkä vaadittavat 10000 miljardia $), kun on luvannut vielä pudottaa saman aikaisesti veroja. Rahan painaminen ja taalan inflatoiminen taitaa jatkua, kun muita vaihtoehtoja ei ole. Sijoittajat näyttävät hyödyntävän vaalien tuoman muutoksen, jo ennestään korkeat P/E-luvut nousevat. Kenelle sitten jääkään luu kouraan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokohan ihmiset oikeasti alkavat ymmärtää miten ammattitaidoton Suomalainen media on? En ole vuosikausiin nähnyt yhtään neutraalia uutista joka kertoo asian asiana. Jokainen uutinen on "mediaväritetty" joksikin hötöksi jolla ei ole totuuden kanssa mitään tekemistä. Ja ihmisten mielipiteet sensuroidaan armotta. Hävetä saisi tuo porukka joka kirjoittaa lehdet ja pitäisi laittaa vastuuseen. Suomen media on kaukana ammattijournalismista jossa mielipiteet ei vaikuta sisältöön. Itse en ole mediaan uskonut viimeiseen 10-vuoteen vaan kaikki pitää suodattaa voimakkaasti pois!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiantuntijoille: voisitteko jättää muutamaksi kuukaudeksi menneen selittelyn ja tulevaisuuden ennustamisen. Pieleen menevät kuitenkin. Lämmin kiitos! Sama koskee gallup-tutkimusten tekijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma, että Trumpista tuli presitentti! Kansalaiset ovat kyllästyneitä ammattipolitikkojen samoihin naamoihin ja katteettomiin lupauksiin. Tämä sama pitää paikkansa myös täällä Suomessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutosta halutaan kaikkialla mutta eihän se EU:n pelleille käy kuin väkisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään juuri muuta kun jo Kekkosen ajan on hallitseneet rupebliiniset senaati ja edustusneuvosto sekä korkeinoikeus.Perussuomalaiset kuuluu velipuolueeseen rinnastettavaksi sanoo ajatusmaailmansa porvareihin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä meidän kirjeenvaihtajat siellä oikein tekevät kun asioiden todellista laitaa ei saada kuulumaan tänne pohjolan perukoille? Valikoivatko he vain median haluamat asiat esille ja jättävät koko totuuden kertomatta? Sama kutsua heidät pois ja tyytyä kopioimaan Saksan ja Italian lehdistöä jos heillä ei kerran ole todellista merkitystä uutisoinnissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump on elänyt tähän asti omassa eliittikuplassaan. Rohkeiden ja rikkaiden maailmassa. Nyt pitää sitten laskeutua myös tavallisten ihmisten pariin. Se voi olla 70-vuotiaalle melko vaikeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jenkkilässä on, ihme kyllä, aivan sama tilanne kuin meillä. Kansa on jakaantunut (jaettu) kahtia. Puolten välillä on syvä ja ammottava kuilu.
On raharikkaat, joiden puolta maan hallitus pitää kysin hampain.
Toisessa korissa maan heikko-osaiset, joita taas hallitus kurittaa ja kyykyttää tunteettomasti ja harkiten, jotta heillä ei olisi kykyä ja otetta ilmoittaa tyytymättömyytensä tilaansa.

Ei tarvitse olla populisti, eikä syytä olla moinen ennustaessaan, että pian jonain kauniina päivänä räjähtää,
ilman Putiiniakin? Silloin näemme kenen blood on kirkkainta.

Päättäjät, tehkää ennenkuin on myöhäistä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä, vanhuksista ei pidetä huolta, vaikka he ovat meidän maamme rakentaneet. Nykyisinkin äitienpäivämerkit annetaan 30-40 -vuotiaille, ansiona vaikka energiajuomakielto kauppoihin kampanjalla. Ennen sai monilapsisen perheen äiti, joka kasvatti vielä sodassa kaatuneiden veljiensä lapsia ja pitivät huolta sukulaisten perheistä. Mutta Arkadianmäen herraskansa nauttii kovaa palkkaa ja saa kahden kauden jälkeen ikuisesti nautittavaa, suurta eläkettä. Osingot ja valtionyhtiöiden johtajat nauttiva sumeilematta 30 - 40 000 euron kuukausipalkkaa ja pääministeri katselee vierestä. Persujen puheenjohtaja on ollut aika lailla hiljaa ja nauttinut vain Volvon takapenkin kyytiä. Mahtaa tulla heillekin melkoinen tappio-Jytky ensi vaaleissa. Sitä saa mitä tilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulin juuri New Yorkista, ja siellä kohu ja nälviminen jatkui ympäri vuorokauden. Mm. CNN pyöritti 24 tuntia Trump-Clinton -näytelmää. Henkilöt, joiden kanssa juttelin, häpesivät. Itse asiassa Suomeen tullut "kuva" oli paljon leppoisampi kuin USA:ssa. Tuloshan oli yllätys myös USA:n medialle. Poikkeuksena oli FOX -uutiskanava, joka on äärioikeiston tiedottaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkäpä euroopassa uutisointi oli Hillary myönteistä tarkoituksella ? Useinkin meille syötetään uutistoimituksen ajatusmalliin sopivaa "tietoa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulle on aivan sama mikä kuva välittyi . Alusta asti uskoin Trumpin voittoon ja niin myös kävi. Super Ihanat Onnittelut Trumpille!!! Koko Maailma tulee muuttumaan ,onneksi. Myöskin Suomi on mukana muutoksessa.
Takajumit yrittävät pitää Suomea eu:ssa mutta saamme kokea pian muutoksen ajan. Lukekaa Paavon sivuilta ja kansalaispuolueen sivuilta tietoa. Kohta saamme Suomen nousuun . Irroitamme kaikki siteet mitkä Suomen vapauden tiellä ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuollaisen skenaarion toteutuminen ajaa suuren ja mahtavan naapurimme Venäjän eliitin etuja. Muiden valtioiden yhteistyön ja kaupan heikentäminen on sen keskeinen tavoite, sillä se haluaa lisää maa-alueita lähiympäristöstään. Juuri siksi Venäjä niin terhakkaasti tukee kaikkia eurooppalaisia populistisia liikkeitä, ja esim. Suomessa kansan jakaantumista kiisteleviin leireihin. Todellisuudessa meillä Suomessa on yleisesti eurooppalaisiinkin valtioihin verrattuna aika yhdenvertaiset mahdollisuudet esimerkiksi koulutukseen. Euroopan, ja Suomenkin, ongelmallisin juttu on huonosti rakennettu valuutta eli euro. EU on tänään Suomelle ennenkaikkea turvallisuuspoliittinen ratkaisu. Tällä hetkellä pidän näitä populistisia liikkeitä todella vaarallisina ulkovallan ohjaamina suomalaisten hyvinvoinnin uhkana. Populisti on siis sellainen henkilö tai ryhmä, joka tarjoaa monimutkaisiin ongelmiin yksinkertaisen ratkaisun. Usein se ratkaisu on juuri tämän yksilön tai ryhmän valtaan pääsy, kuten Saksassa tapahtui, ja Unkarissa, Puolassa, Turkissa jne. Putin lähipiireineen ja rahoineen on tehnyt oman vaikutusvaltansa lisäämiseksi hyviä valintoja kuten Brexit ja yleensä eripuran aikaansaaminen EU:n sisällä. Euroopassa on ollut rauhan ja kehitylksen aika 2.maailmansodasta lähtien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (139)

Uutisvirta

56
Pääministeri Marin: "Joudumme joka päivä hallituksena paimentamaan kenttää, että linjauksia noudatetaan" – torui kyselytunnilla Kelaa
28
Raju ja nopea reagointi tehosi – Tämän takia Latvia on Euroopan viimeinen kolkka ilman koronakuolemia
18
Oppilaiden eväsjakelua laajennetaan Oulussa – tiistaista alkaen eväsjakelu käytössä 30 koulussa, katso lista eväiden jakopaikoista
12
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
10
Nuori viljelijä Kaisa Pihlaja kokosi turvalistan koronakevään varalle: "Nyt ei ole aika leikkiä sankaria"
8
Koronakriisi kurittaa velkaantuneita: Ulosottojen helpotusten haku on kasvanut rajusti parissa viikossa – yli 70-vuotiaiden häätöjä lykätään
7
Miljoona testeillä todettua koronavirustapausta täyteen maailmalla – kuolleita nyt jo yli 51 000

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

279 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alman gallup: SDP nousi ykköseksi perus­suo­ma­laisten ohi – Keskusta neljäntenä!!

halla-aho se vaan ihannoi unkaria ja orbania somessa,Ei hyvää päivää taas! Oltashan sitä pahassa lirissä jos tuommonen ... Lue lisää...
Oltashan lirissä jos

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

3.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image