Ulkomaat

Yhdysvallat haluaa tehdä Taiwanin kanssa kahdeksan miljardin hä­vit­tä­jä­kau­pat – Kiina uhkailee vastatoimilla

Ulkomaat 17.8.2019 10:28
Reuters

Kyseessä on yksi suurimmista Yhdysvaltojen ja Taiwanin välisistä kaupoista.

Yhdysvallat suunnittelee tekevänsä Taiwanin kanssa kahdeksan miljardin dollarin kaupat F16-V-hävittäjälentokoneista.

Vaikka Yhdysvalloilla ei ole itsehallinnolliseen ja demokraattiseen Taiwaniin virallisia siteitä, se on Taiwanin pääasiallinen asetoimittaja. Nyt kaavailtu hävittäjäkauppa on yksi niiden tähän asti suurimmista.

Hävittäjien myynti kiristänee Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteita entisestään, sillä Kiina on tuominnut myyntiaikeet ja todennut aloittavansa avoimeksi jääviä "vastatoimia", mikäli ne toteutuvat. Maa suhtautuu Taiwaniin kapinallisena maakuntana.

Päätös kauppojen toteutumisesta on Yhdysvaltain ulkoministeriöllä, jota presidentti Donald Trumpin hallinto on tiedottanut asiasta. Usea kongressiedustaja sekä demokraateissa että republikaaneissa on ilmaissut olevansa kauppojen kannalla.

MAINOS

Kommentoi

Sinänsä ymmärrettävää Taiwanilta ottaen huomioon mitä Hong Kongissa tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peruskonsepti monissa sodissa ja kriisipesäkkeissä hyväksi todettu, ja V-versiossa viidennen sukupolven parempi tutka yms. herkkuja. Kyllä sillä pahennusta saa kiinassa aikaseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinan kauhistuttavat kommunistit ovat valmiita kaatumaan. Tässä me nyt näemme miten äärivasemmistolaisuus toimii eli kommunistit kuvittelevat, että he voivat määrätä ja alistaa itsenäistä Taiwanin kansaa. Tiibetin kohtalo on vieläkin tätäkin surullisempi kommunistien ylläpitämässä tyranniassa.

Hyvillä tyypeillä on suunnitelma koko ihmiskunnan vapauttamiseksi eikä hyvät tyypit aio jättää Kiinan upeaa kansaa yksin kommunistien kynsiin. Hyvät tyypit hyökkäävät parhaillaan kommunisteja vastaan useilla rintamilla ja Kiinan talous on rampautunut pahoin. Käytännössä Kiina ei pysty hyvien tyyppien ja Taiwanin asekaupoille yhtään mitään. Kiina on jopa Hongkongin mellakoiden kanssa hämillään, sillä kommunistit eivät ole tottuneet olemaan parrassavaloissa koko maailman edessä. Trump tviittaa Hongkongin tapahtumista joka päivä ja Yhdysvaltojen armeija julkaisi satelliittikuvan Kiinan armeijan joukkojen liikkeistä. Toisin sanoen hyvät tyypit ovat tehneet Kiinalle selväksi, että jos veri alkaa vuotamaan, koko maailma tulee näkemään kommunistien toimet sensuroimattomana. Kommunistit ovat täysin jäätyneitä nyt eivätkä tiedä mitä seuraavaksi tekisivät ja samaan aikaan heidän koko tyrannihallinnon rakanne alkaa halkeilemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi hylkäsi aikoinaan F-16 hävittäjät vanhanaikaisina, mutta edelleen nitä näköjään myydään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syyriassakin lentelevät Mig 21 koneilla, F16 on kuitenkin vähän uudempaa ja modernimpaa tekniikkaa. Suomi voisi ostaa myös vanhempaa tekniikkaa, nuo häive hommat on ihan liirum laarumia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No aika harva maa ostaa F-16 koneita uudeksi konetyypiksi enää. Taiwanilla on ennestäänkin paljon F-16 -koneita jolloin jollain tasolla voi ymmärtää niiden lisähankinnat.
Ja mitä tulee "häive hommiin" niin on aina parempi, että vihu ei tiedä missä sinä olet ja sinä tiedät missä vihu on kuin toisinpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun se vihu tietää joka kerta kun kone lähtee kentältä ja milloin palaa. Sitten tähän meille kaupattuun häive koneeseen voi laittaa vain neljä ilmasta ilmaan ohjusta, niin kovin on liirum laarumia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä se vihu tietää milloin kone lähtee tai palaa kentälle? Lisäksi, saa siihen enemmän kuin neljä ilmasta-ilmaan -ohjusta. Toki rungon sisään menee vain neljä. Ulkoisiin kiinnityspisteisiin saa ilmeisesti maksimissaan kuusi ohjusta lisää. Toki tämä heikentää häiveominaisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihu on ostanut kiinteistöjä kenttien läheltä. Faksi lähtee aina kun kone lähtee tai palaa.

Toki tällä tiedolla ei mitään tee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tartte kiinteistöjä: tiedustelulaitteet voi pistää puuhun tai vaikka kuljetella taskuissa satunnaisesti. Maasta käsin saadaan kyllä jokainen lentävä esine paikallistettua niin kaukaa ja tarkasti kuin on varaa laittaa tiedustelulaitteita.

Häiveen suurin merkitys on siinä, että tutkaohjus ei voi kiinnittyä siihen kovin helposti. Ohjus pitää siis saada maaohjauksella infrapunaetäisyydelle, mikä vaatii uudempaa teknologiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä luulet mitä tapahtuu, jos sota-aikana käytät jotain radiolähetintä lentokentän lähellä? Aivan oikein, ennenpitkää saat joukon hymyttömiä miehiä esittämään sinulle hankalia kysymyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et voi pitää vihollisen alueella maassa sellaista radiolähetintä suurine antenneineen, joka pystyisi kommunikoimaan ohjuksen kanssa etäältä. Paljastuminen tapahtuisi välittömästi. Ja sitä paitsi ohjusta ei edes voi ohjata, ellei tiedä sen sijaintia tarkasti. Siinä tarvitaan tehokasta tutkaa.

F-35 on tässä hommassa yliveto! Se voi ohjata kauempaa maasta laukaistun ohjuksen tarkasti maaliinsa. Tätä ominaisuutta on jo testattu ohjustorjunnassa.

P.S. Venäjän pitkän matkan (satoja kilometrejä) ilmatorjuntaohjukset eivät toimi, jos radioyhteyttä häiritään. Nämä ohjukset ovat sotatilanteessa täysin turhia vehkeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sensorit kommunikoivat hakkeroidun puhelinverkon kautta ohjauskeskukseen, josta lähetetään ohjukselle tieto satelliittilinkin kautta.

Maasta laukaistun it-ohjuksen kantama on sen verran heikko, että kannattaa sen F-35:n kantaa ohjus itse.

Mikään ei toimi, jos radioyhteyksiä oikein häiritään, mutta häirintää vastaan myös kehitetään suojauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään maassa oleva sensori ei pysty paikantamaan konetta riittävällä tarkkuudella. Siihen todellakin tarvitaan kehittynyt tutka, jonka antenni on lisäksi riittävän korkealla. Sellaista ei vihollisen alueelle voi pystyttää.

Puhelinverkkoyhteys vihollisen puolelle auttamattoman hidas hajautettuihin torjuntatehtäviin, vaikka se saisi toimia rauhassa. Auttamattoman hitaita tällaiseen ovat myös kaikki nykyiset sotilasverkotkin … paitsi F-35:n MADL-verkko!!!

F-35 pystyy ohjaamaan toisesta koneesta ammutun ohjuksen maaliinsa. Normaalisti ohjuksen ampunut kone ohjaa itse ampumansa ohjuksen maaliin tutkansa avulla, jolloin se paljastuu viholliselle. Ohjuksen ampuva häivekone voi mennä lähelle maalia kytkemättä omaa tutkaansa päälle ja antaa kauempana, torjunnalta suojassa olevan koneen ohjata ohjuksen maaliin.

Ilmasta ammutun ohjuksen kantama on todellakin pitkä maasta ammuttuun verrattuna, kun ohjus voi lentää "alamäkeen". Ilma-aseen etu näkyy tässäkin.

Kaukaa ei voi toteuttaa radio-ohjausta millään suojauksella, jos häirintä on päällä. Pitkän matkan ohjuksen ohjaus ei toimi jos vastassa on kehittyneempää häirintää. Lähelle on päästävä, ja siinä häivekone on tehokkaimmillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

F-35: sisäisesti kuusi, ja ulkoisiin ripustimiin kahdeksan. Yhteensä 14 AMRAAM ohjusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuopa ei taida pitää paikkaansa, ei tästä kovin kauaa ole kun asiasta oli juttua jossakin mediassa. Tässä jutussa sanottiin että nämä neljä ohjusta ei ole riittävä määrä kun muutenkin meidän koneet olisi alakynnessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on näin: 6 + 8 = 14

Kymmenvuotia koululainenkin osaa käyttää nettiä tarkistaakseen tämän tiedon. Pyri samaan!

Vihje: F-35 Sidekick

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

F-16 hävittäjiä myydään toisen luokan maille. Venäläisiä ja kiinalaisia koneita vastaan ne pärjäävät erinomaisesti paremmalla aseistuksellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image