Ulkomaat

Yhdysvallat ja Taleban solmivat sopimuksen joukkojen vetämiseksi Af­ga­nis­ta­nis­ta – koskee myös Naton ja Suomen joukkoja

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo saapui lauantaina Dohaan sopimaan Afganistanin rauhanprosessista. Perjantaina hän kohtasi mielenosoituksen sodan lietsomisesta Iranin kanssa. KUVA: MICHAEL REYNOLDS
Ulkomaat 29.2.2020 12:11 | Päivitetty 29.2.2020 15:41
Joonas Kuikka, Reuters

Yhdysvallat suunnittelee vetävänsä sotilaansa asteittain Afganistanista, mutta lauantaina kirjoitetusta sopimuksesta on vielä pitkä matka rauhaan. Suomella on noin 60 sotilasta Afganistanissa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo saapui lauantaina Dohaan Qatariin allekirjoittamaan tulitaukosopimusta, jonka toivotaan avaavan tien rauhan saamiseksi Afganistaniin. Iltapäivällä kirjoitettuun sopimukseen kuuluu Yhdysvaltain joukkojen vetäytyminen asteittain.

Afganistanin sota on yksi Yhdysvaltojen kalliimmista ja pitkäaikaisimmista. Se on kestänyt jo yli 18 vuotta, ja saavutukset ovat jääneet olemattomiksi. Sota alkoi syyskuun 11. päivän 2001 World Trade Centerin terroristihyökkäyksen jälkeisinä viikkoina ja on jatkunut tähän asti.

Myös Suomi on osallistunut sotaan kriisinhallintajoukoillaan osana läntistä liittokuntaa jo vuodesta 2002 alkaen. Vuodesta 2015 suomalaisjoukot ovat olleet osa Nato-operaatiota. Tällä hetkellä Afganistanissa on noin 60 suomalaista.

Nämä asiat sopimus sisältää

Yhdysvallat, Afganistanin hallitus ja Taleban allekirjoittivat sopimuksen. Samalla Yhdysvallat tunnusti Talebanin neuvotteluosapuoleksi.

Osapuolet sopivat, että Yhdysvaltojen ja Naton joukot vetäytyvät kokonaan Afganistanista 14 kuukauden kuluessa. Tämä koskisi myös Suomen osastoa.

Ensimmäisen 135 päivän aikana on tarkoitus tyhjentää viisi sotilastukikohtaa.

Afganistanin hallitus vapauttaa 5 000 Talebanin vankia ja Taleban vapauttaa 1 000 vankia.

Talebanin pitää katkaista suhteensa al-Qaidaan. Yhdysvallat vahtii, että Taleban pitää tulitauon.

Sopimukseen johti Pompeon mukaan se, että Taleban näki sotilaallisen voiton mahdottomaksi. Samaa voi sanoa 18 vuotta Afganistanissa olleesta länsiliittoumastakin.

Talebanin tunnustamiselle kritiikkiä

Dohassa ulkoministeri Pompeo tapasi muun muassa Talebanin edustajat. Talebanin allekirjoittajana on poliittinen johtaja Abdul Ghani Baradar.

Taleban oli jo käskenyt joukkonsa lopettamaan hyökkäykset sopimuksen alla. Myös Taleban vaatii Yhdysvaltoja pitämään kiinni sopimuksesta ja lopettamaan sotilaslennot alueensa yllä.

Yhdysvaltojen joukkoja on Afganistanissa 13 000. Lopullinen vetäytyminen on mahdollista, mikäli Taleban pitää kiinni tulitauosta.

Presidentti Donald Trump jatkaa linjaansa, jossa Yhdysvallat vähitellen vetää joukkojaan maailman kriisialueilta. Häntä on kritisoitu siitä, että Taleban saa sopimuksella kansainvälisen tunnustuksen.

Sopimuksen pitävyys arvoitus

Sopimuksen toteutumisessa on monia epävarmuuksia. Tulitauon pitävyys ratkaisee, vetäytyvätkö amerikkalaisjoukot.

Afganistanin eri poliittisten ryhmittymien pitäisi keskinäisissä neuvotteluissa päästä sopuun, mikä on vaikeaa sisällissodan runtelemassa maassa.

Uutista on päivitetty kello 15.40. Sopimus allekirjoitettiin Dohassa.

 

MAINOS

Kommentoi

Onnistuuko rauhan tekeminen? Neuvostoliitto oli se ensimmäinen Afganistaniin aseineen mennyt maa 1970-luvun lopulla. Nyt Venäjä sotkee asioita Assadin kanssa Syyriassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös Venäjän valloitukseen valmistautunut Ruotsi taisteli suomalaisin "hakkapeliittavoimin" ylimielistä sotaansa Baltiassa. Historian kirjoissa on kerrottu noista tapahtumista, mutta kansantajuisesti on parhaiten kerrottu Topeliuksen "Talvi iltain tarinoissa" Suomeakin koskevista" uskonnollisista juonitteluista. Samoin "suomalaisten" aatelismiesten tekemistä suurista palveluista Ruotsin hoville. Häpeällistä oli puolestaan se, että lopulta ruotsalaiset hylkäsivät hakkapeliitat oman onnensa nojaan taistelukentillä.
Historia toistaa itseään, ja nyt tarjotaan Suomen aluetta NATO,n alustaksi valmisteltuun Venäjä invaasioon. Laiton "isäntämaasopimus" edellyttää Suomen antavan maahantunkeutuvalle NATO,n miehitysjoukoille tarvittavaa apua Venäjän vastaiseen kampanjaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaako joku vielä luottaa Yhdysvaltain kanssa tekemäänsä sopimukseen, nehän repivät sopimuksen milloin vain haluavat, on se jo nähty monta kertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopimus kannattaa pitää niin kauan kuin USA on maassa. Tuskin enää tulevat takaisin mistään syystä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän sodan täytyy olla yksi tyhmimmistä sodista sitten Euroopassa käydyn 30-vuotisen sodan jälkeen, jossa ei myöskään kukaan voittanut, vaan menivätpä rahat. Uskonnon tai ideologian varjolla tappeleminen on järjetöntä ja hyvin kallista, josta vain asekauppiaat hyötyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image