Ulkomaat

Yhdysvaltain eteläisin suomalainen

Ulkomaat 9.5.2006 10:52
Liisa Simola
Tie Oulusta New Yorkiin, Palm Beachiin ja lopulta Yhdysvaltain eteläisempään kärkeen Key Westiin on pitkä. Ritva Castillolle, o.s. Aho se on ollut myös mielenkiintoinen ja yllätyksiä täynnä.

"Lapsena istuin rantakivillä ja mietin merta, jota pitkin pääsee kaikkialle. Minulla oli jo pienestä pitäen kova halu nähdä maailmaa ja tunsin outoa kiinnostusta nimenomaan New Yorkia kohtaan."

Ritva kertoo haaveilleensa myös muotialasta. Jo pikkutyttönä hän osti englantilaisia ja ranskalaisia Vogue-lehtiä tietääkseen, missä muotimaailmassa mennään.

"Minulla oli pienestä pitäen sellainen tunne, että elämäni tulisi tavalla tai toisella liittymään muotiin ja vaatteisiin", Ritva sanoo.

18-vuotiaana Ritva Castillo lähti äitinsä vastusteluista huolimatta Oulusta kohti suurta maailmaa. Ensimmäiset Amerikan vuodet sujuivat kuten niin monilla muillakin tytöillä siihen aikaan. Ritva työskenteli au-pairina ja hoiteli varakkaan amerikkalaisperheen lapsia New Yorkin lähistöllä Long Islandilla. Kaksi vuotta myöhemmin hän lähti Manhattania valloittamaan.

"Moni saattaa kokea New Yorkin pelottavaksi ja ankeaksi paikaksi asua. Minulle tuon miljoonakaupungin sykähdyttävä ilmapiiri antoi valtavasti energiaa. Tunsin jo heti ensimmäisestä päivästä lähtien olevani kotona", Ritva sanoo.

Kun Ritva muutti Manhattanille hän ei tuntenut kaupunkia lainkaan, eikä liioin ihmisiä. Uteliaana ja energisenä tyttönä hän oppi kuitenkin nopeasti suurkaupungin tavat.

"Ajattelin, että kun tänne saakka ollaan kerran tultu niin tässä on pärjättävä. New York on kaupunki, jossa uskottava itseensä."

Ja Ritva pärjäsi. Jo viikon kuluttua eloisalle ja viehättävälle suomalaistytölle tarjottiin valokuvamallin ja messuemännän hommia.

Mallin ja messuemännän töitä tehdessään Ritva oppi nopeasti amerikkalaisen suhdetoiminnan ajattelun alkeet; se mitä tieto merkitsee, mitä hyvät tavat, mitä luovuus ja uudet oivallukset. Ei siis ollut ihme, että maailmankuulu ranskalainen muodinluoja Hubert Givenchy kiinnostui Ritvasta ja palkkasi hänet pr-naisekseen New Yorkin toimistoonsa.

"Työskentely Givenchyn muoti-imperiumissa oli paitsi mielenkiintoista myös täynnä glamouria", Ritva muistelee.

New Yorkissa Ritva vietti kymmenen riemukasta vuotta, joista ei puuttunut vaihtelevia tapahtumia ja uusia tuttavuuksia. Hän oli aina siellä missä tapahtui.

"New Yorkissa vietetyt vuodet olivat hauskaa ja mielenkiintoista aikaa niin kauan kuin sitä kesti, mutta myönnän, että jo silloin minusta kaikki tuntui jotenkin epätodelliselta", hän toteaa.

Ritva Aho asui Manhattanilla yhdessä suomalaisen huippumallin Maiju Leskisen kanssa. Ystäväpiiriin kuului myös New Yorkissa Miss Universum vuottaan ja myöhemmin mallina työskennellyt Anne Pohtamo. Tytöt olivat kansainvälisen seurapiiri kutsuilla kuin kotonaan.

"Olimme kuin kolme muskettisoturia. Vietimme yhdessä monia unohtumattomia iltoja. Olimme silloin vielä kaikki poikamiestyttöjä ja tottahan siinä ehti nähdä yhtä sun toista", Ritva hymyilee.

Tänään maailman vauhdikkaan menon voittaa tasapainoinen perhe-elämä. Ritva sanoo olevansa onnellinen perheensä kanssa, johon kuuluu kolumbialainen lääkäriaviomies George Castillo ja perheen 21 vuotias poika Christopher.

"En todellakaan kaipaa niitä työkiireitä ja stressejä mitä New Yorkissa oli. Nyt viihdyn mainiosti Key Westissä, jossa elämä on rauhallista. Parasta täällä on pienen kaupungin tuntu ja ennen kaikkea sen kiireetön elämänrytmi, josta löytyy niin karibialaista kuin latinalaistakin sykettä."

Yhdysvaltain eteläisimmässä kärjessä, mistä matkaa Kuuban rajalle on vaoin 150 kilometriä, aika tuntuu pysähtyneen. "Kiire on poissa. Täällä ei hurjastella, kävellen ehtii ja pääsee kaikkialle. Se, että kukko kiekaisee täällä vasta iltapäivällä ei todellakaan ole mikään vitsi", Ritva nauraa.

Aiemmin Castillot asuivat Floridan kultaisen rannan pohjoisosassa sijaitsevassa miljonäärien asuttamassa Palm Beachissa, missä Ritvan aviomies työskenteli keuhkospesialistina.

"Palm Beachissa oli oma viehätyksensä. Se on äärettömän elegantti ja hienostunut kaupunki. Päätimme kuitenkin etsiä eläkepäiviksemme taloa jostain muualta. Ajattelimme ensin Costa Ricaa, mutta kun tulimme tänne Key Westiin lomalle, ihastuimme tähän pikkukaupunkiin oitis."

Castillojen koristeellinen talo sijaitsee aivan Nobel-kirjailija Ernest Papa Hemingwayn naapurissa, missä maailmankuulu kirjailija asui runsaat kymmenen vuotta. Nykyään talo toimii museona.

"Hemingway kirjoitti täällä muun muassa kuuluisat teoksensa Jäähyväiset aseille, Kilimandjaron lumet ja Kenelle kellot soivat", Ritva tietää.

Aivan naapurissa on myös Yhdysvaltain eteläisimmän kärjen muistomerkki jonka edessä turistilaumat käyvät päivittäin kuvauttamassa itsensä. Markkina-arvoa Yhdysvaltain eteläisimpinä hakevat myös eteläisin baari, eteläisin kahvila, eteläisin kalaravintola ja niin edelleen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image