Ulkomaat

Yhdeksän EU-maata tunnusti Juan Guaidon Venezuelan vä­liai­kai­sek­si presidentiksi

Ulkomaat 4.2.2019 13:48
Ilkka Timonen

Nicolás Maduro ei ollut suostunut julistamaan uusia vaaleja, kuten EU oli hänelle ehdottanut.

Yhdeksän EU-maata liittyi maanantaina Yhdysvaltoihin tunnustaen Venezuelan oppositiojohtajan Juan Guaidón maan väliaikaiseksi presidentiksi.

Guaidon tunnustivat Britannia, Ranska, Espanja, Portugal, Ruotsi, Tanska, Itävalta, Saksa ja Hollanti sen jälkeen kun unionin asettama takaraja presidentti Nicolás Madurolle umpeutui. EU-maat olivat vaatineet Maduroa julistamaan uudet vaalit.

Venezuelan johtamisesta diktaattorin ottein syytetty Maduro väittää Euroopan johtavan eliitin liehittelevän Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia ja tottelevan tätä suhteessa Venezuelaan.

Guaidó on opposition hallussa olevan parlamentin puhemies ja hän julisti itsensä väliaikaiseksi presidentiksi viime kuussa. Yhdysvallat ilmoitti välittömästi tunnustavansa Guaidón väliaikaiseksi presidentiksi, mutta EU:lta tilanteen arviointi vei enemmän aikaa. Ilmapiiri on Venezuelassa nyt hyvin jännittynyt.

Venäjä ja Kiina ovat lainoittaneet Venezuelaa voimakkaasti ja ne kannattavat yhä Maduroa. Venäjä syytti EU-maita Venezuelan sisäisiin asioihin puuttumisesta.

Maduro ei sulje pois sisällissodan mahdollisuutta

Maduro sanoo, että hän ei voi sulkea pois sisällissodan mahdollisuutta paineen häntä kohtaan kasvaessa, kertoi BBC.

Tv-haastattelussa Maduro varoitti, että Yhdysvaltain presidentti jättäisi Valkoisen talon "veren tahrimana", mikäli tämä puuttuisi Venezuelan kriisiin.

Maduro myös torjui EU:n ehdotuksen järjestää uudet vaalit.

Oppositiojohtaja Guaidó on julistanut itsensä väliaikaiseksi presidentiksi saaden taakseen Yhdysvaltain ja monen Euroopan maan tuen.

Guaidó sanoi rakentavansa kansainvälisen koalition toimittamaan humanitaarista apua venezuelalaisille. Maduro on kuitenkin syyttänyt häntä vallankaappauksen järjestämisestä.

"Kaikki riippuu USA:n hulluudesta ja aggressiivisuudesta"

Espanjan television haastattelussa Madurolta kysyttiin sunnuntaina, voiko Venezuelan kriisi johtaa sisällissotaan.

– Tänään kukaan ei pysty vastaamaan tuohon kysymykseen varmuudella, Maduro vastasi.

Hänen mukaansa kaikki riippuu "pohjoisen imperiumin (Yhdysvaltojen) ja sen läntisten liittolaisten hulluudesta ja aggressiivisuudesta".

Presidentti Donald Trump on kertonut sotilaallisen voiman käytön olevan vaihtoehtojen joukossa mitä tulee Venezuelan kriisin ratkaisemiseen.

Maduro pyysi, että kukaan ei puuttuisi hänen maansa sisäisiin asioihin. "Olemme valmiit puolustamaan maatamme", hän jatkoi.

EU:n asettama takaraja kului umpeen

Sunnuntaina kului umpeen usean Euroopan maan – kuten Ranskan, Britannian, Saksan ja Espanjan – asettama aikaraja Madurolle kutsua koolle uudet presidentinvaalit. Maat ovat ilmoittaneet tunnustavansa Guaidón väliaikaiseksi presidentiksi, ellei Maduro suostu taipumaan.

Maduro vastasi, että "me emme ota vastaan uhkavaatimuksia keneltäkään".

– Tämä on sama kuin jos minä sanoisin Euroopan unionille: 'Annan teille seitsemän päivää aikaa tunnustaa Katalonian tasavalta, ja jos ette tee näin, me ryhdymme toimenpiteisiin'.

Tuhannet venezuelalaiset osoittivat lauantaina mieltään kaduilla presidentti Maduron ja Guaidón puolesta. Madurolla on takanaan armeijan tuki, mutta juuri ennen mielenosoituksia Guaidó sai puolelleen ilmavoimien kenraalin Francisco Yanezin tuen. Yanez on toistaiseksi korkea-arvoisin sotilas, joka on asettunut tukemaan Guaidóa.

MAINOS

Kommentoi

Maduro valittiin Moskovan vaalivilppiopeilla ns. presidentiksi. Janukovits loikkasi miljardeineen Venäjälle ja Madurolla on sama kohtalo edessä. Onneksi miljardit varastetut dollarit ja eurot rauhoittavat Moskovassakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Irvokasta EU:n taholta ollaan hiljaa kun espanja pitää mielipide vankeja kataloonian tilanteen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Irvokasta väittää, että EU:ssa ollaan oltu hiljaa!

EU:n komissio ja parlamentti on tuominnut moneen kertaan väkivallan käytön ja laittomuudet Kataloniassa. Niihin on syyllistyneet molemmat osapuolet. Kyseessä on kuitenkin Espanjan sisäinen asia, jossa täytyy toimia Espanjan perustuslaillisen järjestyksen mukaisesti.

EU ei puutu valtioiden sisäisiin asioihin, jos noudatetaan jäsenmaassa vallitsevaa lakia eikä rikota maan itsensä hyväksymiä EU:n periaatteita. Jäsenmaan sisäisiin asioihin puuttumattomuudella on siis olemassa yhdessä sovitut rajat. Puola, Unkari ja Romania ovat näitä rajoja rikkoneet ja sanktioita ilmeisesti seuraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, jäähän täsä miettimistä, pitäisikö myös Ranskassa Usan ja EU:n vaatia presidentin vaihtoa kun kansa osoittaa mieltään keltaliiveissä kadulla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ranskassa pidetään rehelliset vaalit.

Etkö tiedä, että Venezuelan vaalit oli alusta lähtien vain väärennetty näytös? Osa oppositiota boikotoi tästä syystä vaaleja. Ja Venezuelassa kansa on kadulla siksi, että sillä on NÄLKÄ. Osa kansasta on jo paennut ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tarvis kuin muutamat hävittäjät niin ois taas pakolaisriisi,yleensähän valtioiden päämiehet jotka ei sopeudu usan ja eu politiikkaan löytyy montusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole monesti nähty noin törkeän karkeaa itsenäisen maan sisäisiin asioihin puuttumista. Millä ihmeen valtuuksilla Usa ja Eu määräilevät kuka Venetzuelaa saa hallita ja milloin vaalit pidetään, pöyristyttävää. Häpeän olla eurooppalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen puolella todellisuudessa olet kansan vai diktaattorin joka kurjuuttaa omaa kansaansa ja kerää öljy- ja kultarahat omaan taskuunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU kaksinaamanen. Turkissakin äänestys liput meni erdoganin miehien pakettiautoon jotka ajoivat tiehensä, eikä sen jälkeen kukan tienny mitä lipuille tapahtui. Vaalivilpistä raportoitiin koko maassa mutta eu ja usa oli hiljaa. Nytkun voimaton maa teke saman tottakai heti ollaan pää pystyssä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkäs säät siellä Pietarissa? Onko ollut yhtä kova lumituisku kuin täällä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samoin Putinin valinnassa oli massiivista vilppiä. Kaksinaamaisesti EU ei myöskään tunnusta Zhirinovskia Venäjän presidentiksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpäs tiennytkään Putinin vaalivilpistä. Mutta sehän ei kuulu tähän vaan, mielestäni kenenkään ulkopuolisen ei pitäisi päättää minkään maan presidenteistä. Saakoot jokainen itse päättää omista johtajistaan. Tämähän oli vain oma mielipiteeni ja joku vaikutusvaltaisempi valitsee kuitenkin toisten presidentit. Globaalia diktatuuria, näin globaalina aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
14:25
Rajakylän uudessa hyvinvointipisteessä hurja vilske torstaina avajaisissa
14:12
Arvio: Ad Astra vie Brad Pittin päänsisäiselle tutkimusmatkalle avaruuteen – "Elokuva tuntuu hieman paisutellulta ja omasta tärkeydestään lumoutuneelta" Tilaajille
13:51
Merivoimien uusien alusten rakentaminen Suomessa varmistui – neljä korvettia valmistuvat Rauman telakalla ja tuovat tuhansia työpaikkoja
13:49
Terentjeff: "Otamme alueelle saapuneet uudet toimijat avosylin vastaan" – Oululaiselle Kuurulle moduulisviittejä Isolle-Syötteelle
13:30
Suomen Lidl saa uuden toimitusjohtajan, kun vanha päätti jättää tehtävänsä: "Oikea hetki vaihtaa kapulaa"
77
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
50
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
36
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
35
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
32
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
30
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
26
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image