Ulkomaat

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo tapaa Venäjän johtoa Sotshissa –  "Putinin hallinto teurastaa kyl­mä­ve­ri­ses­ti toi­si­na­jat­te­li­joi­ta ja miehittää naa­pu­ri­mai­taan"

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo tapaa tänään muun muassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin. KUVA: LUKE MACGREGOR / POOL / EPA
Ulkomaat 14.5.2019 9:15
STT

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo tapaavat tänään Sotshissa. Kyseessä on ensimmäinen suurvaltojen välinen korkean tason tapaaminen sen jälkeen kun Putin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat Helsingissä heinäkuussa.

Trump ja Putin keskustelivat kuitenkin puhelimessa toista tuntia vajaa kaksi viikkoa sitten.

Trumpin läheisillä suhteilla Putiniin ei ole juurikaan kannatusta kongressissa eikä välttämättä edes hänen lähipiirissään. Pompeo muistutti ennen lähtöään, ettei usko veljeilyyn Venäjän kanssa.

– Amerikkalaiset päättäjät ovat irtautuneet realismista uskomalla, että Kiinan ja Venäjän ottaminen mukaan niin sanottuun sääntöihin perustuvaan demokratiaan edistäisi niiden kehittymistä kohti demokratiaa, Pompeo sanoi puhuessaan konservatiivisessa Claremont-instituutissa.

– Kun kylmän sodan päättymisestä on kuulunut 30 vuotta, näemme, että Putinin hallinto teurastaa kylmäverisesti toisinajattelijoita ja miehittää naapurimaitaan, ulkoministeri jatkoi.

Pompeo tapaa Sotshissa myös venäläiskollegansa Sergei Lavrovin. Kaksikon keskustelujen odotetaan keskittyvän muun muassa Venezuelan kriisiin ja Iranin ydinsovun romuttumiseen. Myös ydinaseita rajoittavan Uusi Start -sopimuksen jatko noussee esille.

– Yritän kysyä Pompeolta, miten amerikkalaiset aikovat selvittää tämän (Iranin) kriisin, joka johtuu täysin heidän yksipuolisista päätöksistään, suorapuheisuudestaan tunnettu Lavrov sanoi eilen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Löisi nyt Pomppeduuni kunnolla nyrkkiä pöytään Sotsissa! Voisi vaatia Venäjää palauttamaan Suomeltakin varastamansa alueet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä on ja on ollut läpi historiansa pelkkä roistovaltio tukemassa diktatuureja, varastamalla alueita ja käynnistämässä konflikteja ympäri maailmaa. Länsimaat ovat aina joutuneet siivoamaan jäljet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen aina ihmetellyt miksi Venäjältä ei löydy samaa röyhkeyttä kuin Usalta. Omia intressejä täytyy puolustaa vaikka toisella mantereella esim. Venezuelassa ja E-Amerikassa. Nyt kun sotakonetta on kehitetty,ei kannata ujostella vaan pitää puolensa. Maailma tervehtyy ja moninapaistuu. Se on hyväksi pikkuvaltioille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esim. Venezuelassa venäjä on tukenut, kuinkas muuten, diktatuurihallitusta. Venäjä jos mikä on osoittanut röyhkeyttä hyökkäämällä itsenäisten Natoon kuulumattomien naapurimaiden kimppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurvalloilla on tapana tukea myös diktatuurimaita, joissa kuitenkin on laillinen hallitus, näin tekee mm. USA.

Venezuelan vaaleihin ja lähihistoriaan nykytilanne mukaan lukien kannattaisi tutustua ettei suoltaisi pelkkää länsi(USA)propagandaa. Suomi teki ennen näkemättömän mokan lähtemällä tukemaan vallankaappausta Maduroa vastaan toisin kuin esim. Norja, Italia ja Kreikka tekivät. Valtaenemmistö maailman maista pitää Maduroa edelleen presidenttinä.

On tavallista toitottaa Nato-jäsenyyttä ilman kokonaisnäkemystä ja analyysia. Se toimii kuitenkin propagandassa, johon kuuluu jokapäiväinen "uutisointi" Venäjän uhasta ja vaikutuksesta milloin mihinkin. Onneksi Suomen kansaa ei ole onnistuttu ainakaan vielä manipuloimaan jäsenyyden taakse.

Mutta on tainut käydä niin, että kun Suomi ei ole mennyt Natoon, Nato on tullut tänne (isäntämaasopimus ym. "kahdenkeskiset" sopimukset). Niinpä vieraan vallan sotilassaapas on jälleen maamme kamaralla lisäämässä jännitettä ja tuomassa aineksia sotilaalliseenkin konfliktiin, jossa Suomelle on varattu etumaaston ja taistelutantereen rooli. Ei hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä ei tule kestämään pakotteita ikuisuuksia, joten jossain kohtaa Krimistä luopuminen tulee Venäjällä esille. Emme voi hyväksyä Venäjän jatkuvaa kansainvälisten sopimusten rikkomista, joten Venäjä vain saa mitä tilaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi me sitten hyväksymme USA:n rikkomukset ja sotimisen maailmalla? USA ei ole hyväksynyt kansainvälistä sotatuomio-istuinta, koska se olisi siellä jatkuvasti syytetyn penkillä. Mm. Vietnam oli ja Lähi-Itä on nyt USA:n temmellyskenttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

venäjä on YK turvallisuusneuvostossa estänyt venäjän tukeman syyrian hallinnon sotarikosten tutkimukset, samoin venäjän sotatoimert Ukrainassa, Georgiassa jne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä on allekirjoittanut monta kansainvälistä sopimusta, mutta myös rikkonut yhtä monta:

- Venäjä rikkoi eurooppalaisten valtioiden rajojen muuttumattomuutta koskevan ETYJ-sopimuksen liittämällä Krimin Venäjään.
- Venäjä rikkoi Geneven peruskirjaa vastaan käyttämällä tunnuksettomia joukkoja vieraassa maassa.
- Venäjä rikkoi YK:n peruskirjaa vastaan sekaantumalla aseellisesti toisen valtion sisäisiin asioihin.
- Venäjä rikkoi Ukrainan ja Venäjän kahdenväliset sopimukset käyttämällä vuokraamiaan tukikohtia isäntämaa Ukrainaa vastaan.
- Venäjä rikkoo molempia Minskin sopimuksia vastaan jatkamalla laittomien asejoukkioiden tukemista vieraassa maassa.

Edellä kerrottuun viitaten, reaaliteetti on se, että me suomalaiset emme voi luottaa rajanaapuriimme Venäjään missään asiassa. Reaaliteetti on yhtä raaka kuin on todellisuus Ukrainassa ja Georgiassa, jossa venäläiset panssarivaunut seisovat miehittäjinä vieraalla maaperällä.

Ilmiselvää on, että Venäjä on ottanut asevoimien käyttöön perustuvan voimapolitiikan asioiden hoitovälineeksi naapureidensa kanssa.

Se, että Ukraina ja Georgia eivät olleet Naton jäsenmaita ei suinkaan suojellut tai pelastanut Ukrainaa ja Georgiaa joutumasta Venäjän hyökkäyksen kohteeksi. Päinvastoin. Ukrainan ja Georgian oma sotilaallinen heikkous yhdistettynä siihen, että niillä ei ollut kansainvälisiä liittolaisia tukenaan, teki Venäjälle helpoksi tehdä päätös asevoiman käyttämisestä niitä vastaan ongelmien ratkaisemiseksi neuvotteluiden sijasta. -Mutta, jos ne olisivat olleet Naton jäsenmaita, Moskovassa olisi jouduttu Venäjään itsensä kohdistuvien seurausten pelossa miettimään toisenkin kerran mitä niille uskaltaa tehdä ja mitä ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä on yhtä luotettava kuin muutkin suurvallat, jotka aina asettavat omat etunsa kaiken edelle. Sopimuksia rikotaan aina kun kansallinen turvallisuus on uhattuna, kuten kävi esim. Krimin osalta (sen sijaan voidaan kysyä oliko esim. laittomalle hyökkäykselle Irakiin suunnattomine kärsimyksineen vastaavat perusteet..).

Ukrainan pitäminen pois Natosta on Venäjän turvallisuuden kannalta olennainen asia; Venäjälläkin nimittäin on turvallisuustarpeensa vaikka esiinnytään kuin niitä ei olisi.

Ja jossittelu kannttaa jättää sikseen.. Olemme hyvässä seurassa Itävallan, Ruotsin, Irlannin ja Sveitsin kanssa kunhan pidämme huolen siitä, että olemme luotettava naapuri emmekä aiheuta uhkaa Venäjälle luovuttamalla alueemme aggressiivisen vieraan vallan tai sotilasliiton käyttöön.

Mallia voisi ottaa esim. natomaa Norjasta, joka tekee mutkatonta yhteistyötä Venäjän kanssa. Aseiden kalistelu ja rajalla räkyttäminen on suurta typeryyttä. Olen samaa mieltä Saksan liittopäivien puheejohtajan kanssa siitä, että ylimielinen suhtautuminen Venäjään voi vielä kostautua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomelta vuosipäivänä jyrkkä tuomio Krimin miehitykselle. Ulkoministeriö on julkaissut virallisen lausunnon Krimin laittoman Venäjään liittämisen viidentenä vuosipäivänä 17. maaliskuuta 2019. Ulkoministeriö myös ilmaisee Suomen huolen Venäjän miehittämän Krimin niemimaan ihmisoikeustilanteesta.

Suomi on huolestunut Krimin huononevasta ihmisoikeustilanteesta ja Venäjän vangitsemien lähes 70 ukrainalaisen siviilin kohtalosta. Venäjä on mielivaltaisesti pidättänyt ja tuominnut henkilöitä, jotka ovat osoittaneet rauhanomaisesti mieltään Krimin miehitystä vastaan. Joissain tapauksissa heitä on myös väkivalloin siirretty miehitetyltä alueelta Venäjälle. Kansainvälisille järjestöille tulee sallia esteetön pääsy Krimille.

YK:n raportin mukaan Venäjä on kiduttanut pidätettyjä Krimillä. Venäjän valtiovallan edustajat ovat syyllistyneet Krimillä mielivaltaisiin pidätyksiin ja kidutukseen, todetaan YK:n ihmisoikeuselimen julkaisemassa raportissa.

Krimin ihmisoikeustilanne on YK:n mukaan heikentynyt merkittävästi sen jälkeen, kun Venäjä liitti alueen itseensä vuonna 2014.
Vaino on YK:n mukaan kohdistunut erityisesti tataareihin, jotka muodostavat noin 12 prosenttia Krimin väestöstä. Turkinkieliset tataarit vastustivat Krimin liittämistä Venäjään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa Usa olla ylivoimaisesti piikkipaikalla, sotien, kriisien ja miehitysten saralla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

esim. Afganistan sodan aloitti Putinin kouluttanut neuvostoliitto. Neuvostoliitto vetäytyi pahoin raunioituneesta maasta 1989. Ihmisiä oli kuollut 1,3 miljoonaa ja noin kuusi miljoonaa eli pakolaisina. Sota aiheutti suhteellisesti ottaen maailman laajimman muuttoliikkeen sitten toisen maailmansodan.

Venäjän tukema Syyrian hallitus presidentti Bashar al-Assadin johdolla yhä pidättää, kiduttaa ja teloittaa ihmisiä, kertoo NY Times pitkässä artikkelissaan Syyrian vankilajärjestelmästä. Yli 17 miljoonan asukkaan maasta on 450 000 menettänyt henkensä, 13,5 miljoonaa on hätäavun tarpeessa, yli viisi miljoonaa on lähtenyt maasta ja arviolta seitsemän miljoonaa on paennut taisteluita maan sisällä. YK:n pakolaisjärjestön mukaan kyseessä on aikamme suurin humanitäärinen katastrofi.

Kautta aikain neuvostoliitto on tukenut diktatuureja, jotka ovat tappaneet omaa väestöään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usa lähti kouluttamaan aseistamaa ja yllyttämään osaa kansasta kapinaan ja sisällis-sotaan. Kaikki sen jälkeinen on Usan aikaansaannosta. Syyrian laillinen hsllitus pyysi Venäjän avukseen ja lopettamaan sodan. Sota alkaa olla lopussa ja Usa joutui luikkimaan karkuun häntä koipien välissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan kuin wanhaan hywään aikaan. Suurvallat nokkapokkasilla kuin Ronald Reaganin ja Mihail Gorbatshovin huippu jippu aikaan. Hectorin ja Helenen Troijan kriisin ja Birger Jaarlin Alexander Nevskin ajan rajat ovat suurin piirtein samat Rooman jaon ajoista. Onkohan muutoksen tuulia ilmassa? Onko ilmaston pilluu jutut kohta enään suurta huutoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä ei pätkääkään kunnioita itsenäisten Natoon kuulumattomien naapurimaiden suvereniteettia eikä valtiorajoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yhtään enempää kuin Yhdysvallatkaan. Irak, Libya,Syyria, Afganistan,Venetzuela,Vietnam,Iran ym. ovat saaneet tuta mitä on maan sisäisiin asioihin aseellisesti ja muutoin puuttuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin venäjä on noissa kaiikissa tukenut diktatuureja jotka ovat tappaneet kansaansa ja synnyttäneet pakolaistulvia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entiset itä-bloggarit luulivat, että Nato tuo turvaa. Tosiasiassa eniten pelkoa Venäjän sotakoneen päivittäminen on herättänyt juuri näissä valtioissa. Itsehän he ensi-iskun maaleiksi hakeutuivatkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten Venäjä on loukannut Natoon kuulumattoman Suomen suvereniteettia ja rajoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

19:15
Vesilinnut vieraslajipoliiseina: Mustatäplätokosta voi tulla merimetson suosikkisaalis Tilaajille
19:00
Torihotellin työmaa-aita ahdistaa aittayrittäjiä – kaivuutyöt jatkuvat vielä pari viikkoa, betonitöihin päästään elokuussa Tilaajille
18:27
Helsingin keskustassa ammuttiin kahta henkilöä - Katso video tapahtumapaikalta
18:20
Räisälän ja Kervisen välinen lauttaliikenne keskeytetty huoltotöiden ajaksi
18:14
Puunkaatotyöt katkaisivat sähkölinjan Rovaniemellä ja kipinä sytytti maastopalon – pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaroituksesta
18:00
Ensi viikonlopuksi on Ouluun luvassa hellettä – kysyimme lääkäriltä, miten Qstock-kävijä voi tunnistaa ja välttää nestehukan Tilaajille
17:49
Silminnäkijä: "Ruotsissa ja muualla on ollut vastaavia tapauksia ja nyt näköjään täälläkin" – Kaksi loukkaantunut ja yksi otettu kiinni Helsingin ampumavälikohtauksessa
125
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
91
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
39
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
36
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
33
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
32
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image