Ulkomaat

Yhdysvallat toivottaisi Suomen ter­ve­tul­leek­si Natoon, sanoo Yhdysvaltojen Nato-suur­lä­het­ti­läs

Yhdysvaltojen Nato-lähettiläs Kay Bailey Hutchinsonin mukaan Suomi olisi Yhdysvalloille mieluinen Nato-kumppani.
Ulkomaat 25.6.2019 15:31 | Päivitetty 25.6.2019 16:00
Katja Ihatsu

Jos Suomi käyttää Nato-optiotaan, Yhdysvallat ei asetu tielle.

Suomi olisi erittäin mieluinen Nato-jäsen Yhdysvaltojen näkökulmasta, näkee Yhdysvaltojen Nato-suurlähettiläs Kay Bailey Hutchinson.

Lännen Media kysyi Suomen Nato-option voimassaolosta Hutchinsonilta tiistaina järjestetyssä on-line pressitilaisuudessa. Jos Suomi päättäisi käyttää Nato-optiotaan, Yhdysvallat toivottaisi Suomen tervetulleeksi transatlanttiseen puolustusliittoon.

– Tiedän sydämessäni, että toivottaisimme Suomen aina tervetulleeksi Natoon, jos he päättäisivät hakea jäsenyyttä. Suomalaiset ovat hyviä kumppaneita meille, Hutchinson sanoi.

Suomen ulkoministeriön Nato-selvityksen kirjoittaja, ranskalainen turvallisuusasiantuntija François Heisbourg arvioi viime viikolla Lännen Median haastattelussa Suomen Nato-option vaarantuneen presidentti Donald Trumpin virkaanastumisen jälkeen. Nato-selvitys valmistui keväällä 2016.

Heisbourg sanoi, että Trumpin reaktiota Suomen jäsenhakemukseen olisi mahdotonta ennakoida. Heisbourgin pessimismistä ei näkynyt Hutchinsonin vastauksessa häivähdystäkään.

– Tiedämme, että jäsenyyden hakeminen on kuitenkin päätös, joka jokaisen maan pitää tehdä itse, ja siinä en voi neuvoa, hän sanoi.

Pohjois-Makedonia jäseneksi

Nato laajenee vielä tämän vuoden puolella, arvioi Hutchinson. Nimikiistassa Kreikan kanssa sopuun päässyt Pohjois-Makedonia allekirjoitti alkuvuodesta Naton liittymispöytäkirjan, mutta jäsenmaiden tulee vielä vahvistaa jäsenyys.

Pohjois-Makedonian jäsenyys saatetaan virallistaa joulukuussa Lontoossa järjestettävässä Nato-huippukokouksessa.

– Jokaisella jäsenmaalla on oma parlamentaarinen prosessinsa. Uskon, että Yhdysvaltojen senaatti ratifioi laajennuksen kesän aikana tai viimeistään syksyllä, Hutchinson sanoi.

Viimeksi Nato laajentui kaksi vuotta sitten, kun jäseneksi liittyi Montenegro.

Juttua muokattu klo 15:50: Korjattua Nato-kumppanuus Nato-jäsenyydeksi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (67)

Mike Pompeo, John Bolton and CIA Director Gina Haspel, who is reported to have ‘personally’ been involved in torturing detainees.
Monsterivaltion hirviö henkilöitä. Kaksi sodanlietsojaa ja kidutukseen mieltynyt nais-CIA johtaja.
Amerikkalaisilla on edelleen "black-sites" kidutusvankiloita eri puolilla maailmaa ja jopa merillä kelluvissa vankiloissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä ovat vain seurustelupuheita, todelliset päätökset tehdään USA:n presidentin läsnä ollessa. Meidän NATO jäsenyys edellyttäisi liittouman joukkojen sijoittamista Suomeen. Muutoin sillä jäsenyyllä ei ole mitään merkitystä. Niistä sitten seuraisi miehitetyn maan ongelmia, NATO sotilaiden törkeilyä vapaa-ajallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tinuri puhuu taas omiaan.

Useimmissa Nato-jäsenmaissa ei ole mitään ulkomaisia joukkoja. Ja Naton päätehtävä onkin juuri ulkomaisten joukkojen torjunta jäsenmaissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NATO-joukkoja on useimmissa jäsenmaissa esim. Baltiassa ja Balkanilla. NATO-pääpiru USA miehittää edelleen Saksaa, missä on myös Naton Euroopan logistinen suuri varikko. Puolaan saapui juuri lisää Nato-sotilaita entisten kierrätysjoukkojen lisaäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta mutta, oletko lainkaan tietoinen siitä, että Baltian maat ja Puola nimenomaan vaativat amerikkalaisia joukkoja alueelleen. Niitä on kovin vaikeaa edes natofobisessa ajattelussa väittää miehitysjoukoiksi. Mutta tietysti ne olemassaolollaan rajoittavat mahdollisen vastustajan vaihtoehtojen spektriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nato jäsenmaita on 29 kappaletta. Ensi vuonna todennäköisesti lukema nousee 30:een kun Pohjois-Makedonia liittyy jäseneksi.

Useimmissa Nato-jäsenmaissa ei todellakaan ole mitään ulkomaisia joukkoja. Väite Naton miehityksestä ei kylläkään ole niitä löysimpiä väitteitä trollien tahoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nato-suomessa saattaisi helposti käydä niin, että USA kieltää suomelta Venäjä kaupan kokonaan. Venäläiset turistitkin saattaisivat kadota. Nato faneja tämä tuskin haittaisi. olisivat vain onnesta sykkyrällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parasta Suomelle on aina pitää vain omasta puolustuksesta huolta. Ei täällä tarvita NATOn eli USAn armeijaa. Mietippä, että missä USA on onnistunut, Vietnamissako? Suomen vain tulee huolehtia, että materiaalia on saatavilla tarvittaessa hankinnoilla tai yhteistyösopimuksien kautta sekä huolehtia oman puolustuksen osaamisesta ja taktiikasta erilaisilla materiaaleilla. Mitä me siis teemme täällä NATOlla? Peloteko?

Tälläkin hetkellä Virossa, vaikka se on NATO-maa ei ole paljoa materiaalia ja NATO-joukkoja, muutama hävittäjä ja se on siinä. Sekö luo sen turvan Virolle? Monet NATO-maat ovat ajaneet oman puolustuksen aivan alas Euroopassa ja tämä on riski, jos mikä. Puolustusvoimien rakentaminen ei ole lyhytaikainen pikku juttu, vaan se on pitkäaikaista ja tätä kautta osaava armeija on avain asemassa kriisin tullen. Suomella tämä osaaminen on huippu luokkaa, joka on todistettu monta kertaa erilaisissa harjoituksissa ja joka päiväisessä toiminnassa.

Isompi riski on poliittinen eli Suomen tulee luoda tämän yltiöhumanismin keskellä sellaiset lait, että tänne ei voida tulla "pienillä vihreillä" miehillä ja rakentaa "peittodynastiaa" kuten Airiston helmi ja jne. Kaikki tämä kuten kaksoiskansalaisuuden omaavien ottaminen kriittisiin tehtäviin tulee estää. Valtion johdon tule olla joka hetki hereillä turvallisuutta uhkaavien erilaisten ilmiöiden keskellä ja pitää huolta sekä vaalia oman maan turvallisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virolle turvan luo Nato-jäsenyys.

Nato jäsenyydessä turvan tuo se, että Nato on maailmassa ylivoimainen sotilasmahti.

Pohdintasi perustuu vääriin olettamuksiin. Kuten tunnettua, vääriin olettamuksiin perustuva analyysi menee väistämättä pieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos kommentista! Ei perustu vääriin olettamuksiin, koska kirjoitin, niin kuin asia on tänä päivänä ja ollut historiassa. Miten oli tässä muutama vuosi sitten, kun Viro hädissään pyysi NATOa, että edes lähettäisi muutaman koneen heille, kun Venäjä pullisteli? Miten on käynyt muille NATO-maille? He ovat "hädissään", kun USA on pienentänyt ainakin jo nyt poliittista apuaan ja Trump pyytää Eurooppaa huolehtimaan itse itsestään. Näinhän on käynytkin. Mitä tekee Eurooppa, on rakentamassa omaa yhteistyötään? Varsinkin Saksa on tässä pulassa, koska siellä ei ole montaa oman armeijan joukkoa, kun oma on ajettu todella alas. Miten siis kävisi Suomelle jäsenyyden aikana? Alettaisiin vaatimaan oman puolustuksen alasajoa kuten muissakin maissa. Mitä se taas tarkoittaa? Se tarkoittaa asevelvollisuuden alasajoa, jota ei missään määrin pitäisi tehdä, ja NATO ei tätä korvaisi. Eli, Suomen ainut mahdollisuus on huolehtia vain omasta puolustuksesta. Sitä ei pidä antaa TOISILLE, ei missään tilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sinulle tuli kova hätä puolustamaan puheitasi. :)

Suomi on länsimaista riippuvainen jo armeijan kalustonsakin vuoksi. Jousipyssyjen ja keihäiden aika on ohi. Sotiminen loppuisi todella lyhyeen jos sotilaallisen materiaalin saanti katkeaisi. On harhaista kuvitella, että yksin pärjättäisiin. Sen ymmärtämiseen riittää se, että äo on suurempi kuin hatun numero.

Nato-jäsenyys olisi Suomelle henkivakuutus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai olet ymmärtänyt, miksi pienempikin amerikkalainen joukko-osasto Virossa riittää turvaamaan maan koskemattomuuden?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai haluaa hyvän maksumiehen ja pääsyn Venäjän rajalle, se ei vain ole suomen edun mukaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nato on jo Venäjän rajalla pohjoisessa Inarin itäpuolella sekä Viron ja Latvian rajoilla. Etkö tätä tiennyt?

Suomen edun mukaista olisi, että jatkuvat puheet sodasta itärajalla loppuisivat. Siihen ei ole muuta keinoa kuin Nato-jäsenyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nollan syventäminen on edelleenkin nolla.

Venäjän kanssa yhteistyön syventäminen hirvittää jo Valko-Venäjälläkin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nato-uskovaisten maailmankuvalle. Muistatteko Usan väestönsuojapoterot ja kauhukuvat tulevasta ydinsodasta. Samaa rataa suoraan helvettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa jenkkihörhöt toivottaa ihan rauhassa,,Suomen kansa ei halua maksumieheksi natoon ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (67)

Uutisvirta

16.9.
Kolme erää isojen poikien kovaa koulua – Venäjä otti vaivattoman voiton Suomesta EM-lentopallossa Tilaajille
16.9.
Kärpät teki tärkeän kiinnityksen – Justus Annuselle kahden vuoden jatkopahvi
16.9.
Yritystukien karsimista valmistellut työryhmä sai raporttinsa valmiiksi maanantaina – julkistuksesta ei vielä tietoa
16.9.
Selvitysmies hävittäisi Sipilän hallituksen luoman Valtion kehitysyhtiö Vaken – Kahden miljardin pääoma palautettaisiin valtiolle
16.9.
Yle: Ugandassa kuolleen suomalaisliikemiehen tapauksessa nostettu murhasyytteet – matkusti Suvi Lindénin seurassa, markkinoi Patrian tuotteita
16.9.
Tervahovintien ratasillan uusiminen Oulun Toppilassa katkaisi rataliikenteen – kolmen vuorokauden tiukka puristus
16.9.
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image