Ulkomaat

Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin

Ranskan koronavirustartunnat ovat Euroopan ensimmäiset. Virukseen on varauduttu ympäri Eurooppaa. Kuva Heathrow'n lentokentältä Lontoosta. KUVA: ANDY RAIN / EPA
Ulkomaat 24.1.2020 22:11 | Päivitetty 24.1.2020 22:57
STT, reuters

Kiinasta lähtenyt koronavirus on levinnyt Eurooppaan. Ranskan terveysministeri Agnes Buzyn vahvisti perjantaina, että maasta on löydetty kaksi tartunnan saanutta henkilöä.

Heistä toinen on löytynyt Pariisista, toinen Bordeaux'sta, kertoo Le Figaro. Bordeaux'n potilas on kertonut matkustaneensa Kiinasta Hollannin kautta ja olleensa Kiinassa yhteydessä wuhanilaisiin. 48-vuotias mies on kotoisin Kiinasta ja on ollut torstaista lähtien eristyksessä sairaalassa.

Pariisin potilaan matkustusreitistä ei ole vielä varmaa tietoa. Hänen tiedetään matkustelleen Kiinassa, mutta tiedossa ei ole, vierailiko hän Wuhanissa.

Buzyn sanoi pitävänsä todennäköisenä, että Euroopassa on muitakin tartunnan saaneita. Hän kehotti Kiinassa matkustaneita ja tartuntaa epäileviä soittamaan terveydenhoitoon, jos oireita ilmenee.

– Älkää menkö terveyskeskuksiin. Jos tartuntaa epäillään, tulee soittaa terveydenhoitoon, jotta potilaat saadaan pidettyä eristyksissä, ministeri neuvoi.

Ruotsissa ollaan takajaloillaan

Monissa Euroopan maissa ollaan nyt takajaloillaan viruksen suhteen.

Ruotsissa sikäläinen matkailuyhtiö perui kiinalaisten ryhmien matkan Pohjois-Ruotsiin Norrbotteniin koronaviruksen pelossa. Asiasta uutisoi SVT.

Expressenin mukaan länsinaapurissamme on testattu koronaviruksen pelossa jo kourallinen ihmisiä, mutta tartuntoja ei ole löydetty.

Uppsalan yliopiston immunologian professorin Björn Olsenin mukaan näytteitä on otettu ihmisiltä, jotka ovat käyneet Kiinassa ja kärsineet hengitystieinfektioista.

– Kuulin eilen epäillystä tapauksesta Uppsalassa. Mutta niitä voi olla enemmänkin, tilanne muuttuu jatkuvasti, Olsen toteaa.

Olsenin mukaan ruotsalaisten ei tarvitse, ainakaan tällä hetkellä, olla erityisen huolissaan.

Uusi virus näyttää olevan vähemmän vaarallinen kuin SARS ja MERS, ja sen kuolleisuus on alhaisempi. Ihmiset, joilla on vakavia perussairauksia, kuten Parkinsonin tauti tai syöpä, ovat vakavimmassa vaarassa.

Jos uusi virus kuitenkin ​leviäisi laajalti ruotsalaisessa yhteiskunnassa, maan terveydenhuolto joutuisi asiantuntijoiden mukaan erittäin vaikeaan tilanteeseen.

Terveydenhuoltoala Ruotsissa jo nyt polvillaan.

– Se olisi inferno, Björn Olsen sanoo Expressenissä.

Ensimmäinen tapaus Etelä-Aasian maassa

Yhdysvalloista löytyi perjantaina jo toinen vahvistettu tapaus. Tartunnan saanut on 60-vuotias nainen Chicagossa, joka vieraili äskettäin Wuhanissa.

Lisäksi ilmeni, että virustartunta on levinnyt myös Nepaliin. Nepal on ensimmäinen Etelä-Aasian valtio, josta sitä on löydetty. Tartunnan saanut potilas on 32-vuotias opiskelija, joka saapui Nepaliin 9. tammikuuta.

Potilas hakeutui itse hoitoon maan pääkaupungissa Kathmandussa neljä päivää oireiden alkamisen jälkeen. Virusnäyte lähetettiin vahvistettavaksi Hongkongiin.

– Hänet päästettiin sairaalasta toipumisen jälkeen. Seuraamme hänen tilaansa. Potilas sekä hänen perheensä ovat terveitä, kuten myös sairaalan henkilökunta, maan terveysministeriö kertoi lausunnossa.

Ranskalaistutkijoiden tuoreen arvion mukaan Kiinan Wuhanista lähtenyt virus leviää myös Eurooppaan 70 prosentin todennäköisyydellä. Ranskan lääketieteellisen tutkimuslaitoksen Insermin analyysi perustuu lentoreitteihin Euroopan ja Kiinan välillä.

Kiinassa viranomaiset jatkoivat perjantaina kovaotteisia toimiaan koronaviruksen pysäyttämiseksi. Maassa on eristetty jo 13 kaupunkia viruksen vuoksi ja matkustusrajoitukset laajenivat koskemaan yli 41:tä miljoonaa ihmistä.

Vahvistettuja kuolonuhreja on 26, ja tartunnan saaneita Kiinassa yli 800, joista 177:n kerrottiin olevan vakavasti sairaita. Epäiltyjä tartuntoja oli yli tuhat.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllähän se leviää tällaisessa maailman ajassa, kun lennetään ympäriinsä, ja ollaa suljetussa tilassa ,lentokoneissa ym. Kannattais kohtuudella rajoittaa tuota Wuhanista tulemista joksikin aikaa,mutta kyllähän se tulevaisuudessa menee aina vaan vaikeammaksi kun kulkutaudit lisääntyy ja muuttuu vastustuskykyisemmiksi. Kansakunnille tulee tukalat ajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsissa osataan käyttää järkeä! Suomen viranomaiset kertovat tutkivansa vain tapaukset jossa sairastunut on käynyt Wuhanissa. Ikäänkuin tautia ei muualla olisikaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu hiukan liikaa olevan massahysteriaa tässä jutussa..niinkuin muutenkin maailmalla. Kausi influenssaan sairastuu tuhansia kertoja enemmän porukkaa ja myös kuolee tuhansia..jotain rajaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No siinähän se onkin että kausi-influenssiin sairastuu paljon enemmän. Virusta yritetään rajata ettei se pääse leviämään hallitsemattomasti. Kuolleisuus kausi-influenssissa on promilleluokkaa, kun taas tässä prosenttiluokkaa. Ja jos se pääsee leviämääm hallitsemattomasti terveydenhuolto tukkeutuu jolloin kuolleisuus nousee entisestään. Panikoitua ei kannata, mutta hyvä että huolta kannetaan. Vielä ei edes tiedetä viruksesta tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt pitäs määrätä matkustuskielto tuolta maailmankolkasta kaikille, ennen ku on todettu terveiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Massahysteria! Sikainfluenssa, lintuinfluenssa, perunakuume osterivinokastauti! Me kaikki kuollaan!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:12
Poliisikyselyn hyytävät tulokset: Poliisit eivät usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta
10:03
Jari Sillanpää paikalla oikeudessa, syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – laulajatähti kiistää syytteet
10:02
Butterfly Ventures pyrkii hiilineutraaliksi pääomasijoittajaksi
9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
23
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
20
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
11
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
5
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
4
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image