Ulkomaat

Yhdysvaltain ulkoministeri painottaa, ettei Pohjois-Korean pakotteisiin tule helpotuksia ennen ydin­a­se­rii­sun­taa

Ulkomaat 14.6.2018 7:35 | Päivitetty 14.6.2018 8:24
STT

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoo Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ymmärtävän, että ydinaseriisunnan on tapahduttava nopeasti. Hän totesi tiedotustilaisuudessa Etelä-Korean Soulissa, että Pohjois-Korea ei saa pakotteisiinsa helpotusta ennen kuin ydinaseriisunta on viety loppuun.

Pompeo sanoi lisäksi, että Yhdysvallat on edelleen sitoutunut Pohjois-Korean täydelliseen, todistettavissa olevaan ja peruuttamattomaan ydinaseriisuntaan. Yhdysvaltoja on kritisoitu siitä, ettei Kimin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tekemässä sopimuksessa mainita näitä sanoja.

Trump ja Kim tekivät sopimuksen tavatessaan Singaporessa tiistaina.

Pompeo vieraili Soulissa kertoakseen Etelä-Korean ja Japanin kollegoilleen tiistaisesta tapaamisesta.

Aiemmin Pompeo sanoi mukanaan matkustaville toimittajille toivovansa, että Pohjois-Korea riisutaan aseista ennen kuin Trumpin ensimmäinen kausi presidenttinä loppuu vuonna 2020.

Etelä-Korean mielestä USA:n ja Etelä-Korean liittouma on yhtä vahva kuin aina ennenkin

Samassa tiedotustilaisuudessa Pompeon kanssa ollut Etelä-Korean ulkoministeri Kang Kyung-wha otti kantaa Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean sotaharjoitusten loppumiseen. Kang sanoi Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean liittouman olevan yhtä vahva kuin ennenkin.

Tiistaina Kimin tapaamisen jälkeen Trump yllättäen ilmoitti, että Yhdysvallat lopettaa sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa. Päätös tuli ilmeisesti yllätyksenä molempien maiden asevoimille.

Washingtoniin palannut Trump palasi asiaan vielä Twitterissä toteamalla, että Yhdysvallat "säästää omaisuuden" sotaharjoituksista luopumisella.

Japanin ulkoministeri Taro Kono puolestaan kertoi tiedotustilaisuudessa Japanin ymmärtävän tauon Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean sotaharjoituksissa. Hänen mukaansa se mahdollistaa askeleet kohti Pohjois-Korean ydinaseriisuntaa. Japanin puolustusministeri kuvaili aiemmin harjoitusten olevan elintärkeitä alueen turvallisuudelle.

Etelä-Korean vierailunsa jälkeen Pompeo suuntaa Kiinaan.

MAINOS

Kommentoi

P-Korea myöntyi luopumaan kaikista ydinaseistaan. Mitä myönnytyksiä USA antoi? "Pompeo sanoi lisäksi, että Yhdysvallat on edelleen sitoutunut Pohjois-Korean täydelliseen, todistettavissa olevaan ja peruuttamattomaan ydinaseriisuntaan."
Eihän tuo ole Yhdysvaltain sitoomus vaan Pohjois-Korean. Usa ei anna mitään myönnytyksiä. No okei, me myydään teille kokista ja leviksiä, jos te luovutte kaikista ydinaseista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image