Ulkomaat

Yhdysvaltain suur­lä­het­ti­läs Trumpin voitosta: Tyrmäävä uutinen

Donald Trump juhli voittoa perheensä kanssa. Vieressä poika Barron ja vaimo Melania Trump. KUVA: SHAWN THEW / EPA
Ulkomaat 9.11.2016 15:25
STT, Kaleva

Yhdysvaltain Helsingin-suurlähettiläs Charles C. Adams luonnehti keskiviikkoaamuna Donald Trumpin vaalivoittoa vähintäänkin tyrmääväksi uutiseksi – ja sekin on alakanttiin sanottu, hän summasi lähetystön vaalivalvojaisten lopuksi pitämässään puheessa.

Adams puhui Trumpin voitettua tärkeän Pennsylvanian osavaltion ääntenlaskennan. Käytännössä kyse oli hänen jäähyväispuheestaan. Vaalitulos tarkoitti, että hänen on jätettävä eronpyyntönsä ennen vuodenvaihdetta.

Hetkeä ennen puhettaan Adams arvioi STT:lle, että Trumpin kampanjapuheiden toteuttamisella voi olla vaikutuksia Suomen turvallisuusympäristöön.

– Hän on sanonut Natosta, Venäjän presidentistä, Krimin Venäjään liittämisen legitimiteetistä ja Ukrainasta sellaisia asioita, että jos ne toteutetaan käytännössä, turvallisuusympäristöönne voi kyllä kuvitella muutoksia, Adams sanoi.

"Kaikki arvaukset ovat yhtä hyviä"

Adams piti vaikeana arvioida, mitä muutoksia presidentinvaihdos tuo Yhdysvaltoihin ensimmäisinä.

– Valitulla presidentillä ei ole ohjelmaa, ei agendaa, ei konkreettista tiekarttaa. Kaikki arvaukset ovat yhtä hyviä, hän sanoi STT:lle.

Samalla hän kuitenkin painotti, että demokratia oli jälleen näyttänyt voimansa ja johtaa nyt rauhanomaiseen vallanvaihtoon.

Yhdysvalloissa kukin presidentti valitsee omat suurlähettiläänsä, usein tukijoidensa joukosta. Myös Adams on ollut presidentti Barack Obaman aktiivitukija. Jos vaalit olisi voittanut demokraattien Hillary Clinton, tämä olisi pyytänyt Obaman valitsemia lähettiläitä jatkamaan, kunnes uusi hallinto olisi päässyt alkuun työssään ja tilalle olisi lähetetty uudet. Nyt Adamsin on lähdettävä ennen uuden republikaanipresidentin tammikuisia virkaanastujaisia.

Adams on juristi, joka ennen Suomeen tuloaan elokuussa 2015 työskenteli sveitsiläisessä lakifirmassa. Puheessaan hän vakuutti valvojaisyleisölle, että lähettilään paikka on ollut paras työ, joka hänellä on koskaan ollut, eikä lähtö Suomesta ollut lainkaan tervetullut.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Trumpista saattaa hyvien neuvojen ansiosta kehkeytyä hyväkin presidentti. Katsotaan ja ollaan kuulolla😶...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.....sitähä pruukattiin sanua että rahala saapi ja tammala pääsee.....ei sitä oikiasthan tienny oliko net vaalit Suomen vai Ameriikan ku piethin oikiat valavojaiset jokka alako jo iltamyöhälä.Ku tuli tuutista enempi kuvvaa ku Suomen resistentin vaalista......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tympiihän se kun joutuu pestistä lähtemään, kun on kuvitellut sen jatkuvan. Ymmärettävästi se Amerikkalaista demokraattia kyrsii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietenkin se on ko. Lähettiläälle "tyrmäävä" uutinen, hänhän kuuluu demokraattiseen puolueeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:36
Aurinkoiseen kevätsäähän täyskäännös tiistaina Oulun seudulla – Lunta pyryttää jopa 10 senttiä, tuuli puhaltaa lähes myrskylukemissa
10:20
Penkkiurheilijan juhlaviikot vaihtuivat jämäviihteen sekäjätteeseen – tv-kanavat yrittävät tukkia urheilun tyhjentämää ohjelmakarttaa arkiston helmillä Tilaajille
10:10
Talvinopeusrajoitusten poistaminen alkaa Suomessa tällä viikolla – maan pohjoisosissa kesänopeuksiin siirtyminen aloitetaan myöhemmin
10:00
Kalevan kevätseuranta: Pulmusia voi nähdä suurina parvina – Hailuodossa laskettu tuhansia pulmusia
9:26
Unkarin Orbán hankkii laajat poikkeusvaltuudet koronaviruksen vuoksi
9:23
Saamen kielen tulkeista on pulaa, uuteen koulutukseen voi hakea tämän viikon perjantaihin saakka
9:08
SSAB:n hallitus ehdottaa, ettei vuodelta 2019 makseta osinkoa – taustalla koronaviruksen aiheuttama taloudellinen epävarmuus
64
Näkökulma: Poliitikkojen päätökset ovat kriisioloissakin poliittisia päätöksiä – Suomi säätää tiukkoja rajoituksia, Ruotsi koettaa jatkaa normaalia elämää
11
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kiistää vastakkainasettelun koronakriisin hoidossa: "Minulle ei ole tehty mitään konkreettista ehdotusta nyrkistä"
8
Koronavirukseen on kuollut Suomessa yhteensä 11 henkilöä – Oulussa hoidossa viisi potilasta, kaksi tehohoidossa
7
Kiitos kaikille yhteistä vastuuta kantaville – ruikutusta ja uhkia syntyy useimmin siellä, mistä on vähiten omaa halua ja rohkeutta ottaa asioista selvää, ja toimia yhteisöllisesti Lukijalta
7
Lapissa pelätään koronan leviämistä työmatkaliikenteen mukaan – "Rajaamistoimilla voidaan selkeästi hidastaa koronaepidemian kulkua"
5
Pitkät päivät kotona laittavat oululaisnuoret koville – "Montako kuukautta tätä kurjuutta kestää, kukaan ei tiedä"
4
Puheenjohtaja Jukka Juusti pitää turvallisuuskomitean roolia koronasodassa riittävänä: "Jokaisella jäsenellä on täysipäiväinen työ"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi minun pitäisi jumiutua neljän seinän sisään?

Ei pidäkään. Kaupassa on pakko käydä ja ulkoliikuntakin on suositeltavaa. Omaisistakin on huolehdittava. Lähikontakteja ... Lue lisää...
Ulkona saa käydä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

30.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image