Ulkomaat

Yhdeksän EU-maata tunnusti Juan Guaidon Venezuelan vä­liai­kai­sek­si presidentiksi

Ulkomaat 4.2.2019 13:48
Ilkka Timonen

Nicolás Maduro ei ollut suostunut julistamaan uusia vaaleja, kuten EU oli hänelle ehdottanut.

Yhdeksän EU-maata liittyi maanantaina Yhdysvaltoihin tunnustaen Venezuelan oppositiojohtajan Juan Guaidón maan väliaikaiseksi presidentiksi.

Guaidon tunnustivat Britannia, Ranska, Espanja, Portugal, Ruotsi, Tanska, Itävalta, Saksa ja Hollanti sen jälkeen kun unionin asettama takaraja presidentti Nicolás Madurolle umpeutui. EU-maat olivat vaatineet Maduroa julistamaan uudet vaalit.

Venezuelan johtamisesta diktaattorin ottein syytetty Maduro väittää Euroopan johtavan eliitin liehittelevän Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia ja tottelevan tätä suhteessa Venezuelaan.

Guaidó on opposition hallussa olevan parlamentin puhemies ja hän julisti itsensä väliaikaiseksi presidentiksi viime kuussa. Yhdysvallat ilmoitti välittömästi tunnustavansa Guaidón väliaikaiseksi presidentiksi, mutta EU:lta tilanteen arviointi vei enemmän aikaa. Ilmapiiri on Venezuelassa nyt hyvin jännittynyt.

Venäjä ja Kiina ovat lainoittaneet Venezuelaa voimakkaasti ja ne kannattavat yhä Maduroa. Venäjä syytti EU-maita Venezuelan sisäisiin asioihin puuttumisesta.

Maduro ei sulje pois sisällissodan mahdollisuutta

Maduro sanoo, että hän ei voi sulkea pois sisällissodan mahdollisuutta paineen häntä kohtaan kasvaessa, kertoi BBC.

Tv-haastattelussa Maduro varoitti, että Yhdysvaltain presidentti jättäisi Valkoisen talon "veren tahrimana", mikäli tämä puuttuisi Venezuelan kriisiin.

Maduro myös torjui EU:n ehdotuksen järjestää uudet vaalit.

Oppositiojohtaja Guaidó on julistanut itsensä väliaikaiseksi presidentiksi saaden taakseen Yhdysvaltain ja monen Euroopan maan tuen.

Guaidó sanoi rakentavansa kansainvälisen koalition toimittamaan humanitaarista apua venezuelalaisille. Maduro on kuitenkin syyttänyt häntä vallankaappauksen järjestämisestä.

"Kaikki riippuu USA:n hulluudesta ja aggressiivisuudesta"

Espanjan television haastattelussa Madurolta kysyttiin sunnuntaina, voiko Venezuelan kriisi johtaa sisällissotaan.

– Tänään kukaan ei pysty vastaamaan tuohon kysymykseen varmuudella, Maduro vastasi.

Hänen mukaansa kaikki riippuu "pohjoisen imperiumin (Yhdysvaltojen) ja sen läntisten liittolaisten hulluudesta ja aggressiivisuudesta".

Presidentti Donald Trump on kertonut sotilaallisen voiman käytön olevan vaihtoehtojen joukossa mitä tulee Venezuelan kriisin ratkaisemiseen.

Maduro pyysi, että kukaan ei puuttuisi hänen maansa sisäisiin asioihin. "Olemme valmiit puolustamaan maatamme", hän jatkoi.

EU:n asettama takaraja kului umpeen

Sunnuntaina kului umpeen usean Euroopan maan – kuten Ranskan, Britannian, Saksan ja Espanjan – asettama aikaraja Madurolle kutsua koolle uudet presidentinvaalit. Maat ovat ilmoittaneet tunnustavansa Guaidón väliaikaiseksi presidentiksi, ellei Maduro suostu taipumaan.

Maduro vastasi, että "me emme ota vastaan uhkavaatimuksia keneltäkään".

– Tämä on sama kuin jos minä sanoisin Euroopan unionille: 'Annan teille seitsemän päivää aikaa tunnustaa Katalonian tasavalta, ja jos ette tee näin, me ryhdymme toimenpiteisiin'.

Tuhannet venezuelalaiset osoittivat lauantaina mieltään kaduilla presidentti Maduron ja Guaidón puolesta. Madurolla on takanaan armeijan tuki, mutta juuri ennen mielenosoituksia Guaidó sai puolelleen ilmavoimien kenraalin Francisco Yanezin tuen. Yanez on toistaiseksi korkea-arvoisin sotilas, joka on asettunut tukemaan Guaidóa.

MAINOS

Kommentoi

Maduro valittiin Moskovan vaalivilppiopeilla ns. presidentiksi. Janukovits loikkasi miljardeineen Venäjälle ja Madurolla on sama kohtalo edessä. Onneksi miljardit varastetut dollarit ja eurot rauhoittavat Moskovassakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Irvokasta EU:n taholta ollaan hiljaa kun espanja pitää mielipide vankeja kataloonian tilanteen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Irvokasta väittää, että EU:ssa ollaan oltu hiljaa!

EU:n komissio ja parlamentti on tuominnut moneen kertaan väkivallan käytön ja laittomuudet Kataloniassa. Niihin on syyllistyneet molemmat osapuolet. Kyseessä on kuitenkin Espanjan sisäinen asia, jossa täytyy toimia Espanjan perustuslaillisen järjestyksen mukaisesti.

EU ei puutu valtioiden sisäisiin asioihin, jos noudatetaan jäsenmaassa vallitsevaa lakia eikä rikota maan itsensä hyväksymiä EU:n periaatteita. Jäsenmaan sisäisiin asioihin puuttumattomuudella on siis olemassa yhdessä sovitut rajat. Puola, Unkari ja Romania ovat näitä rajoja rikkoneet ja sanktioita ilmeisesti seuraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, jäähän täsä miettimistä, pitäisikö myös Ranskassa Usan ja EU:n vaatia presidentin vaihtoa kun kansa osoittaa mieltään keltaliiveissä kadulla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ranskassa pidetään rehelliset vaalit.

Etkö tiedä, että Venezuelan vaalit oli alusta lähtien vain väärennetty näytös? Osa oppositiota boikotoi tästä syystä vaaleja. Ja Venezuelassa kansa on kadulla siksi, että sillä on NÄLKÄ. Osa kansasta on jo paennut ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tarvis kuin muutamat hävittäjät niin ois taas pakolaisriisi,yleensähän valtioiden päämiehet jotka ei sopeudu usan ja eu politiikkaan löytyy montusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole monesti nähty noin törkeän karkeaa itsenäisen maan sisäisiin asioihin puuttumista. Millä ihmeen valtuuksilla Usa ja Eu määräilevät kuka Venetzuelaa saa hallita ja milloin vaalit pidetään, pöyristyttävää. Häpeän olla eurooppalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen puolella todellisuudessa olet kansan vai diktaattorin joka kurjuuttaa omaa kansaansa ja kerää öljy- ja kultarahat omaan taskuunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU kaksinaamanen. Turkissakin äänestys liput meni erdoganin miehien pakettiautoon jotka ajoivat tiehensä, eikä sen jälkeen kukan tienny mitä lipuille tapahtui. Vaalivilpistä raportoitiin koko maassa mutta eu ja usa oli hiljaa. Nytkun voimaton maa teke saman tottakai heti ollaan pää pystyssä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkäs säät siellä Pietarissa? Onko ollut yhtä kova lumituisku kuin täällä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samoin Putinin valinnassa oli massiivista vilppiä. Kaksinaamaisesti EU ei myöskään tunnusta Zhirinovskia Venäjän presidentiksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpäs tiennytkään Putinin vaalivilpistä. Mutta sehän ei kuulu tähän vaan, mielestäni kenenkään ulkopuolisen ei pitäisi päättää minkään maan presidenteistä. Saakoot jokainen itse päättää omista johtajistaan. Tämähän oli vain oma mielipiteeni ja joku vaikutusvaltaisempi valitsee kuitenkin toisten presidentit. Globaalia diktatuuria, näin globaalina aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:15
Linnanmaalaisen päiväkodin pihalla tulipalo – jo toinen kahden päivän sisällä
18:11
Kansanedustaja Mikko Kärnä harkitsee keskustan puheenjohtajakisaan osallistumista, mikäli muita ehdokkaita ei ilmaannu
18:00
Oululainen nuori telinevoimistelija aloitti harjoittelun jälkijunassa ja nousi ahkeruudellaan arvokisatason urheilijaksi – "Innolla odotan ensimmäisiä MM-kisoja" Tilaajille
17:54
Alle 15-vuotiaita lapsia epäillään Mikkelin koulupalon sytyttämisestä – tutkinnanjohtaja kertoo, miten lasten leikki johti koulun palamiseen
17:31
Kaksi tuomiota Sunny Car Center -vyyhdistä – Markku Ritaluomalle lähes miljoona euroa maksettavaa
17:30
EU:n nimitysruletti pyörähtää käyntiin tänään – huippukokous yrittää löytää nimet huippuvirkoihin
17:29
Kilometrejä pitkä öljypäästö Itämerellä – aiheuttajaa selvitetään
77
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
50
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
30
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
25
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
23
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
19
Pääministeri Rinne HS:lle: Suomalaislääkärin mukaan olisin kuollut, jos minut olisi herätetty Espanjassa
14
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy erittäin voimakkaita ukkospuuskia, yli 25 m/s.
Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 20 m/s.
UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

Piippopaksupää
/honen

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

100 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Kerro yksikin parempi maa? Lue lisää...
Mc

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image