Ulkomaat

Yhdysvallat antoi ta­ka­va­rik­ko­mää­räyk­sen ira­ni­lais­tank­ke­ris­ta – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä

Iranilaisesta Grace 1 -tankkerista on tullut pelinappula Britannian ja Iranin diplomaattisessa kiistassa. KUVA: A.CARRASCO RAGEL
Ulkomaat 17.8.2019 8:03
Reuters

Vasta perjantaina kerrottiin, että Grace 1 vaihtaa nimensä ja valmistautuu jatkamamaan matkaansa.

Yhdysvallat on antanut takavarikkomääräyksen iranilaisesta Grace 1 -tankkerista ja sen lastina olevasta öljystä.

Oikeusministeriön mukaan tankkerin tarkoituksena on ollut tehdä laittomia kuljetuksia Syyriaan. Lisäksi se vaatii takavarikoitavaksi 995 000 Yhdysvaltain dollaria yhdysvaltalaisen, nimeämättömäksi jääneen pankin tililtä. Oikeusministeriö sanoo tilillä olevan kytköksiä Iranin vallankumouskaartiin Pasdaraniin.

Korkein oikeus Gibraltarissa päätti jo torstaina Yhdysvaltojen vastustuksesta huolimatta vapauttaa tankkerin, jonka Britannian kommandot ottivat haltuunsa 4. heinäkuuta, koska sen epäiltiin rikkovan EU-pakotteita ja kuljettavan öljyä Syyriaan. Gibraltar päätyi tankkerin vapauttamiseen Iranin vakuutettua, ettei lastia olla viemässä Syyriaan. Vasta perjantaina kerrottiin, että Grace 1 vaihtaa nimensä ja valmistautuu jatkamamaan matkaansa.

Gibraltarin viranomaisia ei tavoitettu kommentoimaan, aikooko se noudattaa Yhdysvaltojen takavarikkomääräystä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

USA tekee kaikkensa saadakseen koko Arabimaailman vastaansa, Mutta noin se kohtelee meitäkin jos amerikka ensin poliitikka saa jatkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä oikeudella USA on takavarikoivinaan Iranin omaisuutta, jota se on myymässä Syyriaan?
Talouspakotteet eivät oikeuta siihen eikä USA:n oikeusistuimella ole toimivaltaa sitä määrätä laittomaksi.
USA tässä rikkoo kansainvälisiä lakeja ja pyrkii harjoittamaan - lähinnä - merirosvousta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vahvimman oikeus riittää. Kuten Trumpkin twiittasi, kukaan ei voi USA:lle mitään....missään asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usa on ollut alusta lähtien rosvovaltio. Ilman rosvousta sitä ei olisi olemassakaan. Inhottava maa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HMS Kent näyttää olevan Giraltarin kaijassa brittiläisen Withnavigaror huoltoaluksen tankattavana. HMS Kent on komennettu Persianlahdelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt pitää Suomen lähettää miinalaiva Hämeenmaa tuon tankkerin turvaksi, kun USA ehkä on alkamassa valtiollisen merirosvouksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on jo puolensa valinnut.
Ministeri Haavisto kaivoi poterot valmiiksi Usalle jo tankkerikiistan alkaessa. Suomalainen lehdistö ja media myös kritiikittömästi nielee kaiken, minkä Yhdysvallat todekseen julistaa.
Viihdeteollisuus amerikkaisine sankaritarinoineen on sokaissut suuren osan Euroopan maista, ja Suomi sokeana lakaisee tietä viidettä artiklaa hokien.
Kaiken tämän kun kirjoittaa tai julkisesti ääneen sanoo, niin alkaa kuullaa ympäriltään whataboutismia Venäjästä. Joillakin on niin rajoittunut maailmankuva, sillä jos arvostelet Usaa, niin sinä ihailet Venäjää. Huoh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen venäjän vaitonaisuutta tässä asiassa. Usan hirviömäisyys muita maita kohtaan vain voimistuu. Tarvitaan vastavoimaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän asian tiimoilta itätuulen mukana tulevia juttuja tulee kuin tuuttia puristaisi. Selvennyksenä. Kyseinen tankkeri on seilannut viime vuodet "aavelaivana", jättämällä noudattamatta aluksen paikannuksen velvoitteet. Jo siinä syytä takavarikkoon. Aikanaan Suezin kanavan ollessa suljettuna, jouduimme kiertämään Afrikan, jotta pääsimme Euroopasta Persianlahdelle, ja päinvastoin. Kierrossa on kuitenkin kyse viikoista, joten voikin kysyä. Hupinako nämä kiertämään Afrikkaa. Jos näin, tylsät on huvit, ja vieläpä kalliin puoleiset. Silloin aikanaan Grace 1:n kokoisella tankkerilla kiertäminen oli vielä taloudellisesti kannattavaa, ei kuitenkaan nykyään verraten Suezia käyttäviin. Toki sen kautta meneminen vaatii lasti- ja määränpääselvitystä. Joten ei tarvitse ihmetellä miksi on takavarikossa ja edelleen jumissa Gibraltarissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistuupa minunkin mieleen eräs öljyn salakauppa tapaus. Tankkerin nimi on jo unhtunut, mutta tapaus lyhykäisyydessään meni näin. Täysi lasti Persianlahdelta kohteena Amsterdam. Matkalla piti poiketa teknisistä syistä Mosambikin Beirassa, missä kuitenkin osa öljylastista lossattiin maihin samalla pumpaten merivettä tilalle alukseen. Seuraava stoppi oli samasta syystä Etelä Afrikassa, ja tankkerin loppuöljyt purettiin maihin taas merivettä tilalle pumpaten. Etelä Rhodesia ja Etelä Afrikka olivat molemmat kansainvälisessä saarrossa rotusorron takia. Matka jatkui kohti Eurooppaa, ja kuinka ollakkaan tankkeri syttyi palamaan Etelä Atlantilla. Tankkeri ei kuitenkaan uponnut, mikä oli tuhopolton tarkoitus. Alus hinattiin rannikolle ja miehistö "pelastettiin". Myöhemmin oikeudessa päällikkö tunnusti palon olleen suunniteltu peittelemään öljyn laitonta toimitusta Rhodesian ja Etelä Afrikan hallinnoille.
ps. yritän kaivaa alkuperäisen jutun nettiarkistosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ex-kipinän kertoma muistuttaa korkeiden rahtihintojen ajoista, jolloin tankkereiden rakennuskustannukset sai kuitattua kahdella- kolmella reissulla. Vanhemmalla romulla kipinän kertoma mahdollistui kannattamaan taloudellisesti. Näin myös vaikka laiva olisi ostettu vain tätä yhtä reissua varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ovat Venäjällä jo tankkaamassa hinajaa, että saavat sota-aluksen matkaan ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kuin laiva matkaa ja muutama hyvin varustettu asemies mukaan USA:n hyökkäyksen varalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

The “axis of insanity” is perplexing.
USA kerää laivastoa Persianlahdelle valvomaan (estämään) Iranin öljytoimituksia. USA on nyt määrännyt HMS Kent aluksen liittymään Persianlahden USA,UK ja Israel sotalaivastoon.
Nyt on käynyt selväksi ettei YK ole enään vapaitten kansojen järjetö, vaan siionistien hallitsema epädemokraattinen diktatuuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se enää käy että jenkit voi säätää "lakejaan" muulle maailmalle; kiitos kuuluu ennen kaikkea Kiinalle ja demonisoidulle Venäjälle. Tästähän Putin "varoitti" Berliinin puhessaan, kun eturivissä istuneet länsijohtajat vain röyhkeästi naureskelivat. Vieläkin naureskellaan mutta siihen on tullut väkinäinen vivahde.

Maailma muuttuu Eskoseni..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä vaatimukset pitäisi jättää kaikin puolin. Mikään valtio ei ole sellainen maailmanpoliisi, että sen yksipuolisia aivopieruja pitäisi lähteä muiden toteuttamaan. Pidättäköön itse tankkerinsa, jos siltä tuntuu. Aikuisen vauvan öykkäröintiä hiekkalaatikolla tuollainen. Mutta aika hoitaa tuollaiset sivuun, onneksi enää pari vuotta, ja "mä viheltelen vaan.."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa - Kainuu saa osansa historiallisesta investoinnista
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
9:56
Kaleva oikaisee
9:34
Saudi-Arabian johtama koalitio pysäytti ja tuhosi huthien lähettämän räjähdealuksen Punaisellamerellä
9:11
Raahen Reiponkadulle suunniteltu kolmen salin elokuvateatteri ei toteudu, kaupunki vetäytyi hank­keesta – nyt harkinnassa Fregatti-sali
25
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaan, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
18
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
7
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
7
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta
6
Oulun poliisi nappasi kiinni Rotuaarilla häiriköineen pyörävarkaan – toinen pyörää vohkinut jäi kiinni itse teossa Myllytullissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image