Ulkomaat

WSJ: Pohjois-Korean diktaattorin velipuoli oli CIA:n lähde

Pohjois-Korea on kiistänyt sekaantuneensa Kim Jong-namin salamurhaan. Kuvassa Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un. KUVA: KCNA
Ulkomaat 11.6.2019 9:08
Taneli Koponen

Nimettömät viranomaislähteet arvioivat, että Kim Jong-nam on ollut lähes varmasti yhteydessä myös muiden maiden tiedustelupalveluiden kanssa.

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam oli Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n tietolähde. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters, joka viittaa The Wall Street Journalin maanantaina julkaisemaan artikkeliin.

WSJ lainaa asiasta perillä olevaa lähdettä, jonka mukaan moni yksityiskohta Kim Jong-namin ja CIA:n suhteessa on hämärän peitossa. Reuters ei saanut vahvistusta uutiselle. CIA ei halunnut kommentoida asiaa.

Kim Jong-nam murhattiin Malesiassa lentokentällä vuonna 2017. Hänen kasvoihinsa hierottiin kentällä VX-hermomyrkkyä.

WSJ:n lainaaman henkilön mukaan CIA:n ja Kim Jong-namin välillä oli yhteys. Yhdysvaltain virkamieslähteiden mukaan ulkomailla asunut Kim Jong-nam ei kuitenkaan todennäköisesti pystynyt antamaan yksityiskohtia salailevan maan tapahtumista.

Viranomaislähteet arvioivat, että Kim Jong-nam oli ollut lähes varmasti yhteydessä myös muiden maiden tiedustelupalveluiden kanssa. Hänen arvioidaan olleen yhteydessä erityisesti Kiinan kanssa.

Etelä-Korean ja Yhdysvaltain viranomaiset ovat sanoneet Pohjois-Korean viranomaisten määränneen Maleasiassa lentokentällä tehdyn salamurhan. Kim Jong-nam oli kritisoinut perheensä valtakautta. Pohjois-Korea on kiistänyt, että sillä olisi mitään tekemistä hänen kuolemansa kanssa.

WSJ:n mukaan Kim Jong-nam matkusti ennen kuolemaansa Malesiaan vuonna 2017, koska hänen oli määrä tavata CIA-kontaktinsa. CIA-tapaaminen ei kuitenkaan ollut matkan ainoa syy.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image