Ulkomaat

Yhdysvallat lähettää lisää joukkoja Lähi-itään "puo­lus­tuk­sel­li­sis­ta syistä" – Iranin syyl­li­syy­des­tä tankkeri-iskuihin uutta ku­va­ma­te­ri­aa­lia

Yhdysvaltain puolustusministeriö on julkistanut tämän kuvan, jossa sen mukaan Iranin vallankumouskaartin partiovene on juuri poistanut räjähtämättömän miinan japanilaisen Kokuka Courageous -tankkerin kyljestä. KUVA: US DEPARTMENT OF DEFENSE HANDOUT
Ulkomaat 18.6.2019 9:49
Seppo Ylönen, Reuters

Yhdysvallat lähettää noin tuhat sotilasta Lähi-itään. Puolustusministeri Patrick Shanahanin mukaan päätös amerikkalaisjoukkojen lisäämisestä on "puolustuksellinen" ja vastaus Iranin suunnalta tulevaan uhkaan.

Shanahan ei kertonut tarkempia tietoja siitä, mihin joukot sijoitetaan.

Viime presidentti Donald Trump ilmoitti 1 500 amerikkalaissotilaan lähettämisestä Lähi-itään. Tuolloin hyökättiin neljään öljytankkeriin. Iskujen tekijä ei ole selvinnyt.

Jännitteet Yhdysvaltain ja Iranin välillä ovat kasvaneet selvästi viime torstaista saakka. Tuolloin kahteen öljytankkeriin iskettiin Omaninlahdella. Yhdysvallat syytti viime viikon ja toukokuun iskuista Irania.

Räjähtämätön miina todisteena

Pentagon eli Yhdysvaltain puolustusministeriö julkaisi uutta video- ja kuvamateriaalia, joka sen mukaan todistaa Iranin osallisuuden viime torstain iskuihin norjalaista Front Altair - ja japanilaista Kokuka Courageous -tankkeria vastaan.

Yhdysvaltain mukaan kuvat todistavat operaatiosta, jossa Iranin vallankumouskaarti käy hakemassa räjähtämättömän miinan japanilaisaluksen kyljestä. Todisteet haluttiin hävittää, Pentagon sanoo.

Kuvat on Pentagonin mukaan ottanut Yhdysvaltain laivaston MH-60R -helikopteri.

Iranin armeijan komentaja, kenraalimajuri Mohammad Baqeri kielsi maanantaina jyrkästi, että Iranilla olisi mitään tekemistä tankkeri-iskujen kanssa. Samalla hän sanoi, että jos Iran päättäisi sulkea kapean Hormuzinsalmen laivaliikenteeltä, tekisi se sen julkisesti.

Iran kehottaa USA:ta lähtemään

Iranin turvallisuusneuvoston pääsihteeri Ali Shamhani sanoi, että Iran on vastuussa Persianlahden turvallisuudesta. Hän kehotti Yhdysvaltoja lähtemään alueelta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi sunnuntaina, että Yhdysvallat ei halua sotaa Iranin kanssa mutta että se on valmis kaikkiin tarpeellisiin toimiin Lähi-idän merireittien turvaamiseksi.

Yhdysvaltain ja Iranin suhteet ovat huonontuneet Trumpin presidenttikauden alusta saakka.

Vuosi sitten Trump irrotti Yhdysvallat Iranin ydinsopimuksesta.

Vuonna 2015 solmitun sopimuksen tavoitteena oli saada Iranin ydinohjelma kansainväliseen kontrolliin, niin että ydinaseiden kehittely tulisi mahdottomaksi. Vastineeksi sopimuksen kuusi allekirjoittajamaata luopuivat Iranin vastaisista talouspakotteista.

Uraanin rikastaminen kiihtyi

Trump on vuoden kuluessa asettanut Iranille uusia pakotteita.

Tavoitteena on erityisesti tyrehdyttää Iranin öljynvienti, joka on sen ylivoimaisesti suurin tulonlähde. Yhdysvallat uhkaa, että kaikki Iranin öljykauppaan osallistuvat yritykset ja valtiot suljetaan pois globaaleilta finanssimarkkinoilta.

Iran ilmoitti maanantaina, että se on nelinkertaistunut uraanin rikastustahdin. Tällä vauhdilla vuoden 2015 sopimuksen yläraja – 300 kiloa 3,67-prosenttiseksi rikastettua uraania – tulee vastaan 27. kesäkuuta.

Aseisiin tarvittavan rikastetun uraanin tulisi olla vähintään 90-prosenttista. Ennen ydinsopimusta Iran rikasti uraanin 20-prosenttiseksi.

YK:n tarkastajien mukaan Iran on pitänyt kiinni ydinsopimuksen velvoitteista. Toukokuussa Iran kuitenkin ilmoitti irrottautuvansa vähitellen sopimuksesta vastauksena Yhdysvaltojen asettamille pakotteille.

Trump sanoo, että presidentti Barack Obaman neuvottelema sopimus oli huono, koska se ei ole pysyvä eikä estä Irania jatkamasta ballististen ohjusten kehittelemistä tai tukemasta sotia muissa Lähi-idän maissa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Zbigniew Kazimierz "Zbig" Brzezinskin The garand shessbord ajautui karille. Viisi lähidän ja keskiaasian valtion vallanvaihto ja kaappaus seitsemässä vuodessa ei toteutunut toivotulla tavalla. Nyt jenkit ovat ruvenneet lämmittämään vanhaa soppaa kiihdyttämällä ase- ja sotilasosastojen lähettämistä Lähi Itään, sekä käynnistämään uutta rintamaa Afrikan ja Etelä Amerikan alueille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miinakohu on oikeutetusti laantunut oikeiden todisteiden puuttuessa. Miinan poistaminen, ei todista mitään miinan asettajasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erikoisen yksipuoleiset kommentit ja todella tietämättömät. Tämä on sitä trolli tehtailua, kiva lukea.
Jos Iran olisi myötämielinen ja kansainvälisesti rakentava yhteiskunta, saisivat he pitää pomminsa kuten Pakistan, Intia. Ns. pappis-valta tuskin muuten pysyy kasassa ilman rakennettua ulkopuolista uhkaa. Kansa haluaisi vapaata liiķuvuutta ja demokratiaa, vaan on oltava hiljaksiin, vaihtoehto on kadota lopullisesti. Näin on käynyt usealla työntekijällamme...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iranin pappisvalta yrittää pitää kansansa kurissa vanhalla keinolla; vihollisuuksia lietsomalla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, Irania johtaa islamistisen fundamilistiset pappismiehet, se tekee Iranista vaarallisen. Vallassa olevat islamistit johtavat maata aseiden voimalla vihaa kylväen länsimaita kohtaan.
Trump on sanonut , että hän ei tahdo sotaa! Parasta on johtaa maata rakentaen rauhaa, mutta miten se saadaan islamistien 'korvien väliin'?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö tuossa aluksessa olla poistettu miina ? Minä näen vain pelasrenkaan ja kaksi puista patruunalaatikkoa konekiväärin alapuolella. Aluksessa ei näy tunnuksia, eikä sitä voi muutenkaan tunnistaa kenen se on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heti vain 1000 rauhanturvaajaa iranin rannikolle. Yhdysvallat ei uskalla hyökätä kun rauhanturvaajat on jo paikalla etukäteen. Olisi parempi etu kuin jälkikäteen. Yhdysvalloilla on nyt niin kova sotakiima ja iran on nyt kohteena kun Venetszuelaan ehti venäläiset ensin turvaksi, samoin Syyriassa meni mönkään venäläisten tullessa avuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA:lla "todisteita". Just joo. Olihan Saddamilakin joukkotuhoaseita, aivan varppina oli! Niitä ei vain koskaan löytynyt. Olisikohan aika alkaa ottamaan etäisyyttä tähän maailman häirikkömaahan? Ja laittaa se porukalla ruotuun. Jatkuvasti uhkailevat väkivallalla milloin mitäkin maata, seilaavat sotalaivansa kaikkien muiden rannikolle muka puolustamaan omaa kansallista turvallisuuttaan. Pah!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö yleisö muista kuinka Vietnamin sota käynnistettiin vietnamilaisten torpedovene hyökkäyksellä amerikkalaishävittäjiä vastaan. Noin se aikoinaan markkinoitiin maailmalle. Myöhemmin on todistettu, ettei mitään vietnamilaishyökkäystä ollut tapahtunut, vaan juttu oli "uusi-pearl-harbour, tai 9/11" false- flag operaatio sodan aloittamiseksi. Mc- Namara vanooi väärän valan, eikä enään muista mitään dementoituneena, ja nyt jo kuolleena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en ymmärrä, miksei Iran saa poistaa miinaa omalla rannikkovedellään olevasta laivasta. Onhan siinä selkeästi olemassa ympäristökatastrofin vaara.
Vai pitääkö odottaa että poistajat tulee toiselta puolelta maapalloa. ei siinä tarvi kysellä USA:lta lupia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole mitään pitävää todistetta että kyseessä olisi ollut miina.

Saattoi olla magneettinen ankkuri jota oli käytetty miehistöä evakuoitaessa.

Joku yrittää lietsoa (lisää) sotaa ja todennäköisin syypää tuskin on iran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sittemmin on tullut tarkempia kuvia.

Vaikuttaa lentävän esineen iskemiltä.

Toisessa kohtaa vehje on läpäissyt kyljen ja toisessa ei. Ja siitä toisesta iskemäkohdasta Iran poisti jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä viipyy raskauttavia todisteita kuvamateriaalin kera, missä iranilaiset asettaa noita miinoja laivojen kylkiin? Tällaiset kuvat puuttuu, vaikka niitäkin pitäisi olla näin satelliittikuvausten aikana!
Nyt amerikkalaiset, kiireesti lisäkuvausaineistoa nähtäville, mikä lisäisi uskottavuutta.
Kuka enää usoo amerikkalaisten tarinoita.
Asiahan voi olla niinkin, että amerikkalaiset asetehtaat tai joku muu on palkanneet nuo yhdeksän miestä, "kansalliskaartilaiset" ajelemaan veneellä tuolla, jotta saadaan sitten näyttää kuvia maailmalle! Uskottavuus puuttuu tällä kertaa, valitettavasti. Mistään ei nää, että kyseessä on nimenomaan sotaveneestä kun tuo näyttää tavalliselta huvi- ja/tai kalastusveneeltä.
Kevyiltä tunttuu "todisteet" aloittaa sodankäynti ja lisäjoukkojen lähettäminen tuolla verukkeella alueelle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

>Tällaiset kuvat puuttuu, vaikka niitäkin pitäisi olla näin satelliittikuvausten aikana!

Et taida tietää mitään satelliittien kuvauskyvyistä?

>Mistään ei nää, että kyseessä on nimenomaan sotaveneestä kun tuo näyttää tavalliselta huvi- ja/tai kalastusveneeltä.

Iran on vahvistanut veneen olleen heidän "merivartioston" vene ja että se oli miehistöä pelastamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollainen kuva on helppo tehdä jokaisen joka vähänkin osaa kuvata. Todisteeksi tuo ei kelpaa kenellekään. Pienet vihreät miehet ovat nyt tuon perusteella kuitenkin lähteneet jo lännestä sotaa provosoimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites noi veneen kaksi ulkolaitamoottoria, onko Honda vai Mercury? Eikö noi tuotteet kuulu sanktioiden piiriin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi on varautua kuin tulla yllätetyksi. Ilman että kärsii islamistifobiasta voi todeta, että Iranin ja sen tukijamaiden kanssa täytyy olla varovainen. Vaikea tietää varmasti mitä noissa maissa oikeasti on tekeillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joitain vuosia sitten USAlla oli kaikenlaisia todisteita Irakin joukkotuhoaseista, mutta sitten kun mentiin aseiden kanssa niitä etsimään niin eipä löytynyt oikein mitään. Toivottavasti siitä on opittu ja syyllisistä olisi hyvä olla muutakin todistetta kuin nyt esitetyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
7:50
Puoliperävaunun rengas syttyi tuleen Nuottasaarentiellä
7:39
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu
37
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
24
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
19
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
8
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
6
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
6
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
6
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image