Ulkomaat

Yhdysvallat aikoo perustaa avaruusjoukot vuoteen 2020 mennessä

SpaceX:n Falcon Heavy -raketti ampaisi avaruuteen Cape Kennedystä Floridasta 6. helmikuuta. KUVA: CRISTOBAL HERRERA
Ulkomaat 10.8.2018 13:04
Ilkka Timonen

Washington tavoittelee uutta mahtia avaruudessa: tähtäimessä kuudes puolustushaara puolustamaan maan satelliitteja.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ajama hanke avaruusjoukkojen perustamisesta eteni torstaina. Varapresidentti Mike Pence totesi puolustusministeriö Pentagonissa, että maan tavoitteena on perustaa kuudes puolustushaara eli avaruusvoimat vuoteen 2020 mennessä.

– On tullut aika kirjoittaa seuraava suurenmoinen luku Yhdysvaltain asevoimien historiaan, Pence julisti puheessaan sanoen idean toteutumisen ajan tulleen nyt.

Yksistään Pencen puheella avaruusjoukkoja ei perusteta, siihen tarvitaan kongressin hyväksyntä. Yhdysvalloilla on tällä hetkellä viisi puolustushaaraa. Ne ovat maavoimat, ilmavoimat, merivoimat, merijalkaväki ja rannikkovartiosto.

Trump esitteli idean avaruusjoukoista viime maaliskuussa. Kesäkuussa hän yllättäen ilmoitti hankkeesta Kansallisen avaruusneuvoston kokouksessa kehottaen puolustusvoimia valmistelemaan hanketta. Nyt valmistunut raportti on vastaus tähän.

– Ilmavoimat keskittyy ilmavoimiin. Tarvitsemme erillisen puolustushaaran, ja me teemme työtä sen eteen. Sitä kutsutaan avaruusvoimiksi, mikä on hyvin innostavaa. Ihmiset rakastavat sitä, he saavat sen, ja he rakastavat sitä, Trump kehui heinäkuussa ABCNewsin mukaan.

Ilmavoimat eri mieltä

Ajatus avaruusjoukoista on saanut osakseen kritiikkiä. Jotkut tahot – ei vähiten ilmavoimat itse – on sitä mieltä, että uutta byrokraattista rakennelmaa ei tarvita tekemään työtä, joka jo kuuluu ilmavoimien vastuualueeseen.

Ilmavoimissa pelätään osan sen rahoituksesta valuvan uudelle puolustushaaralle. Ilmavoimilla on ollut jo vuodesta 1982 lähtien oma avaruussotatoimialue. Ilmavoimat saa avaruusohjelmiinsa vuosittain 11 miljardia dollaria.

Puolustusministeri Jim Mattis kertoi Washington Postille, että sotilasjohtajat ovat yhtä mieltä presidentin kanssa siitä, että avaruudessa olevat amerikkalaiskohteet vaativat suojelua muiden maiden mahdollisilta hyökkäyksiltä. Mattis ei vielä myöntänyt kannattavansa uuden puolustushaaran perustamista.

Puolustaa amerikkalaisia satelliitteja

Mihin avaruusvoimia sitten tarvittaisiin?

Pääuhkana on, että vihollismaat voisivat tuhota amerikkalaissatelliitteja avaruudessa. Vuonna 2007 Kiina tuhosi ballistisella ohjuksella oman sääsatelliittinsa, joka kiersi maata 861 kilometrin korkeudessa. Myös Venäjä on testannut ohjusta, jota voisi käyttää satelliitin tai ballistisen ohjuksen tuhoamiseen.

Avaruusjoukot pystyisivät havaitsemaan ohjusten laukaisun maasta ehtien vastata niihin.

Trump ei suinkaan ole ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka ehdottaa erillistä puolustushaaraa avaruuteen. Vuonna 1982 kylmän sodan kaudella kongressin tutkimuskomitea ehdotti "avaruusjoukkojen" luomista kehittämään "lasertaisteluasemia" avaruuteen. Näillä asemilla voitaisiin puolustautua Neuvostoliiton ohjushyökkäykseltä.

Seuraavana vuonna presidentti Ronald Reagan ehdotti tällaista järjestelmää, joka sai lisänimen "Tähtien sota". Hanke jäi kuitenkin tutkimusasteelle.

Nasan budjetti ei pienene

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan johtaja Jim Bridenstine tiesi kertoa jo viime kuussa, että uudet avaruusvoimat ei merkitsisi budjettileikkauksia Nasalle.

Vuonna 1967 solmittu YK:n ulkoavaruussopimus kieltää joukkotuhoaseiden käytön avaruudessa. Se ei kuitenkaan kiellä muunlaisten aseiden käyttöä siellä.

Venäjä ja Kiina ovat jo Yhdysvaltain edellä avaruusjoukkojen perustamisessa. Venäjä perusti puolustushaaran vuonna 2015, Kiinan avaruusohjelma on puolestaan aina ollut osa sen asevoimien ohjelmia.

Uudet astronautit kaupallisille lennoille

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa nimesi viime viikon lopulla astronautit, joiden on määrä lentää Boeingin ja SpaceX:n valmistamilla kaupallisilla avaruusaluksilla Kansainväliselle avaruusasemalle (ISS).

Ensimmäiset avaruuslennot on määrä tehdä ensi vuonna. He ovat ensimmäiset amerikkalaiset astronautit sitten vuoden 2011, jotka lentävät avaruuteen Yhdysvaltain maaperältä.

Nasan sukkulaohjelma loppui tuona vuonna, ja sen jälkeen amerikkalaiset astronautit ovat lentäneet ISS:lle venäläisen Sojuz-aluksen mukana. Yksi tällainen matka maksaa 81 miljoonaa dollaria paikkaa kohden.

Viime kuussa julkaistun raportin mukaan kaupallisten avaruuslentojen projekti on jäljessä aikataulusta. Nasa on sopinut Venäjän kanssa Sojuz-paikoista vain marraskuuhun 2019 saakka.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Toivottavasti jenkkien uudet pakotteet Venäjälle eivät saa Venäläisiä lopettamasta avaruusteknologiansa myyntiä USAan. Jos venäjä ottaa lelunsa pois leikistä, ameriikkalaisten avaruusjoukot voivat ehkä paukutella revolverejaan kohti tähtitaivasta öisin koska muuhun ne eivät ilman ulkomaalaista apua pysty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko avaruuessakin tarvetta vaihtaa hallitsijaa. Jumala pois viralta ja hiilihankomies tilalle vai mikä on pyrkimys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA pelkää että Kiina valloittaa avaruuden, mutta mikä yksinoikeus USA:lla siihen on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nytkö ne pelkää jo avaruudesta tulevaa uhkaa. Jos sieltä tulee uhka niin sille ei voi Trumppi eikää Usa mitään, se on menoa sitten. Pitääkö kaikki suututtaa, jos avaruudessa on paikka missä seurataan näitä maan hommia niin kyllä sielläkin valmistutaan, vai luuleeko uhkan pelkääjä, ettei siellä tehdä mitään jos uhka tulee Usasta. Meidän uhkamme on avaruudesta nuo meteoriitit, etteivät kohtaisi maapalloa ja niille emme voi mitään. Sellainen suuri meni 2016 yli maapallon ja oli heti suuri. Mutta kukaan ei ilmeisesti seurannut noista tieteilijöistä tai sitten se annettiin mennä ohi hiljaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kuin rynkky astronautin tai kosmonautin tai taikonautin selkään vai riittäisi pelkkä käsikranaatti? Jo rupeaa pelittämään. Tämä vielä puuttui mutta onneksi kumminkin loppupeleissä järki voittaa ja asiat ovat päivittymässä uudelle tasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uuden uutukainen business kaikille osapuolille veronmaksajat mukaanlukien ellei pääoman tuotot mene harvoihin karvaisiin kouriin ja työt roboteille. Teknokraattis-taloudellisen nykyään vallalla olevan käsityksen mukaan kylmä sota tai kuuma rauha ✌ on kaikille osapuolille hyödyllinen kauhun tasapainon ja sodan estämisen perusteella, jolloin uskotaan, että suurvallat ei uskalla totaalisen tuhon mahdollisuuden mahdollisuuden takia alkaa sotimaan pikkuasioiden vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla aika pieni mies vahvuus tässä aselajissa. Mikä taas tarkoittaa yhä enemmän etäkäytettäviä ja jopa itseohjautuvia taisteluvälineitä... peukku alas tälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa sekä Keski-Suomen maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image