Ulkomaat

Yh­dys­val­lois­sa esivaalikisa virkistyy mil­jar­döö­ris­tä – Michael Bloomberg mukaan demokraattien vaa­li­väit­te­lyi­hin

New Yorkin entinen pormestari Michael Bloomberg on ison rahan tulokas demokraattien presidenttikilvassa. Hän on omistaa muun muassa nimeään kantavaa talousmediaa. KUVA: CRISTOBAL HERRERA
Ulkomaat 18.2.2020 13:05
Matti Posio, Reuters

Varakkaimpiin amerikkalaisiin lukeutuva mediamoguli ja valtakunnan politiikan tulokas muuttaa demokraattien jähmettynyttä esivaaliasetelmaa. Liikemiehellä on mahdollisuuksia viedä kannattajia Trumpilta, jonka profiili on samantapainen.

Yksi Yhdysvaltojen rikkaimmista ihmisistä pääsee haastamaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivät poliitikot seuraavassa esivaaliväittelyssä.

Entinen New Yorkin pormestari ja suurliikemies Michael Bloomberg hyväksyttiin tiistaina demokraattipuolueen esivaalien viralliseen debattiin Nevadassa, joka äänestää kaikki osavaltiot kiertävällä esivaalikierroksella seuraavana.

Bloomberg tunnetaan ehkä parhaiten nimeään kantavasta talousuutistoimistosta, joka julkaisee suosittua aikakauslehteä Bloomberg Businessweek.

Bloomberg on käyttänyt televisiomainoksiin jo huomattavan summan rahaa. Mainonnan perusteella hän pyrkii vetoamaan muun muassa huolenpitoa kaipaaviin ikäihmisiin ja terveydenhoitojärjestelmän väliinputoajiin.

Nevadan tv-väittelyssä Bloomberg pääsee ensi kertaa samalle näyttämölle puolueen ehdokkuudesta pitkään kisanneiden poliitikkojen kanssa. Kärkikolmikon muodostavat tässä vaiheessa radikaali "demokraattinen sosialisti" Bernie Sanders, yhteistyön tekijänä esiintyvä ex-pormestari Pete Buttigieg ja toinen keskitien demokraatti Amy Klobuchar.

Kahdessa ensimmäisessä esivaalissa Iowan ja New Hampshiren osavaltioissa kolmikko on onnistunut ohittamaan kärkiehdokkaana pitkään pidetyn ex-varapresidentti Joe Bidenin.

Satoja miljoonia tv-mainontaan

Presidenttiehdokkaaksi pyrkiminen ei ole ensimmäinen kerta, kun Bloomberg leikittelee ajatuksella valtakunnan politiikan huipulle pyrkimisestä. Bloombergin ongelmana – ja toisaalta valttina – on hänen asemansa kahden pääpuolueen välissä.

Demokraattipuolueen vasemmistolaiselle siivelle miljardööri puolueen presidenttiehdokkaana on kauhistus. Bloomberg on samalla harvoja ehdokkaita, joka saattaa lohkaista ääniä republikaanien presidenttiehdokkaalta ja toiselta upporikkaalta, Donald Trumpilta.

Bloomberg on 78-vuotiaana Trumpia viitisen vuotta vanhempi. Hän on noussut mielipidetiedusteluissa varteenotettavaksi ehdokasnimeksi kaadettuaan omaa rahaansa valtakunnalliseen tv-kampanjaan. Bloombergin omaisuuden arvoksi on arvioitu 60 miljardia dollaria (55,4 mrd. euroa). Televisiomainontaan on toistaiseksi uutistoimisto Reutersin mukaan kulunut satoja miljoonia dollareita.

Nevadan esivaali pidetään lauantaina 22. helmikuuta. Niin sanottuna supertiistaina 3. maaliskuuta ratkeaa useita esivaaleja kerralla, minkä jälkeen ennusteet demokraattikilvan voittajasta tarkentuvat merkittävästi.

 

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

4.4.
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin olla varovainen
4.4.
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
4.4.
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
4.4.
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
4.4.
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
4.4.
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
4.4.
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image