Ulkomaat

Wien epäilee itä­val­ta­lai­sen everstin vakoilleen Moskovan hyväksi vuosikymmeniä

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz (vas.) ja puolustusministeri Mario Kunasek kertoivat epäillystä vakoilutapauksesta Wienissä perjantaina. KUVA: CHRISTIAN BRUNA
Ulkomaat 9.11.2018 13:56 | Päivitetty 9.11.2018 14:16
Ilkka Timonen, Reuters

Tapaus koettelee Itävallan ja Venäjän tähän asti lämpimiä suhteita.

Korkea-arvoisen itävaltalaisen upseerin epäillään vakoilleen Moskovan hyväksi vuosikymmeniä, kertoi Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz perjantaina Wienissä.

Itävalta kuului niihin harvoihin EU-maihin, jotka eivät karkottaneet venäläisiä diplomaatteja sen jälkeen kun entinen venäläisagentti Sergei Skripal ja tämän tytär myrkytettiin Britanniassa. Lontoo syytti myrkyttämisistä Venäjää, joka kielsi olevansa sen takana.

Konservatiivinen liittokansleri Kurz johtaa koalitiota, jossa on mukana äärioikeistolainen ja Moskovaa lähellä oleva vapauspuolue. Kurz sanoi päätöksen olleen linjassa Itävallan puolueettomuuspolitiikan kanssa. Maalla on hänen mukaansa tapana pitää hyviä suhteita sekä idän että lännen kanssa.

Kurz kuitenkin kovensi kielenkäyttöään perjantaina kertoessaan epäilystä, että eläkkeellä oleva eversti olisi vakoillut Moskovan hyväksi 1990-luvulta lähtien tähän vuoteen saakka.

– Mikäli epäily vahvistetaan, tällaiset tapaukset... eivät paranna suhteita Venäjän ja Euroopan unionin välillä, hän sanoi toimittajille nimeämättä epäiltyä.

Tapaus on syyttäjillä ja entistä everstiä on kuulusteltu.

Ulkoministeri Karin Kneissl on perunut matkansa Moskovaan tapauksen vuoksi. Hän tanssi elokuussa häissään Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Hän on kutsunut Venäjän asianhoitajan puheilleen tapauksen johdosta. Venäjän suurlähettiläs ei ole nyt Itävallassa.

– Tällä hetkellä me vaadimme rehellistä informaatiota Venäjän puolelta, Kurz sanoi.

Venäjä: "Epämiellyttävä yllätys"

Moskovassa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi olevansa "yllättynyt epämiellyttävästi" Wienin syytöksistä. Hänen mukaansa Moskova ei tiennyt mitään eläkkeellä olevasta upseerista, kertoivat uutistoimistot RIA ja Interfax.

Venäjä on puolestaan kutsunut puhutteluun Itävallan suurlähettilään.

Kurz viittasi tapaukseen, jossa Hollannin hallitus syytti Venäjän agentteja siitä, että nämä olisivat yrittäneet päästä Kemiallisten aseiden kieltojärjestön tiedostoihin sen tutkiessa Skripalin tapausta.

Länsimaat syyttivät viime kuussa Venäjää maailmanlaajuisesta hakkeroinnista.

Kurz uskoi epäilyjensä vahvistuvan heillä olevan informaation sekä Hollannin tapauksen johdosta. Hän on tavannut Putinin kahdesti sen jälkeen kun Skripalit myrkytettiin.

Puolustusministeri Mario Kunasek sanoi, että tiedossa ei vielä ole, onko tapaus yksittäinen. Itävalta sai vihjeen epäillystä vakoilusta viikkoja sitten liittolaismaan tiedustelupalvelulta.

Korjattu otsikkoa kello 14.16: Upseerin arvo on eversti eikä majuri kuten otsikossa aluksi luki.

MAINOS

Kommentoi

Ruotsalaisten oma skandaali.
Wennerström työskenteli 15 vuotta vakoojana Neuvostoliiton hyväksi. Aikaisemmin hän oli työskennellyt vakoojana Saksan laskuun, minkä venäläiset saivat selville ja pakottivat paljastumisen uhalla vakoilemaan jatkossa heidän hyväkseen. Wennerström, koodinimeltään Örnen (kotka), oli toinen kahdesta GRU:n korkean tason ruotsalaisvakoojasta. Toisen heistä, koodinimeltään Getingen (ampiainen), henkilöyttä ei ole saatu selville.lähde? Vuosina 1961−1962 Wennerström työskenteli Ruotsin ulkoministeriössä ilman selkeää tehtävänkuvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä tuo ihmemaa😂mitähän hyvää sieltäpäin tulee ai niin aurinko nousee idästä ja mainitkaapa hyviä venäläisiä tuotteita siellä on ainoastaan luonnonvaroja ja eipä ne osaa niistä tehdä muutakun sotatarvikkeita nekin kyseenalaisia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sattuipa sopivasti. Vasta uutisoitiin siitä, että länsimaiset turvallisuusviranomaiset eivät enää jaa tietoja Itävallan tiedusteluviranomaisten kanssa, koska eivät luota näihin esimerkiksi populistisen hallituspuolueen liian intiimien Kremlin suhteiden takia. Nyt luottamus varmasti palautuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisaalta eihän tuo ole venäjän vika, kyllä se on ihan Itävallan oma häpeä jos noin on päässyt käymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:40
Tornien taisto jännitti Utajärvellä Tervareitti
11:18
Hongkongin demokratiaprotestia johtaneet joutuvat tuomiolle – keltaiset sateenvarjot avattiin syytteitä vastaan
10:34
Antti Rinnettä kuullaan tänään Kittilä-käräjillä – kuulusteluissa hän kommentoi potkuja käsitellyttä hotellitapaamista: "Tiedän, etten ollut humalassa"
10:32
Lumo valaisee Oulun viikonloppuna – valofestivaalille odotetaan ennätysyleisöä, järjestäjät kehottavat käyttämään joukkoliikennettä
10:24
Oulun kaupunki kysyy kaupunkilaisten kokemuksia päihteistä – tavoitteena parantaa ehkäisevää päihdetyötä
10:14
Osa Rautatienkatua suljetaan liikenteeltä kolmen päivän ajaksi
10:04
Taloyhtiön ja omakotiasujan annattaa tarkistaa poliisin rekisteristä, että lukituspalvelua tarjoavalla yrityksellä on lain edellyttämä lupa
50
Lappiin tulossa huima sesonki, satoja kausityöpaikkoja auki
44
HS: Peruskoululaisilta vaaditaan sellaisia taitoja, joihin lapsilla ei ole valmiuksia – professori tuoreesta tutkimuksesta: peruskoulun tasa-arvo vaarassa
29
Pakkanen ja lumettomuus käänsivät ilmanlaadun huonoksi Oulussa – kaupunki aloitti pölynsidonnan
19
Raahe väläyttää yt-neuvotteluja – konsultin selvityksen mukaan vähennysvaraa olisi erityisesti ateriapalveluissa ja päiväkodeissa
18
Hyvät ihmiset, arvostakaa suomalaista koulutusta Lukijalta
16
Trumpin puheet Suomen metsien haravoinnista ovat väärinkäsitys – Niinistö puhui metsänhoidosta ja metsäpalojen tarkkailujärjestelmästä
14
Puolustusvoimien entiset upseerit pääsevät konsultteina mukaan hävittäjäneuvotteluihin: "Ei meillä ole mitään syytä kieltää sitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kittilän kunta

Minä olen kuvitellut lahjukset toisinpäin ja Rinne lahjuksen saajaksi. Nyt kun esitit asian, saanen minäkin esittää oman... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image