Ulkomaat

Yhdysvaltain pre­si­dent­tieh­dok­kail­la Clintonilla ja Trumpilla on paljon yh­tä­läi­syyk­siä­kin

Hillary Clinton -kylttejä demokraattien puoluekokouksen ulkopuolella Philadelphiassa. KUVA: Bryan Smith / ZUMA Wire
Ulkomaat 29.7.2016 21:37 | Päivitetty 29.7.2016 21:44
STT

Trump teki Clintonista Nato-ehdokkaan

Euroopasta katsottuna Clinton on profiloitunut Naton tukijana, sillä Trump suhtautuu sotilaalliseen yhteistyöhön ja Natoon kriittisesti. Tavallisesti republikaaneilla on ollut demokraatteja myönteisempi Nato-kanta.

Clinton näkee liittolaiset keskeisenä voimavarana. Hänelle puolustuksen roolina on olla diplomatian jatke ja tasapainon tuottaja.

Huomionarvoista on Clintonin merkittävä kokemus ulkopolitiikasta. Hän oli ulkoministerikaudellaan mukana Iran-pakotteiden asettamisessa, Osama bin Ladenin kiinniottamisessa ja arabikevään keskeisissä päätöksissä.

Trumpin mielestä Yhdysvallat ei tarvitse liittolaisia ja puolustuksen tarkoitus on olla voima, joka panee muut kunnioittamaan Yhdysvaltoja. Kansainvälisiä lakeja voitaisiin rikkoa, jos se palvelee maan etua. Trump sallisi armeijalle kidutuksen.

Trump kutsuu itseään suureksi militaristiksi, vaikka hänellä ei ole ulkopoliittista kokemusta. Asiantuntijat ovat pitäneet Trumpia vaarallisena hänen harkitsemattomien lausuntojensa takia.

Vähemmistöjen puolustaja vs. muurin rakentaja

Clinton on tukenut naisten oikeuksia ja ollut edelläkävijä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asioissa. Clinton pitää aborttia naisten keskeisenä oikeutena, kun Trump taas on kohauttanut abortinvastaisilla näkemyksillään.

Laiton maahanmuutto on molempien ehdokkaiden kampanjoissa. Clinton antaisi miljoonille paperittomille maahanmuuttajille oleskeluluvan tai kansalaisuuden. Clinton sallisi maahanmuuton tietyin ehdoin, kun Trump vastustaa sitä jyrkästi. Hän lupaa rakentaa Meksikon rajalle muurin maahanmuuton estämiseksi.

Kumpikin säilyttäisi oikeuden aseeseen

Trump lisäisi terveydenhuollon yksityistämistä ja kaataisi Obamacaren. Hän on vannonut luovansa paremman järjestelmän, mutta ei erittele miten.

Clintonille terveydenhuolto on sydämenasia. Hän jatkaisi Obaman linjalla ja kannattaa terveydenhuoltoa, johon mahdollisimman monella olisi oikeus.

Koulutus on yksi teemoista, joista Trumpilla ei ole selvää kantaa. Clinton on esittänyt huojennuksia yliopistokoulutuksen rahoittamiseen ja ehdottanut osavaltiotason julkisten yliopistojen ilmaisuutta. Koulutus on esimerkki Clintonin kampanjan teemoista, joissa näkyy Bernie Sandersin kädenjälki sekä tarve tehdä myönnytyksiä tämän kannattajille.

Kumpikaan ei kumoaisi perustuslain takaamaa oikeutta aseeseen. Yhdysvaltain näkökulmasta Clintonin suhtautuminen on uudistuksellista, sillä hän rajoittaisi aseiden saatavuutta. Tämän taustalla on halu suojella viattomia kansalaisia.

Trump taas näkee, että mitä enemmän aseita on, sitä paremmin ihmiset voivat puolustaa turvallisuuttaan.

Kumpikin säilyttäisi kuolemanrangaistuksen.

Lisää työpaikkoja, vähemmän veroja

Molemmat ehdokkaat ovat luvanneet maahan lisää työpaikkoja. Kummatkin keventäisivät keskiluokan verotusta.

Clinton näkee tuloerot oikeudenmukaisuuskysymyksenä ja yhteiskuntaa nakertavana seikkana. Hän kannattaa esimerkiksi minimipalkan nostamista.

Trump vastustaa minimipalkan selkeää nostamista, sillä hänestä se veisi työpaikkoja ja kurjistaisi yrityksiä.

Ilmastokysymyksissä Clinton on ollut keskitien kulkija. Hän näkee myös teollisuuden edun. Trump ei usko ilmastonmuutokseen, vaan kutsuu sitä salaliitoksi. Hän irtisanoutuisi Pariisin ilmastosopimuksen ja YK:n ilmastotavoitteista.

Juttuun on haastateltu Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajaa Mika Aaltolaa, Helsingin yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen professoria Rani-Henrik Anderssonia sekä Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtajaa Benita Heiskasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kokonaisuuden kannalta Trump on vaarallisempi presidenttinä. Populismin avulla ei mitään valtiota ole aikaisemminkaan kyetty hallitsemaan pitkiä aikoja. Muistellaampa, miten Napoleonin, Hitlerin ja Mussolinin kävi aikoinaan. Pelkoa kylvämällä saadaan kyllä aikaan huono vaihtoehto, jossa aletaan voimakkaasti lähestymään päätöksenteon kannalta viimeisellä rannalla -tilannetta. Trumpilla ei ole mitään kokemusta ulkopolitiikasta, eikä hän ole ollut missään luottamustehtävissä valtiollisella tasollakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin eihän Trump tee ja päätä kaikista asioista yksinään vaan hänellä tulee olemaan joukko neuvonantajia joka alalta oli se sitten ulkopolitiikka jne.
Talouden johto on numero yksi mikä pitää saada kuntoon täällä ja siinä Trumpilla on hyvät kyvyt.
Toisekseen terrorismin latistaminen ja maan turvallisuuden lisääminen on Trumpin listalla korkealla ja suurin osa kansasta näkee mm. aidan rakentamisen Mexikon rajalle tarpeellisena.
Toisaalta Hillary on jo todettu epäluotettaviksi valehtelijaksi joka ei ole saanut mitään merkittävää aikaan vuosikymmeniin ollessaan hallituksessa. Obama hallintoon on yli puolet tyytymättömiä ja Hillary jatkaisi samoissa linjoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä vaiheessa kun vedätään esiin Hitler voidaan tulla siihen johtopäätökseen, että mielipide on merkityksetön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa ainestahan nuo ovat. Loppukiri kuin Richard Nixonilla, John F. Kennedyllä tai Ronny Reaganilla, aikansa suurmiehillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon väärää tietoa Trumpista tässäkin kirjoituksessa. On se vaan kumma että Trump tietoja vääristellään mitä Suomessa julkaistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen tässä nyt alkanut miettiä, että ovatko nämä kaikki Trumpin kannattajat nyt Pietarilaisesta trollitehtaasta, koska Venäjähän haluaisi Trumpin presidentiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan itsekö ole alkanut miettiä? Epäilenpä tuota, kyllä lähde on toinen trollitehdas!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:51
Omistajaohjausministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi
19:13
Toni Piispanen taipui MM-hopealle – tuttu kilpakumppani vei voiton
19:05
IL: "Husu" Hussein on tuomittu kolmesta petosrikoksesta – erehdytti Kelaa ja sosiaalitoimea
18:43
Julkiset kuulemiset ovat käynnissä Washingtonissa – "Trump välitti enemmän Biden-tutkinnasta kuin Ukrainasta"
18:42
Ruotsalaisseurasta lähtenyt Ville Leskinen helpottui sopimuksensa purkamisesta – paluu Kärppiin ei ole viime kauden tehomiehen mukaan poissuljettu vaihtoehto
18:28
Asuntovarkaat iskivät joulun aikaan: Oululaiskodeista varastettiin kymmenien tuhansien eurojen edestä aseita, muumimukeja ja muuta omaisuutta
18:00
Kommentti: Eikö Linnanmaan kampuksen etu ollut, että kaikki löytyvät saman katon alta? Mahtaa olla kyseessä suuren luokan sumutus
206
Linnanmaalla, keskustassa vai jossain muualla? Kerro meille, missä Oulun yliopiston pitäisi sijaita
69
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
48
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
41
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
34
Oulussa kehitetty kasvomaksaminen käytössä noin 2 000 kokeilijalla – maksutapaa testattu kahdeksassa kahvilassa
25
Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita – saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä
25
Junayhteyden nopeutuvat hieman Oulun ja Helsingin välillä joulukuun alussa, myös junavuoroja tulee lisää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

261 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Olin aikanaan ammattiliiton jäsen. Ei mulla valittamista, hyvin menee. Lue lisää...
ONNELLINEN.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image