Ulkomaat

Wikileaksin perustaja Julian Assange saa poistua Ecuadorin Lontoon suur­lä­he­tys­tös­tä "jos haluaa" – ehdoista on jo sovittu

Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa pakoillut Julian Assange saattaa päästä lähitulevaiduuessa vapauteen. KUVA: FACUNDO ARRIZABALAGA
Ulkomaat 7.12.2018 8:28
Ida Roivainen/ Reuters

Ecuadorin presidentti Lenin Morenon mukaan Britannia on luvannut, että Assangea ei luovuteta sellaiseen maahan, jossa hänen henkensä olisi vaarassa.

Ecuadorin presidentti Lenin Moreno on todennut, että Wikileaksin perustaja Julian Assange on vapaa lähtemään Ecuadorin Lontoon suurlähetystöstä.

– On olemassa keino, jolla herra Assange voi poistua vapauteen lähitulevaisuudessa, Moreno totesi paikallisessa radiohaastattelussa torstaina.

Julian Assange on pakoillut luovutusta lähetystössä vuodesta 2012 lähtien.

Assange itse on väittänyt, että Ecuador haluaa päättää hänen turvapaikkaoikeutensa, jotta voi luovuttaa hänet Yhdysvaltoihin. Siellä syyttäjät haluavat nostaa Assangea vastaan rikosjutun, joka voisi päättyä jopa kuolemantuomioon.

Morenon mukaan brittiviranomaiset ovat kuitenkin luvanneet, että Assangea ei häädetä maasta, jos hän päättää lähteä suurlähetystöstä.

Tosin joka tapauksessa Assangea odottaa Britanniassa vankilatuomio, sillä Assange rikkoi takuuehtojaan, kun hän aikaisemmin haki turvapaikkaa välttääkseen häädön kotimaahansa Ruotsiin. Taustalla oli ruotsalaisviranomaisten epäily seksuaalisesta ahdistelusta, joka myöhemmin hylättiin.

Morenon mukaan tuomio takuiden maksamatta jättämisestä ei kuitenkaan olisi pitkä, korkeintaan kuusi kuukautta.

Wikileaksin perustaja Assange sai kansainvälistä tunnustusta vuosikymmen sitten julkaisemalla valtavia määriä salaisia viranomaisten ja yritysten asiakirjoja julkisuuteen.

MAINOS

Kommentoi

Sankarini Chelsea Manning kopioima ja taltioima USA,n Irakin sodan häpeällinen "crazy-horse" helikopterihyökkäys siviliryhmää vastaan on edelleen onneksi netin arkistoissa katsottavana. Videokuva, minkä tonen sankarini Julian Assange sittemmin julkisti raivostutti USA,n asevoimat ja pentagonin, joka on vannonut kostoa siitä lähtien. Fyysisesti ja henkisesti kidutettu Manning selvisi hengissä mieli murrettuna, mutta jatkaa elämäänsä. Julian Assangen henkinen piinaaminen on edelleen kesken. Osallisena on CIA,n hallitsema ruotsalainen "oikeuslaitos" jonka syytösten takia Assange on edelleen tukalassa tilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vapaa, liberaali länsi" on tyhjä käsite mitä tulee U. S. A:n sotarikoksiin. Tämän on maan ulkomlnisteriö julistanut ja sanonut USA:n olevan kansainvälisen oikeuden yläpuolella voimaperustein. Periaate on kopioitu Israelilta joka puolestaan nojaa uskontonsa valitun herrakansan asemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Assangen, joka on teki suuremmoisen palvelun koko maailmalle, vainoaminen on ollut todella häpeällistä. Tällainen sopii ehkä Kiinaan tmv. mutta ei vapaaseen, liveraaliin länteen, jolle ihmisoikeudet ovat tärkeitä. Vai ovatko puheet sittenkin parasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

73
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
31
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
29
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
23
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
21
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”
21
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
14
Hulevesilasku kolahtaa oululaisten kiinteistönomistajien postiluukkuihin jo maaliskuussa – Summat viime vuoden tasolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä teille on antanut tämä Juttutupaan kirjoittelu

Onhan se tietynlaista viihdettä seilailla tämän Kalevan ylläpitämän "seinälehden" kirjoituksia. Näkeehän tästä mitä jut... Lue lisää...
Ällistelijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image