Ulkomaat

Yhdysvallat varoitti maailman johtajia kovin sanoin Kiinan uhasta Münchenissä – Kiinan ulkoministeri Yi: "Yhdysvallat ei kestä, että sosialistinen maa nousee"

Yhdysvaltain puolustusministerin Mark Esperin mukaan Kiina on menossa yhä nopeammin ja kauemmas väärään suuntaan. Esper puhui Münchenin turvallisuuskokouksessa lauantaina. KUVA: PHILIPP GUELLAND
Ulkomaat 15.2.2020 21:07
Visa Noronen

Yhdysvaltojen ministerit hyökkäsivät voimakkaasti Kiinaa vastaan Münchenin turvallisuuskonferenssissa. Suomalaisista paikalla olivat puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

München

Tuntuu välillä kuin kylmä sota olisi palannut takaisin. Yhdysvaltojen puheissa vain Neuvostoliitto on korvautunut Kiinalla.

– On oleellista, että me kansainvälisenä yhteisönä heräämme Kiinan nostamiin haasteisiin, sanoi Yhdysvaltojen puolustusministeri Mark Esper puhuessaan suurelle joukolle maailman johtajia Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

Esper ja Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo eivät säästäneet sanojaan räimiessään Kiinaa. Heidän mukaansa Kiina vahvistuu sotilaallisena voimana ja aikoo ulottaa sotilaallisen mahtinsa koko Aasiaan 30 vuoden kuluessa.

Puolustusministeri kertoi Kiinan valtion sortavan omaa kansaansa ja uhkaavan muita maita. Osa Yhdysvaltojen Kiinan vastaista toimintaa on myös yritys estää eri maita ottamasta käyttöön teknologiajätti Huawein teknologiaa uusissa nopeissa 5G-mobiiliverkoissa.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi vastasi rauhallisella, neuvostoliittolaishenkisellä puheenvuorolla, jossa hän kiisti kaikki ongelmat, joita ei voitaisi ratkaista.

– Yhdysvallat ei halua hyväksyä Kiinan nousua, Yi totesi ja sanoi, ettei Yhdysvallat myöskään kestä sitä, että sosialistinen maa nousee.

– Lännen pitää päästä eroon ajattelustaan, jonka mukaan se on parempi, Yi jatkoi.

Hän kertoi, ettei Kiina aio kopioida länsimaalaista yhteiskuntamallia.

Puolustusministeri Kaikkonen: Yhdysvallat pitää Kiinaa ykkösasiana

Kaikki osallistujat müncheniläisessä Bayerischer Hof -loistohotellissa varmasti huomasivat keskustelujen kovan sävyn. Suomesta paikalla olivat puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Kaikkonen kertoi Lännen Medialle huomanneensa viime joulukuun Yhdysvaltain vierailulla, miten vahvasti maan huomio on siirtynyt Kiinaan.

– Vaikka tiesin, että Kiina-keskustelu on isoa Yhdysvalloissa, ehkä hivenen yllätti, kuinka isossa roolissa se Yhdysvalloissa tällä hetkellä on. He todella pitävät sitä ykkösasiana tällä hetkellä, Kaikkonen sanoi.

Haaviston mukaan Euroopassa nähdään kyllä uuden teknologian ja Huawein mukanaan tuomat riskit. Euroopan vastaus voi kuitenkin olla erilainen kuin amerikkalaisten.

– On hyvä kysymys, ryhdytäänkö protektionistisiin toimiin jonkun yrityksen toiminnan estämiseksi vai tehdäänkö pelisääntöjä sille, mikä on esimerkiksi ihmisten tunnistamismielessä mahdollista. Itse ainakin kannatan, että meillä on yhteiset pelisäännöt kaikille tämän alan yrityksille. Meille Suomelle ja Ruotsille tämä on tärkeä asia, koska meillä on omia yrityksiä tällä alalla, Haavisto sanoi.

Haavisto kysyi turkkilaisilta Syyriasta

Kristallikruunujen alla käydään viikonlopun aikana yhteiskeskustelujen lisäksi myös paljon kahdenkeskisiä keskusteluja, joiden anti voi olla kokouksen merkityksellisin.

– Olemme varmaan olleet yli 20 kahdenkeskisessä tapaamisessa eikä vielä ole lopetettu, Pekka Haavisto sanoi.

Hän oli ehtinyt tavata kokouspaikalla päätöksentekijöitä esimerkiksi Jemenistä, Turkista, Ruandasta ja Etyjistä.

Haavisto kysyi esimerkiksi turkkilaisilta näiden näkemyksiä siitä, miten paljon taistelut voivat kiihtyä Syyrian Idlibissä. Aihe kiinnostaa hyvin paljon erityisesti kaikkia pakolaisia vastaanottaneita EU-maita.

Kommentti: Euroopan tulee hoitaa omat asiansa

Münchenin turvallisuuskonferenssissa Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhui Euroopasta, joka sijoittaisi omaan tulevaisuuteensa ja olisi uskottava hoitamaan ongelmia lähialueilla. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolusti Venäjän toimintaa Syyriassa.

Kiinnostavaa müncheniläisen luksushotellin käytävillä oli, miten vähän Yhdysvalloilla oli enää mitään painavaa sanottavaa näistä Euroopan tai Lähi-idän asioista verrattuna vanhoihin aikoihin. Euroopassakin Yhdysvaltoja tuntuu kiinnostavan eniten se, mikä on täällä kiinalaisten vaikutusvalta – ei se, mitä Venäjä tekee.

Euroopan ja sen lähialueiden ongelmien hoito jää yhä enemmän yksin eurooppalaisille. Eikä tässä tarkoiteta vain EU:ta. Myös Venäjä eurooppalaisena maana on mukana tekemässä päätöksiä, pidettiin siitä tai ei.

Yhdysvallat ei halua hyväksyä Kiinan nousua.

Wang Yi Kiinan ulkoministeri
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Mielenkiitoinen tuo Kiinan "sosialistisuus". No, "ihmiskasvoinen" se ei kuitenkaan ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

varoitti Kiinan noususta. 5G avaa esineiden internetin uudella tasolla. Sotilaallisesti ja taloudellisesti Usa tuntee asemansa uhatuksi. Siitä tämä kuolinkouristelu johtuu. Kiinalaiset yliopistot ovat se todellinen uhka lännelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinan yliopistot ja esineiden Internet. Hmm...

Eipä ole kummoisia uhkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalaisilla puuttuu kulttuuristaan oma-aloitteellisuus. Se on karsittu pois kautta historian ankarilla rangaistuksilla. Sama koskee Venäjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Yhdysvallat ei kestä, että sosialistinen maa nousee" ... "Sosialismi" on Kiinassa kirosana. Maa on kommunistinen diktatuuri, jossa maan johto ryöstää kansalaisiaan vielä tehokkaammin kuin venäjän johto. Se on kuitenkin todettava, että varallisuutta on lipsahtanut myös "tavalliselle kansalle", mikä on tietysti normaalia noin jättimäisessä kansassa. Aivan jokaista ei voi ryöstää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavakin puhelimeni tulee olemaan Huawei, jos tämä nykyinen joskus tekee tenän. 4 vuotta on pelannut täysin moitteetta. Tällä monopoliasemaa tavoittelevalla pakotepolitiikalla ei amerikkalaiset saa ainakaan minua ostamaan mitään ameriikan romua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä jos tuosta Googlesta pääsee eroon, loppuupahan niiden kyttääminen. Toivotaan että Kiina saa tuon puhelin homman toimimaan, olisi melkein kuolin isku Googlelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan sellainenkin mahdollisuus, tosin hyvin pieni, että Kiina ei pysty Googlea tuhoamaan... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanha sanonta on,"kahta kukkoa ei mahdu saman tunkion päälle." Ei USA:n koiranhihnassa oleminen ole mitään elämän riemumarssia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On päivänselvää että kun Kiina on ollut ja on mahdollisuus teollisuuden ja kaupan saralla on se myös uhka.Kiinan järjestelmä on järkyttävä.Kontrolli on aivan älytön ja yksilön vapaus olematon.Usa.ssa jossa on kuitenkin sananvapaus ja ei joudu vankilaan jos säästelemättä roimii maan johtoa on aivan eri maailmaa kuin Kiina. Täällä haukutaan Usa.ta,mutta Kiina on soluttautunut jo kaikkialle hämärän toiminnan kautta.Mitä siitä seuraa voi vaan arvailla. Jenkit on oikeassa ja eivät turhaa tuo esille miten tämä homma toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usa on täydellinen velkakupla. Jos se olisi yritys, jonka pitäisi maksaa verot ja lainat normaalisti, se räjähtäisi kappaleiksi. Ei jatkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi ottaa asioista selvää. Kiinan kansantalouden kokonaisvelka on ohittanut USA:n ja EU:n kokonaisvelkatason ja kasvaa näistä kaikkein nopeimmin, n. 5% vuositasolla. Vuonna 2018 Kiinan velkataso oli jo yli 260% BKT:stä. Jossain vaiheessa suunnitelmatalouden velkakupla puhkeaa.

Kokonaisvelka käsittää julkisyhteisön, kotitalouksien ja yritysten (pl. rahoituslaitokset) velan. Kiinassa velka keskittyy enemmän yrityksille, mikä tekee tilanteesta arvaamattoman. Yritykset voivat Kiinassa kaatua kuin dominopalikat heilauttaen voimakkaasti koko maailman taloutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Kiina vaatisi omistamiensa USA:n velkakirjojen lunastamista niin maa olisi nurin sekunnissa. Mitähän se velkakello olikaan tällä hetkellä ... pyöreästi 23 000 000 000 000 dollaria vain... Eli aika paljon Kreikkaakin kypsempi paikka. Mutta eipä siinä mitään kun on tarpeeksi aseita. Silloin velkoja ei tulla perimään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko, että velkakirjan omistaja pystyy vaatimaan sen liikkeellelaskijalta velkakirjan lunastamista? :D :D

Suosittelen, että vaihdat taloustiedon oppikirjasi toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole pienen (50v) elämäni aikana ymmärtänyt miksi eri järjestelmät tappalevat keskenään ja pitää vihaa. Ihan hyvin ne voisivat toimia rauhanomaisesti rinnakkain. Se on ainoa tapa jolla maailma pelastuu.

Ongelma ei olekaan siinä että mitä järjestelmät edustavat vaan sitä, että jokainen suurvalta haluaa valtaa muiden maailman toimintaan. Eli vihanpidosta ei pidä syyttää järjestelmiä vaan ihmisiä järjestelmissä. Heidät pitää vaihtaa.

Kansainvälinen oikeuskäytäntö pitäisi saada kääntämään sen verran kelkkaa että minkään maan ei pidä ajaa omia etujaan oman maan rajojen ulkopuolella. Se jos maan kansalaiset ovat hädässä jossain ei oikeuta sotavoimien käyttöön ellei kyseinen maa pyydä sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole pysyvästi olemassa "eri järjestelmiä". Taloudessa pätee yksi ja sama laki kuin luonnossakin: kelvollisimman eloonjääminen (Darwin).

Kiinan ja Venäjän "järjestelmät" ovat vain turhia yritelmiä rikkoa luonnon lakeja. Kiinalaiset ja venäläiset kaatavat nämä järjestelmät sisältä käsin siinä vaiheessa kun lopullisesti tajuavat, että niistä on heille vain vahinkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se kova paikka USA:lle, että muutkin harrastaa vakoilua. Maailma muuttuu ja USA:n yksinvaltius alkaa olemaan mennyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottaahan se veli amerikkalaista varmasti kupoliin, kun ei voikaan enää määrätä vapaasti kaikesta.

Vaikka kiinalaisten systeemi ei reilun pelin pelaamista olisikaan, niin amerikkalaisten lienee turha valittaa. Sen verran on öykkäröity vuosien varrella ja huseerattu omistajan elkein siellä sun täällä.

Mitäs jos jokainen ostaisikin vaihtoehtojen salliessa vain omaansa? Tosin esimerkiksi autojen kanssa pysyisin Detroitin romuista vähintään yhtä kaukana, kuin Kiinan skeidasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image