Ulkomaat

Yhdysvaltain oi­keus­mi­nis­te­ri: Trump ei estänyt Venäjä-tutkintaa – syyttäjä tutki kymmentä tapausta epäillyistä häirinnästä

William Barr piti tiedotustilaisuuden ennen Mueller-raportin julkaisua. KUVA: PETE MAROVICH
Ulkomaat 18.4.2019 18:14 | Päivitetty 18.4.2019 20:32
Ilkka Hemmilä

Kiistelty Venäjä-tutkinnan raportti julkaistiin Yhdysvalloissa. Ministeri myös korosti, että Trumpin kampanjatiimi ei raportin mukaan osallistunut Venäjän vaalihäirintään.

Erikoissyytäjä Robert Mueller tutki kymmentä eri tapausta, joissa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin pohdittiin haitanneen Muellerin suorittaman Venäjä-tutkinnan suorittamista eli haitanneen oikeuden työskentelyä.

Mueller kuitenkin jätti syytteet nostamatta kaikissa tapauksissa. Tieto käy ilmi Muellerin tutkintaraportista, joka monien vaatimusten jälkeen julkistettiin Yhdysvalloissa torstaina, kertoo Reuters.

Oikeusministeri William Barr piti tiedotustilaisuuden ennen kuin 448-sivuinen raportti luovutettiin Yhdysvaltain kongressille. Oikeusministeriö myös julkaisi raportin verkkosivuillaan.

Trump syyttää rikollisiksi demokraatteja

Barrin mukaan Mueller ei keräämänsä tiedon pohjalta itse ottanut kantaa siihen, häiritsikö Trump tutkintaa vai ei. Näin ollen hän kertoo itse joutuneensa tekemään päätöksen.

– Varaoikeusministeri [Rod Rosenstein] ja minä tulimme siihen lopputulokseen, että erikoissyytäjän keräämän todistusaineisto ei riitä todistamaan, että presidentti esti oikeuden toteutumista.

Vuoden alussa virkaan nimitetty Barr myös korosti, että vaikka Venäjän tiedusteluviranomaiset häiritsivät Yhdysvaltain presidentinvaaleja 2016, Muellerin tutkinnan mukaan todisteita Trumpin lähipiirin osallisuudesta asiaan ei löytynyt.

– Erikoissyyttäjän raportin mukaan tutkinta ei löytänyt todisteita siitä, että Trumpin kampanjan jäsenet juonittelivat tai koordinoivat Venäjän hallituksen kanssa osana sen vaalihäirintää.

Presidentti Trump juhli raportin julkaisun yhteydessä. Hän toisti aiemman kantansa, jonka mukaan raportti todistaa, ettei juonittelua tai oikeuden estämistä tapahtunut. Hänen lakimiehensä kutsuivat Muellerin tutkintaa "täydelliseksi voitoksi presidentille".

Trump on kritisoinut tutkintaa kovin sanoin kutsumalla sitä muun muassa toistuvasti "noitajahdiksi".

Eilen hän syytti Twitterissä rikollisiksi puolestaan vastaehdokastaan Hillary Clintonia, tämän puoluetta Demokraatteja ja "likaisia poliiseja".

Demokraatit vaativat Muelleria ääneen

Tulehtunut riitely raportista jatkuu osin siksi, että Barr ei julkaissut koko raporttia.

Raportista on salattu osia neljällä eri perusteella. Salatut kohdat liittyvät kesken oleviin tutkintoihin, tiedonhankintamenetelmiin, salaisen suuren valamiehistön toimintaan ja tutkinnassa syytämättä jätettyjen henkilöiden yksityisyydensuojaan.

Raportin julkistamista vaatineet demokraatit ovat kritisoineet osittaissalausta.

Demokraattijohtoisen edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ja senaatin demokraatteja johtava Chuck Schumer vaativat, että itse Mueller todistaisi tutkinnasta kongressissa. He kutsuivat Barrin tapaa käsitellä asiaa vahvasti puolueelliseksi.

Republikaanijohtoisen senaatin puhemies Lindsey Graham ehti jo todeta, ettei näe tarvetta kutsua Muelleria senaattiin.

Mueller sai 22 kuukautta kestäneen tutkintansa valmiiksi viime kuussa. Tutkinnan myötä 34 ihmistä ja kolmea venäläisyritystä vastaan on nostettu syytteet.

Jo syyllisiksi todettujen joukossa ovat Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort, lakimies Michael Cohen ja entinen neuvonantaja Michael Flynn.

Juttu päivitetty torstaina 18.4. klo 20.17 julkaistun raportin tiedoilla ja vastaanotolla.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image